Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szybkie pytanie na temat opon i ich rozmiaru

Featured Replies

Napisano

obecnie są dwa komplety opon 195/65/15 oraz 205/60/15.

mam do kupienia w bardzo przyzwoitej cenie komplet nówek ale z rozmiarem 205/65/15

samochód to octavia kombi, seria zawiecha bez wodotrysków.

Podejdzie mi taka oponka? różnica w średnicy to zaledwie 13mm...prośba o szybką odpowiedź. 20.GIF20.GIF20.GIF

Napisano
  • Autor

nie chodzi mi o zawyżenie prędkości tylko i wyłącznie jedynie o to czy mi taka opona wejdzie, czy nie będzie obcierać przy max skręcie z racji zwiększonej jakby nie było średnicy

Napisano

> o to czy mi taka opona wejdzie, czy

> nie będzie obcierać przy max skręcie z racji zwiększonej jakby nie było średnicy

Nikt Ci na to nie odpowie, chyba, że właściciel tego samego modelu auta (octavia kombi), który włożył lub próbował włożyć taki rozmiar opon, przy takiej samej szerokości felgi i najlepiej ten sam model opon.

Teoretycznie różnica jest niewielka, ale gdzieś jest granica, co nie?

Ja kiedyś zmieniłem z 225/45/17 firmy X na 225/45/17 firmy Y (oczywiście nie do Octavii) i zaczęło obcierać mi przy skręcie. Co prawda wystarczyło poprawić ułożenie plastikowego nadkola, jednak to świadczy o tym że nawet ten sam rozmiar to nie dokładnie to samo.

Swoją drogą czy auto jest homologowane na taki rozmiar? Bo jak nie, to być może - potencjalnie - byłby to kłopot prawny.

Napisano
  • Autor

no właśnie brak jest homologacji na ten rozmiar z racji tego że wskazania prędkościomierza będą delikatnie zaniżone co jednoznacznie wyklucza je z homologacji.

temat sobie odpuszczam zatem, znalazłem inne opony w odpowiednim rozmiarze

Napisano

> no właśnie brak jest homologacji na ten rozmiar z racji tego że wskazania prędkościomierza będą

> delikatnie zaniżone

Ale jesteś pewien, że będą zaniżone?

Trzeba by zmierzyć i policzyć.

W stosunku do seryjnych kół to na pewno, ale w stosunku do rzeczywistości, może wciąż jeszcze zawyżone, bo przekłamania liczników w górę są duuuże więc może zamiast 93km/h zacznie pokazywać 95km/h przy tych samych realnych 100km/h wink.gif

Zmiana średnicy jest rzędu pojedynczych procentów (2%)

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

dla mnie istotne jest brak homologacji producenta na taki wymiar opon

Napisano

> Ale jesteś pewien, że będą zaniżone?

> jeszcze zawyżone, bo przekłamania liczników w górę są duuuże więc może zamiast 93km/h zacznie

> pokazywać 95km/h przy tych samych realnych 100km/h

chyba chciałeś napisać, że teraz pokazuje mu 100km/h, po zmianie opon dajmy na to pokaże 95, a faktycznie i tak jedzie owe 93km spineyes.gif30.GIF

Napisano

No dokładnie, coś w tym stylu chciałem, a napisałem odwrotnie smile.gif

Napisano

> chyba chciałeś napisać, że teraz pokazuje mu 100km/h, po zmianie opon dajmy na to pokaże 95, a

> faktycznie i tak jedzie owe 93km

Pokaże mu dalej 100, a będzie jechał trochę szybciej niż wcześniej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.