Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Accord 2.4 2004 - wymiana sprzęgła i tulejki - problemy

Featured Replies

Napisano

Hej. W moim Acco 2.4 2004r wymieniliśmy sprzęgło oraz tuleję w kole zamachowym. Sprzęgło nowe oczywiście OEM + tuleja OEM. Założyliśmy skrzynię i pojawił się problem z haczącymi biegami na zimnym (zalany nowy MTF) oraz luzem na wałku skrzyni objawiającym się stuknięciem przy odpalaniu oraz delikatnymi stukami przy przyspieszaniu z niższych obrotów (np z dwójki lub trójki).

W związku z tym skrzynia została zrzucona i zobaczyliśmy, że tulejka, która jest w kole zamachowym (a po zamontowaniu skrzyni ma podtrzymywać wałek) ma luz ! Co ciekawe, kolejna nowa tulejka Hondowska również miała taki luz. Czy ktoś z doświadczonych mógłby się wypowiedzieć, czy ta tuleja ma leżeć na wałku ciasno (jak panewka, w końcu to też łożysko ślizgowe) czy właśnie ma występować tam lekki luz ? Sprawdzaliśmy tuleje na innych wałkach z Accordów które były pod reką w warsztacie i to samo - luźno leży.

Haczenie biegów najprawdopodobniej spowodowane jest olejem, nie wiem czy ten MTF był jakiś trefny, bo przed wymianą problemów nie było. Na forach polecają olej : GM Synchromesh FRICTION modified jako lepszy zamiennik Hondowskiego MTF`a lub AMSOIL Synthetic Synchromesh Transmission Fluid (MTF) - czy ktoś miał do czynienia z tymi olejami ? A może po prostu zalać świeżego MTF`a ? Ten nowy Hondy był sporo gęstszy od tego zlanego ze skrzyni.

To chyba tyle, wyszło długie i nudne. Męczy mnie to trochę i denerwuje bo poza tym auto doprowadzone do stanu bez zastrzeżeń i zamiast w pełni cieszyć to taki psikus zrobiło. Z góry dzieki za rady wink.gif

Napisano

nie bardzo lapie czemu chcesz zalewac nowy MTF skoro jak napisales masz juz taki wlany.

nie wiem skad miales MTFa, ja kupowalem od goscia ktory sciaga z USA i byl w temp. ok +10 rzadki jak woda. Wczoraj odpalilem auto przy -17 i po puszczeniu sprzegla (ofc skrzynia na luzie) obroty nic a nic nie spadly czyli nadal jest rzadki.

na poprzednim oleju (przekladniowy Mobil czy jakos tak) juz przy ok 0 st. silnik gasl jak sie puscilo sprzeglo pare sek po odpaleniu, dodatkowo bylo wkurzajace zjawisko ze jesli stojac pod swiatlami wrzucilem bieg, potem wrzucilem na luz i puscilem sprzeglo to slychac bylo stuk. Teraz na MTFie tego nie ma

Napisano
  • Autor

> nie bardzo lapie czemu chcesz zalewac nowy MTF skoro jak napisales masz juz taki wlany.

> nie wiem skad miales MTFa, ja kupowalem od goscia ktory sciaga z USA i byl w temp. ok +10 rzadki

> jak woda. Wczoraj odpalilem auto przy -17 i po puszczeniu sprzegla (ofc skrzynia na luzie)

> obroty nic a nic nie spadly czyli nadal jest rzadki.

Wiem o której stronie mówisz też chyba u niego zamówię, u mnie obroty spadają po puszczeniu sprzęgła i auto zaczyna próbować podjeżdżać na luzie. Dlatego myślę, że ten MTF może być jakiś lipny.

> na poprzednim oleju (przekladniowy Mobil czy jakos tak) juz przy ok 0 st. silnik gasl jak sie

> puscilo sprzeglo pare sek po odpaleniu, dodatkowo bylo wkurzajace zjawisko ze jesli stojac pod

> swiatlami wrzucilem bieg, potem wrzucilem na luz i puscilem sprzeglo to slychac bylo stuk.

> Teraz na MTFie tego nie ma

Czyli mój olej jest coś nie tak no.gif

Napisano

> nie bardzo lapie czemu chcesz zalewac nowy MTF skoro jak napisales masz juz taki wlany.

> nie wiem skad miales MTFa, ja kupowalem od goscia ktory sciaga z USA i byl w temp. ok +10 rzadki

> jak woda. Wczoraj odpalilem auto przy -17 i po puszczeniu sprzegla (ofc skrzynia na luzie)

> obroty nic a nic nie spadly czyli nadal jest rzadki.

> na poprzednim oleju (przekladniowy Mobil czy jakos tak) juz przy ok 0 st. silnik gasl jak sie

> puscilo sprzeglo pare sek po odpaleniu, dodatkowo bylo wkurzajace zjawisko ze jesli stojac pod

> swiatlami wrzucilem bieg, potem wrzucilem na luz i puscilem sprzeglo to slychac bylo stuk.

> Teraz na MTFie tego nie ma

A kto ci nalał przekładniowego mobila do hondowskiej skrzyni zlosnik.gif MTF lub 10/40 silnikowy

Napisano

> Haczenie biegów najprawdopodobniej spowodowane jest olejem, nie wiem czy ten MTF był jakiś trefny,

> bo przed wymianą problemów nie było. Na forach polecają olej : GM Synchromesh FRICTION

> modified jako lepszy zamiennik Hondowskiego MTF`a lub AMSOIL Synthetic Synchromesh

> Transmission Fluid (MTF) - czy ktoś miał do czynienia z tymi olejami ? A może po prostu zalać

> świeżego MTF`a ?

GM Synchromesh friction modified jest do skrzyn z LSD, natomiast jest tez wersja do skrzyn z otwartym dyfrem. Mozesz teoretycznie wlac 50/50 MTF i tego synchromesha natomaist skoro przez wymiana sprzegla bylo ok to IMO warto sie przyjrzyc czy calosc zostala poprawnie poskladana.

Napisano

> > Haczenie biegów najprawdopodobniej spowodowane jest olejem, nie wiem czy ten MTF był jakiś trefny,

> bo przed wymianą problemów nie było.

huczenie w skrzyni, luzy na wałku

to może w skrzyni łożysko jakieś padło

łożyska toczne raczej luzów nie mają aż tak wyczuwalnych gołą ręką

zwłaszcza promieniowych

sam jestem ciekaw co Ci z tego wyjdzie niewiem.gifhmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.