Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rozruch

Featured Replies

Napisano

witam prosze o porade. auto stało na mrozie i odpalaliśmy go na kablach od drugiego auta i przestało krecic .teraz wkładam kluczyk do stacyjki i tylko kontrolki sie zaświecaja i dalej nic ani drgnie zero rozruchu ,czy to sprawa elektryczna czy rozrusznika prosze o pomoc

Napisano

Podaj kolego trochę więcej szczegółów, przede wszystkim jaki samochód, jaki silnik (forumowe wróżki też odczuwają mrozy i ciężko im wróżyć z fusów wink.gif

Przyczyn może być wiele, od wkładki stacyjki poczynając po rozrusznik.

Napisano

Podaj kolego trochę więcej szczegółów, (Uzupełnij profil) przede wszystkim jaki samochód, jaki silnik

Powodem może być zawieszający się elektromagnes ... spróbuj delikatnie czymś stuknąć w rozrusznik i zobzczyć czy zadziała

Napisano

Podłączam się do wiadomości bo chyba mam podobny problem. Czasem gdy chcę uruchomić astrolota, przekręcam kluczyk i nic się nie dzieje. Włącza się prąd ale po przekręceniu na pozycję rozruchu cisza - nie słychać rozrusznika, żadnych pstryknięć, nie przygasają też kontrolki tak jakby nie było żadnego poboru prądu. Odpalenie na pych bez problemu, po przejechaniu kilkunastu km auto pali normalnie. Oczyściłem klemy, ładowałem aku, ale problem znowu wystąpił. Zdażyło mi się to w sumie trzy razy w ciągu ostatnich dwu tygodni. Raz po kilkugodzinnym postoju, razy po półgodzinnym i raz po nocnym. Akumulator mam już w fazie schyłkowej ale w większości przypadków daje jeszcze radę rano odpalić po staniu na dworze.

Chętnie usłyszę sugestie kolegów gdzie zajrzeć - ja na razie pomyślałem o rozebraniu stacyjki.

Napisano

> ja na razie pomyślałem o rozebraniu stacyjki.

A ja na twoim miejscu sprawdziłbym szczotki w rozruszniku.

PZDR VEN

Napisano

> A ja na twoim miejscu sprawdziłbym szczotki w rozruszniku.

> PZDR VEN

No ale czy w tym przypadku nie powinno było być słychać załączenia rozrusznika (pomimo tego że się nie kręci)?

Napisano

Masz rację. Słychać byłoby kliknięcie. Może elektromagnes przymarza ew. kostka stacyjki. Musiałbyś zobaczyć czy jest napięcie na cienkim przewodzie dochodzącym do elektromagnesu w czasie gdy przekręcisz kluczyk w pozycję włączenia rozrusznika.

Napisano

> No ale czy w tym przypadku nie powinno było być słychać załączenia rozrusznika (pomimo tego że się

> nie kręci)?

Ja w swojej eFce swego czasu miałem podobną sytuację jak ty i powiem szczerze nie słyszałem automatu przy próbie odpalenia, dopiero pan w motozbycie mnie nakierował na szczotki, wymieniłem je i problem minął.

Ale faktycznie powinna być słychać chociaż delikatne pyknięcie.

PZDR VEN

Napisano

No ja właśnie nic nie słyszę, choć przyznam że od spodu jeszcze nie nasłuchiwałem. Wydaje mi się że znaczące jest że kontrolki nie przygasają i nie słychać żeby wiatrak zwalniał to znaczy że nie ma żadnego dodatkowego poboru prądu.

Dość gdybania, jutro sprawdzę na kanale.

Napisano

U mnie też żadnej innej reakcji nie było, szczotki były mocno zużyte i się zawiesiły.

> Dość gdybania, jutro sprawdzę na kanale.

Dokładnie, rozrusznik można wyciągnąć bez kanału.

PZDR VEN

Napisano

Chyba należy kiedyś zrobić manual, jak wyciągnąć rozrusznik z silnika 8V bez kanału (ba, nawet bez światła, na wyczucie...) zlosnik.gif, co zresztą już wielu praktykowało...

Pozdrawiam

Napisano

> Chyba należy kiedyś zrobić manual, jak wyciągnąć rozrusznik z silnika 8V bez kanału (ba, nawet bez światła, na wyczucie...) , co zresztą już wielu praktykowało...

... A masz jakąś znajomą mrówkę z aparatem co by pare fotek zrobiła, bo samemu to trochę ciężko sie tam wygiąć - odkręcanie nie ma problemu bez kanału ale żeby fotki zrobić to już trzeba się trochę nagimnastykować

Napisano

> odkręcanie nie ma problemu bez kanału ale żeby fotki zrobić to już trzeba się

> trochę nagimnastykować

Bez problemu, mi się udało taką pozycję złapać, że rozrusznik trzymałem obiema rękami a jakiś dużych rozmiarów nie jestem, jedynie co to może brzuch.

PZDR VEN

Napisano

> Chyba należy kiedyś zrobić manual, jak wyciągnąć rozrusznik z silnika 8V bez kanału

Z A-G da radę bez kanału. Mały problem jest tylko z odkręceniem śruby czy raczej szpilki między rozrusznikiem a blokiem silnika.

Tam wszystko trzeba robić na czuja. Wąskie dłonie trzeba mać smile.gif

Co do opisanych problemów to u mnie pomogło oczyszczenie styków kabli z rozrusznikiem.

pzdr

Napisano

Wracając do tematu udało mi się zrobić fotki coprawda jakość ich nie jest oszałamiająca ale widać wszytsko co trzeba

... za wiele nie ma co się rozpisywać na temat dostępu do rozrusznika wierzchem wystarczy się trochę dobrze poginmastykować no i przedewszystkim wiedzieć gdzie on wóle się znajduje

285755053-15022012259.jpg

z dołu jest przymocowany śrubą (czerwone kółko)

285755053-15022012260.jpg

a u góry trzymają go dwie nakrętki (czerwone kółko)

285755053-15022012261.jpg

zdjęcie wykonane od strony jak strzałka pokazuje od strony pasażera choć w/g mnie lepszy dostęp jest od strony kierowcy

... i sam rozrusznik

285755053-HPIM5902.JPG285755053-HPIM5903.JPG

post-149674-14352515542741_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.