Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sytuacje drogowe vol.15194

Featured Replies

Napisano

Sytuacja jak na rysunku, samochód nr 1 jedzie pasem lewym, samochód nr 2 widząc pozycje samochodu 1 włącza się do ruchu. Samochód 1 w ostatniej chwili decyduje się zjechać do zatoczki autobusowej, przejeżdżając przed maską samochodu nr 2. Co w sytuacji kiedy doszłoby do zderzenia. Nie jestem pewien czy samochód nr 1 miał kierunkowskaz kiedy przejeżdżał mi przed maską. Na 100% nie miał kiedy był w pozycji początkowej.

98274383.jpg

Napisano

A ktory numerek wlaczal sie do ruchu z podporzadkowanej??

Ten placi zlosnik.gif

Napisano

Policjant powie, że wina Twoja. W sądzie można by powalczyć o współwinę.

Ty nie ustapiłes pierwszeństwa pojazdowi znajdującemu sie na drodze z pierwszeństwem przy właczaniu sie do ruchu. Tamten zmieniając pas nie upewnił się, że pas na który wjeżdża jest wolny.

Napisano

Tylko moze byc lipa hmm.gif

Jak 2ka szybko wjedzie na ten pas, wymusi pierwszenstwo i dostanie strzala z tylu, to imo kierownik 1 bedzie sie musial gesto tlumaczyc w sadzie. Tak, ze lepiej zeby szedl na obcierke po calym boku.

Napisano

> Policjant powie, że wina Twoja. W sądzie można by powalczyć o współwinę.

> Ty nie ustapiłes pierwszeństwa pojazdowi znajdującemu sie na drodze z pierwszeństwem przy właczaniu

> sie do ruchu. Tamten zmieniając pas nie upewnił się, że pas na który wjeżdża jest wolny.

Moim zdaniem, to błędna interpretacja. Pas mógł być wolny w momencie, gdy kierowca sie upewniał i podejmował decyzję tyle że potem równoczesnie na ten pas wjechały dwa samochody.

Poza tym, przy zmianie pasa powinien ustapić pierwszeństwa jadącemu tą jezdnią tym pasem i zmieniającemu pas ruchu wjeżdżającemu z prawej a nie wjeżdżającemu z drogi podporządkowanej na główną. Pojazd na drodze podporządkowanej ma ustąpić innym pojazdom na drodze z pierwszeństwem przecież.

Przy okazji, uwaga formalna: tu nie ma mowy o włączaniu się do ruchu, lecz jest skrzyzowanie drogi podporzadkowanej z drogą z pierwszeństwem.

Napisano
  • Autor

dodam jeszcze jeden widok skrzyżowania

31546725.jpg

w momencie podejmowania decyzji do wjazdu na drogę z pierwszeństwem, samochód 1 z pierwszego rysunku był pod wiaduktem i nie sygnalizował zmiany pasa ruchu.

Mnie się wydaje że ocena winnego mocno uzależniona byłaby od miejsca kontaktu dwóch samochodów.

Napisano

> Sytuacja jak na rysunku, samochód nr 2 jedzie pasem lewym, samochód nr 2 widząc pozycje samochodu 1

> włącza się do ruchu. Samochód 2 w ostatniej chwili decyduje się zjechać do zatoczki

> autobusowej, przejeżdżając przed maską samochodu nr 2. Co w sytuacji kiedy doszłoby do

> zderzenia. Nie jestem pewien czy samochód nr 1 miał kierunkowskaz kiedy przejeżdżał mi przed

> maską. Na 100% nie miał kiedy był w pozycji początkowej.

chyba coś pokiełbasiłeś z numerkologią samochodów.

Napisano
  • Autor

> chyba coś pokiełbasiłeś z numerkologią samochodów.

prawda, poprawiłem ok.gif

Napisano

to się nazywa zasada ograniczonego zaufania, pomimo tego, że moim zdaniem wina powinna leżeć po stronie kamikaze co to wali przez pas aby w ostatniej chwili zjechać na zatoczkę autobusową! przecież nie jest autobusem i nie powinien tam w ogóle być!

ale w razie w Ty beknąłbyś za stłuczkę... takie życie

Napisano

Wina tego ktory sie wlaczal do ruchu. Ma ustapic tym ktorzy sa na drodze z pierwszenstwem - niewazne na ktorym pasie. To ze prawy pas byl wolny nie zwalnia z myslenia - trzeba myslec i przewidywac ze ktos moze pas zmienic - on ma takie prawo i niewazne ze Ty akurat chciales sobie wjechac na ten wolny pas.

Napisano

> Co w sytuacji kiedy doszłoby do zderzenia.

Pojazd dwa winny kolizji. Włącza się z podporządkowanej.

Napisano

> Wina tego ktory sie wlaczal do ruchu. Ma ustapic tym ktorzy sa na drodze z pierwszenstwem -

> niewazne na ktorym pasie. To ze prawy pas byl wolny nie zwalnia z myslenia - trzeba myslec i

> przewidywac ze ktos moze pas zmienic - on ma takie prawo i niewazne ze Ty akurat chciales

> sobie wjechac na ten wolny pas.

Dokładnie ok.gif Szkoda, że większość kioerowców tak nie myśli i ładuje się bezmyślnie z podporządkowanych. Później się dziwią wszyscy, że tyle wypadków jest icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Dokładnie Szkoda, że większość kioerowców tak nie myśli i ładuje się bezmyślnie z

> podporządkowanych. Później się dziwią wszyscy, że tyle wypadków jest

troszkę podobna sytuacja jest na skrzyżowaniach bezkolizyjnych z pasami rozbiegowymi, i w takich przypadkach kierowcy w 75% potrafią się zachować pozostawiając prawy pas wolny bądź go zwalniając.

Jedno jest pewne złamałem najważniejsza zasadę ruchu drogowego nie ograniczyłem dostatecznie zaufania do drugiego uczestnika ruchu. na szczęście obyło się bez kolizji (owa 1 nawet nie zauważył ze by we mnie wjechał tak był zajęty telefonem). Następnym razu mam nadzieje uniknę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.