Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

WV do oceny na szybko jak można

Featured Replies

Napisano

Ponieważ mamy problem z nowym GS (dokładniej dostępną wersją), a nie chcemy takiego auta na dłużej, to na szybko wpadł pomysł kupna używki dobrze wyposażonej, ale takiej którą za 2 lata sprzedam (dużo nie stracę w porównaniu z nowym) i wtedy kupie SUV'a którego od początku chciała moja żona, nie będzie trzeba już tyle gratów wozić.

Możecie na pierwszy rzut oka coś powiedzieć zanim zacznę dzwonić i prosić o VIN'y, czy mamy kogoś na kąciku kto może sprawdzić auto po nim. Najbardziej chciałem benzynę więc ten ostatni mi pasuje, choć pierwszy ma webasto i inne "gadżety"

http://otomoto.pl/volkswagen-touran-dsg-7-miejsc-po-oplatach-C22455592.html

http://otomoto.pl/volkswagen-touran-2-0-tdi-dsg-C22695370.html

http://otomoto.pl/volkswagen-touran-1-4-tsi-wersja-freestyle-C22579577.html

Napisano

> ... choć pierwszy ma webasto i inne "gadżety"...

Ale za to jest tak samo bezwypadkowy jak ma 'duza nawigacje' wink.gif

Benzynka jest ciekawa przynajmniej handlarz nie sciemnia ze bezwypadkowy.

Napisano
  • Autor

> Naprawdę wierzysz, że te auta nie miały żadnych przygód?

nie wiem, po drugie jak nie duże przygody to mi to nie przeszkadza. Ale coś konkretnego na podstawie fotek, czy z góry zakładasz że są walone

> Szukaj krajowego.

no jeszcze takiego nie widziałem (no raz ale kosztowal tyle co nowy w salonie 3 lata młodszy smile.gif )

Napisano
  • Autor

> Ale za to jest tak samo bezwypadkowy jak ma 'duza nawigacje'

pomijamy teksty czy na fotkach to widać czy od razu zakładasz że tak jest

> Benzynka jest ciekawa przynajmniej handlarz nie sciemnia ze bezwypadkowy.

no fajna, tylko manual klima icon_rolleyes.gif dla mnie mógł być bity byle nie z dwóch składny

Napisano

> no jeszcze takiego nie widziałem (no raz ale kosztowal tyle co nowy w salonie 3 lata młodszy )

No, a na zachodzie to prezenty rozdają ok.gif, a handlarze te najbardziej zadbane sztuki przywożą grinser006.gif

Ogólnie loteria, raz trafisz lepiej raz gorzej zlosnik.gif

Napisano

> nie wiem, po drugie jak nie duże przygody to mi to nie przeszkadza. Ale coś konkretnego na

> podstawie fotek, czy z góry zakładasz że są walone

Na postawie logiki - skoro auta w Dojczlandii są droższe, niż u nas, to dlaczego używki są w takich cenach? spineyes.gif

> no jeszcze takiego nie widziałem (no raz ale kosztowal tyle co nowy w salonie 3 lata młodszy )

Poczekaj, trzylatek kosztował tyle co nowy? blush.gif

To lepiej nowego brać. ok.gif

Napisano
  • Autor

> No, a na zachodzie to prezenty rozdają

nie no jasne ale cena nie jest jakaś powalająco niska, nie tym kryterium się posługuję tylko innymi parametrami (automat, max 3 lata)

> a handlarze te najbardziej zadbane sztuki przywożą Ogólnie loteria, raz trafisz lepiej raz gorzej

no to jasne ale czy wszystkich z góry na dół skreślać. W takim razie ten zarejestrowany to może być niegłupi pomysł

Napisano
  • Autor

> Na postawie logiki - skoro auta w Dojczlandii są droższe, niż u nas, to dlaczego używki są w takich

> cenach?

wiesz co 50tysi za 3 latka to jest raczej normalna utrata wartości, zwłaszcza że wszedł nowy model

> Poczekaj, trzylatek kosztował tyle co nowy?

> To lepiej nowego brać.

no tak ale ten 3 latek był do przejęcia leasing, całkowity koszt pozostały (gość miał leasing we franku) 60 tysięcy i chyba 40 odstępnego

Napisano
  • Autor

> Spryskiwacze

może wziął opis od kogoś, zawsze można się walnąć nie ma ksenonów więc nie musiał mieć spryskiwaczy

Napisano
  • Autor

> TU masz specjalistów od tego wynalazku

tia widziałem i u nich walone wersje smile.gif więc nie ma niestety idealnych rozwiązań

Napisano

> wiesz co 50tysi za 3 latka to jest raczej normalna utrata wartości, zwłaszcza że wszedł nowy model

Widzę, że podjąłeś decyzję, a teraz chcesz potwierdzenia od userów. grinser006.gif

Szukaj go u Jaya i podobnie myślących. ok.gif

> no tak ale ten 3 latek był do przejęcia leasing, całkowity koszt pozostały (gość miał leasing we

> franku) 60 tysięcy i chyba 40 odstępnego

Poszukaj poleasingowców. ok.gif

Napisano

> ... zawsze można się walnąć nie ma ksenonów więc nie musiał mieć spryskiwaczy

Czyli moze tez sie walnac ze bezwypadkowy zlosnik.gif z 'duza nawigacja' tez sie walnal ?

btw zdjecia przodu robione pod katem tez czemus sluza.

Napisano
  • Autor

> Czyli moze tez sie walnac ze bezwypadkowy z 'duza nawigacja' tez sie walnal ?

> btw zdjecia przodu robione pod katem tez czemus sluza.

ja sie nie znam dlatego pytam smile.gif ale wszyscy robią tak zdjęcia

Napisano

> ja sie nie znam dlatego pytam ale wszyscy robią tak zdjęcia

Kanciarze wink.gif

Madrze ktos napisal: poszukaj poleasingowego. We Wroclawiu zadzwon do VBL.

Napisano
  • Autor

> Widzę, że podjąłeś decyzję, a teraz chcesz potwierdzenia od userów.

nie podjąłem rozważam już kolejne opcje, jak tylko coś wybiorę to mi się kubeł zimnej wody leje i opcja się zmienia (byliśmy nastawieni na GS nowego, ale nowa wersja występuje tylko w ciulowej wersji kolorystycznej z automatem, a stare juz niedostepne). Z drugiej strony auto na "chwile" więc szkoda stracić kasę na nowym

> Szukaj go u Jaya i podobnie myślących.

szukam u różnych

> Poszukaj poleasingowców.

tourana nie widziałem, zresztą innego vana też nie

Napisano

> ja sie nie znam dlatego pytam ale wszyscy robią tak zdjęcia

Siano za te auta nie jest małe, każde jedno ma coś za uszami, teraz kwestia żeby trafić to,

które będzie jeździć prosto i się nie zepsuje kosztownie w najbliższym czasie.

Jechać, oglądać, jak już wstępnie wybierzesz, to jakiś przegląd w ASO lub kogoś kumatego

i modlić się żeby było miło zlosnik.gif

Mój znajomy ciekawe auto kupił, też Van na sporym wypasie, niby bezwypadkowy i wszystko OK na pierwszy rzut oka.

Po roku zaczęły się problemy z silnikiem/elektroniką, auto nie zapalało, albo gasło co jakiś czas i inne.

Po dłuższych poszukiwaniach okazało się, że auto pierwotnie miało bezstopniową skrzynię automatyczną baaaaaardzo drogą i nietypową. Przez handlarza została wymieniona na manualną zlosnik.gif

A problemy z silnikiem wzięły się z wilgoci w źle zrobionej przekładce skrzyni.

Czyli nic takiego, ale trochę nerwów i $$ poszło na zabawę z tym autem.

Napisano

> nie podjąłem rozważam już kolejne opcje, jak tylko coś wybiorę to mi się kubeł zimnej wody leje i

> opcja się zmienia (byliśmy nastawieni na GS nowego, ale nowa wersja występuje tylko w ciulowej

> wersji kolorystycznej z automatem, a stare juz niedostepne). Z drugiej strony auto na "chwile"

> więc szkoda stracić kasę na nowym

Taki lajf - wybrzydzać można przy nówce i to też nie zawsze. Przy używce bierzesz co jest w dobrym stanie. A odnoszę wrażenie, że Ty zaczynasz od drugiej strony.

Napisano

> Ponieważ mamy problem z nowym GS (dokładniej dostępną wersją), a nie chcemy takiego auta na dłużej,

> to na szybko wpadł pomysł kupna używki dobrze wyposażonej, ale takiej którą za 2 lata sprzedam

> (dużo nie stracę w porównaniu z nowym) i wtedy kupie SUV'a którego od początku chciała moja

> żona, nie będzie trzeba już tyle gratów wozić.

> Możecie na pierwszy rzut oka coś powiedzieć zanim zacznę dzwonić i prosić o VIN'y, czy mamy kogoś

> na kąciku kto może sprawdzić auto po nim. Najbardziej chciałem benzynę więc ten ostatni mi

> pasuje, choć pierwszy ma webasto i inne "gadżety"

> http://otomoto.pl/volkswagen-touran-dsg-7-miejsc-po-oplatach-C22455592.html

> http://otomoto.pl/volkswagen-touran-2-0-tdi-dsg-C22695370.html

> http://otomoto.pl/volkswagen-touran-1-4-tsi-wersja-freestyle-C22579577.html

Dobrze Ci radza, zeby odpuscic sprowadzane...

Przy obecnym kursie EUR nie ma szans, zeby zarobic na przyzwoitym samochodzieok.gif

Napisano
  • Autor

> Siano za te auta nie jest małe, każde jedno ma coś za uszami, teraz kwestia żeby trafić to,

> które będzie jeździć prosto i się nie zepsuje kosztownie w najbliższym czasie.

O to mi chodzi, wiem ze to nie nowki, a nawet w salonie nie zawsze dostaniesz co chcesz (moja walka z GSem)

> Jechać, oglądać, jak już wstępnie wybierzesz, to jakiś przegląd w ASO lub kogoś kumatego

> i modlić się żeby było miło

No po auto sam napewno nie pojadę tylko z kimś mądrym z komputerem, a pózniej ASO.

> Mój znajomy ciekawe auto kupił, też Van na sporym wypasie, niby bezwypadkowy i wszystko OK na

> pierwszy rzut oka.

> Po roku zaczęły się problemy z silnikiem/elektroniką, auto nie zapalało, albo gasło co jakiś czas i

> inne.

> Po dłuższych poszukiwaniach okazało się, że auto pierwotnie miało bezstopniową skrzynię

> automatyczną baaaaaardzo drogą i nietypową. Przez handlarza została wymieniona na manualną

> A problemy z silnikiem wzięły się z wilgoci w źle zrobionej przekładce skrzyni.

> Czyli nic takiego, ale trochę nerwów i $$ poszło na zabawę z tym autem.

No to niestety uroki używek, dlatego bronię się z jednej strony a z drugiej jak nie mogę mieć tego co chce w nowym to w używce nie będę wybrzydzal grunt by się w bagno nie wpitolic

Napisano
  • Autor

> Taki lajf - wybrzydzać można przy nówce i to też nie zawsze.

Życie pokazało ze i nowka nie przypisuje w 100% a za taka kasę to żal

>Przy używce bierzesz co jest w dobrym

> stanie. A odnoszę wrażenie, że Ty zaczynasz od drugiej strony.

No ja rozglądam się po roczniku i automacie, a ze jest na rynku co jest to co można zrobic

Napisano
  • Autor

> Dobrze Ci radza, zeby odpuscic sprowadzane...

> Przy obecnym kursie EUR nie ma szans, zeby zarobic na przyzwoitym samochodzie

Kurs nie jest taki zły wink.gif

Napisano

> Kurs nie jest taki zły

Od tygodnia grinser006.gif

Ale przejrzyj niemieckie ogloszenia, zeby miec poglad na ichnie ceny...

Napisano
  • Autor

> Od tygodnia

> Ale przejrzyj niemieckie ogloszenia, zeby miec poglad na ichnie ceny...

Właśnie to zrobiłem 8-9 tysi euro można kupić fajne auto, w skrócie 40tysi, czyli 50 to powinno być z zarobkiem handlarza, muszę pogadać ze znajomymi co fury wożą.

Napisano

> Właśnie to zrobiłem 8-9 tysi euro można kupić fajne auto, w skrócie 40tysi, czyli 50 to powinno być

> z zarobkiem handlarza, muszę pogadać ze znajomymi co fury wożą.

Za 8-9kEUR masz auta z 2009 jak w tych ogloszeniach? grinser006.gif

Bo ja tez zerknalem i tylko pierwsza strona z ok 40 ma takie ceny wink.gif

Napisano
  • Autor

> Za 8-9kEUR masz auta z 2009 jak w tych ogloszeniach?

> Bo ja tez zerknalem i tylko pierwsza strona z ok 40 ma takie ceny

Od 2008 jest tego sporo ale nawet nie czytalem szczegolowo bo moj niemiecki lekko kuleje wink.gif

Napisano

Tak jeszcze sobie liczę:

Spadek wartości takiego Tourana za 50-55kzł, to minimum 15-20kzł w 2 lata.

Jakiś początkowy serwis rozrząd, oleje, jakieś opony może to ok. 5kzł

Awarie i inne dziwne sytuacje załóżmy: 5-10kzł

Czyli +/- 35kzł poooszło.

Jak będzie fart kwota będzie trochę! mniejsza, jak będzie niefart kwota może być sporo większa.

Nowy Touran tak wyposażony to jakieś 100kzł, za 2 lata sprzedaż go za 60kzł bez problemu.

Po drodze zrobisz 1-2 przeglądy po 1000zł i tyle.

Tak to z grubsza widzę zlosnik.gif

Napisano

> Tak jeszcze sobie liczę:

> Spadek wartości takiego Tourana za 50-55kzł, to minimum 15-20kzł w 2 lata.

> Jakiś początkowy serwis rozrząd, oleje, jakieś opony może to ok. 5kzł

> Awarie i inne dziwne sytuacje załóżmy: 5-10kzł

> Czyli +/- 35kzł poooszło.

> Jak będzie fart kwota będzie trochę! mniejsza, jak będzie niefart kwota może być sporo większa.

> Nowy Touran tak wyposażony to jakieś 100kzł, za 2 lata sprzedaż go za 60kzł bez problemu.

> Po drodze zrobisz 1-2 przeglądy po 1000zł i tyle.

> Tak to z grubsza widzę

Bo wbrew pozorom takie 3-latki traca jeszcze sporo na wartosci, a szczegolnie w dieslach juz moga wymagac pewnych nakladow...

Napisano

> Bo wbrew pozorom takie 3-latki traca jeszcze sporo na wartosci, a szczegolnie w dieslach juz moga

> wymagac pewnych nakladow...

Ja to wiem zlosnik.gif

Każdy przypadek trzeba liczyć indywidualnie, ale bardzo często wychodzą właśnie takie wnioski,

że 3 latki to średnio opłacalny interes.

3 latki nadal bardzo dużo tracą na wartości i najczęściej wymagają sporych nakładów na początek,

bo do wymiany są opony, tarcze, klocki, filtry, czasem rozrząd i inne dziwne tematy, których uniknął poprzednik.

Napisano

> 3 latki nadal bardzo dużo tracą na wartości i najczęściej wymagają sporych nakładów na początek,

> bo do wymiany są opony, tarcze, klocki, filtry, czasem rozrząd i inne dziwne tematy, których

> uniknął poprzednik.

Przepraszam za OT, ale czy I wł. przez 3 lata nie wymieniał filtrów, klocków czy opon? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Ale za to jest tak samo bezwypadkowy jak ma 'duza nawigacje'

> Benzynka jest ciekawa przynajmniej handlarz nie sciemnia ze bezwypadkowy.

gadałem z gościem od benzyny, powiedział że bity był tylny błotnik i drzwi (oba elementy wymienione) i malowane drzwi przednie. Podał VIN bez zająknięcia więc pozostaje go sprawdzić. Zakup od osoby prywatnej (auto na polskich blachach), choć myślę też nad ofertą tourany.pl

Napisano

> Przepraszam za OT, ale czy I wł. przez 3 lata nie wymieniał filtrów, klocków czy opon?

no to zależy jak i ile jeżdzi .Filtry to wiadomo ale klocki i opony to juz nie koniecznie skromny.gif

Napisano

> no to zależy jak i ile jeżdzi .Filtry to wiadomo ale klocki i opony to juz nie koniecznie

OK, tylko to raczej nie kwestia akurat 3 lat, a stylu jazdy i przebiegów. wink.gif

Napisano

> OK, tylko to raczej nie kwestia akurat 3 lat, a stylu jazdy i przebiegów.

oczywicie że tak ok.gif

Napisano

> oczywicie że tak

Więc jak dla mnie stwierdzenia:

Quote:

3 latki (...) najczęściej wymagają sporych nakładów na początek

czy

Quote:

a szczegolnie w dieslach juz moga wymagac pewnych nakladow...

są mało precyzyjne. grinser006.gif

Nakładów ywmaga raczej auto po przekroczeniu pewnej ilości km, a nie 3 lat. ok.gif

Napisano

> Przepraszam za OT, ale czy I wł. przez 3 lata nie wymieniał filtrów, klocków czy opon?

Napisane ogólnie, żeby nie pisać litanii, a kto mądry zrozumie i wyciągnie dla siebie wnioski palacz.gifgrinser006.gif

+/- 3 latek ma średnio ok. 80-100kkm (wiem, że są takie co mają 400kkm i takie co mają 5kkm)

i akurat opony, amortyzatory, tarcze, klocki i inne pierdoły są zazwyczaj oryginalne.

A te "z zachodu" mogą mieć niższe przebiegi i prawie nowe opony i inne, ale wtedy albo były zalane, albo mocno bite itd.

Napisano

> są mało precyzyjne.

> Nakładów ywmaga raczej auto po przekroczeniu pewnej ilości km, a nie 3 lat.

Dlatego napisałem, że każdy przypadek wymaga indywidualnej oceny, żeby nie tłumaczyć się z każdego użytego słowa.

Po części piszę na podstawie własnych doświadczeń i kalkulacji, na 2 autach.

Teraz przerabiam przypadek nr. 3 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

dobra to co ty na to auto od tych gości, rozmawiałem z nimi dziś i niektóre polecali bardziej inne mnie, ale o każdym pełna litania co robione, jaki silnik i dlaczego lepszy ten niż inny (mieli oba w ofercie)

tourany.pl

Generalnie cena znośna, troszkę mnie przebieg martwi ale ponoć te 8v lepiej się spisują niż 16 (a mają ładnego całego w skórach z mniejszym przebiegiem). Ponoć nic nie robione blacharsko, spokojnie można sprawdzać czujnikiem. Gościu z którym rozmawiałem zrobił na mnie pozytywne wrażenie chyba wiedział co mówi. W dodatku powiedział że część aut ściągają z uszkodzeniami i sami robią więc mocno szczery smile.gif

A i jedna ważna rzecz dają 12msc gwarancji na zakupione auto z wyłączeniem części eksploatacyjnych (ale skrzynia, silnik, itp obejmują). Na pewno sam bym nie jechał po to auto, ale wygląda nieźle

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.