Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie opony letnie - pytania i odpowiedzi - edycja 2012

Featured Replies

Napisano

Ponieważ zima powoli odpuszcza, a nie od dziś wiadomo, że wraz z topniejącymi śniegami rozpoczną się pytanie dot. zakupu opon letnich.

Dlatego też rozpoczynamy tegoroczną edycję pytań pt: "Jakie opony polecacie do Punto".

Zasady:

1. Pytania dotyczące opon letnich będą tylko i wyłącznie w tym wątku, wszelkie inne wątki dotyczące opon letnich będą natychmiast zamykane, a ich autorzy ostrzegani, w przypadku recydywy wyciągnięte będą inne konsekwencje.

2. Każdy user może wyrazić swoją opinię na temat danych lub używanych przez siebie opon, opisując w miarę dokładnie producenta i model opony, jej zachowanie się w na różnych nawierzchniach (oczywiście subiektywną ocenę).

Teksty w stylu: "Ja używam Pirelli i są super" będą traktowane jako spam, ze wszystkimi konsekwencjami. Chcesz doradzić, doradź najlepiej jak możesz!

3. Wszelkiego rodzaju spam będzie natychmiast usuwany, a jego autor/autorzy bez ostrzeżenia wysyłani na tymczasowy odpoczynek admin.gif

4. Zanim zadasz pytanie dotyczące rozmiaru opon w Punto, zajrzyj do FAQ , być może od razu uzyskasz odpowiedź na swoje pytanie.

5. Poprzednie edycje wątku 2010 2009 2008

Życzymy owocnej wymiany informacji i udanych wyborów

Moderatorzy kącika Fiat Punto

Napisano

To może ja zacznę zlosnik.gifzlosnik.gif

Co sądzicie o oponach Sava perfecta w rozmiarze 185/60/14 lub 175/65/14?

bo opinie w necie krążą różne...

będzie to to śmigało w P2 1,2 16v grinser006.gif

Napisano

> To może ja zacznę

> Co sądzicie o oponach Sava perfecta w rozmiarze 185/60/14 lub 175/65/14?

> bo opinie w necie krążą różne...

> będzie to to śmigało w P2 1,2 16v

W porównaniu do Continentala conti eco EP i Fulda eco- cośtam, to dość śliska sprawa - testowane na P2 1,2 16v, rozmiar fabryczny 165/70r14 ok.gif

Napisano

o ile sucho i auto puste to jadą, lekko mokro lub dociążone auto i zapomnij o przyczepności

polecam za to daytony, parę zł droższe a dużo lepiej się trzymają.

Napisano

> o ile sucho i auto puste to jadą, lekko mokro lub dociążone auto i zapomnij o przyczepności

> polecam za to daytony, parę zł droższe a dużo lepiej się trzymają.

jakie daytony, d110?

Napisano

> jakie daytony, d110?

dokładnie ten model mialem; i porównywałem w tym samym pojeździe właśnie z wyżej wymienioną sawą; wnioski jak wyżej

• 3 tygodnie później...
Napisano

chodzi o rozmiar 195/65/R15

1.BFGoodrich G-Grip

2.Fulda ECOCONTROL

3.Barum Bravuris 2

4.Uniroyal RainExpert

Budżet 800-1000 PLN/4szt. Pytanie co wybrać hmm.gif

Napisano

Ja bym osobiście wziął Uniroyale ale ze świadomością, że ich żywotnośc jest skrócona do poziomu ok. 4 mm bieżnika (mają specjalne znaczniki), poniżej tego poziomu nawet producent stwierdza, że ich zdolność na mokrym gwałtownie się kończą. Wybrałem je sam do Punto (mam bez ABSu) jak na dośc mięsistych (ok. 5 mm) Kormoranach pośliznąłem się przy dohamowywaniu na lekko mokrym asfalcie. Na RainExpertach nic takiego nigdy mi się nie zdażyło 20.GIF

> chodzi o rozmiar 195/65/R15

> 1.BFGoodrich G-Grip

> 2.Fulda ECOCONTROL

> 3.Barum Bravuris 2

> 4.Uniroyal RainExpert

> Budżet 800-1000 PLN/4szt. Pytanie co wybrać

Napisano

Ja osobiście (sprawdzone - post wyżej opisane moje doświadczenia ) polecam UniRoyal RainExpert. Mam w rozmiarze 175/65/14 i są super na mokrym - na suchym każda opona daje radę ale wg. mnie najważniejsze są właściwości w trudnych warunkach. 270751858-jezyk.gif

> dokładnie ten model mialem; i porównywałem w tym samym pojeździe właśnie z wyżej wymienioną sawą;

> wnioski jak wyżej

Napisano

> chodzi o rozmiar 195/65/R15

> 1.BFGoodrich G-Grip

> 2.Fulda ECOCONTROL

> 3.Barum Bravuris 2

> 4.Uniroyal RainExpert

> Budżet 800-1000 PLN/4szt. Pytanie co wybrać

Do tej listy warto dopisać Continental ContiPremiumContact2. W budżecie do 1000zł na pewno da się zmieścić, gdy się dobrze poszuka. Użytkowałem długi czas Fuldy Carat Progresso. Continentale niestety trochę droższe, ale zapewniają lepsze właściwości jezdne. Mnie udało się znaleźć ofertę 230zł/szt. Pozdrawiam z kącika obok 20.GIF

Napisano

> Do tej listy warto dopisać Continental ContiPremiumContact2.

Trzeba pamiętać, aby wybrać z rantem ochronnym jeżeli chodzi o rozmiar 195/50/15. Najlepsze opony na jakich jeździło moje Punto, a zjechałem:

- Conti ECo

- Toyo t1-r

- Goodyear EfficientGrip

- Goodyear Eagle

Aczkolwiek, dopóki był normalny zawias na upartego Toyo dawały radę w zakrętach, po usztywnieniu, za miękkie.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Pytanie o opony rozmiar standard 165/70/14

fulda - 211 PLN

barum - 181 PLN

debica passio - 175 PLN

yokohama - 195 PLN

kleber - 210 PLN

ceny zawierają montaż i wyważenie pytanie co wybrać lub czego innego szukać z założeniem że zakup cenowy budżetowy

Napisano

> a.drive tylko i wyłącznie z tego zestawienia.

a.drive założone na aucie pierwsze wrażenie bardzo przyzwoite smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.