Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kable WN do M42

Featured Replies

Napisano

Panowie,

Mój bolid nie lubi jak jest mokro. Sygnalizuje to szarpaniem na niższych obrotach i "przymulaniem" po wjeździe w kałużę.

diagnoza: kabelki się pewnie zużyły.

No i teraz... cena kompletnych kabli do ISa zabija. Ale dowiedziałem się w serwisie BMW, że producent przewidział wymianę samych przewodów bez czapek, końcówek, etc. Trzeba wyciągnąć stare, dokupić przewód na metry, dociąć i wymienić.

Czy ktoś już to robił, może nie daj Bóg z powodzeniem? Dużo z tym roboty? trzeba jakieś profi narzędzia przygotować?

Napisano

Może zastanów się nad cewkami od M62? Wtedy kable będą Ci już niepotrzebne.

W tym wątku szczegóły: LINK

Napisano
  • Autor

> Może zastanów się nad cewkami od M62? Wtedy kable będą Ci już niepotrzebne.

> W tym wątku szczegóły: LINK

logować się trzeba.

A w E36 to podejdzie? Bo ja mam E36 z M42 a nie E30.

Napisano

> logować się trzeba.

> A w E36 to podejdzie? Bo ja mam E36 z M42 a nie E30.

Na 90% podejdzie, ale upewnij się jeszcze. Chodzi o to, że te cewki zakłada się bezpośrednio na świece i pasują bez żadnych przeróbek w e30. W e36 aż takich różnic chyba nie ma, żeby nie miały pasować.

Napisano

> Na 90% podejdzie, ale upewnij się jeszcze. Chodzi o to, że te cewki zakłada się bezpośrednio na

> świece i pasują bez żadnych przeróbek w e30. W e36 aż takich różnic chyba nie ma, żeby nie

> miały pasować.

a dekiel da sie założyć czy już nie po zmianie? hmm.gif

Napisano

> a dekiel da sie założyć czy już nie po zmianie?

Jeśli mowa o tym plastiku zakrywającym fajki, to nie, ale to chyba nie problem?

Tak to wygląda z tymi cewkami:

dsc00389x.jpg

W tym silniku było sporo namodzone jak widać wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli mowa o tym plastiku zakrywającym fajki, to nie, ale to chyba nie problem?

No nie problem póki się woda nie naleje. Ale widzę, że tam w miarę szczelnie to jest włożone więc luzik.

> Tak to wygląda z tymi cewkami:

Ok. Ale bardziej chodzi mi o schemat montażu dalej i czy przypadkiem nie trzeba czegoś kombinować z tymi cewko-fajkami. Przycinać, piłować itp. Wchodzi plug&play?

> W tym silniku było sporo namodzone jak widać

4p ITB?

"coś"? yikes.gif

ile to ma? Strzelam, że pod 200 kucy.

Napisano

> Ok. Ale bardziej chodzi mi o schemat montażu dalej i czy przypadkiem nie trzeba czegoś kombinować z

> tymi cewko-fajkami. Przycinać, piłować itp. Wchodzi plug&play?

Z tego co ziomek tam pisze jest wszystko raczej plug&play, ale lepiej spytać. D1 Diesel to jego ksywa. Był aktywny na wielu forach. Czy dzisiaj jeszcze złapiesz z nim kontakt- nie wiem. O projekcie tego IS-a pisze już w czasie przeszłym- podejrzewam, że przekombinował. Zrobił generalkę, dał ostre wałki, ITB i jeszcze parę rzeczy pomodził i wypluł mu 161 koni na standardowej przepływce (która była bardzo wąskim gardłem przy takim dolocie). Następnie miał w planie wysterować to wszystko na przepływce "gorący drut" i pewnie by było coś koło 180-190 koni. A przekombinował, bo nagle zachciało mu się zwiększać pojemność i po raz kolejny grzebać w bloku i nagle wszystkie wątki w których przedstawiał na bierząco przebieg modyfikacji się urwały zlosnik.gif

Tu filmik z YT na którym widać jak to jeździło z mocą 161 koni i zarazem masz jego konto na YT (ew. możliwość kontaktu):

Napisano
  • Autor

Powiem wprost: 160 koni przy takich modach to jakiś żart.

Albo robione bez pomysłu albo gdzieś jakiś błąd.

Napisano

> Powiem wprost: 160 koni przy takich modach to jakiś żart.

> Albo robione bez pomysłu albo gdzieś jakiś błąd.

Przepływka i brak odpowiedniego wysterowania. Te dwie rzeczy tylko trzeba było zrobić i malina by była, a tak projekt poszedł w maliny.

Napisano

tyle obrotow i na ekonomizerze zaledwie ponad 20litrow smile.gif

a co do tematu - to wolal bym swapa niz dlubanie takiego silnika.. ok.gif

Napisano
  • Autor

> tyle obrotow i na ekonomizerze zaledwie ponad 20litrow

> a co do tematu - to wolal bym swapa niz dlubanie takiego silnika..

na co swapować?

Daj mi silnik BMW w którym mam:

-pojemność do 2l

-możliwość osiągnięcia niedużym kosztem 160-170 koni

-rozsądne wyważenie auta i szybką reakcję na gaz.

Napisano

> na co swapować?

> Daj mi silnik BMW w którym mam:

> -pojemność do 2l

> -możliwość osiągnięcia niedużym kosztem 160-170 koni

> -rozsądne wyważenie auta i szybką reakcję na gaz.

to zasadzil bym 2l turbo devil.gifzlosnik.gif

Napisano

> Jeśli mowa o tym plastiku zakrywającym fajki, to nie, ale to chyba nie problem?

niby nie ale chciałem tam sobie dorobić plakietkę "Łada" zlosnik.gif

Napisano

> to zasadzil bym 2l turbo

na 1/4 mili to może i tak, ale jeśli chodzi o rajdowanie to koledzy mają rację zlosnik.gif

Napisano

> na 1/4 mili to może i tak, ale jeśli chodzi o rajdowanie to koledzy mają rację

luknalem watek na szyko i zobaczylem ze ktos dlubal 1.8 i nie sprawdzalem po co itp. tylko pod uwage bralem osiagi i ilosc wloizonego czasu i kasy wink.gif

na 1/4 jak masz turbo tu juz inna klasa wink.gif lepij m3 turbic wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Tak to wygląda z tymi cewkami:

> W tym silniku było sporo namodzone jak widać

to takie cewki?

http://allegro.pl/cewka-zaplonowa-m52-m62-bmw-e36-e38-i2171931401.html

? a kabelków do cewek nie trzeba przerabiać? smile.gif

przekleiłbyś z tamtego forum co napisali bo nie mam tam konta zlosnik.gif

Napisano

> przekleiłbyś z tamtego forum co napisali bo nie mam tam konta

To wszystko co jest w tym wątku nt. cewek:

Jeśli chodzi o modyfikacje to głównie skupiłem sie na głowicy, czyli powiekszenie i wypolerowanie kanałów, polerowanie komór spalania i planowanie. Na tłokach wyfrezowane zostały głębsze wcięcia na zawory. Kolektor dolotowy trzeba było dopasować do powiększonych kanałów, uszczelka termiczna pod kolektor ssący z poliamidu zeby schłodzić troche dolot. Na kolektorze wydechowym zostały tylko poprawione spawy od wewnątrz. Wydech to moja własna konstrukcja, jedna gruba rura do tłumika środkowego a dalej dwie rury do końcowego z 325. Koło zamachowe ze sprzęgłem od m20. Most 4.27 ze szperą 40%. Wisko zastąpione wentylatorem elektrycznym i duza chłodnica od e36. Cewki zapłonowe od m62 bezposrednio na świecach. w silniku zostały wymienione panewki ,pierscienie i wszystkie uszczelki, tuleje zostały honowane. Na koniec zostało ustawić wałki Świątka i auto zaczeło znacznie lepiej sie odpychać

Po czym dwa pytania innych użytkowników:

a co dają te cewki z m62? m42 też ma 4 osobne z tym ze nie są bezposrednio na swicach...pozbycie sie kabli coś daje?

No właśnie, jakby kupić np cewki od m44, albo czegoś w tym stylu, i tylko przedłużenie do nich kabli tych które idą do ori cewek, to jest plug&play?

I odpowiedź:

Wzrost mocy raczej nie ale na cewkach na świecach nie ma mowy o wypadaniu zapłonów przez przebicia na kablach wysokiego napiecia. Tak czy inaczej silnik chodzi równiej na wolnych obrotach.Montowanie cewek od m44 jest wykonalne ale nie ma sensu bo i tak trzeba kable wys napiecia do świec.

O więcej szczegółów pytać tego kolesia (D1 DIESEL) lub szukać na M42club.com, bo to forum to kompendium wiedzy o tym silniku i bardzo możliwe, że temat tych cewek był tam poruszany.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Na 100% od niego Całkiem niezła oferta dla kogoś kto chciałby zrobić killera z IS-a. Ale żeby był

> sens tego zakładania to trzeba już zrobić kompleksowy tuning od A do Z.

podejrzewam że będzie się lepiej wkręcać nawet bez tuningu od A do Z zlosnik.gif

Napisano

> podejrzewam że będzie się lepiej wkręcać nawet bez tuningu od A do Z

Bez wysterowania tego na czymś innym niż standardowy przepływomierz różnica będzie żadna, a może ten kolektor nawet więcej popsuć niż poprawić. Opisywany w tym wątku egzeplarz miał mocno zdłubaną głowicę, wydajniejsze wtryski, zrobiony wydech i program. Wynik: 161KM i 187Nm.

dsc08677t.jpg

Dla porównania tutaj masz wykresy auta z najprawdopodobniej takimi samymi wałkami Świątka, zrobionym programem i wydechem. Wypluł 155KM i 184Nm. Zrobiłoby się głowicę i dało wydajniejsze wtryski i spokojnie przekroczyłby 160 koni na standardowym kolektorze i przepustnicy.

Wniosek- itb w połączeniu ze standardowym przepływomierzem całkowicie mija się z celem.

Napisano

klapa to zło - ja np do E32 kupiłem od gościa z elektrody ten taki układzik co umożliwia wsadzenie przepływomierza z drucikiem zamiast klapy, ale jeszcze się nie zebrałem w sobie żeby to montować zlosnik.gif

Napisano

> klapa to zło - ja np do E32 kupiłem od gościa z elektrody ten taki układzik co umożliwia wsadzenie

> przepływomierza z drucikiem zamiast klapy, ale jeszcze się nie zebrałem w sobie żeby to

> montować

Miałeś sprzedawać 7-kę przecież. Coś się odmieniło w tej kwestii?

Napisano

> Miałeś sprzedawać 7-kę przecież. Coś się odmieniło w tej kwestii?

no miałem ale umówiłem się na po weekendzie majowym z kumplem który ją bierze zlosnik.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

tą pierwszą cewkę to chyba trzeba urżnąć trochę coby wlazła?

m42_cewki.jpg

Napisano

> na co swapować?

> Daj mi silnik BMW w którym mam:

> -pojemność do 2l

> -możliwość osiągnięcia niedużym kosztem 160-170 koni

> -rozsądne wyważenie auta i szybką reakcję na gaz.

S14 z 320is grinser006.gif

Napisano

> tą pierwszą cewkę to chyba trzeba urżnąć trochę coby wlazła?

Najwidoczniej tak ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.