Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przepustnica GP -- Nie, no znowu

Featured Replies

Napisano

4 dni po czyszczeniu przepustnicy w ASO - znowu. bylo.gif Gaśnie na wolnych obrotach, tym razem nie ma falowania obrotów, poprostu gaśnie... tuż przed zgaśnięciem silnik jakby "przygasa" zapalają się kontrolki silnika i wtrysku (czerwona i pomarańczowa).... drży, drży - nie reaguje na wciskanie gazu... wreście gaśnie.

Odpala normalnie, kontrolki gasną i ruszamy... na kolejnych światach to samo....

Co to kurna jest w tych 1.4 8V że aż tak głupieją na mrozie... szlag człowieka trafia, co mi do łba strzeliło, żeby znowu Fiata kupić za takie ciężkie pieniądze ... sorry, jestem zdesperowany beksa.gif wybaczcie.... sciana.gif

Nie ma bata, trzeba to rozpracować, to nie może być aż tak skomplikowane żeby się nie dało w jakiś prosty sposób rozwiązać ... trzeba przestudiować różnice konstrukcyjne osprzętu pomiędzy 1.2 8V w którym podobno to nie występuje, i 1.4 8V - w którym występuje w nadmiarze - i wreście to się skonczy...... wiadomo że problem jest gdzieś przy odmie i przewodach podciśnienia... tylko osso c'mon?

Napisano

> 4 dni po czyszczeniu przepustnicy w ASO - znowu. Gaśnie na wolnych obrotach, tym razem nie ma

Po pierwsze czemu jeździsz do ASO samochód nowy na gwarancji ?? bo jak nie to radze omijać tych montażystów szerokim łukiem oslabiony.gif

> falowania obrotów, poprostu gaśnie... tuż przed zgaśnięciem silnik jakby "przygasa" zapalają

> się kontrolki silnika i wtrysku (czerwona i pomarańczowa).... drży, drży - nie reaguje na

> wciskanie gazu... wreście gaśnie.

A na czym polega ich te czyszczenie przepustnicy ?? Była próba podmiany krokowca ?? A i według ich diagnozy to przez zabrudzona przepustnice tak zachowuje sie samochód ??

> Odpala normalnie, kontrolki gasną i ruszamy... na kolejnych światach to samo....

> Co to kurna jest w tych 1.4 8V że aż tak głupieją na mrozie... szlag człowieka trafia, co mi do łba

> strzeliło, żeby znowu Fiata kupić za takie ciężkie pieniądze ... sorry, jestem zdesperowany

> wybaczcie....

Też mam fiata znam ten ból wink.gif

Napisano

> 4 dni po czyszczeniu przepustnicy w ASO - znowu. Gaśnie na wolnych obrotach, tym razem nie ma

> falowania obrotów, poprostu gaśnie... tuż przed zgaśnięciem silnik jakby "przygasa" zapalają

> się kontrolki silnika i wtrysku (czerwona i pomarańczowa).... drży, drży - nie reaguje na

> wciskanie gazu... wreście gaśnie.

> Odpala normalnie, kontrolki gasną i ruszamy... na kolejnych światach to samo....

> Co to kurna jest w tych 1.4 8V że aż tak głupieją na mrozie... szlag człowieka trafia, co mi do łba

> strzeliło, żeby znowu Fiata kupić za takie ciężkie pieniądze ... sorry, jestem zdesperowany

> wybaczcie....

> Nie ma bata, trzeba to rozpracować, to nie może być aż tak skomplikowane żeby się nie dało w jakiś

> prosty sposób rozwiązać ... trzeba przestudiować różnice konstrukcyjne osprzętu pomiędzy 1.2

> 8V w którym podobno to nie występuje, i 1.4 8V - w którym występuje w nadmiarze - i wreście

> to się skonczy...... wiadomo że problem jest gdzieś przy odmie i przewodach podciśnienia...

> tylko osso c'mon?

spróbuj wyczyścić przepustnice za pomocą środka do czyszczenia przepustnic opisałem to w wątku Matizz-a o szalejącej temp silnka gp kilka wątków nizej ,dla mnie pomogło a objawy miałem identyczne

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze czemu jeździsz do ASO samochód nowy na gwarancji ?? bo jak nie to radze omijać tych

> montażystów szerokim łukiem

Tak na gwarancji, i to nawet wydłużonej - mam 3 lata na wszystko clown.gif ...i co z tego sick.gif

> A na czym polega ich te czyszczenie przepustnicy ?? Była próba podmiany krokowca ?? A i według ich

> diagnozy to przez zabrudzona przepustnice tak zachowuje sie samochód ??

Czyszczenie odmy, wymiana wężyków podciśnienia, sprawdzenie cewek już było ... krokowca to chyba tu nie ma zlosnik.gif ktoś mi tak mówił .. więc zostaje EGR albo lambda (?) .. chyba ze znowu odma albo przewody ...

Napisano
  • Autor

> spróbuj wyczyścić przepustnice za pomocą środka do czyszczenia przepustnic opisałem to w wątku

> Matizz-a o szalejącej temp silnka gp kilka wątków nizej ,dla mnie pomogło a objawy miałem

> identyczne

No właśnie czytałem ... z tym że tak - auto na gwarancji, trochę strach. Pozatym mróz jak cholera, nawet jak oleje gwarancje to aż się boje tych plastików z filtrem zdejmować na tym mrozie, bo to trzaśnie na 200% ... wiesz o co chodzi.

pozatym - niech się mechesy martwią, pośmigam zastępczą pandą znowu zlosnik.gif

Napisano

> 4 dni po czyszczeniu przepustnicy w ASO - znowu.

a gdzie Ty jeździsz do tego ASO ??? Pojedź do normalnego, dobrego, proponuję AVANTI w Piasecznie, jeszcze nie było u mnie problemów i wiedzę mają sporą, pełna profeska...

Napisano

> prosty sposób rozwiązać ... trzeba przestudiować różnice konstrukcyjne osprzętu pomiędzy 1.2

> 8V w którym podobno to nie występuje, i 1.4 8V - w którym występuje w nadmiarze

Witam.Wąż odmy w tamtych silnikach nie tylko był prosty jak strzała ale też wlot znajdował się bezpośrednio do obudowy filtra powietrza z lewej strony.W GP 8v wlot znajduje się bezpośrednio do przepustnicy poniżej osadzenia obudowy filtra powietrza.Więc jak to zmienić? niewiem.gif

Napisano

W tym silniku egr nie ma. Jak już musisz to sprawdzić to sprawdź wariator. Silnika krokowego też nie ma.

Napisano
  • Autor

> a gdzie Ty jeździsz do tego ASO ??? Pojedź do normalnego, dobrego, proponuję AVANTI w Piasecznie,

> jeszcze nie było u mnie problemów i wiedzę mają sporą, pełna profeska...

Na Malowniczą, tam był kupowany ... hmm, bo ja wiem ? O co mam mieć pretensje, że fiat wymyślił co wymyślił ?? TO błąd konstrukcyjny, a nie ASO... Obsługa - chyba tak jak wszędzie... szału nie ma, ale przynajmniej nie płace - bo gwarancja...

Napisano
  • Autor

...auto w ASiO- nie będzie drugiego czyszczenia - wymienią całą na gwarancji. No zobaczymy... zlosnik.gif

Napisano

dzieje sie to na zimnym czy cieplym silniku.

jesli w kompie nie ma zadnych bledow, to ja bym sygerowal sprawdzenie czujnika polozenia walu.

a jesli bledy sa, to wypadalo by tu napisac jakie, skoro to kacik techniczny.

Napisano
  • Autor

> dzieje sie to na zimnym czy cieplym silniku.

Tylko i wyłączne na ciepłym. Na zimnym auto zachowuje się 100% normalnie.

> jesli w kompie nie ma zadnych bledow, to ja bym sygerowal sprawdzenie czujnika polozenia walu.

Poprzednio błędy były, w poprzednim wątku. Tym razem błędów nie ma. Przy naprawach gwarancyjnych jest o tyle trudno, że moje sugestie są raczej zlewane ciepłym moczem. Oni mają jakiś plan wg. którego postępują i tyle ... takie mam wrażenie... a może czas zmienić aso .. aso to zło czacha.gif

Napisano

> Poprzednio błędy były, w poprzednim wątku. Tym razem błędów nie ma. Przy naprawach gwarancyjnych

> jest o tyle trudno, że moje sugestie są raczej zlewane ciepłym moczem.

jesli masz czas, to bedziesz mial nowa przepustnice. wink.gif

jesli problem sie powtorzy, to sugeruje jednak czujnik polozenia walu. one maja taka wade, ktora ujawnia sie po nagrzaniu. jak ostygnie, to pali. w kilku modelach fiata wystepowal taki problem i u mnie mechanik w ASO odrazu wiedzial o co chodzi, ale stary byl... grinser006.gif

Napisano

> spróbuj wyczyścić przepustnice za pomocą środka do czyszczenia przepustnic opisałem to w wątku

> Matizz-a o szalejącej temp silnka gp kilka wątków nizej ,dla mnie pomogło a objawy miałem

> identyczne

U mnie równiez pomogło, mimo ze nie tym środkiem a zwykłą benzyną ekstrakcyjną. Wymontowałem przepustnicę, gruntownie ją wymoczyłem w benzynie, wyczyściłem dokładnie( wyglądała jak nowa), zamontowałem i problem ustąpił. Może wcześniejsze roczniki miały lepsze przepustnice?? A może pomógł fakt wymiany wężyka od odmy? stary był popękany i prawdopodobnie nieźle zapchany mazią o kolorze kawy z mlekiem...

Napisano
  • Autor

od 2 dni spokój, obroty jak zaczarowane 800/min. na jałowym, wskazówka nie drgnie nawet o minimetr. Przepustnica - to było to. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.