Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corsa C na zimym silniku gaśnie

Featured Replies

Napisano

Witam.

Opisywałem ten problem w ubiegłym tygodniu, ale gdzieś zaginął.

Posiadam Opla Corsę C 1.2 16V Z12XE 2001r. Niedawno pojawił się problem że po odpaleniu na zimnym silniku gaśnie na benzynie.

Opiszę co się dzieje.

Otóż jak uruchamiam zimny silnik to po ok. 5 sek zaczyna pracować nierówno (jakby na 3 potem na 2 cylindry) obroty spadają do ok. 400 rpm silnik się trzęsie pochodzi tak chwilę i zgaśnie. Ponowne uruchomienie wydłuża ten czas do ok 30 sek.

Jeżeli uruchomię silnik i będę trzymał lekko pedał gazu pracuje normalnie. Mniej więcej od temp. 60*C problemu nie zauważyłem ( chyba że występuje po dłuższej pracy na wolnych obrotach).

Na LPG tego problemu nie ma. Pracuje od startu równo.

Znalazło się trochę błędów (większość to przez uruchomienie silnika z odłączonymi wtyczkami czujników ) lecz po ich usunięciu nowych nie widać.

Wymieniłem świece, wyczyściłem przepustnicę, zmieniłem benzynę lecz problem pozostał w trochę mniejszym stopniu.

Podmieniałem też czujnik temp. wody, ale bez poprawy.

P.S. Przy temp na zewnątrz ok. 8*C silnik zapalił, pracował równo z 10 sek. później zaczął nierówno, chwilę pochodził i znów zaczął równo. Wygląda tak jakby zależało to od temperatury.

Co może być nie tak.

Tutaj jest dźwięk pracy silnika (przerywanie od 40 sekundy) http://w923.wrzuta.pl/audio/7g5FAwqU8XZ/nagrywanie5

To jest to samo tylko zaczyna się od nierównej pracy http://w923.wrzuta.pl/audio/1rCqEzujYxN/nagrywanie5

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Nagrałem parametry pracy silnika z programu Opel Tech.

Mógłby ktoś powiedzieć coś na ich temat.

Napisano

Przyjrzałbym się pompie i filtrowi paliwa na początek. Pomiar ciśnienia paliwa powinien je wykluczyć.

Napisano

> Mam dokładnie ten sam problem od 1/2 roku z Corsą 1,0 z LPG , sprawdzałem przepływomierz - jest czysty jak z pudełka, silnik krokowy pstryka przy włączeniu zapłonu a pompka paliwa dobrze podaje. Jak po zapaleniu potrzymam ok. 1min. na pow. 2500 obr/min. to chodzi OK. Jak zapale normalnie to drgania i gaśnie .Może wreszcie ktoś doradzi ??????????? Kupiłem kabelek OBD na Allegro na USB i mam WIN 7 w Laptopie - nie czyta sterowników !!!! Filtr paliwa wymieniony a z LPG na benzynę ledwo przerzuca przy 5000 obr/min , dramat . Cos mi się rozrząd nie podoba a tam jest czujnik położenia wału korbowego , niestety ponoć głęboko ukryty w Z10XE

Napisano

Po uruchomieniu silnika, w momencie kiedy schodzi z obrotami, postukaj w zawór EGR i zobacz czy mu się nie poprawi.

Albo odłącz wtyczkę całkowicie i sprawdź czy nie ustąpi mu, oczywiście Check będzie się świecił.

A swoją drogą, to nie pokazuje żadnych błędów?

Napisano

Odsłuchałem ten plik i słyszę że silnik pracuje na ssaniu i próbuje zgasnąć, ECU otwiera przepustnice ratując przed zduszeniem oraz spadkiem obrotów ale po zejściu na ustaiwenia pierwotne się dusi i gaśnie. Błędów na OBD może nie mieć, bo czujniki działają ale mogą dawać błędne informacje.

To że przepływomierz jest czysty to nie znaczy że podaje poprawne informacjie o ilości powietrza i dobiera prawidłowo dawki paliwa.

Czujnik temperatury podmieniłeś więc zrób inny patent odepnij wtyczkę od przepływomierza i odpal silnik na zimno; zobacz jak będzie się zachowywał.

Oczywiście po odpięciu wtyczki będzie błąd i kontrolka więc tym się nie przejmuj.

Napisano

> Odsłuchałem ten plik i słyszę że silnik pracuje na ssaniu i próbuje zgasnąć, ECU otwiera

> przepustnice ratując przed zduszeniem oraz spadkiem obrotów ale po zejściu na ustaiwenia

> pierwotne się dusi i gaśnie. Błędów na OBD może nie mieć, bo czujniki działają ale mogą dawać

> błędne informacje.

> To że przepływomierz jest czysty to nie znaczy że podaje poprawne informacjie o ilości powietrza i

> dobiera prawidłowo dawki paliwa.

> Czujnik temperatury podmieniłeś więc zrób inny patent odepnij wtyczkę od przepływomierza i odpal

> silnik na zimno; zobacz jak będzie się zachowywał.

> Oczywiście po odpięciu wtyczki będzie błąd i kontrolka więc tym się nie przejmuj.

Panowie ! jest dobrze , wypiąłem wtyczkę przepływomierza i po 2-im rozruchu silnik zaczął pracować na zimnym silniku na benzynie ( od 1/2 roku jeżdżę tylko na LPG ze względu na ciężkie przełączanie na benzynę- nawet w zimie ) i po osiągnięciu 35 st.C przełącza na LPG ( raz mi zgasnął jak dałem luz ). Swiecił się 2-a dni żółty kluczyk serwisowy a teraz tylko Chek.Natomiast z czujnikiem EGR nic nie robiłem bo nawet nie wiem gdzie się znajduje ? Może ktoś mi powie gdzie go szukać .Słyszałem tylko że do jego wymiany trzeba spuścić część płynu z chłodnicy.Corsa C 2001r. silnik 1.0 Z10XE. Jak znaleść EGR , pomocy ?

Napisano

1. Czy te wskazania silnika swiadczą o zepsutym przepływomierzu ?

2. Moc silnika po wyłączonym przepływomierzu jest ok.20 % mniejsza

3. Jak znalesć zawór EGR w tym silniku ?

4. Czy przy wyłączonym przepływomierzu silnik spali mniej benzyny i LPG ( nadmiar powiietrza ) ?

5. Podobno Firma V-Tech z Krakowa robią "cuda"z przepływomierzami ( nowy ok.600,-zl)

6. Na Allegro zaślepki EGR można kupić za ok.36,- zł

Napisano

> 1. Czy te wskazania silnika swiadczą o zepsutym przepływomierzu ?

Jeżeli po odłączeniu przepływomierza silnik pracuje kulturalniej i nie gaśnie, to jest on raczej zepsuty.

> 2. Moc silnika po wyłączonym przepływomierzu jest ok.20 % mniejsza

Zupełnie normalny objaw.

> 4. Czy przy wyłączonym przepływomierzu silnik spali mniej benzyny i LPG ( nadmiar powiietrza ) ?

Silnik przy odłączonym przepływomierzu spala więcej paliwa - komputer podaje "domyślną" wielkość dawki paliwa do silnika.

> 5. Podobno Firma V-Tech z Krakowa robią "cuda"z przepływomierzami ( nowy ok.600,-zl)

Nie ma co cudować, wystarczy go wymienić na nowy.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Odsłuchałem ten plik i słyszę że silnik pracuje na ssaniu i próbuje zgasnąć, ECU otwiera

> przepustnice ratując przed zduszeniem oraz spadkiem obrotów ale po zejściu na ustaiwenia

> pierwotne się dusi i gaśnie. Błędów na OBD może nie mieć, bo czujniki działają ale mogą dawać

> błędne informacje.

> To że przepływomierz jest czysty to nie znaczy że podaje poprawne informacjie o ilości powietrza i

> dobiera prawidłowo dawki paliwa.

> Czujnik temperatury podmieniłeś więc zrób inny patent odepnij wtyczkę od przepływomierza i odpal

> silnik na zimno; zobacz jak będzie się zachowywał.

> Oczywiście po odpięciu wtyczki będzie błąd i kontrolka więc tym się nie przejmuj.

Po wyjęciu wtyku od przepływomierza problemu nie zauważyłem. Występuje tylko błąd 0170.

Dziwi mnie że gdy stoi w garażu odpala bez problemu, a "pod chmurką" przerywa i gaśnie. I nieważne czy jest ciepło,zimno, słońce czy deszcz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.