Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda pod prąd

Featured Replies

Napisano

Otoczenie:

droga publiczna gdzieś na peryferiach wielkiego miasta. Przed Tobą 100 metrów wąskiej (2,5 metra) ulicy jednokierunkowej, oznaczonej znakiem D3:

d_03.png

Droga jest wąska i bez pobocza - dwa auta nie dadzą rady się wyminąć.

Sytuacja 1:

- z przeciwka, "pod prąd" jedzie auto (lub kilka aut). Co robisz ? Czekasz ?

Sytuacja 2:

- wjeżdżasz, a kiedy jesteś w połowie tej drogi z przeciwka z dużą prędkością wjeżdża auto. Co robisz ? Cofasz ?

Napisano

> Sytuacja 1:

> - z przeciwka, "pod prąd" jedzie auto (lub kilka aut). Co robisz ? Czekasz ?

tak czekam bez migania śwaitłami czy machania rekami. Najwyżej popatrzę na niego z politowaniem.

> Sytuacja 2:

> - wjeżdżasz, a kiedy jesteś w połowie tej drogi z przeciwka z dużą prędkością wjeżdża auto. Co

> robisz ? Cofasz ?

Nie cofam tylko czekam aż sprawca zamieszania sam umożliwi przejazd.

Napisano

> Otoczenie:

> droga publiczna gdzieś na peryferiach wielkiego miasta. Przed Tobą 100 metrów wąskiej (2,5 metra)

> ulicy jednokierunkowej, oznaczonej znakiem D3:

> Droga jest wąska i bez pobocza - dwa auta nie dadzą rady się wyminąć.

> Sytuacja 1:

> Sytuacja 2:

> - wjeżdżasz, a kiedy jesteś w połowie tej drogi z przeciwka z dużą prędkością wjeżdża auto. Co

> robisz ? Cofasz ?

Sam mieszkam przy ulicy jednokierunkowej i czasami mam takie sytuacje.. Jadę normalnie, zatrzymuję się przed delikwentem i czekam.. czasami trąbią, czasami próbują wcisnąć się w jakąś lukę między zaparkowane auta..

Napisano

Czekam, jak będzie mnie mijał to pewnie popukam sie w czoło, ew. pokażę palcem w kierunku znaku drogowego bo może nie zauważył.

> robisz ? Cofasz ?

Z dużą prędkością,tzn. taką że nie da rady się zatrzymać? Czy tak po prostu napisane dla dodania dramatyzmu wink.gif ale nie niosące ze sobą ryzyka zderzenia?!

W takiej sytuacji czekam aż się wycofa lub zjedzie w jakąś lukę żebyśmy mogli się wyminąć(w takim wypadku będąc na jego wysokości poinformuję go że wali pod prąd), jeśli widzę że nie wyhamuje to sam spróbuję uciec w jakąś lukę tak żebyśmy się nie zderzyli(ew. jeśli widzę że jedzie na "blokach" i braknie mu paru metrów to cofam na tyle żeby zdążył się zatrzymać - upewniając się najpierw czy nic za mną nie jedzie)

Napisano

> Otoczenie:

> droga publiczna gdzieś na peryferiach wielkiego miasta. Przed Tobą 100 metrów wąskiej (2,5 metra)

Mieszkam przy jednokierunkowej. Droga jest szersza niż w Twoim opisie, ale po jednej stronie (kiedyś częściowo po dwóch stronach) parkowały auta.

Raz miałem sytuację taką prawie z opisu. Jadę sobie, a zza winkla wyjeżdża na czołówkę kierowniczka jakimś mniejszym Suvem. Zamrugałem długimi, a jak się mijaliśmy uchyliłem szybę i próbowałem jej grzecznie powiedzieć że jedzie w złym kierunku. Zobaczyłem tylko jak się wymownie puka w głowę dając do zrozumienia co o mnie sądzi, po czym sobie pojechała zlosnik.gif

Była w połowie tej drogi, a tak ze 250m jest. Droga z lotu ptaka ma kształt podkowy zlosnik.gif

Zasadniczo, jak trafisz na kretyna to niewiele możesz zrobić aby sobie nie pogorszyć wink.gif

Napisano

> Co robisz ? Cofasz ?

Czekam, w 1. i w 2. przypadku wink.gif A niech tylko by zahaczył (nawet lusterkiem) albo coś powiedział do mnie... no.gifbokser.gifpolicial.gif

Napisano

> Otoczenie:

> Droga jest wąska i bez pobocza - dwa auta nie dadzą rady się wyminąć.

> Sytuacja 1:

> Sytuacja 2:

> robisz ? Cofasz ?

nie dalej jak wczoraj przerabiałem sytuację podobną do tej z punktu pierwszego jednak nie była to droga jednokierunkowa tylko zwykła droga osiedlowa, która przez zalegające zaspy śniegu nie pozwala przejechać dwóm samochodom jednocześnie. Byłem już w około 3/4 długości (całkowita długość to jakieś 150m) i drogę zajeżdża mi jegomość w Audi i wymachując rękami chce mnie nakłonić do cofania smirk.gif wystarczyło wysiąść, ładnie się przedstawić, wytłumaczyć panu, że niestety to ja mam pierwszeństwo i to on musi się wycofać wink.gif pan zrozumiał i bez problemu się wycofał (gdybym tylko mógł usłyszeć te wszystkie przekleństwa w kierunku mojej osoby...) zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.