Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[ASTRA F] Okresowe szarpanie przy przyśpieszaniu

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od około 1 miesiąca mam problem z samochodem. Kilka razy w czasie jazdy [ głównie w czasie przyspieszania] samochód przestawał reagować na pedał gazu - pedał robił się jakby bardziej "miękki", miałem wrażenie że pulsował, trwało to za każdym razem maks 10 sek. Miałem wrażenie że samochód trochę szarpał w takiej sytuacji [ jakby wchodził na wyższe obroty po wciśnięciu przeze mnie gazu i nagle jakby "puszczał" i tak kilka razy dopóki nie puszczę pedału gazu i nie wcisnę jeszcze raz]. Po około 5 minutach jazdy wszystko wracało do normy.

Przez ostatni miesiąc jeździłem prawie codziennie, więc miałem okazję zapomnieć o problemie. Wczoraj [ po 2 dniowej przerwie od jazdy ] trochę się zestresowałem i niestety miałem okazję dokładniej przyjrzeć się awarii. Przez pierwsze kilkadziesiąt metrów po osiedlu było w miarę w porządku [ choć już czułem lekkie poszarpywanie pedału przyśpieszenia], jednak po wyjeździe na drogę to była tragedia. Generalnie miałem wrażenie jakby na ułamek sekundy był odcinany dopływ paliwa [ co oczywiście przy ruszaniu czy przyśpieszaniu powodowało gwałtowne szarpnięcie], potem na sekundę było w porządku i znowu szarpnięcie (...) i tak co chwilę szarpało dopóki nie puściłem i nie nacisnąłem jeszcze raz pedału przyśpieszenia - wtedy przez kilka do kilkunastu sekund było w porządku, a za chwilę znowu szarpało [znowu musiałem puścic i wcisnąć pedał gazu .... i tak w kółko]. Na 1 i 2 biegu jeszcze jakoś dawałem radę, ale nie mogłem się rozpędzić nawet na 3 bieg Po około 10 minutach jazdy nagle wszystkie objawy ustąpiły. Dzisiaj wszystko w porządku, ale trochę się obawiam kolejnego "napadu".

Silnik to X14NZ, samochód z 2001 roku, benzyna.We wrześniu 2011 miał wymieniane filtry powietrza, paliwa i oleju oraz świece.

Proszę o pomoc. oslabiony.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Silnik to X14NZ, samochód z 2001 roku, benzyna.We wrześniu 2011 miał wymieniane filtry powietrza,

> paliwa i oleju oraz świece.

A kopułka i przewody WN w jakim sa stanie??Kiedy wymieniane?

Pozdrawiam

Napisano

> Po około 10 minutach jazdy nagle wszystkie objawy ustąpiły

Możliwe, że przewody WN wyschły. Zrób test: w nocy odpal auto, popryskaj przewody wodą i szukaj iskier. Jeśli są - przewody do wymiany. I nie pisz: "ale wymieniałem rok temu" jeśli kupiłeś jakieś no-name wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Witam

Od początku września 2011 roku jestem drugim właścicielem tego samochodu, dlatego historia wymian przewodów WN nie jest mi znana.

Jestem świeżo po "teście" i żadnych iskier nie zauważyłem [ spryskałem wodą przewody i zrobiłem mgłę, także sprawdzałem przy naciskaniu pedału gazu - miałem pomocnika, a na koniec trochę pojeździłem - wszystko w porządku].

Kopułka wydaje się być w porządku.

Co dalej? confused.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Co dalej?<

EGR..?. hmm.gif

Napisano

> EGR..?.

Nie ma.

Ja bym dla pewności wyjął przewody razem z kopułką i palcem i wygrzał w piekarniku w 80*C przez godzinkę. Jeśli nie pomoże to to samo z cewką WN. W dalszej kolejności do pomiarów tps i ciśnienie paliwa.

Napisano

> Ja bym dla pewności wyjął przewody razem z kopułką i palcem i wygrzał w piekarniku w 80*C przez godzinkę...

... a potem poskładał na jakiś uszczelniacz. Od biedy silikon wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Ja miałem podobne problemy jak mi wariował czujnik położenia przepustnicy, może warto by go sprawdzić ??

Napisano

> Ja miałem podobne problemy jak mi wariował czujnik położenia przepustnicy, może warto by go

> sprawdzić ??

Orochimaru to proponował.

U Ciebie też objawy ustępowały po kilku minutach?

Pozdroofka

Napisano

> U Ciebie też objawy ustępowały po kilku minutach?

Tak ustępowały jak zapaliła się kontrolka od silnika.

Napisano

> Tak ustępowały jak zapaliła się kontrolka od silnika.

No to nie miałeś podobnych objawów wink.gifjaroslavus nic nie mówi o kontrolce.

U Ciebie wracało do normy, bo po zapaleniu kontrolki ECU wchodził w tryb awaryjny i niewiele miałeś do powiedzenia w kwestii sterowania silnikiem (wtryskiem) wink.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.