Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TOMASETTO, STAG, VALTEK, silnik turbo, tunining, problem

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Kupiłem Saaba 9-5 z silnikiem 2.0 Turbo 150km oraz instalacja gazową.

Z tego co się zorientowałem, bo danych mam mało od sprzedającego w skład mojej instalacji wchodzą:

TOMASETTO AT-09 ARTIC

VALTEK CZERWONE

STAG 200-4

Obecnie mam problemy taki, ze przy moncym wcisnieciu gazu samochodo sie tak jakby dlawi i troszke przerywa, ale jakos tam jedzie, jednak nie pelna moca, na benzynie nie wystepuje ten problem - co moze być tego przyczyną?

Druga sprawa - czy może ktoś z Was chciałby się ze mną spotkać i spróbować spojrzeć w regulację tego zestawu?

A ostatnia już sprawa, że będę podnosił moc do 230 km około i zapewne niektóre elementy tego zestawu nie dadzą rady, orientowałem się póki co i wiem, że dobrze spisuje się w moich silnikach reduktor KME SILVER, a co z wtryskami? Co polecilibyście jeszcze wymienić prócz reduktowa w takim wypadku? Aha oczywiście pod uwagę przy wykorzystywaniu tej mocy oczywiscie biore czesciowe lub całkowite podpieranie sie benzyna, ale zeby normalna jazda miejska byla calkowicie na gazie...

Dzięki za pomoc i pozdrawiam

Napisano

> przy moncym wcisnieciu gazu samochodo sie tak jakby dlawi i troszke

> przerywa

Luknąłbym na ciśnienie gazu. Chyba reduktor nie daje już rady.

Kiedy Valteki miały serwis?

> będę podnosił moc do 230 km około i zapewne niektóre elementy tego

> zestawu nie dadzą rady

Za pewne wszystkie wink.gif

Jeśli chcesz, żeby to porządnie pracowało na gazie to bardzo dobrze by było, gdyby tuner zrobił program, który nie będzie zapętlał wtrysków. Wtedy da się to ogarnąć bez większych problemów na lpg. Jeśli kupisz gotowy bez strojenia na hamowni to za pewne będą pętlić i trzeba się będzie podpierać benzyną na gazie, albo dłużej popracować przy strojeniu.

Silver w wersji turbo - ok. AC-R01 jeszcze lepiej, może też Zavoli Zeta, ale przy 230KM potrzebne będą 2 sztuki. Do tego wydajne wtryski (Hana, MED itp). Waldemary nie dadzą rady. Nie dają nawet teraz.

Napisano

>Waldemary nie dadzą rady. Nie dają

>nawet teraz.

Waldki to chyba do 35KM/cyl były. No chyba, że ktoś im skok zwiększył, czy coś takiego. hmm.gif

Reduktor też raczej problematyczny. Jeden z Kolcegów pisał, że nie robił w wolnossącym 2.0 ok. 130 KM, więc tu jest to imho grube nieporozumienie. Stag 200 też raczej nie daje za wielkiego pola do popisu. Bardziej typowałbym tu jakieś ISA2.

Też skłaniam się ku opinii, że przy osiągach ~230KM z tego setupu nic nie zostanie.

Napisano
  • Autor

Zatankowałem dzisiaj gaz na shell i od razu jest lepiej, nie dławi się tak bardzo, ale przy mocnym gazie po zmianie biegu na chwilkę jest takie zamulenie i znowu idzie...

Mi nie chodzi o to, żeby było idealnie z tym gazem, chodzi mi o to,żeby przy normalnej jeździe jeździł w 100% na gazie, a przy pałowaniu może się przełączać na benzynę, albo może podlewać tą benzyną jak gazu nie starcza, ale zdaję sobie sprawę, że kilka rzeczy trzeba będzie wymienić.

Tak czytałem opinie to ten steronik STAG 200-4 ma możliwość takich ustawień jak wyżej, podobno jest on w porządku i CHYBA powinien sobie poradzić.

Parownik kupię KME SILVER, bo wydaje mi się, że powinien dać radę, a cenowo nie jest przegięciem. A wtryskiwacze? Te, które podaliście są bardzo drogie, 120 zł za sztukę to dużo nie będę ukrywał, a coś tanszego co da radę?

Napisano

> Zatankowałem dzisiaj gaz na shell i od razu jest lepiej, nie dławi się tak bardzo, ale przy mocnym

> gazie po zmianie biegu na chwilkę jest takie zamulenie i znowu idzie...

> Mi nie chodzi o to, żeby było idealnie z tym gazem, chodzi mi o to,żeby przy normalnej jeździe

> jeździł w 100% na gazie, a przy pałowaniu może się przełączać na benzynę, albo może podlewać

> tą benzyną jak gazu nie starcza, ale zdaję sobie sprawę, że kilka rzeczy trzeba będzie

> wymienić.

> Tak czytałem opinie to ten steronik STAG 200-4 ma możliwość takich ustawień jak wyżej, podobno jest

> on w porządku i CHYBA powinien sobie poradzić.

> Parownik kupię KME SILVER, bo wydaje mi się, że powinien dać radę, a cenowo nie jest przegięciem. A

> wtryskiwacze? Te, które podaliście są bardzo drogie, 120 zł za sztukę to dużo nie będę

> ukrywał, a coś tanszego co da radę?

Jedź z tym najlepiej do Czykita on Ci doradzi, a nawet ogarnie jak potrzeba ok.gif

Napisano
  • Autor

A jeszcze podpytam o taki zestaw:

Parownik Magic Jet do 350km (jakiś super nowy, co sądzicie?)

http://allegro.pl/reduktor-parownik-magic-jet-350km-filtr-zawor-i2070624420.html

Wtryskiwacze listwa Magic Jet (i tutaj znowy pytanie, czym sie rozni listwa od pojedynczego wtryskiwacza?)

Komputer zostaje STAG 200-4.

Czy coś prócz wtryskiwaczy oraz reduktora będę musiał zmieniać? Obecnie mam Valteki, podobno Magic mają takie same złacznki...

Podpowiedzcie bo nie chcę dać się nabrać...

Napisano
  • Autor

> Jedź z tym najlepiej do Czykita on Ci doradzi, a nawet ogarnie jak potrzeba

Kto to Czykit? smile.gif

Napisano

Parownik Magic Jet jest bardzo dobry, ale ma jedną wadę. Jego konstrukcja umożliwia, w pewnych warunkach, puszczenie ciekłego gazu w układ chłodzenia. Kończy się to zwykle rozerwaniem jego najsłabszego elementu (zaworek w korku może nie dać rady odprowadzić tak szybko narastającego ciśnienia).

Skoro świadomie wybierasz podpieranie się silnika benzyną to parowniki KME (silver, gold) będą lepszym rozwiązaniem.

Wtryski MJ niczym się nie różnią. No, może poza króćcem mocującym je do listwy, ale jest on wymienny. Jeśli nie chcesz profi sprzętu, to MJ (postawione pionowo i poprzedzone dobrym filtrem) będą dużo lepszym wyborem niż "Valtekopodobne".

Napisano
  • Autor

> Parownik Magic Jet jest bardzo dobry, ale ma jedną wadę. Jego konstrukcja umożliwia, w pewnych

> warunkach, puszczenie ciekłego gazu w układ chłodzenia. Kończy się to zwykle rozerwaniem jego

> najsłabszego elementu (zaworek w korku może nie dać rady odprowadzić tak szybko narastającego

> ciśnienia).

> Skoro świadomie wybierasz podpieranie się silnika benzyną to parowniki KME (silver, gold) będą

> lepszym rozwiązaniem.

> Wtryski MJ niczym się nie różnią. No, może poza króćcem mocującym je do listwy, ale jest on

> wymienny. Jeśli nie chcesz profi sprzętu, to MJ (postawione pionowo i poprzedzone dobrym

> filtrem) będą dużo lepszym wyborem niż "Valtekopodobne".

Tak, właśnie czytałem, że ten reduktor Magic potrafi narobić wielu szkód, mimo, że właściwości pracy ma podobno świetne. Niestety ta wada tyczy się każdego egemplarza...

Czyli na razie KME SILVER i wymiana trysków na Magic Jet (ale jakie? pojedyncze czy cala listewka? na allegro jest kilka typów i w różnych cenach bez żadnych danych...). STAG 200-4 może zostać? przewód 6mm również powinien dać radę? Bo nie chciałbym zawiele zmieniać aczkolwiek fajnieby było jakby 90% jazdy było na gazie, a nie na benzynie... A moc 230 to nie jest aż tak dużo, nie przesadzajmy...

Napisano

jesli chcesz nie miec problemow, kup sobie hany, naprawde rewelacyjne wtryski... I wbrew pozorom zobaczysz ze nie sa takie drogie, liczac koszta serwisow i ustawiania tego to nawet duuuzo taniej Cie to wyjdzie smile.gif

Napisano

> Czyli na razie KME SILVER i wymiana trysków na Magic Jet (ale jakie? pojedyncze czy cala listewka?

Ja bym osobiście wziął pojedyncze. Łatwiej je wkomponować i będą miały krótsze wężyki. Wersja FX jest najnowsza i pozbawiona kilku wad poprzedników, ale kosztuje tyle, że lepiej kupić Hanę.

No i MJ ma wydajność teoretycznie do 50KM/cyl, więc kolejny powód do podpórki benzyną gdy dojdziesz do finalnej mocy.

Poza tym dawka wtrysku zależy silnie od temperatury wtryskiwacza (trzeba kombinować z korektami, albo z dodatkowym termistorem klejonym do wtrysku).

> STAG 200-4 może zostać?

Zobacz, czy ma na liście wtryskiwaczy MJ, bo coś mi świta, że chyba nie bardzo współpracuje z niskoomowcami (MJ ma 2 ohmy)

> przewód 6mm również powinien dać radę?

Powinien jeśli nie jest zagięty. Jak będziesz wymieniał graty, to odetnij koniec (piłką do metalu, a nie rolką), załóż nową baryłkę i przykręć tylko tyle, żeby gaz nie wyciekał. To samo przy butli. Jeśli rurka była cięta rolką to zyskasz sporo na przekroju.

Napisano

> Zobacz, czy ma na liście wtryskiwaczy MJ, bo coś mi świta, że chyba nie bardzo współpracuje z

> niskoomowcami (MJ ma 2 ohmy)

hana też jest niskoomowa - chyba 1,9 oma ma.

pozdr

Napisano

>A moc 230 to nie jest aż tak dużo,

> nie przesadzajmy...

Ale na gaz i tylko 4 cylindry to też nie jest mało.

Napisano

> hana też jest niskoomowa - chyba 1,9 oma ma.

Coś koło tego, ale na pewno poniżej 2 ...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Panowie update - samochód ma moc około 205-215km, zmieniona instalacja:

- przwód od baku FARO 8mm (rozwiercony zawór, butla już nie na wstecznym)

- reduktor Scorpion GT

- wtryski HANA

- komputer STAG 200

Są spadki ciśnienia przy maksymalnym wciśnięciu gazu do 0,5 i się dławi, czasami jest ok i spadki max do 0,9, a czasami taki kwas i nawet przelacza sie na bzyne awaryjnie... co co chodzi? Pomożecie?

Napisano

A co z temperaturą reduktora? Próbowałeś ją jakoś wiązać ze spadkami?

Druga sprawa, to na jakich stacjach tankujesz?

Napisano
  • Autor

> A co z temperaturą reduktora? Próbowałeś ją jakoś wiązać ze spadkami?

> Druga sprawa, to na jakich stacjach tankujesz?

Temperatura coś około 70 st chyba, gazu 46 st? Coś takiego pamiętam...

Tankuje na Orlenie

Napisano

> czasami jest ok i spadki

> max do 0,9, a czasami taki kwas i nawet przelacza sie na bzyne awaryjnie... co co chodzi?

Cały scorpion crazy.gif. Niestety tak to jest z nimi. Możesz, na próbę, wyjąć tłoczek z elektrozaworu (odłącz też cewkę). Jak się nie poprawi to zwrot do naprawy na gwarancji.

Napisano
  • Autor

> Cały scorpion . Niestety tak to jest z nimi. Możesz, na próbę, wyjąć tłoczek z elektrozaworu

> (odłącz też cewkę). Jak się nie poprawi to zwrot do naprawy na gwarancji.

Tłoczek wyjęty, nic to nie dało...

Napisano

> Tłoczek wyjęty, nic to nie dało...

No to zostaje jakiś problem z samym reduktorem, albo z jego zasilaniem fazą ciekłą.

Pamiętać też należy, że wg. obecnego rozporzadzenia prężność par LPG (czyli ciśnienie w zbiorniku) powinna wynosić przynajmniej 150 kPa (1,5 bara) w temperaturze -5 deg C, a do turbo-benzyny potrzebujesz za reduktorem de facto ze 2 bary nadciśnienia gazu względem otoczenia. Jeśli więc masz w zbiorniku gaz, który spełnia tylko minimalne wymagania, a jest -10 albo -15 zamiast -5, to chyba wiesz, czemu możesz być w czarnej pupie?

Przy tej okazji odkryłem ciekawostkę:

W starej wersji rozporządzenia z 2006 wymagane ciśnienie 150 kPa miało być uzyskiwane w temperaturze - 10 deg C, obecna zmiana z 12 grudnia 2011 wprowadza zamiast - 10 właśnie -5 deg C, co samo w sobie może powodować problemy z pracą instalacji sekwencyjnych (nadciśnieniowych) przy obecnie spotykanych mrozach.

Na rynku coraz więcej aut z instalacjami wtrysku gazu, a ministerstwo dopuszcza do obrotu "gorszy" LPG? O co chodzi???

Dopuszczę się chyba zapytania do ministerstwa gospodarki w tej sprawie. Kto i dlaczego wprowadził taką zmianę?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.