Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa w ASO Ganinex Gliwice - problem

Featured Replies

Napisano

Oddałem samochód do ASO w celu wymiany tylnego zderzaka. Samochód spędził w sumie 3 tygodnie w ASO. Dziś samochód odebrałem, ale... no właśnie, przy odbiorze powiedziano mi, że akumulator mam do wymiany, bo słaby. Ale na szczęście mi go podładowano całą noc. Niby fajnie, tylko że w zeszłym roku wymieniałem akumulator i nie wykazywał objawów padania. Przyszło do wyjazdu samochodem i nagle kolejny problem, bo niby miałem dużo błędów w komputerze i chcieli wykasować. Tylko że się nie dają skasować i dodatkowo kontrolka ABS'u nie gaśnie. Wpisali to do protokołu wydania samochodu i mam przyjechać we wtorek, elektryk się tym zajmie.

Niestety, w drodze powrotnej okazało się, że kontrolka silnika zapaliła się, do tego jeszcze żółty trójkąt i czerwona lampka, jakby ręczny był zaciągnięty. Na tym nie koniec smile.gif Prędkościomierz nie wskazuje prędkości, komputer pokładowy nie wskazuje zużycia paliwa, dystansu i licznik ogólnego przebiegu nie nabija przejechanych kilometrów.

I teraz pytanie - WHAT'S THE FU*K?!

Co spieprzyli, jakieś propozycje?

Napisano

> WHAT'S THE FU*K?!

Stawiam na jakiś problem z ABS'em, prędkość jest brana z ABS'u, do określenia spalania potrzebna jest prędkość(właściwie odległość), więc...

Niech szukają. Albo coś pokombinowali przy ABS'ie albo zrobili jakieś zwarcie.

Jeśli chodzi o akumulator to w domu zrób tak.

Pozdrawiam BAS

Napisano

też kiedyś miałem taki problem, prędkościomierz mi nie działał i miałem błędy ABS, ASR, itp. i tak jak Bas powiedział, takie rzeczy jak spalanie liczy się od prędkości między innymi, a uszkodzony miałem sterownik absu który jest przykręcony do pompy hamulcowej. Z tego co pamiętam to można sam sterownik wymienić bez wyjmowania pompy.

Napisano

Moje przygody z licznikiem ...

Wystarczy, że gdzieś jest przerwa na ABS i meksyk gotowy....

Strach się bać im dać auto z czymś poważniejszym jak zderzak 3 tygodnie robili...

Może stał rozebrany na deszczu?

Napisano
  • Autor

> Może stał rozebrany na deszczu?

Dzięki. To, co napisałeś nie napawa mnie optymizmem. Ja osobiście nie mam wiedzy i zapału, aby tym się zająć. Do tej pory Stilo służyło przykładnie, zero błędów.

Oddałem samochód do Ganinex Gliwice sprawny. Widać coś po drodze się wydarzyło.

W poniedziałek z powrotem u nich wyląduje i mają naprawić. Samochód został przez nich przyjęty sprawny, a wydany niesprawny. Jeśli będzie inaczej, trudno... zdaję sobie sprawę, że procesy sądowe w Polsce trwają.

Napisano

Co to za masakra , mnie jak zderzak koles hakiem kiedys popsul to ASO krk zrobilo w mniej jak 5 dni. A to jedyne ASO fiat/lancia/alfa ktore ma lakiernie itd tak wiec robote maja ...

Eh masakra dajesz woz sadzac ze to spece a oddaja Ci woz edyta tt " POPSUTY "

Napisano

> Jeśli będzie inaczej, trudno... zdaję sobie sprawę, że procesy

> sądowe w Polsce trwają.

Oby to była jakaś pierdoła, jak będzie to coś poważniejszego to wątpię, żeby wzięli to na klatę, wtedy czeka Cię rzeczoznawca motoryzacyjny i udowadnianie, że autko było sprawne(pominąwszy zderzak) jak im oddawałeś. Jedyna nadzieja to, że na zleceniu chyba powinni wpisać usterki występujące przy przyjmowaniu do warsztatu, ale...

Pocieszające jest, że pompę ABS z centralką można kupić już za 45zł+przesyłka, na zdjęciach wygląda, że podobnie jak w BBM da się przełożyć bez większych komplikacji samą elektronikę.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Eh masakra dajesz woz sadzac ze to spece a oddaja Ci woz "zjebany"

Niestety, jest to przykre.

Dlatego w poniedziałek oddaję samochód do ASO z kopią pisma do FIAT'a, że wydano mi samochód samochód zagrażający życiu.

Jak ASO może wydać samochód z "zapalonymi" prawie wszystkimi kontrolkami niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Oby to była jakaś pierdoła, jak będzie to coś poważniejszego to wątpię, żeby wzięli to na klatę,

> wtedy czeka Cię rzeczoznawca motoryzacyjny i udowadnianie, że autko było sprawne(pominąwszy

> zderzak) jak im oddawałeś. Jedyna nadzieja to, że na zleceniu chyba powinni wpisać usterki

> występujące przy przyjmowaniu do warsztatu

Przy odbiorze Ganinex nie wpisał żadnej usterki, bo i nie było takiej.

Zobaczymy, jak się zachowają smile.gif

Napisano

> Przy odbiorze Ganinex nie wpisał żadnej usterki, bo i nie było takiej.

> Zobaczymy, jak się zachowają

Jeśli będzie to kwestia złączki, bezpiecznika, kabelka itd. to zrobią i przeproszą, jeśli będzie to grubsza(koszt części) sprawa to wskażą Ci najbliższą palmę.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Dzięki. To, co napisałeś nie napawa mnie optymizmem.

>Ja osobiście nie mam wiedzy i zapału, aby tym

> się zająć. Do tej pory Stilo służyło przykładnie, zero błędów.

> Oddałem samochód do Ganinex Gliwice sprawny. Widać coś po drodze się wydarzyło.

> W poniedziałek z powrotem u nich wyląduje i mają naprawić. Samochód został przez nich przyjęty

> sprawny, a wydany niesprawny. Jeśli będzie inaczej, trudno... zdaję sobie sprawę, że procesy

> sądowe w Polsce trwają.

Powiedz jeszcze dlaczego aż 3 tygodnie, oni nie mogli się wyrobić? Czy przestało tam z innych względów/przyczyniłeś się do tego?

Jak oni 3 tygodnie trzymali auto do wymiany zderzaka, to co w tym czasie robili?

Stał na zewnątrz rozbebeszony? aku podpięte ? Może jakiś spryciarz go mył karcherem pod maską?

Moja usterka wystąpiła ni z gruchy ni z pietruchy, może to być też zbieg okoliczności.

Wiadomo stilony lubią dużo dobrego prądu. Spróbuj przed poniedziałkiem zanim Ci pół auta wyprują porządnie doładować aku.

Napisano
  • Autor

> Jeśli będzie to kwestia złączki, bezpiecznika, kabelka itd. to zrobią i przeproszą, jeśli będzie to

> grubsza(koszt części) sprawa to wskażą Ci najbliższą palmę.

Wiem smirk.gif

Napisano

A pokrywę na akumulator miałeś założoną?

Napisano

> Dlatego w poniedziałek oddaję samochód do ASO z kopią pisma do FIAT'a, że wydano mi samochód samochód zagrażający życiu.

Nie startuj agresywnie, termin klucz "Goodwill", o ile drugiej stronie zależy, będą dążyć do ugodowego załatwienia sprawy.

Doświadczyłem z Fiatem dwukrotnie podobną sytuację.

W Stilaku w 2008 oddałem auto na wymianę rozrządu. Po odebraniu nie chciał jeździć. Po dwóch miesiącach permanentnej diagnostyki przyczyną okazały się cewki, najwyraźniej poruszone przy pracach kable spowodowały, że cewki odmówiły dalszej współpracy, cewki Sagem ... i wszystko jasne pad.gif

Cewki sprzedali bez marży, robocizna poszła w ich koszty, ergo ... ja i ASO zadowoleni ok.gif

W drugim przypadku stłuczona w Bravolocie szyba czołowa, inne ASO, inni ludzie, moja reklamacja => drzewo bambusowe. Co prawda szyba "szczęśliwie" pękła samoistnie w innym miejscu (wymiana na zasadzie gwarancji), nie mniej wcześniej zdążyłem użyć formularza => kliku kliku (w sekcji "Kind of request" wybierasz "Complaints") ... inna rozmowa.

Napisano
  • Autor

> A pokrywę na akumulator miałeś założoną?

Wiesz, pokrywę na akumulator samochód posiada. A ściągana była, bo ładowali akumulator. Tyle wiem w temacie.

Napisano

Możliwe jak z tylu odkręcali-przykręcali zderzak to uszkodzili czujnik ABSu?

Napisano

> Możliwe jak z tylu odkręcali-przykręcali zderzak to uszkodzili czujnik ABSu?

Jeśli używali do tego śrubokręta długości około 1m to mogło się tak zdarzyć. rotfl.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

Lakiernie mają jedną w Pszczynie, pytanie co się po drodze z autem działo....

Napisano

> Lakiernie mają jedną w Pszczynie, pytanie co się po drodze z autem działo....

Mogli coś na miejscu. Ja robiłem naprawę blacharską + tylna belka

w Ganinexie Katowice, wieźli mi auto na lawecie do Pszczyny także.

Nie mogę się do niczego przyczepić jeśli chodzi o naprawę, a było

tego na prawie 8 tys. (w 2007 to chyba było). Więc stawiam na

ASiO Gliwice crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Nie startuj agresywnie, termin klucz "Goodwill", o ile drugiej stronie zależy, będą dążyć do

> ugodowego załatwienia sprawy.

Chyba masz rację. Ochłonąłem z tej nieprzyjemnej sytuacji, nie robię na razie burzy w szklance wody ok.gif

Może zachowają się jak ludzie.

Dziś żona odstawia samochód, a od jutra elektryk ma sprawdzać, co się wydarzyło i co jest nie tak.

Napisano
  • Autor

Awaria wyniknęła z powodu przerwy w jednym z obwodów w wiązce elektrycznej w komorze silnika.

Ponoć w Stilo to się zdarza.

Trudno ustalić, czy stało się tak z powodu czyjegoś działania, czy zwykły zbieg okoliczności, że akurat u nich nastąpiła samoistnie przerwa obwodu.

W każdym razie ASO wykonało bypass obwodu za symboliczną zapłatę, samochód sprawdzony przez nich w warunkach drogowych i ponoć wszystko OK - gotów do odbioru.

Pozostało mi się cieszyć, że sprawa szalejącej elektroniki skończyła sie na bypassie jednego obwodu, a nie na czymś poważniejszym.

Dziękuję wszystkim za wszelkie rady 20.GIF

Napisano

> Awaria wyniknęła z powodu przerwy w jednym z obwodów w wiązce elektrycznej w komorze silnika.

> Ponoć w Stilo to się zdarza.

Twierdzenie serwisu wcale nie musi być wyssane z palca zlosnik.gif - ja miałem tego rodzaju problem z integralnością wiązki, choć objawy inne - zgłaszany był błąd czujnika ABS przy tylnym lewym kole, wymiana nie pomogła. Wtyk przyłączeniowy na podwoziu był badany miernikiem - napięcie było tam, gdzie powinno. Okazało się w końcu, że jeden z przewodów we wiązce pod maską był "prawie przerwany", całe zostały ze dwa druciki - tak, że miernik coś pokazywał, ale czujnik przy kole już nie był w stanie działać.

Napisano

Brzmi jak u mnie....

Ważne, że pomogło. Może rzeczywiście pod koszem aku czary się dzieją...

Napisano
  • Autor

> Brzmi jak u mnie....

Dokładnie. Cóż, taki urok Stilonów irked.gif

Napisano

A juz chciales pismo do jakiegos urzedu pisac wpysk.gif

Napisano
  • Autor

> A juz chciales pismo do jakiegos urzedu pisac

Dlatego nie warto pochopnie podejmować decyzji ok.gif

Co nie zmienia jednak faktu, że ASO nie powinno wydać klientowi samochodu z deską rozświeconą, jak choinka. Finalnie jednak zamykają temat uczciwie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.