Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ABS - kontrolka

Featured Replies

Napisano

Temat stary jak świat ale nie do końca wiem jak go rozwiązać. Pękła zębatka i abs zaczął wariować. Zdjąłem ją z koła i świeci abs i ręczny. Przez zimę nie będe naprawiał i chcę wyjąć bezpiecznik od abs-u. Otwieram "skrzyneczkę" a tam.... pusto. Nie ma listwy z bezpiecznikami ABS (4P), tylko podstawowe. Są cztery bezpieczniki po 2 w rzędzie. Dwie 20 po lewej i 2 xx po prawej. Gdzie abs? Auto z Niemiec

Napisano

Zdajesz sobie sprawę, że jak wyjmiesz bezpiecznik to nie będzie działać EBD?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Temat stary jak świat ale nie do końca wiem jak go rozwiązać. Pękła zębatka i abs zaczął wariować.

> Zdjąłem ją z koła i świeci abs i ręczny. Przez zimę nie będe naprawiał i chcę wyjąć

> bezpiecznik od abs-u. Otwieram "skrzyneczkę" a tam.... pusto. Nie ma listwy z bezpiecznikami

> ABS (4P), tylko podstawowe. Są cztery bezpieczniki po 2 w rzędzie. Dwie 20 po lewej i 2 xx po

> prawej. Gdzie abs? Auto z Niemiec

GRATULUJE POMYSŁU:(

Napisano
  • Autor

> Zdajesz sobie sprawę, że jak wyjmiesz bezpiecznik to nie będzie działać EBD?

> Pozdrawiam BAS

No racja kolego, nie pomyślałem o tym. Dzięki za radę.

Napisano

> No racja kolego, nie pomyślałem o tym. Dzięki za radę.

Na śliskim możesz stracić panowanie nad autkiem.

Lepiej kup piastę na szrocie(lepsza taka niż żadna) i napraw ABS.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Na śliskim możesz stracić panowanie nad autkiem.

> Lepiej kup piastę na szrocie(lepsza taka niż żadna) i napraw ABS.

> Pozdrawiam BAS

Panowie auta które miały, jak to kolega napisał zębatkę, nie miały EBD.

Napisano

> GRATULUJE POMYSŁU:(

Rozwiń temat

Napisano

bez przesady piasta to nie jest az taki wydatek.... ja za tynią płaciłem 180 zł za nową....

Napisano

> Rozwiń temat

"chcę wyjąć bezpiecznik od abs-u"

Napisano

> Panowie auta które miały, jak to kolega napisał zębatkę, nie miały EBD.

Tu kolega ma rację, EBD był po fl z abs LUCAS EBC 430 (pierścienie magnetyczne)

Napisano

> "chcę wyjąć bezpiecznik od abs-u"

Napisałeś gratuluję pomysłu frown.gif

Nie widzę w wyjęciu bezpiecznika nic strasznego. Jeżeli auto nie ma EBD a tylko normalny korektor siły hamowania to nic się nie stanie. Po prostu nie będzie działał ABS . Setki takich aut jeździ po drogach i nic się nie dzieje. Ogarnięty kierownik lepiej poradzi sobie na śliskim bez ABS-u niż z nim. Droga hamowania z ABS-em na śliskiej nawierzchni jest dwa razy dłuższa. Auto co prawda niby nie traci sterowności ale jak powiedziałem odpowiednio hamując bez tego systemu osiągniemy lepsze rezultaty.

Napisano

> Tu kolega ma rację, EBD był po fl z abs LUCAS EBC 430 (pierścienie magnetyczne)

Panowie a po czym rozpoznać czy ma się jakieś EBD i co ono mi daje??

Moja maryśka jest z 01r i nie dawno podczas wymiany sprzęgła wymieniałem też między innymi łożysko przedniego koła,i miało ono jedną stronę zaślepioną blachą a drugą jakąś powłoką a'la grafit.Na opakowaniu łożyska (oryginał cfaniaczek.gif ) była jakaś informacja że jest to delikatne i żeby w to nie stukać.Nie mam żadnych pierścieni na przegubach.

Podpowiecie coś??

Napisano

> Panowie a po czym rozpoznać czy ma się jakieś EBD i co ono mi daje??

> Moja maryśka jest z 01r i nie dawno podczas wymiany sprzęgła wymieniałem też między innymi łożysko

> przedniego koła,i miało ono jedną stronę zaślepioną blachą a drugą jakąś powłoką a'la

> grafit.Na opakowaniu łożyska (oryginał ) była jakaś informacja że jest to delikatne i żeby w

> to nie stukać.Nie mam żadnych pierścieni na przegubach.

> Podpowiecie coś??

To jest pierscien wspolpracujace z czujnikem ABS,zamiast pierscieni na przegubach

Napisano

Masz na bank.A to krótko o EBD

Napisano

> Moja maryśka jest z 01r

W tych rocznikach stosowano wyłącznie ABS z EBD, więc na pewno nie masz mechanicznego korektora , jak już zresztą napisał Marek ok.gif

Napisano
  • Autor

panowie wiec jak zlokalizowac bezpiecznik skoro nie ma go tam gdzie byc powinien, tzn po lewej 4 od gory. Mam tam 2x20 w jednym rzedzie a w drugim chyba 5 i 30. Z boku czarna kostka...

Napisano

> panowie wiec jak zlokalizowac bezpiecznik skoro nie ma go tam gdzie byc powinien, tzn po lewej 4 od

> gory. Mam tam 2x20 w jednym rzedzie a w drugim chyba 5 i 30. Z boku czarna kostka...

U mnie w maryśce jezeli dobrze pamiętam był pod maską na lewym kielichu i miał 60A.

Napisano
  • Autor

> U mnie w maryśce jezeli dobrze pamiętam był pod maską na lewym kielichu i miał 60A.

Zajrzę i sprawdze. Tylko ta irytujaca kontrolka od recznego. Od ABSu zcierpie a na reczny jest jakis sposob? Jeszcze odskocznia od tematu "dzieciol" pod szyba zaraz po przekreceniu stacyjki..... masakra. Mialem kropka i po pewnym czasie tez tak bylo.

Napisano

> Zajrzę i sprawdze. Tylko ta irytujaca kontrolka od recznego. Od ABSu zcierpie a na reczny jest

> jakis sposob? Jeszcze odskocznia od tematu "dzieciol" pod szyba zaraz po przekreceniu

> stacyjki..... masakra. Mialem kropka i po pewnym czasie tez tak bylo.

Kolego spróbuj odłączyć kabelek od czujnika położenia dźwigni ręcznego może to pomorze na kontrolke hamulca ręcznego grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie w maryśce jezeli dobrze pamiętam był pod maską na lewym kielichu i miał 60A.

dzieki za info u mnie tez tam siedzial. Jutro spr reczny. Testowal ktos ta metode?

Napisano

> dzieki za info u mnie tez tam siedzial. Jutro spr reczny. Testowal ktos ta metode?

Kontrolka ręcznego może swiecić w trzech przypadkach.

1. Załączony ręczny, lub wszystkie możliwe defekty tego obwodu

( zwarcie, uszkodzony włącznik)

2 Zbyt mały stan płynu hamulcowego lub defekty w tym obwodzie (zwarcie zawieszony pływak itd.)

3. Błąd EBD świeci razem z kontrolką ABS, oczywiście jeżeli auto w taki diwajs jest wyposażone.

Napisano

> Dodam że jak kończą się klocki u mnie też świeci

Nie miałem bravy ale z tego co wiem to od klocków była zawsze inna kontrolka z inną ikonką.

Napisano

> Mam Bravkę 1.6 16v z 2000r i nie mam dodatkowej lampki od zużytych klocków tylko jest to ta sama

> kontrolka co od ręcznego stanu płynu hamulcowego itd

Hm to fotka z instrukcji.

285733565-1.JPG

post-91846-14352515458596_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Hm to fotka z instrukcji.

dzieki za info.... postaram sie zlokalizowac blad i dam odpowiedz.

Napisano
  • Autor

Płyn w normie, na recznym tez nie jezdze wiec nie wiem w czym problem. po przekreceniu zaplonu od czasu gdy wyjalem bezpiecznik od absu nie gasnie kontrolka od recznego..... wczesniej palily sie obie ale po przejechaniu ok 2km.... autko rocznik 98

Napisano

> Płyn w normie, na recznym tez nie jezdze wiec nie wiem w czym problem. po przekreceniu zaplonu od

> czasu gdy wyjalem bezpiecznik od absu nie gasnie kontrolka od recznego..... wczesniej palily

> sie obie ale po przejechaniu ok 2km.... autko rocznik 98

Podepnij kompa i napraw abs...i sprawdz czujnik dzwigni

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.