Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Eko myjnia parowa a mróz...

Featured Replies

Napisano

Niedawno koło mnie otworzyli takową eko-myjnię. W związku z tym mam dwa (albo i trzy) pytania, bo szukajka nic mi nie wypluła.

Czy ktoś już z tego wynalazku korzystał? Jak to się ma do rysowania lakieru? Jak takie mycie się ma do mrozu? Obawiam się, że pomimo iz tam wody jest mało, to para pod ciśnieniem może wnikać głębiej niż zwykle woda i może zamrozić zamki itd... hmm.gif

Chcę się do nich wybrać i pogadać ale raczej nie powiedzą nic w stylu: "nie, stary, nie przyjeżdżaj, bo ci furę porysujemy i jeszcze ci wszystko zamarznie..." biglaugh.gif

Napisano

Otworzyliśmy niedawno w firmie taką dodatkową działalność i muszę przyznać, że sam jestem zdziwiony, bo testowałem w poniedziałek na swoim aucie i nic nie zamarzło, nic też oczywiście nie zostało porysowane ani zniszczone a autko błyszczy pięknie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Otworzyliśmy niedawno w firmie taką dodatkową działalność i muszę przyznać, że sam jestem

> zdziwiony, bo testowałem w poniedziałek na swoim aucie i nic nie zamarzło, nic też oczywiście

> nie zostało porysowane ani zniszczone a autko błyszczy pięknie

Jakoś nie wiem jak to sie dzieje, że przy tym wycieraniu "niemal na sucho" nie rysuje się lakier i szyby niewiem.gif

Ale chyba jutro się skuszę, bo bedzie trochę suchych dni to sobie czystym autem pojeżdżę drive.gif Już zapomniałem jak to jest, bo co umyłemto plucha. Do pracy 40km i z powrotem już ugnojonym jechałem. angryfire.gif

Napisano

> Jakoś nie wiem jak to sie dzieje, że przy tym wycieraniu "niemal na sucho" nie rysuje się lakier i

> szyby

Nie rysuje się, bo zmiękczony parą brud od razu za dyszą jest ścierany mikrofibrą.

> Ale chyba jutro się skuszę, bo bedzie trochę suchych dni to sobie czystym autem pojeżdżę Już

> zapomniałem jak to jest, bo co umyłemto plucha. Do pracy 40km i z powrotem już ugnojonym

> jechałem.

Mój już zdążył się zakurzyć zlosnik.gif

Napisano

> Jakoś nie wiem jak to sie dzieje, że przy tym wycieraniu "niemal na sucho" nie rysuje się lakier i

> szyby

pewnie że się rysuje grinser006.gif ale nie aż tak żeby to było widoczne

parą spłukuje a raczej zdmuchuje się grubszy brud, a potem ściereczka wyciera resztę,

kwestia wprawy i odpowiednich materiałów (ściereczki)

mój był myty i jakoś nie widzę rys

u mnie brat się trochę tym bawi, wczoraj mył w garażu, mówi że nic nie zamarza, bo też o to pytałem

> Ale chyba jutro się skuszę, bo bedzie trochę suchych dni to sobie czystym autem pojeżdżę Już

> zapomniałem jak to jest, bo co umyłemto plucha. Do pracy 40km i z powrotem już ugnojonym

> jechałem.

minus taki że to tylko mycie powierzchowne, cała sól i syf zostaje w rantach i zakamarkach

więc co jakiś czas dobrze jest spłukać na wodnej ciśnieniowej

ciekawe czy taką myjką parową domową by umył ? grinser006.gif

Napisano

> Nie rysuje się, bo zmiękczony parą brud od razu za dyszą jest ścierany mikrofibrą.

> Mój już zdążył się zakurzyć

A nie boisz się, że przy takiej różnicy temperatur mróz-para lakier popęka.

Napisano

> A nie boisz się, że przy takiej różnicy temperatur mróz-para lakier popęka.

A wiesz, że o tym nie pomyślałem hmm.gif

Ale z drugiej strony - jeśli samochód parę minut postoi w pomieszczeniu to temperatury powinny się nieco wyrównać i szoku być nie powinno icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> A nie boisz się, że przy takiej różnicy temperatur mróz-para lakier popęka.

Jak miałem Clio Z plastikowymi błotnikami, to kiedyś się oparłem i wgniotłem ten błotnik. Przestraszyłem się, bo było ok -25st. ale dał radę. Wniosek wyciągam taki, że lakier jest dość elastyczny. Pewnie, to nie to samo co ok. 200st. ale chyba technologia jest przetestowana i tyko w Polsce jest to nowość. Z tego co czytam to za granicą już dość długo takie wynalazki z powodzeniem funkcjonują. Moje obawy wynikają jedynie ze zbytniej ekologiczności rozwiązania. Doświadczenie pokazuje, że jak gdzieś ekologia za mocno napiera, to niekoniecznie jest dobre dla nas (patrz EGR, SAP, wyrafinowane katalizatory itp).

Boję się żeby nie wyszło: "to prawda, że trochę porysowaliśmy auto, ale za to jak ekologicznie" rotfl.gif

Dodam, że nie jestem przeciwnikiem ekologii ale nie lubię extremów. Ja kupując auto z EURO5 dostaję po kasie w imię ekologii, podczas gdy jednocześnie na drodze jeżdżą całe tabuny strucli lejących olejem (patrz parkingi zaolejone) albo tak kopcące, że świata nie widać. no.gif

Napisano

> Doświadczenie pokazuje, że jak gdzieś ekologia za mocno napiera, to niekoniecznie jest dobre dla nas

ale jaka w tym ekologia ? niewiem.gif

ściema i tyle, syfu jest więcej niż w normlanym myciu z myjki ciśnieniowej grinser006.gif

co się dzieje z tym brudem ? przecież nie paruje, a ściereczki ?

mycie parą jest wygodne, można umyć w każdym garażu auto, można na podjeździe u klienta, nawet pod blokiem można sobie umyć

10-20L wody, trochę ON i torba ściereczek, a i chemia żeby się błyszczało ok.gif

edit: temp to bym się nie bał, bo można ją regulować i wcale się nie nagrzewa jeśli robi się z głową ok.gif

Napisano
  • Autor

"no i w pi..u i wylądował... i cały misterny plan też w pi..u", że zacytuję klasyka Siarę!

Miałem plan (jako że mróz myjni parowej nie straszny) umyć samochód korzystając, że mam dziś wolne. palacz.gif i co? ano nic, ZAMKNIĘTE. angryfire.gif Będę jeździł brudnym do wiosny ooniee.gif, bo myjnia czynna tylko do 16.00 i po robocie nie dam rady. crazy.gif

Napisano

> Nie rysuje się, bo zmiękczony parą brud od razu za dyszą jest ścierany mikrofibrą.

CZyli chcesz mi powiedzieć, że nawilżasz sobie brud, piach, a potem ścierasz go szmatą icon_eek.gif

I jeszcze mówisz, że się nie rysuje... icon_eek.gif

Napisano

> CZyli chcesz mi powiedzieć, że nawilżasz sobie brud, piach, a potem ścierasz go szmatą

> I jeszcze mówisz, że się nie rysuje...

Nie widać rys ani podkładu to nie rysuje, ciekawe jakby wyglądało pod światło

Napisano

> CZyli chcesz mi powiedzieć, że nawilżasz sobie brud, piach, a potem ścierasz go szmatą

> I jeszcze mówisz, że się nie rysuje...

ale przy myciu tradycyjnym też się rysuje, wszystko kwestia jak się to robi ok.gif

chyba rok już się brat bawi w mycie parowe i jakoś nie było problemów, mył mój, myje swój i znajomych ok.gif

Napisano

> A wiesz, że o tym nie pomyślałem

> Ale z drugiej strony - jeśli samochód parę minut postoi w pomieszczeniu to temperatury powinny się

> nieco wyrównać i szoku być nie powinno

Pare minut może być za mało. To jest jednak ponad 100st różnicy temp. i to gwałtownie. Ta gwałtowność zmiany temperatur mnie niepokoi. W lakierze moga pojawić sie mikropęknięcia, w które następnego dnia wpłynie woda i mróz je rozsadz. Może się wdac korozja.

Nie wiem, gdybam tak tylko, możliwe, że moje obawy są od czapy.

Napisano

> Nie widać rys ani podkładu to nie rysuje, ciekawe jakby wyglądało pod światło

ja wiem, że ludzie mają óżne standardy i jak im się do blachy nie zedrze, to twierdzą że nic sie nie rysuje, ale nie przesadzajmy zlosnik.gif

Napisano

> Pare minut może być za mało. To jest jednak ponad 100st różnicy temp. i to gwałtownie. Ta

> gwałtowność zmiany temperatur mnie niepokoi. W lakierze moga pojawić sie mikropęknięcia, w

> które następnego dnia wpłynie woda i mróz je rozsadz. Może się wdac korozja.

> Nie wiem, gdybam tak tylko, możliwe, że moje obawy są od czapy.

Jak wspomniałem, nie zastanawiałem się nad tym, ale przy najbliższej okazji spytam o to dostawcę sprzętu ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.