Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] - klapki zmiany kierunku nawiewu

Featured Replies

Napisano

Czy u Was (przy klimatyzacji automatycznej) też czasami głośno chodzą ?

U mnie przy przełączaniu nawiewów czasami coś strzela puka, skrzypi. Słychać odgłosy pod kierownicą.

Czasami nawet po wyjęciu kluczyka coś tam się zamyka, otwiera puka i słychać silniczek.

Muszę chyba tam zajrzeć. Czego mogę się spodziewać ?

Dodam, iż silniczek od klapki obiegu zamkniętego mam odłączony.

Zmiana kierunku nawiewu działa tylko chyba trochę za głośno.

Napisano

Te klapki same z siebie się przestawiają jeszcze jakiś czas po zgaszeniu silnika. Jeśli coś może zgrzytać to jedynie przychodzi mi na myśl klapka wewnętrznego obiegu, tyle że to okolice schowka.

Napisano
  • Autor

> Te klapki same z siebie się przestawiają jeszcze jakiś czas po zgaszeniu silnika. Jeśli coś może

> zgrzytać to jedynie przychodzi mi na myśl klapka wewnętrznego obiegu, tyle że to okolice

> schowka.

czasami zgrzyta, czasami nie. Po uruchomieniu auta przez około 10 sekund coś tam miele - tylko dlaczego za każdym razem?

Klapkę obiegu wewnętrznego mam odłączoną.

Napisano

> Zmiana kierunku nawiewu działa tylko chyba trochę za głośno.

Czasami działa cicho, czasami coś tam zgrzytnie...a po wyłączeniu zapłonu potrafi jeszcze pomielić, widocznie TTTM.

Napisano

> czasami zgrzyta, czasami nie. Po uruchomieniu auta przez około 10 sekund coś tam miele - tylko

> dlaczego za każdym razem?

> Klapkę obiegu wewnętrznego mam odłączoną.

Zapewne masz climatronic. TTTM.

Nawet jak otworzysz drzwi, a auto będzie zgaszone to będzie coś się przestawiać - wspomniane klapki w wylotach nawiewów. To jest dla lepszej wentylacji wnętrza.

Napisano

> Czasami działa cicho, czasami coś tam zgrzytnie...a po wyłączeniu zapłonu potrafi jeszcze pomielić,

> widocznie TTTM.

Dokładnie jest tak u mnie frown.gif. Zauważyłem ze im nizsza temp, to głośniej "terkocze".

Napisano

> Zapewne masz climatronic. TTTM.

> Nawet jak otworzysz drzwi, a auto będzie zgaszone to będzie coś się przestawiać - wspomniane klapki

> w wylotach nawiewów. To jest dla lepszej wentylacji wnętrza.

To przygotowanie nadwozia, do funkcji submarine zlosnik.gif

Napisano

> Czy u Was (przy klimatyzacji automatycznej) też czasami głośno chodzą ?

> U mnie przy przełączaniu nawiewów czasami coś strzela puka, skrzypi. Słychać odgłosy pod

> kierownicą.

> Czasami nawet po wyjęciu kluczyka coś tam się zamyka, otwiera puka i słychać silniczek.

> Muszę chyba tam zajrzeć. Czego mogę się spodziewać ?

> Dodam, iż silniczek od klapki obiegu zamkniętego mam odłączony.

> Zmiana kierunku nawiewu działa tylko chyba trochę za głośno.

U mnie cisza. skromny.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie cisza.

A masz automatyczną klimę ?

Coś nie chcę mi się wierzyć że TTTM. Jeździłem kilkoma autami z klimatronikiem i nigdzie klapek słychać nie było.

Jak się trochę aura poprawi to tam zajrzę.

Napisano

Ja mam automatyczną, nie klimatronik i też czasem coś tam skrzeczy. Mi to nie przeszkadza bo jest to ledwo słyszalne.

Ciekawe tylko po co to wszystko, za każdym razem jak wyłączę silnik, zaczyna się przestawiać (podejrzewam, że śmiga w jakieś położenia domyślne) Dla mnie to bezsens bo mam pewien ulubiony nastaw i rzadko kiedy coś zmieniam.

Napisano

u mnie tez skrzypi jak nie naoliwione drzwi , mam te same objawy jak u ciebie

Napisano

> Zapewne masz climatronic. TTTM.

Kolega ma opla nie VW w ktorym to jest uzywana nazwa climatronic, w oplu jest to klimatyzacja automatyczna, raz w aso koles tak sie mnie zapytal rece mi opadly, myslalem ze pomylilem adresy, generalnie nie przepadam za VW dlatego nim nie jezdze, brakuje jeszcze nazwac silniki opla z turbo TSI nono.gif

Napisano

Climatronic czyli klimatyzacja elektroniczna, która jak najbardziej w Oplu Astrze H występuje i ja takową posiadam.

Napisano

> Climatronic czyli klimatyzacja elektroniczna, która jak najbardziej w Oplu Astrze H występuje i ja

> takową posiadam.

no ja też ale nigdzie nie znalazłem w instrukcji że nazywa się to climatronic

Napisano

> no ja też ale nigdzie nie znalazłem w instrukcji że nazywa się to climatronic

Quote:

Klimatyzacja elektroniczna (climatronic) - zaawansowany rodzaj kliamtyzacji, na ekranie ustawiasz temperaturę, która ma być osiągnięta. Może być dostepny podział na strefy, w każdej ze stref może być utrzymywana inna temperatura. Klimatyzacja elektroniczna dba o efektywność swojej pracy, np. nie tłoczy do środka gorącego powietrza zaraz po uruchomieniu silnika, zmniejsza prędkość wentylatora po osiągnięciu zadanej temperatury w kabinie.

Źródło: http://opel.dixi-car.pl/serwis_klima.htm

Poza tym klimatyzacja automatyczna a elektroniczna to też jest różnica.

Napisano

ok ten wątek nie jest na takie rozprawki z tym ze słowo climatronic zostało użyte przez jakiegoś pracownika tegoż aso a nie przez firmę opel ponieważ w instrukcji obsługi nie na takiego słowa zakończymy to pisanie bo nie na temat

pozdrawiam

Napisano

> A masz automatyczną klimę ?

> Coś nie chcę mi się wierzyć że TTTM. Jeździłem kilkoma autami z klimatronikiem i nigdzie klapek

> słychać nie było.

> Jak się trochę aura poprawi to tam zajrzę.

"Klimatronik" czyli automatyczna klima i cisza. Od nowości rocznik '09.

Napisano

> "Klimatronik" czyli automatyczna klima i cisza. Od nowości rocznik '09.

ok przez "K " jeszcze się zgodze :-)

Napisano

A ja mam pytanie troche z innej beczki ale na temat klimy. Posiadam climatronic i jak ustawię temp na auto to ciepłe powietrze leci tylko bocznymi nawiewami (moim zdaniem wolniej się nagrzewa bo jak przestawię ręcznie nawiew na środkowe klapki - nad radiem to ciepełko szybciej leci). Idzie zmienić to ustawienie w auto?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.