Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubywa płynu chłodzącego

Featured Replies

Napisano

Witam.

Na początku napiszę ,że próbowałem szukać ale nie znalazłem tego co chciałem. Były podobne problemy, ale nie uzyskałem odpowiedzi.

Od jakiegoś czasu mam problem z ubywającym płynem chłodzącym, co 2-3 tyg muszę dolewać ok 2-2,5 litra. Gdy go brak włącza się wentylator i brak ogrzewania. temperatura utrzymuje się pionowo, tzn. tuż przed lub jak to inaczej za 5 - 12. Silnik nie zdąży się mocno nagrzać bo jeżdżę głownie do pracy ok 4km w jedną stronę.Nigdy też wskazówka nie weszła na czerwone pole . Zauważyłem ,że podczas dolewania cieknie ze zbiornika wyrównawczego, oczywiście leję powoli , tak by nie narozlewać, ale gdy płyn już uzupełnię i wytrę pod zbiorniczkiem to potem nic nie leci. Nawet jak stan płynu jest powyżej. Nie zauważyłem też by ciekło z pompy. Nie zauważyłem też by zbiornik był pęknięty , dziurawy, ale może źle patrzyłem. Proszę o porady co to może być, gdzie szukać?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Napisano

Pod korkiem wlewu oleju nie ma "majonezu" ?

Napisano

Pi pierwsze auto na kanał, dobre światło i szukasz wycieku. szukaj białych plam - bo płyn jak spadnie na gorący silnik to wyparowuje i tylko smugi zostają.

Jeśli nie ma żadnych wycieków to sprawdź - czy nie ma masła por korkiem oleju, czy auto nie kopci na biało, czy płyn w zbiorniczku się nie "gotuje" mocno.

Napisano

Jeżeli nie znajdziesz wycieku to spróbuj tak. Poluzuj troszke nakrętke od zbiornika wyrównawczego tak żeby nie uciekła i pojeździj troche. Miałem tak kupe lat temu ,zbiorniczek był pękniety ale na zimnym nic nie ciekło tylko jak ciśnienie wzrosło , korek jeszcze trzymał i delikatnie wywalało na zgrzewie .

Napisano

pekniety masz kruciec pod zbiorniczkiem

nie dziekuj zlosnik.gif

Napisano

> Pod korkiem wlewu oleju nie ma "majonezu" ?

majonez bedzie mial nawet przy sprawnym ukladzie

Napisano

> majonez bedzie mial nawet przy sprawnym ukladzie

nie zgodzę się,

w mondku (obu mondkach) nawet w zimie przy przebiegach rzędu 5 km i temp. zewn. max -3 st.C nigdy nie miałem majonezu.

W fabii miałem, niby ok ale jak przyszło co do czego trzeba było targać głowicę i wymieniać uszczelkę bo pierdło.

Napisano

> majonez bedzie mial nawet przy sprawnym ukladzie

nie, jak silnik jest ok (UPG) to tam ma być czyściutko.

Napisano

Sprawdz weze ukladu chlodzenia... U mnie przy wymianie pompy przejrzalem i byly w starsznie oplakanym stanie, chociaz jeszcze nic nie cieklo...

Napisano
  • Autor

Sprawdzałem korek oleju, brak masła, czysto, stan oleju w normie. Z braku możliwości na kanał nie wjadę sprawdzić, pozostało mi patrzenie z góry. Świecąc latarką nie zauważyłem żadnych przecieków z przewodów(ale to nie jest pewne). Jak pisałem wcześniej zauważyłem wyciek z zbiorniczka. Myślę że zrobię próbę jego szczelności. Wymontuję go, trochę wyczyszczę. Mocno zakręcę korek i zaleję wodą, może czymś zafarbowaną dla lepszego efektu a do króćca podepnę przewód z powietrzem, może przez ciśnienie pokażą się wycieki, pęknięcia, inne uszkodzenia. Ale to zapewne dopiero w sobotę, na razie trza czekać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.