Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z serii kupię z AK...

Featured Replies

Napisano

Zamierzam w niedalekiej przyszłości wymienić mojego Fiata Bravo na coś większego.

Teraz kryteria

Nowy, cena tak do 110tys. zł

Wygodny dla 5 osób, z opcją 7 osób.

Przydało by się kawałek bagażnika przy rozłożonych dodatkowych miejscach (tak ok. 300l).

Koniecznie musi mieć albo blokadę mechanizmu różnicowego, albo dołączany napęd, to ze względu na zimę i problemy z podjazdem na podwórko.

Raczej diesel i raczej nie Fiat (byłby to mój 4-ty z kolei) zlosnik.gif

Jak teraz wygląda odliczenie VAT? Dalej tylko 6000zł?

Co polecicie? hmm.gif

Napisano

> Zamierzam w niedalekiej przyszłości wymienić mojego Fiata Bravo na coś większego.

> Teraz kryteria

> Nowy, cena tak do 110tys. zł

> Wygodny dla 5 osób, z opcją 7 osób.

> Przydało by się kawałek bagażnika przy rozłożonych dodatkowych miejscach (tak ok. 300l).

> Koniecznie musi mieć albo blokadę mechanizmu różnicowego, albo dołączany napęd, to ze względu na

> zimę i problemy z podjazdem na podwórko.

> Raczej diesel i raczej nie Fiat (byłby to mój 4-ty z kolei)

> Jak teraz wygląda odliczenie VAT? Dalej tylko 6000zł?

> Co polecicie?

to moze 'dodge' freemont? :D tylko 4x4 chyba nieco przekracza budzet wink.gif

Napisano
  • Autor

> to moze 'dodge' freemont? :D tylko 4x4 chyba nieco przekracza budzet

Zastanawiałem się też nad używanym w leasing, tylko trafić młode, dobre i używane auto hmm.gif

Co do budżetu, samochód będzie w leasing, więc teoretycznie można go zwiększyć, ale wiadomo, każdy chce kupić jak najtaniej zlosnik.gif

Napisano

> Zastanawiałem się też nad używanym w leasing, tylko trafić młode, dobre i używane auto

tej, ale zauwazyles _'_ przy marce, i popatrzyles na wskazany model? smile.gif

Napisano
  • Autor

> tej, ale zauwazyles _'_ przy marce, i popatrzyles na wskazany model?

To było pierwsze auto, jakie brałem pod uwagę. Myślałem jeszcze o wersji V6 wink.gif

A co możecie powiedzieć o Qashqai lub Captiva?

Napisano

> Zamierzam w niedalekiej przyszłości wymienić mojego Fiata Bravo na coś większego.

> Teraz kryteria

Na jak długo i na ile kmów auto ma posużyć? 7os to konieczna opcja? To cię ogranicza z deka w wyborze pewnie wykorzytasz to raz na pół roku... Czy musi mieć duży prześwit? W sensie koniecznie SUV, czy coś klasy D wystarczy?

Napisano

za 130 tysi masz freemonta z motorem V6 i na 7 osób ok.gif

Napisano

> Teraz kryteria

> Przydało by się kawałek bagażnika przy rozłożonych dodatkowych miejscach (tak ok. 300l).

> Koniecznie musi mieć albo blokadę mechanizmu różnicowego, albo dołączany napęd, to ze względu na

> zimę i problemy z podjazdem na podwórko.

> Raczej diesel i raczej nie Fiat (byłby to mój 4-ty z kolei)

> Jak teraz wygląda odliczenie VAT? Dalej tylko 6000zł?

> Co polecicie?

Captiva LT+ 2.2d 184KM. zlosnik.gif

Napisano

> To było pierwsze auto, jakie brałem pod uwagę. Myślałem jeszcze o wersji V6

> A co możecie powiedzieć o Qashqai lub Captiva?

A przyglądałeś się jednemu i drugiemu z bliska? Kyszkysz jeszcze jest znośny ale Captiva to jedno z najbardziej nijakich aut, jakie można kupić u dealerów w Polsce. Wyprzedza go tylko Lacetti hehe.gif

Jeśli miałbym na niego wyłożyć 100tys to... zostałbym przy Bravo palacz.gif

Może Sportage albo ix35? zlosnik.gif

Napisano

> A przyglądałeś się jednemu i drugiemu z bliska? Kyszkysz jeszcze jest znośny ale Captiva to jedno z

> najbardziej nijakich aut, jakie można kupić u dealerów w Polsce. Wyprzedza go tylko Lacetti

> Jeśli miałbym na niego wyłożyć 100tys to... zostałbym przy Bravo

> Może Sportage albo ix35?

Nowa Captiva wyglada przyzwoicie. Zarowno z zewnatrz jak i wewnatrz.

Napisano
  • Autor

> Na jak długo i na ile kmów auto ma posużyć?

Zawsze zakładam, że jak najdłużej, ale za kilka lat może uda się coś zmienić wink.gif

> 7os to konieczna opcja? To cię ogranicza z deka w

> wyborze pewnie wykorzytasz to raz na pół roku...

Właśnie to "raz na pół roku" jest potrzebne, dlatego podoba mi się pomysł składania i rozkładania tych siedzeń kosztem bagażnika.

> Czy musi mieć duży prześwit? W sensie

> koniecznie SUV, czy coś klasy D wystarczy?

Nie musi mieć dużego prześwitu, musi potrafić "ciągnąć / pchać" więcej niż jednym kołem pod górkę na śniegu wink.gif

Napisano

> Może Sportage albo ix35?

Widziales bagaznik w tych autach ? Ja tak i 300l to on ma fabrycznie no.gif

Napisano
  • Autor

> Nowa Captiva wyglada przyzwoicie. Zarowno z zewnatrz jak i wewnatrz.

Pierwszy mój typ, to był freemont, ale fiat udostępnia napęd 4x4 tylko w wersji V6 hmm.gif

Drugi typ, to VW touran, ale nie wiem jak tam jest z napędem hmm.gif

Chevroleta Captiva nie widziałem na żywo, ale też brałem go pod uwagę na podstawie parametrów na stronie "mojeauto". Muszę w któryś weekend wybrać się do Gdańska i pooglądać samochody, bo w tej klasie nie mam żadnego pojęcia hmm.gif Dlatego pytam się o sugestie, żeby wiedzieć do których salonów się udać i o jakie samochody pytać.

Jeszcze w kwestii napędu. Czy samochody przednionapędowe tej klasy mają coś takiego, żeby w jakiś sposób wspomagać podjazd pod górkę na śliskiej nawierzchni? Słyszałem, że w sportowych stosuje się blokadę mechanizmu różnicowego, a jak zachowują się systemy typu TC czy ESP? Czy przy uślizgu jednego koła zostaje ono przyhamowane i napęd częściowo przeniesiony na drugie koło w celu zwiększenia przyczepności?

Napisano
  • Autor

> no nie nowy ale chyba na kilka lat jeszcze posłuży:

> http://allegro.pl/mercedes-ml-320cdi-pneumatka-navi-xenon-skora-max-i2149866567.html

Na Mercedesa jeszcze mnie nie stać zlosnik.gif

Najbliższy serwis min 100km, a nie zakładam, że auto z przebiegiem blisko 200kkm będzie bezawaryjne wink.gif

Napisano

Żadne z polecanych aut nie spełnia tego warunku.

Pomijam sportage czy ix35 - one w ogóle nie mają opcji 5+2.

Napisano

> A co możecie powiedzieć o Qashqai lub Captiva?

Captiva po FL wymiata ok.gif Duży, porządnie wykonany samochód. Za 100k wypas będzie zacny - kamera cofania, samopoziomujące zawieszenie z tyłu, autoklima, czujnik światła, czujnik deszczu itp. smile.gif

Napisano

> Pierwszy mój typ, to był freemont, ale fiat udostępnia napęd 4x4 tylko w wersji V6

> Drugi typ, to VW touran, ale nie wiem jak tam jest z napędem

> Chevroleta Captiva nie widziałem na żywo, ale też brałem go pod uwagę na podstawie parametrów na

> stronie "mojeauto". Muszę w któryś weekend wybrać się do Gdańska i pooglądać samochody, bo w

> tej klasie nie mam żadnego pojęcia Dlatego pytam się o sugestie, żeby wiedzieć do których

> salonów się udać i o jakie samochody pytać.

> Jeszcze w kwestii napędu. Czy samochody przednionapędowe tej klasy mają coś takiego, żeby w jakiś

> sposób wspomagać podjazd pod górkę na śliskiej nawierzchni? Słyszałem, że w sportowych stosuje

> się blokadę mechanizmu różnicowego, a jak zachowują się systemy typu TC czy ESP? Czy przy

> uślizgu jednego koła zostaje ono przyhamowane i napęd częściowo przeniesiony na drugie koło w

> celu zwiększenia przyczepności?

Występuje coś co się nazywa elektroniczna blokada mechanizmu różnicowego

Napisano

może Caddy maxi

Napisano

z touranem to Ci odpowiem bo właśnie jestem na etapie zakupu.

4x4 nie dostępne, jest wersja CROSS ale to tylko stylizacja (przeswit chyba 1cm wiekszy niz standard). Natomiast bagaznik naprawde spory, choc ja kupuje 5 osobowy, 7mka zabiera troszke miejsca z bagaznika nawet jak jest zlozona, a przy rozlozonych to 300 na pewno nie ma.

Dla mnie Sorento fajne autko ale 150 jak nic trzeba wydac na dobra wersje

Napisano

> może Caddy maxi

Touran bedzie tanszy i z osobowym zawieszeniem.

Napisano
  • Autor

> Występuje coś co się nazywa elektroniczna blokada mechanizmu różnicowego

W których autach?

Napisano

> słyszałem, że w sportowych stosuje

> się blokadę mechanizmu różnicowego, a jak zachowują się systemy typu TC czy ESP? Czy przy

> uślizgu jednego koła zostaje ono przyhamowane i napęd częściowo przeniesiony na drugie koło w

> celu zwiększenia przyczepności?

kolega kiedys szukal auta dla siebie. ma domek w gorach i dlugi stromy podjazd... ostatecznie kupil forestera, bo nic innego nie dawalo rady... w tych ktore testowal (ztcp jakis passat 4x4, octavia scout, honda crv 4x4 i chyba RAV - ale tej ostatniej to nie jestem pewien) niby byl 'elektroniczny' 4x4 ale konczylo sie tak ze silnik wyl, cos sie krecilo a auto nie jechalo.

Napisano
  • Autor

> kolega kiedys szukal auta dla siebie. ma domek w gorach i dlugi stromy podjazd... ostatecznie kupil

> forestera, bo nic innego nie dawalo rady...

Na przednim napędzie jakoś daję radę, raz przodem, raz tyłem, więc myślę, że już jakiś "wspomagacz" będzie wystarczający wink.gif

Napisano

> W których autach?

Na pewno cała grupa VAG.

Napisano
  • Autor

> z touranem to Ci odpowiem bo właśnie jestem na etapie zakupu.

> Natomiast bagaznik naprawde spory, choc ja kupuje 5 osobowy, 7mka zabiera troszke

> miejsca z bagaznika nawet jak jest zlozona, a przy rozlozonych to 300 na pewno nie ma.

Tak realnie, czasami będzie mi potrzeby dodatkowy fotel dla 6-tej osoby, więc zakładam, że po rozłożeniu jednego fotela jeszcze trochę miejsca na bagaż zostanie. Ew. pomyślę o jakimś boksie na dach.

Przyjrzałem się ofercie cenowej i auto wydaje się spełniać moje oczekiwania, jeżeli faktycznie jak pisał jeden z kolegów miałby on system wspomagający podjazd na śliskiej nawierzchni hmm.gif

Czy dotarłeś do realnego zużycia paliwa dla tego samochodu z silnikiem benzynowym? Ja w zasadzie dlatego biorę pod uwagę diesla, bo obawiam się dużego spalania silnika benzynowego.

Napisano

> Tak realnie, czasami będzie mi potrzeby dodatkowy fotel dla 6-tej osoby, więc zakładam, że po

> rozłożeniu jednego fotela jeszcze trochę miejsca na bagaż zostanie. Ew. pomyślę o jakimś

> boksie na dach.

jest to rozwiązanie w zależności od potrzeb

> Przyjrzałem się ofercie cenowej i auto wydaje się spełniać moje oczekiwania, jeżeli faktycznie jak

> pisał jeden z kolegów miałby on system wspomagający podjazd na śliskiej nawierzchni

wersja którą wybrałem ma wszystko, myje goli zęby rwie a nawet sam parkuje smile.gif

> Czy dotarłeś do realnego zużycia paliwa dla tego samochodu z silnikiem benzynowym?

bezpiecznie, poszukaj w necie są jakieś raporty ludzi, wg mnie w mieście koło 8-9 więc mniej niż mój diesel, na trasie bliżej 6

> Ja w zasadzie dlatego biorę pod uwagę diesla, bo obawiam się dużego spalania silnika benzynowego.

ja diesla odpuściłem droższy w utrzymaniu i spalanie wcale nie mniejsze. Do tego cena niższa

Napisano

Warto zobaczyć ten filmik pokazuje dużo prawdy o 4x4

Tu jest gloryfikacja subaru ale i tak jest sporo cennych informacji.

Po tym zakup 4x4 został odstawiony w czasie, zostaje przy jednej osi smile.gifsmile.gif

Napisano

> Warto zobaczyć ten filmik pokazuje dużo prawdy o 4x4

> Tu jest gloryfikacja subaru ale i tak jest sporo cennych informacji.

> Po tym zakup 4x4 został odstawiony w czasie, zostaje przy jednej osi

wlasnie dlatego moj kolezka kupil forka wink.gif

nie dosc ze na dobrej drodze daje troche radochy to na podjezdzie po prostu jedzie wink.gif nawet w zimie wink.gif - a po doposazeniu w plyte pod podloga moze nawet za plug robic wink.gif

Napisano

Te 4x4 to cos w ogole daja czy to pic na wode?

Z testu wydaje sie pic na wode...tylko czy ten test reprezentuje warunki drowe czy hipotetyczna sytuacje ktora zdaza sie raz na milion km?

Napisano

> Te 4x4 to cos w ogole daja czy to pic na wode?

> Z testu wydaje sie pic na wode...tylko czy ten test reprezentuje warunki drowe czy hipotetyczna

> sytuacje ktora zdaza sie raz na milion km?

Test dość realny, przednia oś gubi przyczepność i tył powinien pociągnąć aby wyjechać. Tutaj widać że 4x4 w testowanych samochodach to głównie znaczek na klapie bo daje bardzo mało.

Napisano

> wlasnie dlatego moj kolezka kupil forka

> nie dosc ze na dobrej drodze daje troche radochy to na podjezdzie po prostu jedzie nawet w zimie

> - a po doposazeniu w plyte pod podloga moze nawet za plug robic

Jak dla mnie subaru jest bardzo słabe stylistycznie, technologicznie a lepiej powiedzieć napęd jest zacny, ale i tak bym go nie kupił.

Napisano
  • Autor

> moze Seat Alhambra + dodatkowe fotele jakiś tekst

To ja jeszcze raz spróbuję i może tym razem forum nie polegnie zlosnik.gif

Zwróciłem się do Seata o wycenę Alhambry. W moim budżecie mogę mieć bogatsze 1,4 tbenzyna lub skromniejsze 1,9TDI 140KM, oczywiście z napędem przednim. Jest opcja 4WD ale ją jeszcze rozważam.

Czy ktoś mógłby mi pomóc znaleźć realne spalanie tego silnika 1,4 w Alhambrze lub Sharanie?

Czy te obydwa silniki można uznać za bezawaryjne na przebieg do 150 (max 200) kkm?

Czy macie doświadczenia w zakupach nowego Seata i ile realnie można uzyskać rabatu (lub na jaką kwotę dostać dodatkowe wyposażenie), biorąc pod uwagę leasing i konfigurację własną samochodu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.