Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej mineralny Mobil kontra Lotos

Featured Replies

Napisano

Mam zalany Mobil mineralny 15W40, zbliża się wymiana oleju i zastanawiam się nad zalaniem Lotosa 15W40.

Czemu różnica w cenach jest tak duża (13zł Mobil, 7 zł Lotos)? Czym te oleje się różnią?

Napisano

> Mam zalany Mobil mineralny 15W40, zbliża się wymiana oleju i

> zastanawiam się nad zalaniem Lotosa 15W40.

> Czemu różnica w cenach jest tak duża (13zł Mobil, 7 zł Lotos)? Czym

> te oleje się różnią?

Sprawdz klasę API obu olejów.

BTW - skąd masz takie cent, Mobil 13 zł, Lotos 7 zł?

Napisano

> te oleje się różnią?

Tu jest wiecej jakiś tekst

Napisano

> Tu jest wiecej jakiś tekst

Widzę, że wszędzie piszą o klasie lepkości - a to jest rzecz drugorzędna. Najważniejsza jest klasa jakości. I czasami dobry minerał ma klasę jakości lepszą od półsyntetyka.

Lotos Mineral ma całkiem niezłe parametry jakościowe - ale np niektóe Mobile są o kilka klas lepsze. Ale np Castrol są w kilku rodzajach - od klasy jakości porównywalnej s selektolem do pf 125 do klasy jakie mają dobre Semisyntetyki i gorsze syntetyki.

Ciekawe dlaczego klasa jakości jest zawsze małymi literkami napisana, a lepkość wielkimi wołami.

Napisano
  • Autor

> Sprawdz klasę API obu olejów.

> BTW - skąd masz takie cent, Mobil 13 zł, Lotos 7 zł?

Według tego co jest >> tutaj << napisane Lotos SG, Mobil SJ.

Ceny są ze sklepów i od mechaników, pytałem się już w kilku miejscach i wszędzie jest podobnie, dlatego pytam bo to duża róznica cenowa.

Napisano
  • Autor

A tutaj jest napisane że Lotos ma klasę jakości SJ.

Jest tam też olej do gazu, jest sens taki stosować?

Napisano

> Według tego co jest >> tutaj

Jakaś lewa ta tabelka na tej stronie.

Lotosy mają teraz znacznie wyższe API.

Napisano

> A tutaj jest napisane że Lotos ma klasę jakości SJ.

> Jest tam też olej do gazu, jest sens taki stosować?

Przez pewien czas Lotos Gaz miał lepsze API niż lotos mineralny, potem lotos mineralny podniósł klasę do takiej jak ma lotos GAZ.

Napisano

> te oleje się różnią?

Kiedyś pomykałem CQC 700 i w momencie jak go kupiłem i zmieniałem po raz pierwszy olej w silniku to zalałem właśnie Mobilem 15W-40,

zobacz, że CQC może (tak pisze w księdzę mądrych słów) brać olej do 0,7litra na 1000km icon_eek.gif i dopiero można się zaniepokoić o to że coś jest nie tak,

ja lałem tego Mobila przez 3 lata teraz braszek pomyka i też zalewa M 15W-40 i weź sobie pomyśl, że to autko teraz ma 140tyś i że dolewanie oleju to kwestia nie więceju niż 3-4 setek na około 12-13 tyś (bo szybciej mu olej zaczeliśmy zmieniać),

więc moim zdaniem olejek jest dobry ALE ten z butelki, nigdy nie zalewałem z tzw. beczki

pozdrofki

Napisano
  • Autor

W instrukcji mojej Astry jest napisane, że zaleca się oleje o oznaczeniach SAE 15W40 API-SG lub lepsze, więc skoro Lotos Mineralny ma klasę jakości API-SJ to chyba nie mam się czego bać?

Tak też sobię myślę, że w czasach gdy moje auto opuszczało fabrykę Lotos byłby chyba bardzo dobrym olejem?

Napisano

> więc moim zdaniem olejek jest dobry ALE ten z butelki, nigdy nie

> zalewałem z tzw. beczki

> pozdrofki

i tu się mylisz zeby.GIF jak myślisz oleje w butelkach skąd się biorą? Ano z beczek, sam pracowałem w firmie paliwowej i oni też handlowali olejem różnych firm, żeby było taniej kupić od producenta i mieć dobry zysk w detalu to TIRem przywozili beczki Mobila, Castrola Lotosu i innych firm i przelewaliśmy do butelek. Na górze każdej beczki jest otwór, wsadzasz tam pompkę (mieliśmy ręczną na dodatek angryfire.gif bo szef oszczędny fiut) i pompowało się do butelek i zakręcało oczywista zakrętki z plombą zeby.GIF zakręcisz w drugą stronę i po plombie. A te nakrętki to oczywista z zakorkowanym lejkiem i wszystko potem wygląda jak z fabryki i ludzie myślą że takie kupują.

I od niego kują wszystkie firmy moto i warsztaty te oleje oraz kilka stacji ORLEN z najbliższych miejscowości

Napisano

> więc moim zdaniem olejek jest dobry ALE ten z butelki, nigdy nie

> zalewałem z tzw. beczki

o, popatrz, cały czas leję ludziom z beczek i jakos nikomu się krzywda nie stała,

ba! nawet sam se leję z beczki grinser006.gif

więc niewiem.gif skąd u was (niektórych) ten "przesąd" icon_rolleyes.gif

Napisano

> i tu się mylisz jak myślisz oleje w butelkach skąd się biorą? Ano z

> beczek, sam pracowałem w firmie paliwowej i oni też handlowali

> olejem różnych firm, żeby było taniej kupić od producenta i mieć

> dobry zysk w detalu to TIRem przywozili beczki Mobila, Castrola

> Lotosu i innych firm i przelewaliśmy do butelek. Na górze

> każdej beczki jest otwór, wsadzasz tam pompkę (mieliśmy ręczną

> na dodatek bo szef oszczędny fiut) i pompowało się do butelek

> i zakręcało oczywista zakrętki z plombą zakręcisz w drugą

> stronę i po plombie. A te nakrętki to oczywista z zakorkowanym

> lejkiem i wszystko potem wygląda jak z fabryki i ludzie myślą że

> takie kupują.

> I od niego kują wszystkie firmy moto i warsztaty te oleje oraz kilka

> stacji ORLEN z najbliższych miejscowości

Czyli teoretycznie w bankach zamiast np. syntetycznego Mobila mogl sie znalesc mineralny Lotos itd itp. Ciekaw jestem jakie byly daty produkci na tych bankach z olejem i czy wogole to przelewanie i opychanie dalej jest legalne hmm.gif

Napisano

> Czyli teoretycznie w bankach zamiast np. syntetycznego Mobila mogl

> sie znalesc mineralny Lotos itd itp. Ciekaw jestem jakie byly

> daty produkci na tych bankach z olejem i czy wogole to

> przelewanie i opychanie dalej jest legalne

Cytujesz moje wypowiedzi i nic z nich nie rozumiesz spineyes.gif napisałem że przywożą beczki różnych firm a nie chciało mi się wymieniać z rzędu rodzaje olejów bo to logiczne że jak przywożą mobila to w zależności od zapotrzebowania jest i rodzaj, 70% mobila to mineral a resztę beczek to synt, półsynt. diesel itp itd, każda beczka ma 150 l i w tirze było przeważnie ok 20 beczek różnych firm i rodzajów, a datownik to coś takiego:

http://www.promark.net.pl/dzial.php?d=3

a daty to oczywiście w/g wskazań producenta bo umowy zobowiązują przecież to logiczne

myślałem że naiwnych to nie sieją zakrecony.gif

Napisano

> te oleje się różnią?

polecam ten olej

półsyntetyk , który możne zastąpić oba mineralne o których piszesz bez ryzyka wypłukania nagarów i rozszczelnienia silnika .

Jako przykład podam silnik w CC o nieznanym przebiegu (grubo ponad 100 kkm) do niedawna zalany selektolem 20W-40 a teraz tym właśnie olejem . Dużym plusem jest to , że przestały stukać popychacze a w czasie mrozów silnik dużo łatwiej się uruchamia ok.gifsmile.gif276276548-IM000345.JPG

post-10906-14352467596058_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> polecam ten olej

> półsyntetyk , który możne zastąpić oba mineralne o których piszesz

> bez ryzyka wypłukania nagarów i rozszczelnienia silnika .

> Jako przykład podam silnik w CC o nieznanym przebiegu (grubo ponad

> 100 kkm) do niedawna zalany selektolem 20W-40 a teraz tym

> właśnie olejem . Dużym plusem jest to , że przestały stukać

> popychacze a w czasie mrozów silik dużo łatwiej się uruchamia

A ile kosztuje ten olej?

Szczerze mówiąc, zapodałem ten temat bo miałem zamiar pooszczędzać bo jeśli nie ma różnicy to po co przepłacać? zlosnik.gif

Ale jak czytam Twój post to się zastanawiam: może warto by było zalać ten półsyntetyk? Sam już nie wiem.

Napisano

> A ile kosztuje ten olej?

> Szczerze mówiąc, zapodałem ten temat bo miałem zamiar pooszczędzać bo

> jeśli nie ma różnicy to po co przepłacać?

> Ale jak czytam Twój post to się zastanawiam: może warto by było zalać

> ten półsyntetyk? Sam już nie wiem.

zapomniałem napisać - około 90 PLN . Pewnie na nim nie pooszczędzasz ale wg mnie warto ok.gif

To jest olej specjalnie do silników z przebiegiem powyżej 100 kkm . Poza tym oleje mineralne nie są zalecane do silników z hydraulicznymi popychaczami zaworów ataki chyba masz w astrze wazniak.gif

Napisano
  • Autor

Wcześniej pisałeś o stukaniu popychaczy. U mnie właśnie na benzynce jest taki dziwny odgłos stukania (właśnie jakby zaworów) bez względu na to czy jest zimny czy ciepły, na LPG tego nie słyszę (chyba że stuka ciszej). I nie mogę dojść co to jest. Może wymiana oleju by coś poprawiła?

Ale trochę boję się zmieniać na półsyntetyk.

Ja mam już prawie 200'000 na liczniku.

Napisano

> Wcześniej pisałeś o stukaniu popychaczy. U mnie właśnie na benzynce

> jest taki dziwny odgłos stukania (właśnie jakby zaworów) bez

> względu na to czy jest zimny czy ciepły, na LPG tego nie słyszę

> (chyba że stuka ciszej). I nie mogę dojść co to jest. Może

> wymiana oleju by coś poprawiła?

> Ale trochę boję się zmieniać na półsyntetyk.

> Ja mam już prawie 200'000 na liczniku.

odnośnie ,,stukania,, , jeśli ten dźwięk jest bardzie zbliżony do ,,cykania,, spineyes.gifto być może jest to wtryskiwacz i tak ma byćskromny.gif

Jak pisałem , ten półsyntetyk jest specjalnie przeznaczony do silników powyżej 100 kkm , ma jakieś dodatki uszczelniające itp. Ja przechodziłem z selektola 20W-40 shocked.gif właśnie na ten olej i jest ok.gif

Napisano
  • Autor

> odnośnie ,,stukania,, , jeśli ten dźwięk jest bardzie zbliżony do

> ,,cykania,, to być może jest to wtryskiwacz i tak ma być

No może i tak ma być, ale do tej pory nie stukał.

Napisano
  • Autor

To jeszcze lamerskie pytanie:

Co ile wymieniacie olej?

W instrukcji mojego auta jest co 15'000 km, ale słyszałem że jak się jeździ na gazie grinser006.gif (LPG) to wypadałoby częściej, czyli co 10'000 km. Prawda to czy kolejny chwyt marketingowców sprzedających olej zlosnik.gif ?

Napisano

> To jeszcze lamerskie pytanie:

> Co ile wymieniacie olej?

W ogóle nie wymieniaj. Jakby nie było 4x7zł (z tego co piszesz za Lotosa minerala) to aż 28zł, czyli poważna kupa kasy. Do tego jeszcze filtr za 15, czyli z wymianą jakież sześć dych crazy.gif

Przecież samochód ma jeździć, a nie masz w niego inwestować, prawda?

Tak to rzeczywiście chwyt marketingowy, że ktoś pisze o wymianie oleju co kilkanaście tysięcy kilometrów. Tymbardziej minerała, który jak wiadomo jest niesamowicie zaawansowanych technologicznie produktem i raz wlany, może być używany aż do śmierci technicznej.

Później napisz, że Twój samochód to padaka bo się psuje...

PS. Nad czym ty się człowieku zastanawiasz? Kupiłeś samochód za ileśtam(naście/dziesiąt) tysięcy złotych i żal ci wydać drobne pieniądze po to, żeby dłużej cieszyć się z jego niezawodności. Przecież nie zmieniasz tego oleju co tydzień. Na pewno częstsza wymiana oleju nie wpłynie ujemnie na stan silnika wręcz przeciwnie.

Napisano

> To jest olej specjalnie do silników z przebiegiem powyżej 100 kkm .

To jest dopiero chwyt marketingowy, wg. którego samochód powyżej 100kkm ma mieć jakiś specialny olej.

Samochód mojego ojca ma ponad 250kkm i wciąż od nowości jeździł na nim na syntetyku 5w30 i przy wymianach nigdy nie czuł potrzeby wymiany na olej specjalny do samochodów z większym przebiegiem.

Napisano
  • Autor

> W ogóle nie wymieniaj. Jakby nie było 4x7zł (z tego co piszesz za

> Lotosa minerala) to aż 28zł, czyli poważna kupa kasy. Do tego

> jeszcze filtr za 15, czyli z wymianą jakież sześć dych

To może codziennie będę wymieniał żarówki, przecież to tylko kilka złotych Po co czekać aż się przepalą. cfaniaczek.gif

Nie prosiłem o rady w stylu: tanio to wymieniaj. Nie wiem czy jeździsz autem, czy sam wszystko opłacasz ale auto to nie tylko 60 złotych na olej, ale sporo innych rzeczy.

Jeżdżę dużo więc często muszę wymieniać olej (nie tylko) i dlatego pytam ile mogę pojeździć, żeby autu nie zaszkodzić i tyle. Prosta sprawa. W instrukcji mojego auta jest napisane, żeby wymieniać co 15'000km, nigdy nie przekroczyłem tego terminu, a raczej sporo wcześniej wymieniam, zastanowił mnie jednak tekst, że do gazu powinienem częściej, dlatego pytam, a jak nie masz ochoty konkretnie odpowiadać na pytania lub po prostu nie wiesz, to po co zabierasz głos.

Napisano

> To może codziennie będę wymieniał żarówki, przecież to tylko kilka

> złotych Po co czekać aż się przepalą.

Olej wymienisz dopiero jak silnik ci się zatrze, a filtr powietrza wtedy kiedy będzie całkiem zatkany?

> Nie prosiłem o rady w stylu: tanio to wymieniaj. Nie wiem czy

> jeździsz autem, czy sam wszystko opłacasz ale auto to nie tylko

> 60 złotych na olej, ale sporo innych rzeczy.

Wiem ile kosztuje mnie utrzymanie samochodu, co nie oznacza, że konieczne czynności obsługowe wykonuje dopiero wtedy kiedy coś przestaje działać. Gdybym np. czekał do książkowej wymiany rozrządu to musiałbym albo być szalonym albo głupim.

> Jeżdżę dużo więc często muszę wymieniać olej (nie tylko) i dlatego

> pytam ile mogę pojeździć, żeby autu nie zaszkodzić i tyle.

> Prosta sprawa. W instrukcji mojego auta jest napisane, żeby

> wymieniać co 15'000km, nigdy nie przekroczyłem tego terminu, a

> raczej sporo wcześniej wymieniam, zastanowił mnie jednak tekst,

> że do gazu powinienem częściej(...)

Pisze to dlatego, że moim zdaniem robisz niewielkie oszczędności. Jeśli wymienisz olej nie co 15 a co 10tys. km to oszczędzisz na tym 30zł (przytanim mineralu). Teraz podziel to przez 5tys. km, albo przez okres w jakim to 5tys. przejeżdzasz.

Nie chce rozpoczynać dyskusji, ale gdzieś czytałem, że niektóre silniki opla lubią brać olej w większych ilosciach i jest to dopuszczalne. Załóżmy więc, że w ciągu tych dodatkowych 5tys. itak zrobisz dolewkę, więc oszczędność zrobi się jeszcze mniejsza. Pisałem z przekąsem bo oszczędności w tym przypadku są w kategoriach bliskich teoretycznym.

Oleje mineralne są olejami o niższej trwałości niż oleje syntetyczne, więc jeśli silnik jest gazowany, a gaz spalając się ma wyższą temperaturę niż benzyna to na pewno wpływa to w jakiś sposób na parametry oleju, które z czasem się pogarszają - nawet bez gazu, który proces przyspiesza. Stąd zapewne zalecenie częstszej zmiany oleju.

Napisano

> To jest dopiero chwyt marketingowy, wg. którego samochód powyżej

> 100kkm ma mieć jakiś specialny olej.

to nie o to chodzi , olej ten może zastąpić inny półsyntetyk w przypadku kiedy silnik zużywa go już zbyt dużo

> Samochód mojego ojca ma ponad 250kkm i wciąż od nowości jeździł na

> nim na syntetyku 5w30 i przy wymianach nigdy nie czuł potrzeby

> wymiany na olej specjalny do samochodów z większym przebiegiem.

jeśli silnik przy takim przebiegu nie bierze oleju lub zużycie jest do przyjęcia , nie ma powodu , żeby przechodzić na półsyntetyk

Napisano

> Olej wymienisz dopiero jak silnik ci się zatrze, a filtr powietrza

> wtedy kiedy będzie całkiem zatkany?

Przecież napisał że po 15kkm, zgodnie z instrukcją.

> Wiem ile kosztuje mnie utrzymanie samochodu, co nie oznacza, że

> konieczne czynności obsługowe wykonuje dopiero wtedy kiedy coś

> przestaje działać. Gdybym np. czekał do książkowej wymiany

> rozrządu to musiałbym albo być szalonym albo głupim.

Nie wiem czym się kierujesz robiąc wcześniej rozrząd, jeżeli producent coś przewidział na tyle i tyle km/lat, to nie wiedze potrzeby wychodzenia "przed szerg", a jak mawiają niektórzy nadgorliwość jest gorsza ....

Ja wymieniam wszystko zgodnie z książką, a niektóre rzeczy mam nawet dłużej (po co mam np zmieniać tarcze po 120kkm jeżeli są jescze dobre).

Jeździłem do kilku mechaników i raczej byli podobnego zdania, tzn wymienić jak trzeba.

Jeżeli opel zaleca wymiane filtra oleju po 15kkm/1rok to dlaczego mam wymieniać po 10kkm?

jeżeli nowe auta mają nawet 30kkm to też co 10kkm wymieniać czy co 15, 20?

Oczywiście zakładam, że stosujemy odpowiednie oleje itp.

> Pisze to dlatego, że moim zdaniem robisz niewielkie oszczędności.

> Jeśli wymienisz olej nie co 15 a co 10tys. km to oszczędzisz na

> tym 30zł (przytanim mineralu). Teraz podziel to przez 5tys. km,

> albo przez okres w jakim to 5tys. przejeżdzasz.

Mam syntetyk mobila, też mam co 10kkm wymieniać, u mnie koszt takiej wymiany to ok 200zł więc nie mało.

> Oleje mineralne są olejami o niższej trwałości niż oleje syntetyczne,

tzn ile bezpiecznie można śmigać na syntetyku?

> więc jeśli silnik jest gazowany, a gaz spalając się ma wyższą

> temperaturę niż benzyna to na pewno wpływa to w jakiś sposób na

> parametry oleju, które z czasem się pogarszają - nawet bez gazu,

> który proces przyspiesza. Stąd zapewne zalecenie częstszej

> zmiany oleju.

Widzisz, a chodzi opinia, że gaz poprawia żywotność oleju, w co osobiście nie wierze.

podsumowując.

Po to producenci tworzą tabelki i wyznaczają co kiedy i co ile, żeby się to tego stosować. Można oczywiście robić wcześniej, można później tylko jak to wpłynie na autko niewiem.gif

Pozdr

Napisano
  • Autor

> Olej wymienisz dopiero jak silnik ci się zatrze, a filtr powietrza

> wtedy kiedy będzie całkiem zatkany?

[...]

Przykład z żarówkami rzeczywiście nie był zbyt trafny, może lepszy byłby np. płyn chłodniczy. Niby mówią, żeby zmieniać co dwa lata ale płyn można sprawdzić, jaka jest jego temp. zamarzania, a na olej nie ma chyba prostej metody, dlatego zadałem pytanie. Staram się wszystko wymieniać w optymalnym czasie tzn. bez szkody dla samochodu i bez niepotrzebnego wydawania pieniędzy. W aucie mam niestety olej mineralny bo gdy go kupiłem miał przejechane 180'000 km i mechanik powiedział, że tylko mineralny (nie wiedziałem jaki olej był poprzednio) i dlatego tak jeżdżę. W tym poście udzieliłeś już bardziej konkretnej i rzeczowej odpowiedzi, która pozwoli mi podjąć decyzję czy wymienić teraz (10'000 km) czy mogę się jeszcze wstrzymać i właśnie o takie odpowiedzi mi chodziło.

Napisano

A dlaczego Lotos a nie np. Orlen Platinum?

Napisano

> polecam ten olej

miałem i już nie podzielam zachwytu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A dlaczego Lotos a nie np. Orlen Platinum?

Faktycznie, że Orlen wydaje się wart zainteresowania.

Lotos: API: SJ/CF

Orlen: API : SL/CF

Napisano

> o, popatrz, cały czas leję ludziom z beczek i jakos nikomu się

> krzywda nie stała,

> ba! nawet sam se leję z beczki

> więc skąd u was (niektórych) ten "przesąd"

Bo lejesz sam i wiesz co lejesz,

ale jak mi kiedyś znajomy zaproponował super olej za przyzwoitą cenę........tylko że w butelce po mleku to ja się pytam,

jak oni to potem wyprostują co z tej beczki ubyło cfaniaczek.gif

pozdrofki

Ps: To tylko mój taki uraz ale nie wzyscy muszą od razu kantować wink.gif

Napisano

> Nie wiem czym się kierujesz robiąc wcześniej rozrząd, jeżeli

> producent coś przewidział na tyle i tyle km/lat, to nie wiedze

> potrzeby wychodzenia "przed szerg", a jak mawiają niektórzy

> nadgorliwość jest gorsza ....

Nie wiesz czym się kieruje to zapraszam na jakieś forum Fiata. Znajdź szaleńca, który trzymał się tych tabelek, ja znajde więcej osób, które przy tym przebiegu musiały rozbierać silnik... Oczywiście ci, którzy serwisowali samochód cały czas w ASO mogli spać spokojnie bo im fiat nawet czasem oddał kaseł za "błąd w druku".

> Jeżeli opel zaleca wymiane filtra oleju po 15kkm/1rok to dlaczego mam

> wymieniać po 10kkm?

> jeżeli nowe auta mają nawet 30kkm to też co 10kkm wymieniać czy co

> 15, 20?

Zważ, że mówimy cały czas o rozterkach finansowych przy oleju za ~10zł/litr. Nie pisze o tym, żeby zmieniać olej dla własnego widzimisię, tylko koszt takiego zabiegu przy najtańszym i najniższym jakościowo oleju na rynku jest raczej niewielki.

> Oczywiście zakładam, że stosujemy odpowiednie oleje itp.

> Mam syntetyk mobila, też mam co 10kkm wymieniać, u mnie koszt takiej

> wymiany to ok 200zł więc nie mało.

> tzn ile bezpiecznie można śmigać na syntetyku?

Czy kolega kilka postów wyżej pisał o oleju za 200zł z wymianą? (BTW. Mnie z wymianą 5w50 kosztował niecałe 160zł).

> Po to producenci tworzą tabelki i wyznaczają co kiedy i co ile, żeby

> się to tego stosować. Można oczywiście robić wcześniej, można

> później tylko jak to wpłynie na autko

Stosuj się. Filtr powietrza wymieniasz co określony przebieg, chyba, że np. eksploatowany jest w trudnych warunkach (np. zapylone miasto). Masz w instrukcji jakąś tabelkę przeliczającą % zapylenia na ilość kilometrów o jakie musisz pomniejszyć przebieg miedzy wymianą? Zapewnie nie. Czy w instrukcji Astry kolega miał napisane jak ekspoatować silnik zasilany LPG, zapewne też nie.

To znaczy, że w dalszym ciągu powinien stosowac się do intrukcji obsługi samochodu?

Napisano

> Faktycznie, że Orlen wydaje się wart zainteresowania.

> Lotos: API: SJ/CF

> Orlen: API : SL/CF

Toż to lepiej niż semi lotosa !!!

PRzesiadam się na orlen

Napisano

> Nie wiesz czym się kieruje to zapraszam na jakieś forum Fiata.

OK rozumiem, fiat wyśrubował okresy między przeglądami i teraz są problemy. Mniej wiecej wiem o czym piszesz bo w mojej instrukcji też jest "błąd w druku" - tzn napisano, że rozrząd robi się co 120kkm, choć wcześniej prawie identyczne silniki miały co 60kkm. Oczywiście opel po jakimś czasie wycofał się z tych 120kkm (choć użytkowników nikt nie poinformował).

Można powiedzieć, że robie rozrząd co 1/2 przebiegu z instrukcji.

Jednak nie można się tym sugerować i rozciągać na wszystkie elementy i płyny w autku.

> Zważ, że mówimy cały czas o rozterkach finansowych przy oleju za

> ~10zł/litr. Nie pisze o tym, żeby zmieniać olej dla własnego

> widzimisię, tylko koszt takiego zabiegu przy najtańszym i

> najniższym jakościowo oleju na rynku jest raczej niewielki.

> Czy kolega kilka postów wyżej pisał o oleju za 200zł z wymianą?

OK rozumiem, przy oleju za 10zł koszt rzeczywiście jest mniejszy nawet gdy wymienia się go co 10kkm, niż jazda ma syntetyku za 150zł i przebiegu 15kkm.

Pytałem tylko, czy właśnie zastsowanie lepszego oleju zwalnia nas od tej częstszej wymiany, w końcu po coś leje się droższy.

> (BTW.

> Mnie z wymianą 5w50 kosztował niecałe 160zł).

Nie wiem jaki masz olej, ja leje mobil 5w50 płace po 145zł za 4l, do tego filtr oleju kilkanaście zł i filtr powietrza + PP = dla mnie wychodzi ok 200zł, a za sam olej to może i w 160zł się zmieszcze.

> Stosuj się. Filtr powietrza wymieniasz co określony przebieg, chyba,

> że np. eksploatowany jest w trudnych warunkach (np. zapylone

> miasto). Masz w instrukcji jakąś tabelkę przeliczającą %

> zapylenia na ilość kilometrów o jakie musisz pomniejszyć

> przebieg miedzy wymianą? Zapewnie nie.

Mam właśnie ciężkie warunki i widząć co się dzieje z PP to nasze drogi traktuje właśnie jak ciężkie warunki.

> Czy w instrukcji Astry

> kolega miał napisane jak ekspoatować silnik zasilany LPG,

> zapewne też nie.

> To znaczy, że w dalszym ciągu powinien stosowac się do intrukcji

> obsługi samochodu?

Wiesz z lpg to jest tak, że ilu ludzi tyle opini, jedni mówią że wpływa dobrze na silnik, inni że nie wpływa, a jeszcze inni że niszczy. Ja tam dalej stosuje się do instrukcji, podchodząc do tego, że wszystkie "+" i " -" się znoszą wink.gif

Pozdr

Napisano

> OK rozumiem, przy oleju za 10zł koszt rzeczywiście jest mniejszy

> nawet gdy wymienia się go co 10kkm, niż jazda ma syntetyku za

> 150zł i przebiegu 15kkm.

> Pytałem tylko, czy właśnie zastsowanie lepszego oleju zwalnia nas od

> tej częstszej wymiany, w końcu po coś leje się droższy.

Otóż to.

> Nie wiem jaki masz olej, ja leje mobil 5w50 płace po 145zł za 4l, do

> tego filtr oleju kilkanaście zł i filtr powietrza + PP = dla

> mnie wychodzi ok 200zł, a za sam olej to może i w 160zł się

> zmieszcze.

Ostatnio olej kupowałem z rabatem za 130zł (M1 5w50) do tego filtr za kilkanaście , 10zł wymiana. Faktycznie nie policzyłem filtra powietrza i ppyłkowego. Całość faktycznie wychodzi ok.200zł.

> Mam właśnie ciężkie warunki i widząć co się dzieje z PP to nasze

> drogi traktuje właśnie jak ciężkie warunki.

> Wiesz z lpg to jest tak, że ilu ludzi tyle opini, jedni mówią że

> wpływa dobrze na silnik, inni że nie wpływa, a jeszcze inni że

> niszczy. Ja tam dalej stosuje się do instrukcji, podchodząc do

> tego, że wszystkie "+" i " -" się znoszą

Po coś jednak wymiania się świece i kable WN przy zakładaniu gazu, chociaż np. intrukcji mówi, żeby jeszcze nie zmieniać.

Nie wiem, nie znam się, tak tylko troluje smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.