Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fota - mandat - zeznania - kryminał

Featured Replies

Napisano

Quote:

A to dość nowatorskie podejście, że sąd karny w trybie wykroczeniowym będzie orzekał w sprawie naruszenia normy z kodeksu karnego.

a jaki to problem złożyć sądowi do prokuratury zawiadomienie?

Napisano

> A to dość nowatorskie podejście, że sąd karny w trybie wykroczeniowym będzie orzekał w sprawie

> naruszenia normy z kodeksu karnego.

Jeśli w trakcie postępowania wykroczeniowego sąd poweźmie podejrzenie popełnienia przestępstwa składania fałszywych zeznań, zawiadomi o tym prokuraturę.

> zeznań, ale jak już popełnisz przestępstwo z 233 to wskakujesz na wyższy level, gdzie już

> będziesz miał takie uprawnienie....

OK, ale ono nie będzie obejmować tamtego wykroczenia, na temat którego łgałeś.

> Ale my jeszcze rozmawiamy o świecie realnym czy piszemy jakieś fantastyczne scenariusze w których

> ludzie sami na siebie i na kolegów z pracy donoszą i wszystko świetnie pamiętają ?

Oto słowo Sibujowe, czytanie drugie:

"I idę centralnie w kule i zeznaję W PEŁNI ŚWIADOMIE bzdury kompletne.

A obok stoi Franek, który faktycznie kierował i namówił mnie do tego.

(...)

Na potrzeby dyskusji zakładamy, że obydwaj jesteśmy położeni jak na widelcu i mamy wszystko galanto udowodnione, temat nie podlega dyskusji i wątpliwości."

Napisano

> Jeśli w trakcie postępowania wykroczeniowego sąd poweźmie podejrzenie popełnienia przestępstwa

> składania fałszywych zeznań, zawiadomi o tym prokuraturę.

jeszcze nie słyszałem o takim przypadku, nawet osobiście nie znam osoby która by słyszała o takim przypadku, a już wiele łgarstw na sali sądowej widziałem... Sąd po prostu nie daje wiary zeznaniom z takiego i takiego powodu i na tym koniec.

Prokurator czasem lubi postraszyć świadka, może by nawet się zajął sprawą jak będzie ewidentna, ale prokuratora nie ma na sprawach wykroczeniowych zazwyczaj.

> OK, ale ono nie będzie obejmować tamtego wykroczenia, na temat którego łgałeś.

ale w sprawie o łganie już mogę łgać, wskazywać rodzinę, oni odmawiać zeznań itp.

> Oto słowo Sibujowe, czytanie drugie:

> "I idę centralnie w kule i zeznaję W PEŁNI ŚWIADOMIE bzdury kompletne.

> A obok stoi Franek, który faktycznie kierował i namówił mnie do tego.

> (...)

> Na potrzeby dyskusji zakładamy, że obydwaj jesteśmy położeni jak na widelcu i mamy wszystko galanto

> udowodnione, temat nie podlega dyskusji i wątpliwości."

I każdy z nich popełnił przestępstwo, każdemu z nich można przedstawić zarzuty, każdy z nich może kłamać dowolnie, zeznania żadnego z nich nie powinny być samoistną podstawą skazania drugiego i muszą być konfrontowane. Wspaniały proces dla obrońcy, straszny dla Sędziego.

Możliwe, że jak już trafi to do Sądu, to obaj dostaną coś w zawiasach aby im kartotekę zasmarować "karaniem za fałszywe zeznania" na podstawie dobrowolnego poddania się karze.

Napisano

> jeszcze nie słyszałem o takim przypadku,

A ja owszem.

Kolega doprowadził do tego, że takie zawiadomienie przez sąd zostało złożone.

> prokuratora nie ma na sprawach wykroczeniowych zazwyczaj.

A to była akurat sprawa z ubezpieczeń społecznych. Więc i prokuratora nie było.

No ale zeznający łgał tak oczywiście, że aż uszy więdły.

> ale w sprawie o łganie już mogę łgać, wskazywać rodzinę, oni odmawiać zeznań itp.

No jasne.

Tylko że w ten sposób nie wyłga się od odpowiedzi, że autem kierowała jego zona.gif

> Możliwe, że jak już trafi to do Sądu, to obaj dostaną coś w zawiasach aby im kartotekę zasmarować

Zgodnie z utrwaloną praktyką polskiego wymiaru sprawiedliwości, że jak sąd ma wątpliwości, to skazuje "tylko troszkę" hehe.gif

Napisano

> jeszcze nie słyszałem o takim przypadku, nawet osobiście nie znam osoby która by słyszała o takim

> przypadku, a już wiele łgarstw na sali sądowej widziałem...

Znam sędziego, który robi to regularnie. Do tego w dosyć obrazowy sposób o tym informuje - "z prokuratorem spotka się Sąd i obwiniony. Chyba obwiniony zdaje sobie sprawę komu prokurator da wiarę?"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.