Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grande Punto - szalejąca wskazówka temperatury silnika

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ja po sąsiedzku...Otóż moja mama w bólach dojeżdża do pracy w ostatnie dni. Pacjent to Grande Punto 1,4 8V a rzecz sie dzieje oczywiście na mrozach. Szaleje wskazówka od temperatury cieczy chłodzącej i pojawia się komunikat "Za wysoka temperatura cieczy chłodzącej". Oprócz tego auto potrafi zgasnąć na wolnych obrotach, samo z siebie.Co może byc odpowiedzialne za owe anomalie?? Czyżby problemy z termostatem, może przymarzający płyn, albo problemy z zamarzającym paliwem( przyczyna gaśnięcia auta) ??

Dzięki za wszelkie sugestie i pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> sprawdź i oczyść punkty masowe.

A w których miejscach się one znajdują w tym aucie?? bo nie wiem czy sam dam radę( nie dysponuję podnośnikiem, kanałem itd itp)

Napisano

> A w których miejscach się one znajdują w tym aucie?? bo nie wiem czy sam dam radę( nie dysponuję

> podnośnikiem, kanałem itd itp)

Otwórz maskę i zacznij od klemy (-) akumulatora - wyczyść miejsce styku z aku, bolec na aku szczotką drucianą i papierem ściernym - potem posmaruj czymś do połączeń elektrycznych. a potem idziesz wzdłuż minusowego kabla. Powinien się rozgałęzić i jedne iśc do karoserii a drugi do bloku silnika.

Napisano
  • Autor

> Otwórz maskę i zacznij od klemy (-) akumulatora - wyczyść miejsce styku z aku, bolec na aku

Okolice aku już są ogarnięte. Zrobiłem to zanim nadeszły mrozy. Ale niżej nie schodziłem, także uczynię tak jak mi zaleciłeś:) Dzieki za radę. Myslę, czy za gaśnięcie nie jest przypadkiem odpowiedzialna przepustnica lub silnik krokowy także za to też się chyba zabiorę. Nie zadzkodzi a może pomoże hmm.gif

Napisano

> Okolice aku już są ogarnięte. Zrobiłem to zanim nadeszły mrozy. Ale niżej nie schodziłem, także

> uczynię tak jak mi zaleciłeś:) Dzieki za radę. Myslę, czy za gaśnięcie nie jest przypadkiem

> odpowiedzialna przepustnica lub silnik krokowy także za to też się chyba zabiorę. Nie

> zadzkodzi a może pomoże

Przeczytaj mój post w temacie zabrudzona przepustnica (2 linijki poniżej) - może to być wina przepustnicy, tak czy inaczej warto do niej zajrzeć (szczególnie zimą).

Napisano
  • Autor

> Przeczytaj mój post w temacie zabrudzona przepustnica (2 linijki poniżej) - może to być wina

No właśnie czytałem...szczerze to nigdy jeszcze nikt tam nie zaglądał...a pamiętam jak za czasów gdy jezdziłem pandą, przez 115 kkm chyba ze 4 razy czyściłem to ustrojstwo. Grande kropek ma obecnie 101 kkm, więc jeśli nikt tam jeszcze nigdy nie zaglądał to może to być przyczyna gaśnięcia silnika. Dzisiaj sprawdzę wszystko dokładnie ok.gif

Napisano

> No właśnie czytałem...szczerze to nigdy jeszcze nikt tam nie zaglądał...a pamiętam jak za czasów

> gdy jezdziłem pandą, przez 115 kkm chyba ze 4 razy czyściłem to ustrojstwo. Grande kropek ma

> obecnie 101 kkm, więc jeśli nikt tam jeszcze nigdy nie zaglądał to może to być przyczyna

> gaśnięcia silnika. Dzisiaj sprawdzę wszystko dokładnie

Wydaje mi się, że przebieg nie ma tu raczej bardzo znaczenia, bo takie anomalia dzieją się zazwyczaj zimą, bo jak są temperatury dodatnie to wcześniej czy później całe to dziadostwo się rozpuszcza, a w zimę nie daje rady i stąd te problemy.

Napisano
  • Autor

> wcześniej czy później całe to dziadostwo się

> rozpuszcza, a w zimę nie daje rady i stąd te problemy.

Polecasz jakiś konkretny specyfik do czyszczenia przepustnicy czy stary dobry denaturat ewentualnie benzyna ekstrakcyjna będzie najlepsza?

Napisano

> Polecasz jakiś konkretny specyfik do czyszczenia przepustnicy czy stary dobry denaturat ewentualnie

> benzyna ekstrakcyjna będzie najlepsza?

nic specjalnego - ja to robiłem benzyną ekstrakcyjną + duża ilość ręczników papierowych

Napisano
  • Autor

> nic specjalnego - ja to robiłem benzyną ekstrakcyjną + duża ilość ręczników papierowych

tak zrobię. Mam nadzieje, że przyniesie to pożądany efekt i ulgę dla samochodu i przede wszystkim dla mamy;)

Zastanawiam się czy gdyby lać lepsze paliwo to przepustnica nie byłaby tak zasyfiona (jesli to oczywiście przepustnica jest spiritus movens)...Auto jeździ głównie na noPB 95 z Lukoila...różne opinie słyszałem o tym, ale jak dotąd problemów nie było hmm.gif

Napisano

> tak zrobię. Mam nadzieje, że przyniesie to pożądany efekt i ulgę dla samochodu i przede wszystkim

> dla mamy;)

> Zastanawiam się czy gdyby lać lepsze paliwo to przepustnica nie byłaby tak zasyfiona (jesli to

> oczywiście przepustnica jest spiritus movens)...Auto jeździ głównie na noPB 95 z

> Lukoila...różne opinie słyszałem o tym, ale jak dotąd problemów nie było

Na to pytanie nie jestem w stanie odpowiedzieć, ja zawsze leje zwykłą 95 z Makro, albo własnie z Lukoila.

Nie chcę rozsiewać żadnych plotek, ale ponoć coś przy tym silniku, a właściwie jego osprzęcie jest konstrukcyjnie niedopracowane, bo dzieje się to tylko przy 1,4 8V - przy innych nie czytałem o takich problemach.

ps.

jak będziesz czyścił odmę to lepiej zakup sobie nową opaskę, bo tą co jest zakładana fabrycznie owszem można założyć jeszcze raz, ale trzeba się nagimnastykować, a w taki mróz nie polecam z nią walki.

Napisano
  • Autor

> jak będziesz czyścił odmę to lepiej zakup sobie nową opaskę, bo tą co jest zakładana fabrycznie

czy to jest taka zatrzaskowa opaska?

Napisano

> czy to jest taka zatrzaskowa opaska?

dokładnie, zatrzaskowa, którą najlepiej wymienić na taką ze śrubką, średnica to około 2 - 3 cm.

Napisano

> 1,4 8V a rzecz sie dzieje oczywiście na mrozach. Szaleje wskazówka od temperatury cieczy

> chłodzącej i pojawia się komunikat "Za wysoka temperatura cieczy chłodzącej".

To typowy objaw niedoboru prądu w Grande Punto 1.4 8V, podejrzenie padający akumulator.

Napisano
  • Autor

> To typowy objaw niedoboru prądu w Grande Punto >1.4 8V, podejrzenie padający akumulator.

Hmmm, akumulator byl zmieniany rok temu...wiec nie sadze by byl juz padniety...tym bardziej ze to varta( chociaz producent moze nie jest az tak istotny)

Napisano

> To typowy objaw niedoboru prądu w Grande Punto 1.4 8V, podejrzenie padający akumulator.

A przy altku pękniętym nie było podobnych problemów? hmm.gif

Napisano

> Hmmm, akumulator byl zmieniany rok temu...wiec nie sadze by byl juz padniety...tym bardziej ze to

> varta( chociaz producent moze nie jest az tak istotny)

Może by go trzeba doładować ? Rozumiem , że parametry ma odpowiednie ? Może niech do elektryk sprawdzi ?

Jakby był alternator to by się pewnie ładowanie zapalało, albo odgłos by wydawał jak wirówka w pralce.

Napisano
  • Autor

> To typowy objaw niedoboru prądu w Grande Punto 1.4 8V, podejrzenie padający akumulator.

Hmm rozwiałem wczoraj moje wątpliwości. Przewody masowe wyczyszczone, akumulator doładowany. parametry ładowania prawidłowe( alternator prawidłowo ładuje) W plusowej temperaturze zapalił bez błędu. Rano po nocy błąd powrócił...Examiner nie pokazuje żadnego błędu...problem nie został wyeliminowany frown.gif

Napisano
  • Autor

> A przy altku pękniętym nie było podobnych problemów?

Hmm, Alternatora nie oglądałem. Ale czy gdyby był pęknięty to czy ładowałby prawidłowo? dodam, że nie słychać żadnych dodatkowych dźwięków ( chociaż przy uruchamianiu jest delikatny odgłos, jakby ślizgającego się paska, ale odgłos ten nie występuje zawsze) Więc może to coś związanego z paskiem napędu, a co za tym idzie, jednak alternatora??

Napisano

> Hmm rozwiałem wczoraj moje wątpliwości. Przewody masowe wyczyszczone, akumulator doładowany.

> parametry ładowania prawidłowe( alternator prawidłowo ładuje) W plusowej temperaturze zapalił

> bez błędu. Rano po nocy błąd powrócił...Examiner nie pokazuje żadnego błędu...problem nie

> został wyeliminowany

no to czujnik temp do wymiany

Napisano
  • Autor

> no to czujnik temp do wymiany

A może sam się uzdrowi??:D Żartuje...a ile takowy czujnik może kosztować i czy wymiana sprowadza się do samodzielnych czynności garażowych??;)

Napisano

zapalająca się kontrolkatemp silnika to typowy objaw słabego akumulatora i ta informacja nie ma wpływu na gaśnięcie silnika.

Ja problem z gaśnięciem silnika na wolnych obrotach rozwiązałem czyszcząc przepustnice i odmę .dodatkowo do czyszczenia przepustnicy użyłem środka do czyszczenia przepustnic w moim przypadku to FORCH R 577.

Jak będziesz miał oczyszczoną z mazi tę przepustnicę to uruchom silnik , mamę posadź za kierownicą niech utrzymuje wysokie obroty silnika a ty pryskaj takim środkiem wprost do gardzieli przepustnicy myślę że połowa pojemnika 300ml rozwiąże twoje problemy

Napisano

> Hmm, Alternatora nie oglądałem. Ale czy gdyby był pęknięty to czy ładowałby prawidłowo? dodam, że

> nie słychać żadnych dodatkowych dźwięków ( chociaż przy uruchamianiu jest delikatny odgłos,

> jakby ślizgającego się paska, ale odgłos ten nie występuje zawsze) Więc może to coś związanego

> z paskiem napędu, a co za tym idzie, jednak alternatora??

Ja tak rok jezdzilem od pierwszych objawow, tj takiego yyyyyyyt przy zapalaniu. Ladowanie bylo ok. Pekniecie bylo w gornej czesci od sciany grodziowej

Napisano
  • Autor

> Ja tak rok jezdzilem od pierwszych objawow, tj takiego yyyyyyyt przy zapalaniu. Ladowanie bylo ok.

> Pekniecie bylo w gornej czesci od sciany grodziowej

Obadałem alternator...obudowa cała. I od spodu i od góry. A wskazówka dalej szaleje. Co ciekawe, jak ejst cieplej to nie szaleje. Wyszarpię dziś akumulator i naładuję( bo to wygląda mi na błąd przy testowaniu połączeń i gdy jest spadek napięcia to wywala błąd)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.