Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulec ręczny w samochodach rajdowych

Featured Replies

Napisano

Stosuje się jakies wspomagacze hydrauliczne, czy "zwykły" linkowy, jak w cywilnych autach? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Reczny jest hydrauliczny.

> Np taka wajcha:

> http://moto.allegro.pl/hydrauliczny-hamulec-reczny-pion-poziom-drift-bmw-i2113858525.html

Ten jest pionowy, są jeszcze poziome, myślałem ostatnio nad tym czy nie dałoby rady zrobić to w cywilnym aucie i z seryjną dźwignią. Kwestia odpowiedniego umiejscowienia pompy.

Napisano

> Ten jest pionowy, są jeszcze poziome, myślałem ostatnio nad tym czy nie dałoby rady zrobić to w

> cywilnym aucie i z seryjną dźwignią. Kwestia odpowiedniego umiejscowienia pompy.

Da sie go w poziomie zamontowac, ale to pierwszy z brzegu przyklad.

Widzialem w maluchu/cc seryjna dzwignie przerobiona troche i dospawany uchwyt na pompe - czyli da sie wink.gif

Problem moze byc na przegladzie, bo to ingerencja w uklad hamulcowy.

Napisano

> Problem moze byc na przegladzie, bo to ingerencja w uklad hamulcowy.

No to jest duży problem, pomijam to że można go obejść, ale przy stłuczce/wypadku mogą nie wypłacić odszkodowania wtedy...

Mimo to fajnie mieć takie coś smile.gif

Napisano

> Stosuje się jakies wspomagacze hydrauliczne, czy "zwykły" linkowy, jak w cywilnych autach?

nie ma czegoś takiego jak "samochód rajdowy"

dokładniej proszę.

Napisano
  • Autor

> nie ma czegoś takiego jak "samochód rajdowy"

> dokładniej proszę.

Oj tam, oj tam - nie znam się na tych Waszych "rajdach". grinser006.gif

Już wyżej koledzy wyjaśnili. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli zastosujesz to w aucie do rajdów to... nie pojedziesz rajdu.

A co się stosuje w aucie do rajdów?

Napisano

> Ten jest pionowy, są jeszcze poziome, myślałem ostatnio nad tym czy nie dałoby rady zrobić to w

> cywilnym aucie i z seryjną dźwignią. Kwestia odpowiedniego umiejscowienia pompy.

nie wolno. to jest poważna ingerencja w konstrukcję układu hamulcowego. Do tego w większości aut musisz zmienić rozkład przewodów z X na II.

Napisano

> A co się stosuje w aucie do rajdów?

To na co zezwala

a) homologacja danej grupy (A lub N)

b) homologacja danego auta w danej grupie (różne homologacje, plus VO- Wariant opcji, VK-wariant kit, etc.)

c)to na co zezwalają przepisy ogólne FIA w tym załączniki (zwłaszcza J)

W czym chcesz to mieć zamontowane?

Napisano
  • Autor

> To na co zezwala

> a) homologacja danej grupy (A lub N)

> b) homologacja danego auta w danej grupie (różne homologacje, plus VO- Wariant opcji, VK-wariant

> kit, etc.)

> c)to na co zezwalają przepisy ogólne FIA w tym załączniki (zwłaszcza J)

> W czym chcesz to mieć zamontowane?

W niczym. grinser006.gif

Z ciekawości pytam. wink.gif

Napisano

> W niczym.

> Z ciekawości pytam.

Auto do rajdów a być przygotowane przede wszystkim zgodnie z homologacją rajdową. Nie we wszystkich autach i nie we wszystkich homologacjach jest przewidziany hamulec ręczny sterowany inaczej niż w serii. Jeśli jest to z reguły z hydrauliczną pompą podobny do tego z linka. Ale... zarówno użyte komponenty jak i sposób ich montażu musi być zgodny z tym co przewiduje homologacja. nawet kąt i kierunek wyprowadzenia przewodów jest czasem istotny przy Badaniu Kontrolnym przed rajdem.

Trzeba sobie tez uświadomić, że większość rajdówek grupy N to są auta praktycznie seryjne jeśli chodzi o miejsca, sposób montowania i zasadę działania osprzętu. Są lepsze i szybsze tylko dlatego, że stosowane są w nich odpowiedniej jakości zamienniki.

A grupa A w rajdach w PL to rzadkość (mówię o solidnej grupie A, nie popierdółkach). Prawdziwe potwory z ogromną ilością przeróbek spotykamy raczej w wyścigach (typu górskie na przykład). Mechanicy w rajdach mają bardzo dużo ograniczeń.

Napisano

> Podalem tylko pogladowy przyklad.

to jest tylko urządzenie. Proste urządzenie. Cała instalacja się liczy.

Hydrołapa jest bardziej popularna w drifcie (właściwie wymóg). Do rajdów nie jest niezbędna. Jeden nawrót na kilka kilometrów rajdu... po co się męczyć?

KJS to inny temat.

Napisano

w razie wypadku masz spory problem, odradzam, chyba że zrobisz jak koledzy z kjs. Jak maja tarcze z tyłu robią adapter. Wtedy na kazdej tarczy z tyłu sa 2 zaciski. orginalny i dodatkowy, robia układ z ręcznym dodatkowym i wtedy działa to niezaleznie

Napisano

Ręczny hydrauliczny, bo widzę, że o taki pytasz, jest fajny, bo niewielką siłą zatrzymujesz koła tylnej osi. Ale do cywilnego samochodu się nie nadaje, bo nie zostawisz samochodu na takim zaciągniętym ręcznym. Po jakims czasie ciśnienie zejdzie samoistnie i ręczny przestanie trzymać. Lepiej, żeby wtedy autko nie stało na jakiejś górce.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Czytamy z uwagą!!!

no a ja odpisuje. jakakolwiek ingerencja jest nielegalna. Robie to zgodnie z homologacja rajdową wykonana przez producenta de facto, ale w myśl polskiego prawa jestem przestępcą. W razie dzwona jest problem spory. u naszych południowych sasiadów problem rozwiązali tak że auto ma inny dowód a u nas jak zawsze za murzynami.

Napisano

> w razie wypadku masz spory problem, odradzam, chyba że zrobisz jak koledzy z kjs. Jak maja tarcze z

> tyłu robią adapter. Wtedy na kazdej tarczy z tyłu sa 2 zaciski. orginalny i dodatkowy, robia

> układ z ręcznym dodatkowym i wtedy działa to niezaleznie

i takie chłopaki z KJS nie przechodzą BK palacz.gif

Napisano

> i takie chłopaki z KJS nie przechodzą BK

Na osobnym układzie nie przechodzi bk?? to coś nie tak bo kumpel lata tak 3ci rok. Cała masa kjsów i nic, a robił to po radzie sędziego rangi mistrzostw polski. na jakiej podstawie takie auto wylatuje, jak nie ma ingerencji w fabryczny układ

Napisano

> Na osobnym układzie nie przechodzi bk?? to coś nie tak bo kumpel lata tak 3ci rok. Cała masa kjsów

> i nic, a robił to po radzie sędziego rangi mistrzostw polski. na jakiej podstawie takie auto

> wylatuje, jak nie ma ingerencji w fabryczny układ

Była sytuacja na kjs w AK polskim w tamtym roku na wiosne.

samochód latał dwa lata w kjsach i wszystko było niby ok,a warszawscy sędziowie powiedzieli NIE. nie pamietam jak to uzasadnili ale bk nie przeszło. ogólnie z sedziami u nas jest ciezko,chyba z Twoim tigerem też coś im nie opasowało.

Napisano

chyba

> z Twoim tigerem też coś im nie opasowało.

Tja dlatego koles odpuścił na szybie kilkadziesiąt naklejek bk ok, a w wawie nie i tyle blush.gif

W większości bezpodstawne zarzuty mieli ale koles nie znał zalącznika J.

A wracając do tematu kolega ma tak zrobione auto z waszego regionu że hydraulik w tunelu tak zrobiony że z tunelu wystaje tylko bolec, po bk zakłada wajche na śrubke i jedzie. Ale to tylko w ak polskim

Napisano

> Ale to

> tylko w ak polskim

Nie.

Ten gość z saxo (kojdus wspominał). Miał tak zrobiony ten hydrauliczny, że ja sam bym tego nie przepuścił gdybym był sędzią. Pilot trącał nogą zbiorniczek wyrównawczy płynu. Z połączeń ciekło.

Sam patent z dodatkowym zaciskiem na tylnej tarczy to dla mnie jednak zbyt mocna rzeźba. To jest spora zmiana układu hamulcowego.

Napisano

To jest

> spora zmiana układu hamulcowego.

W niektórych autach to kwestia dokręcenia jarzma do istniejących otworów. Wtedy nie ma żadnej ingerencji w fabryczny układ

Napisano

ciesze sie,że u siebie strategiczne elementy mam seryjne,bk trwa 2 minuty i zawsze z uśmiechem. plus jest taki,że po sędziach z polskiego jedziesz w Polske i nikt Ci nie podskoczy na badaniu.

Napisano

> ciesze sie,że u siebie strategiczne elementy mam seryjne,bk trwa 2 minuty i zawsze z uśmiechem.

> plus jest taki,że po sędziach z polskiego jedziesz w Polske i nikt Ci nie podskoczy na

> badaniu.

Taaak ale znam przypadek gdzie auto jechało rpp, koles pozyczyl kuzynowi i nie mogło przejść bk na kjs... po wielu bojach i dostarczeniu homologacji, ksiazki auta puscili

Napisano

Czekaj czekaj, mamy zwykły hamulec na tarczo-bębnach,

hamulec ręczny na linkę i dokładamy niezależny ręczny i to jest niebezpieczne?

Pytam poważnie, byłem pewien, że to najlepsze rozwiązanie, najbezpieczniejsze...

A co sądzisz o montażu hamulcy[ców?] tarczowych w maluchu?

Napisano

> nie ma czegoś takiego jak "samochód rajdowy"

> dokładniej proszę.

watch-out-we-got-a-badass-over-here-meme.png

Napisano

> Taaak ale znam przypadek gdzie auto jechało rpp, koles pozyczyl kuzynowi i nie mogło przejść bk na

> kjs... po wielu bojach i dostarczeniu homologacji, ksiazki auta puscili

no niestety. zdarza się. A to dlatego, że samochód w KJS ma być seryjny... z założenia o zabawa amatorska. Tja... grinser006.gif

Jak jeszcze jeździliśmy z Dexterem w Łodzi to też woziliśmy ze sobą kilka stron homologacji do seicento na BK. Był zamontowany korektor i sędziowie często o to pytali. Nawet w AK Tomaszowskim. To nie jest więc wymysł z AK Polski, nie ma co demonizować.

Napisano

> Czekaj czekaj, mamy zwykły hamulec na tarczo-bębnach,

> hamulec ręczny na linkę i dokładamy niezależny ręczny i to jest niebezpieczne?

A czy ja wiem? A czy ja się znam? Kariera sędziego na KJS jakoś mnie nie kręci cool.gif

Dzwoń, pytaj.

bezpieczne to nie znaczy zgodne z przepisami i/lub widzimisię sędziego.

> Pytam poważnie, byłem pewien, że to najlepsze rozwiązanie, najbezpieczniejsze...

> A co sądzisz o montażu hamulcy[ców?] tarczowych w maluchu?

Jestem za waytogo.gif

Jak znajdę chwilę to pomogę. Nawet zestaw kluczy wezmę.

A co na to przepisy i sędziowie to nie wiem.

Napisano

1. Ja nieczytaty i niepisaty po grecku. Mógłbyś mi to przetłumaczyć?

2. Czy to ten koleś jest odpowiedzialny za konstrukcję hamulców u Pyrka? niewiem.gif

Napisano

u nas akurat hyddraulik przechodził bk, a tarcze w kaszlu nie bo to mocna ingerencja w układ

Napisano

> Stosuje się jakies wspomagacze hydrauliczne, czy "zwykły" linkowy, jak w cywilnych autach?

Ja tam się nie znam, ale przynajmniej w dawnych czasach była jedna podstawowa różnica - tak jak w "cywilnych" autach dźwignia się blokuje na ząbkach przy zaciąganiu i jej zwolnienie wymaga wciśnięcia przycisku, w rajdówkach było na odwrót - żeby dźwignia nie wracała, trzeba było nacisnąć przycisk. Co było całkiem logiczne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.