Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Peugeot 207 - zamarznięty ręczny

Featured Replies

Napisano

Przyjaciołom w Szwecji się trafiło takie nieszczęście a oni tam od lat sami nie grzebią w autach tylko do ASO jeżdżą.

Właścicielka była u nas przed dwoma dniami i zgadało się, że zawsze zaciągała ręczny.

Mąż nawet ma jakieś manualne umiejętności.

Auto stoi na parkingu przed garażem (niestety bez ogrzewania).

Dźwignia luźna, na wstecznym nawet tylne koła obracają się, na jedynce wloką się bez obracania.

Jakieś lampki od ABS i innych wynalazków się zapalają.

.

Radziłem poszarpać dźwignią, ewentualnie podgrzać bębny (co tam jest z tyłu? bo nie wiem)

suszarką do włosów czy inną dmuchawą, puknąć w felgę przez deskę itp

Co poradzić poza lawetą i czekaniem do wiosny?

Może w tym modelu są jakieś typowe usterki ręcznego?

.

Napisano

jeżeli przymarzły szczęki do bębna (czasem się zdarza), może pomóc stukanie np. młotkiem w bęben.

Jeśli zamarzły linki to tylko ogrzanie. Natomiast dziwi mnie to, że na wstecznym się obracają, a do przodu już nie.

Napisano
  • Autor

> jeżeli przymarzły szczęki do bębna (czasem się zdarza), może pomóc stukanie np. młotkiem w bęben.

> Jeśli zamarzły linki to tylko ogrzanie. Natomiast dziwi mnie to, że na wstecznym się obracają, a do

> przodu już nie.

Tak sobie kombinuję....

Może dlatego, że przy próbie do przodu tył się unosi a przy próbie do tyłu opuszcza i mocniej dociska .

To chyba nie mogą być przymarznięte szczęki (o ile tam są takowe) tylko raczej linka stanęła.

Edit:

Trochę googlałem i tam ręczny jest najprawdopodobniej na klockach/tarczach a nie szczękach.

Napisano

> Przyjaciołom w Szwecji się trafiło takie nieszczęście a oni tam od lat sami nie grzebią w autach

> tylko do ASO jeżdżą.

> Właścicielka była u nas przed dwoma dniami i zgadało się, że zawsze zaciągała ręczny.

> Mąż nawet ma jakieś manualne umiejętności.

> Auto stoi na parkingu przed garażem (niestety bez ogrzewania).

> Dźwignia luźna, na wstecznym nawet tylne koła obracają się, na jedynce wloką się bez obracania.

> Jakieś lampki od ABS i innych wynalazków się zapalają.

> .

> Radziłem poszarpać dźwignią, ewentualnie podgrzać bębny (co tam jest z tyłu? bo nie wiem)

> suszarką do włosów czy inną dmuchawą, puknąć w felgę przez deskę itp

> Co poradzić poza lawetą i czekaniem do wiosny?

> Może w tym modelu są jakieś typowe usterki ręcznego?

> .

Jeśli ma coś zamarzać to linki ręcznego, Żadne szczęki, bębny, klocki i tarcze. Niech od żony weźmie suszarkę do włosów i kładąc się pod samochodem grzeje linki.

Napisano

> Niech od żony

> weźmie suszarkę do włosów i kładąc się pod samochodem grzeje linki.

Suszarką przy ujemnych temperaturach to może sobie...

W domku na wsi rozmrażam rurkę z wodą, wchodzącą pod domkiem, przy pomocy elektrycznej opalarki, wykonując płynne ruchy po długości rurki, tak żeby nie przypalić plastikowej rurki(Nibco), analogicznie należy postępować w przypadku linki hamulcowej w pancerzu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Może w tym modelu są jakieś typowe usterki ręcznego?

Tak. Pęka pancerz i do środka dostaje się woda. Dosyć powszechna usterka w tym modelu.

Napisano

> Suszarką przy ujemnych temperaturach to może sobie...

> W domku na wsi rozmrażam rurkę z wodą, wchodzącą pod domkiem, przy pomocy elektrycznej opalarki,

> wykonując płynne ruchy po długości rurki, tak żeby nie przypalić plastikowej rurki(Nibco),

> analogicznie należy postępować w przypadku linki hamulcowej w pancerzu.

> Pozdrawiam BAS

Robiłem tak kiedyś w Corsie przy -20 stopniach.

Rozłożyłem sobie worek foliowy, na to koc i jazda. Opalarką grzałem ze 30 minut aż wreszcie odpuściło ok.gif

Napisano

> Robiłem tak kiedyś w Corsie przy -20 stopniach.

> Rozłożyłem sobie worek foliowy, na to koc i jazda. Opalarką grzałem ze 30 minut aż wreszcie

> odpuściło

opalarka to nie suszarka do włosów, jestem zdania, ze z pewnoscią da rade

Napisano
  • Autor

> Tak. Pęka pancerz i do środka dostaje się woda. Dosyć powszechna usterka w tym modelu.

Dzięki za porady.

Na szczęście odwilż rozwiązała problem bo już się bałem, co przyjaciel mógłby popsuć przy próbach odmrożenia linki.

Kiedyś widziałem jak lewe światło mijania świeciło w niebo a prawe na dwa metry przed Volvem XC70 po jego osobistej wymianie żarówki H7.

Przy bardzo łatwym dostępie nie potrafił prosto wsadzić żarówki i nie miał pojęcia, jak powinny wyglądać na ścianie plamy świetlne lamp mijania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.