Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tylna klapa się zacieła w MW

Featured Replies

Napisano

Pacjent to Stilo MW z otwieraną szybą.

Nie mogę otworzyć tylnej klapy - ani z uchwytu ani z pilota.

Zatęskniłem trochę za starymi mechanicznymi rozwiązaniami typu kluczyk lub linka.

Wyczuwam pod palcami na klamce 3 mikroprzełączniki ale niestety nie działają.

Czy te obwody są zabezpieczone jakimś bezpiecznikiem, bo nie mogę znaleść nic na ten temat w instrukcji?

Sama tylna szyba otwiera się sprawnie z pilota, wycieraczka i podświetlenie tablicy też działa.

Zna ktoś jakiś prosty i szybki sposób jak otworzyć klapę? Skoro z pilota nie działa, to pewnie FES'em też tego już nie otworze?

Zanim zacznę demontować poszycie tylnej klapy z bagażnika, to wolałbym jakoś sprytnie go otworzyć i potem już na spokojnie rozbebeszać wszystko.

Podejrzewam że woda dostała się przez nieszczelne podświetlenie tablicy rejestracyjnej.

Tak to jest jak się odkłada w czasie naprawianie pierdółki.

Napisano

No to powiem Ci żę masz problem passed_out.gif

Miałe coś takiego, z tym że klapa się nie zamykała, jak rozbierałem cały ten mechanizm to żadnego awaryjnego otwierania nie zauwarzyłem...

Będę w domu to poszukam fotek i pokaże filmik jak działa mechanizm, może coś z niego wywnioskujesz.

Co do bezpiecznika to prawie na pewno jest wspólny z szybą... więc bym go wykluczył, ale na wszelki wypadek sprawdz, bo jest na pewno sam sprawdzałem wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> No to powiem Ci żę masz problem

> Miałe coś takiego, z tym że klapa się nie zamykała, jak rozbierałem cały ten mechanizm to żadnego

> awaryjnego otwierania nie zauwarzyłem...

> Będę w domu to poszukam fotek i pokaże filmik jak działa mechanizm, może coś z niego wywnioskujesz.

> Co do bezpiecznika to prawie na pewno jest wspólny z szybą... więc bym go wykluczył, ale na wszelki

> wypadek sprawdz, bo jest na pewno sam sprawdzałem

> Pozdrawiam.

Auto normalnie stoi pod chmurką, zostawiłem na parę godzin w nieco cieplejszym pomieszczeniu i o dziwo raz się udało otworzyć, oblukałem co i jak i zauważyłem w środku po odgięciu tego plastiku na dole klapy przy zamku, że przez całą długość blachy aż do zamka są rude osady z wody. Poza tym ktoś przede mną coś już rzeźbił przy klapie bo trzyma się tylko na 2 imbusach i 1 wkręcie.

I po zamknięciu już się nie chce odtworzyć frown.gif

Mam nadzieje że za pare dni zrobi się troche cieplej, skompletuje narzędzia i zobaczę co w środku piszczy. Oby tylko te cholerstwo dało się znowu otworzyć.

Napisano

można otworzyć awaryjnie tylną klapę ale od wewnątrz w instrukcji jest pokazane co i jak swiety.gif zamarzł lub zawilgotniał ci mikro styk w klamce (jest tylko jeden) ogrzej "klamkę" suszarką lub wstaw na działanie promieni słonecznych powinno pomóc old.gif

Napisano

> można otworzyć awaryjnie tylną klapę ale od wewnątrz w instrukcji jest pokazane co i jak zamarzł

> lub zawilgotniał ci mikro styk w klamce (jest tylko jeden) ogrzej "klamkę" suszarką lub wstaw

> na działanie promieni słonecznych powinno pomóc

Hmm w instrukcji nie zauwarzyłem nic takiego, aż mnie Ciekawi gdzie skukali ten 'haczyk' smile.gif

Głowy nie dam ale w klamce są 2 mikrostyki, ale to nie one mu nawaliły (wtedy by pilot działał). Problem jest z silniczkiem, albo ze spręzynką tak jak u mnie.

Mniej więcej wygląda to tak:

image062d.jpg

Musisz rozebrać, wyczyścić, przesmarować (przede wszystkim sprężynkę) i poskładać wink.gif

Napisano

> Hmm w instrukcji nie zauwarzyłem nic takiego, aż mnie Ciekawi gdzie skukali ten 'haczyk'

285753497-ak-stilo-klapa.jpg

Pozdrawiam BAS

post-23749-14352515539268_thumb.jpg

Napisano

w górnej klamce masz 2(tylna klapa z otwieraną szybą mikrostyki takie jak np. dżojstikach ) a w dolnej jeden,ostatnio to przerabiałem to jestem na bieżąco mikolaj.gif

dzięki bas za "wklejkę" miałem to samo zrobić love_4.gif

Napisano

Mikrostyk od otwierania kalpy da sie rozebrac na drobne czesci. Przyda sie ogrzewany garaz bo przy zdejmowaniu oslon od srodka twarde od zimna plastki mozna polamac. Zanim jednak wyciagniesz mikrostyk sprobuj otworzyc klape "na krotko" - po odpieciu wtyczki od ww. To da Ci informacje czy problem jest z samym mikrostykiem czy z czyms innym. Jesli to on jest winowajca to, tak jak koledzy pisali, na jakis czas pomaga wysuszenie/przeczyszczenie. U mnie po kilku operacjach przywracania klapie funkcji otwierania w koncu slynny mikrostyk odmowil calkowicie posluszenstwa. Sprytny elektryk wycial go (doslownie, nozykiem) z obudowy, i w to miejsce przykleil nowy, dobrany "na oko". Druciarstwo to kosztowalo grosze i dziala bez zarzutu juz 1,5 roku. Jesli potrzeba wyciagne go i zrobie zdjecia.

Napisano

Przeczytalem watek ponownie. U mnie po awarii "guziczka" dalo sie otworzyc klape z pilota. Nie wiem czy dobrze pamietam: 2 szybko- gorna szyba, 1x dluzej- calosc niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.