Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prostownik YATO YT-8301

Featured Replies

Napisano

Kupiłem dzisiaj rano na allegro....przyjdzie w poniedzialek/wtorek to bede mógł cos powiedzieć.

Ale ogólnie ma dobry prad ładowania więc...jestem dobrej mysli ok.gif

Mam aktualnie Ultimate Speed ze sklepu na "L", maksymalny prad ładowanie 3,8A. Podłaczony na stale do auta w garazu i daje radę. Ten kupiłem bo teoretycznie powinien naładować aku 77Ah w max 10 godzin smile.gif

Napisano
  • Autor

> Kupiłem dzisiaj rano na allegro....przyjdzie w poniedzialek/wtorek to bede mógł cos powiedzieć.

> Ale ogólnie ma dobry prad ładowania więc...jestem dobrej mysli

> Mam aktualnie Ultimate Speed ze sklepu na "L", maksymalny prad ładowanie 3,8A. Podłaczony na stale

> do auta w garazu i daje radę. Ten kupiłem bo teoretycznie powinien naładować aku 77Ah w max 10

> godzin

Dlatego wlasnie pytam czy da rade naladowac 8A w ciagu nocy aku do diesla 77Ah. Wiadomo ze przydalby sie 10A ale to juz inna cena :/

Napisano

> Dlatego wlasnie pytam czy da rade naladowac 8A w ciagu nocy aku do diesla 77Ah. Wiadomo ze

> przydalby sie 10A ale to juz inna cena :/

8A powinien w zupełności wystarczyć. Prąd ładowania poiwnien być ok. 10% pojemności akumulatora - czyli w przypadku 77Ah - 7,7Ah.

Tak jak pisałem, kupiłem wczoraj...zobaczymy...kasa nie duża w sumie smile.gif

Napisano

> Dlatego wlasnie pytam czy da rade naladowac 8A w ciagu nocy aku do diesla 77Ah. Wiadomo ze

> przydalby sie 10A ale to juz inna cena :/

Jeżeli będziesz ładował aku prądem 8A przez 10 godzin to "wpakujesz" w niego 80Ah przy założeniu, że na początku bedzie całkowicie pusty.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli będziesz ładował aku prądem 8A przez 10 godzin to "wpakujesz" w niego 80Ah przy założeniu,

> że na początku bedzie całkowicie pusty.

Yhm, czyli jakbym kupil TAKI na 12A to naladuje szybciej ale 'gorzej' jesli chodzi o jakosc?

Martwi mnie ta tabelka z instrukcji gdzie jest napisane ze tylko w trybie FAST daje 8A:

285703422-62a006305a726e095fbaaf7eaf01d75c.JPG

post-109412-14352515352641_thumb.jpg

Napisano

Nie spodziewaj się po tym chińskim produkcie, że będzie miał parametry takie jak podano na opakowaniu. Oglądałem z ciekawości go na żywo w Bricomarche i wg. mnie oceniając jego wagę i wielkości myślę, że max z niego da się uzyska 4A prądu ładowania. To oczywiście wystarczy aby podładować aku przez noc. Ja osobiście po przesiadce do diesla wyleczyłem się z wszelkiej maści prostowników z elektroniką, która odcina ładowanie akumulatora po osiągnięciu 14,4 lub 14,7V na jego zaciskach co nie daje w pełni naładować aku.. Wygrzebałem z garażu stary ruski prostownik z ręczną regulacją, wbudowałem w niego voltomierz oraz amperomierz i teraz widzę jak przebiega proces ładowania. Wracając do pytania o produkt - wg mnie n ie warto. Jest dużo lepszych, tańszych i polskich prostowników.

Napisano

> Yhm, czyli jakbym kupil TAKI na 12A to naladuje szybciej ale 'gorzej' jesli chodzi o jakosc?

> Martwi mnie ta tabelka z instrukcji gdzie jest napisane ze tylko w trybie FAST daje 8A:

IMO złą drogą idziesz chcąc kupić prostownik o jak największej wydajności prądowej.

To, jaki prąd popłynie z prostownika ( bez żadnej regulacji prądu ładowania, a tutaj o takim rozmawiamy) do akumulatora zależy przede wszystkim od stopnia rozładowania akumulatora.

W przypadku tylko doładowywania, akumulator nigdy nie "pociągnie" dużego prądu. Max 5 i to przez krótki czas na początku ładowania. Potem jego wartość dość szybko maleje.

Więc bez sensu jest wykosztowywać się na prostowniki o max prądzie ładowania pierdylion amperów.

Napisano

Jest dużo

> lepszych, tańszych i polskich prostowników.

Np jakie hmm.gif

Ps nie siedzę w temacie i pytam tak informacyjnie?

Napisano

> Nie spodziewaj się po tym chińskim produkcie, że będzie miał parametry takie jak podano na

> opakowaniu. Oglądałem z ciekawości go na żywo w Bricomarche i wg. mnie oceniając jego wagę i

> wielkości myślę, że max z niego da się uzyska 4A prądu ładowania.

Masz rację, tylko to nie jest prostownik tylko ładowarka...nie musi być więc rozmiarów i wagi telewizora zlosnik.gif

8A napewno nie poda - bo to chińczyk, zresztą żaden prostownik czy ładowarka nie ładuje takim pradem przez cały proces ładowania.

To oczywiście wystarczy aby

> podładować aku przez noc. Ja osobiście po przesiadce do diesla wyleczyłem się z wszelkiej

> maści prostowników z elektroniką, która odcina ładowanie akumulatora po osiągnięciu 14,4 lub

> 14,7V na jego zaciskach co nie daje w pełni naładować aku.. Wygrzebałem z garażu stary ruski

> prostownik z ręczną regulacją, wbudowałem w niego voltomierz oraz amperomierz i teraz widzę

> jak przebiega proces ładowania. Wracając do pytania o produkt - wg mnie n ie warto. Jest dużo

Co polecasz? Bo sam się zastanawiałem przed zakupem, ale opinii tyle co uzytkowników. Ładowanie ładowarką a nie prostownikiem podobno jest bezpieczniejsze dla aku? Poza tym możesz zostawić podłączony akumulator na stałe i się nie przejmować jak auto stoi np. tydzień w garażu.

Napisano

> Nie spodziewaj się po tym chińskim produkcie, że będzie miał parametry takie jak podano na

> opakowaniu. Oglądałem z ciekawości go na żywo w Bricomarche i wg. mnie oceniając jego wagę i

> wielkości myślę, że max z niego da się uzyska 4A prądu ładowania.

Jak bym myślał tak jak ty to bym nigdy nie kupił spawarki inwertorowej. Bo jest mała i lekka smile.gif Przecież to jest inna technika wykonania. Nie podłączysz i nie sprawdzisz to się nie przekonasz.

> To oczywiście wystarczy aby

> podładować aku przez noc. Ja osobiście po przesiadce do diesla wyleczyłem się z wszelkiej

> maści prostowników z elektroniką, która odcina ładowanie akumulatora po osiągnięciu 14,4 lub

> 14,7V na jego zaciskach co nie daje w pełni naładować aku.. Wygrzebałem z garażu stary ruski

> prostownik z ręczną regulacją, wbudowałem w niego voltomierz oraz amperomierz i teraz widzę

> jak przebiega proces ładowania. Wracając do pytania o produkt - wg mnie n ie warto. Jest dużo

Mam małe gówienko 6A z marketu za 68zł. Akumulator 70 parę Ah ładuje przez noc bez problemu. A końcowy prąd ładowania dochodzi do 15.2V Nie wiem ile dokładnie amper daje, ale radę daje smile.gif

Napisano

Test ładowarek w AŚ pokazuje mniej wiecej jak trzymają parametry.

KLIK

Napisano

Dokładnie poprzednik tą sytuację opisał. Elektronika idzie do przodu i obecnie dużo taniej wykonać dobrą ładowarkę inwertorową na przetwornicach napięcia z pęłną automatyką ładowania, niż stare konstrukcje zawierające bardzo drogie na obecne czasy transformatory.

Z taką ładowarką jest tak, że trzeba ją podłączyć i dać jej pracować. Sama zasygnalizuje wykonane zadanie.

Stare ładowarki trzeba było kontrolować ręcznie, przez co można było wymusić większy prąd ładowania przez podniesienie napięcia wtórnego transformatora.

Sam mam do dyspozycji ok 30 letni wykonany we własnym zakresie prosty konstrukcyjnie prostownik. I spisuje się wyśmienicie. Ma jednak jedną mała wadę. Trzeba go wyłączyć po naładowaniu akumulatora. Nawet na najmniejszym zakresie podaje za duże napięcie a to doprowadza w konsekwencji do gazowania akumulatora. Nowoczesne ładowarki sa uzbrojone w tego typu zabezpieczenia.

Swoją drogą myślę, że najlepszym urządzeniem do ładowania akumulatora jest jednak alternator. Duża wydajność prądowa, oraz bardzo dobra stabilizacja napięcia.

Osobiście jestem zwolennikiem szybkiego uruchamiania auta właśnie z innego auta. Ale nie przez korzystanie z prądu rozruchu innego akumulatora, a przez wstępne kilu- kilkunasto minutowe naładowanie akumulatora alternatorem z innego pojazdu. A dopiero po tym próba rozruchu. To daje lepsze efekty, niż szybkie ładowanie jakimś prostownikiem z wydajnością kilkudziesieciu amperów.

Napisano

> Sam mam do dyspozycji ok 30 letni wykonany we własnym zakresie prosty konstrukcyjnie prostownik.

> Ma jednak jedną mała wadę. Trzeba go wyłączyć po naładowaniu akumulatora.

przecież to nie problem: dobudowujesz mu przekaźnik czasowy i gotowe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.