Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wykipiał chłodzący ze zbiorniczka

Featured Replies

Napisano

Witam,

autko i tak dzisiaj idzie na przegląd, ale akcja jest taka - żona się podjechała uczyć na kropku łuk - piłowanie 1 do przodu i rakieta do tyłu, aż się dymić spod maski zaczęło. Uciekał płyn spod korka na wyrównawczym. Jak silnik ostygł to do domu dojechałem, ale dzisiaj wstawiam do majstra - jakieś sugestie może macie? Coś koło 2 lata temu miałem planowaną głowice, bo też zaczęło się od chłodzenia, potem korek na zbiorniczku nie puścił i wypierdzieliło cały zbiorniczek i chłodnica do wymiany - UPG. Co to może być teraz?

Pozdrawiam.

Napisano

Silnik miał zbyt małe chłodzenie podczas obciążeń jakie dawała mu twoja żona.

najprawdopodobniej nie załączył się wiatrak na chłodnicy.

Po zagotowaniu mogła paść uszczelka ale nie musiała .

Uzupełnić płyn ,odpowietrzyć, sprawdzić działanie wentylatora, obserwować.

Napisano

> łuk - piłowanie 1 do przodu i rakieta do tyłu, aż się dymić spod maski zaczęło. Uciekał płyn

> spod korka na wyrównawczym.

>

A płyn nie był ZAMARZNIĘTY? W tak niskiej temperaturze chyba nie powinien się przegrzać nawet od piłowania. Mnie kilka dni temu (jak w nocy było -20) płyn zamarzł, a dokładniej zrobiła się kasza - płyn pół na pół z kryształkami lodu.

Moim zdaniem jeżeli wskazówka nie była zbyt długo powyżej środka skali, nie powinno się nic stać. Kiedyś w środku lata zepsuł mi się w innym punto wiatrak i wskazówka kilka razy poszła na czerwone pole mimo włączonego ogrzewania na cały regulator zanim dojechałem do mechanika, który.... przeczyścił styki i dolał płynu. Potem przejechałem jeszcze kilkadziesąt tysięcy km tym samochodem i nic się nie działo.

Napisano

> Co to może być teraz?

Mi się tak stało w CC. Wywaliło bezpiecznik, bo się spięcie zrobiło i zdechł, znaczy się spalił silniczek od wiatraka chłodnicy. Auto się zagrzało, zaczął lecieć groźny dla otoczenia smród z nawiewów i wykipiało. Z tym, że mi to poszło latem, przy upałach, a Tobie zimą...? hmm.gif

Nie skarżyła się mulher.gif, że smród leciał z nawiewów?

Napisano

ja borykam się z identycznym problemem. Kilka razy w ciągu ostatnich tygodni zdarzyło mi się że cały płyn "cofnął się" do zbiorniczka wyrównawczego i zaczął kipieć jednocześnie zapowietrzała się nagrzewnica. Dopiero odkręcenie odpowietrznika przed nagrzewnicą i but.gif pomagało - płyn wracał i było ogrzewanie z nawiewów. Z początku myślałem że to wina zamarzniętego płynu, ale gdy zdarzyło mi się to po tym jak dolałem płynu a temperatura była w okolicy 0*C moja teoria upadła. Wtedy za sugestią znajomego wymieniłem termostat ale to też nie pomogło. Aktualnie podejrzenie pada na pompę ale nie jestem tego pewien sob.gif

Czy jest jeszcze coś co powinienem brać pod uwagę ?

Czy np. nieszczelna uszczelka pod głowicą może powodować zapowietrzanie układu chłodzenia ?

Napisano

>Czy np. nieszczelna uszczelka pod głowicą może powodować zapowietrzanie układu chłodzenia ?

Tak. Powoduje w początkowej fazie. W końcowej wywala już płyn na całego. Zapowietrza też się nagrzewnica i nie ma ogrzewania.

Napisano

> Tak. Powoduje w początkowej fazie. W końcowej wywala już płyn na całego. Zapowietrza też się

> nagrzewnica i nie ma ogrzewania.

Jest jakiś sposób żeby to potwierdzić lub ewentualnie wykluczyć, że nie jest tu winna pompa ??

Napisano

> Jest jakiś sposób żeby to potwierdzić lub ewentualnie wykluczyć, że nie jest tu winna pompa ??

pooglądać okolice pompy, podczas pracy zasysa powietrze, ale podczas postoju tą samą nieszczelnością kapie płyn.

Napisano
  • Autor

Dzięki za pomoc - magik zabrał głowicę do planowania, przy okazji musiałem wszystkie świece wymienić (popękały). Za to dzisiaj nawiew mi nie działał - już raz miałem wymieniany sam wiatraczek na nagrzewnicy, ale on rzęził zanim padł, a ten u mnie działał jak wczoraj wysiadałem a dzisiaj nie działa. Hmm....?

Napisano
  • Autor

Ok, myślałem (?) że może bezpiecznik, ale wiatrak czasem się załącza, a czasem nie, mam nadzieje ze to tylko kwestia jakiś styków. Pozdrawiam. Konrad

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.