Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Syrena Sport !!!

Featured Replies

Napisano

> BUDOWA REPLIKI SYRENY SPORT !!!

Jeszcze niegotowa, ale już blisko do końca claps.gif

Napisano

> ciekawe ktora to? z tego so slyszalem to ponoc 3 rozne niezaleznie od siebie sie buduja

pierwsza...

i znajac życie pewnie jedyna jeżdżąca będzie, inne ekipy bardziej skupiły się na opracowaniach modeli komputerowych i nie mają środków na budowę modelu jeżdżącego.

Napisano

Fajnie, że znaleźli się tacy fanatycy, aby odbudować naszą Syrenkę Sport. Pojazd mógł zrobić furorę w czasach PRLu, niestety komunistyczne władze nie mogły pozwolić na takie potoczenie się sprawy. Surowo zabroniły produkcji, zaginął prototyp, a dokumentację kazano zniszczyć.

Napisano

> Fajnie, że znaleźli się tacy fanatycy, aby odbudować naszą Syrenkę Sport. Pojazd mógł zrobić furorę

> w czasach PRLu, niestety komunistyczne władze nie mogły pozwolić na takie potoczenie się

> sprawy. Surowo zabroniły produkcji, zaginął prototyp, a dokumentację kazano zniszczyć.

Prototyp również zniszczono.

Napisano

> Przeczytane Powinni zrobić formę i sprzedawać

Żeby sprzedać kilkanaście sztuk to gra niewarta świeczki.

Większej produkcji przy cenie którą należałoby zaoferować nie da się sprzedać.

Napisano

> Żeby sprzedać kilkanaście sztuk to gra niewarta świeczki.

> Większej produkcji przy cenie którą należałoby zaoferować nie da się sprzedać.

Wiesz robienie tego auta też nie było opłacalne ok.gif Dla silnika kupiono dwa Panhardy, dla ramy zwykłą Syrenę ok.gif Poświęcono ogromną ilość roboczogodzin tylko pytanie po co? Auto zapewne nigdy nie pojedzie na zlot o własnych siłach, nie jest wierna kopią oryginału...tyle kasy wywalone w błoto...straszne..... icon_rolleyes.gif

Napisano

> Wiesz robienie tego auta też nie było opłacalne Dla silnika kupiono dwa Panhardy, dla ramy zwykłą

> Syrenę Poświęcono ogromną ilość roboczogodzin tylko pytanie po co?

dla samej pasji do historii motoryzacji polskiej...

Auto zapewne nigdy nie

> pojedzie na zlot o własnych siłach, nie jest wierna kopią oryginału...tyle kasy wywalone w

> błoto...straszne.....

Bo ja wiem? czytałem ten artykuł. Ekipa "Automobilisty" była oglądać auto z jakimś inżynierem czy tam Panem, który co nieco jest w temacie tej wersji Syreny. Podobno Skwitował to zdaniem, iż "(tu nie pamiętam nazwiska, ale też człowiek związany z prototypem) byłby dumny" Ja podziwiam konstruktora za chęci i zaparcie

Napisano

> dla samej pasji do historii motoryzacji polskiej...

> Auto zapewne nigdy nie

> Bo ja wiem? czytałem ten artykuł. Ekipa "Automobilisty" była oglądać auto z jakimś inżynierem czy

> tam Panem, który co nieco jest w temacie tej wersji Syreny. Podobno Skwitował to zdaniem, iż

> "(tu nie pamiętam nazwiska, ale też człowiek związany z prototypem) byłby dumny" Ja podziwiam

> konstruktora za chęci i zaparcie

Chcialem subtelnie zwrocić uwage, że nie wszystko w życiu musi miec sens ekonomiczny ok.gif Pan, który przyjechal z redakcją Automoblisty to Władysław Skoczyński a "Czarek" to śp. Cezary Nawrot. Oni są ojcami Syreny Sport.

Napisano

Dlaczego uważasz ze auto nie pojedzie nigdy o własnych siłach skoro już jeździ? Syrena p. Mirka ma być normalnie zarejestrowana więc nie widzę powodu dla czego ma nie jeździć, kolejnym argumentem jest fakt że nie jest to pierwsza jeżdżąca replika zbudowana przez tego człowieka. Wierną kopią oryginału nigdy nie będzie żadna replika Syreny Sport ponieważ za mało jest istniejących danych na temat SS i tak naprawdę nikt już nie pamięta jak ona naprawdę wyglądała - są co prawda fotografie ale czy mozna zaufać fotkom z przed pół wieku? Na dodatek Syrena Sport była jedynie prototypem i ciągle była modyfikowana więc na czym tak naprawdę bazować?

Napisano

> Wiesz robienie tego auta też nie było opłacalne Dla silnika kupiono dwa Panhardy, dla ramy zwykłą

> Syrenę Poświęcono ogromną ilość roboczogodzin tylko pytanie po co? Auto zapewne nigdy nie

> pojedzie na zlot o własnych siłach, nie jest wierna kopią oryginału...tyle kasy wywalone w

> błoto...straszne.....

Chyba nie zrozumiałeś sensu mojej wypowiedzi.

Zbudować jeden egzemplarz można, bo to dla wszystkich duża frajda.

Ale w naszym kraju sprzedaż Syreny Sport zapewne oscylowałaby w okolicach kilkunastu sztuk.

Nabywca musiałby być pasjonatem starej motoryzacji, być w odpowiednim wieku (min.50 lat) i dysponować ok. 50-70 TPLN gotówki.

Napisano

> Dlaczego uważasz ze auto nie pojedzie nigdy o własnych siłach skoro już jeździ? Syrena p. Mirka ma

> być normalnie zarejestrowana więc nie widzę powodu dla czego ma nie jeździć,

A czy ja gdzieś napisałem, że to auto w ogóle nie będzie jeździć? Pojechałbyś tym autem np. z Zakopanego do Szczecina?

> Chyba nie zrozumiałeś sensu mojej wypowiedzi.

> Zbudować jeden egzemplarz można, bo to dla wszystkich duża frajda.

> Ale w naszym kraju sprzedaż Syreny Sport zapewne oscylowałaby w okolicach kilkunastu sztuk.

Tak tak. W naszym kraju wszystko co polskie jest beeee..... no.gif

> Nabywca musiałby być pasjonatem starej motoryzacji, być w odpowiednim wieku (min.50 lat) i

> dysponować ok. 50-70 TPLN gotówki.

To akurat tylko gdybanie. Ludzie w rożnym wieku kupują repliki aut więc czemu by nie miało się udać z Syreną?. Najtrudniejsza do pokonania byłaby niechęć tego ułomnego narodu do wyrobów rodzimej produkcji sick.gif Firm produkujących repliki w naszym kraju jest kilka i jakoś się utrzymują ok.gif Budowa takiej repliki zajmuję od 3 do 12 miesięcy i raczej w tym okresie pracownicy nie wegetują ok.gif Więc musi być to opłacalne.

Napisano

> Chyba nie zrozumiałeś sensu mojej wypowiedzi.

> Zbudować jeden egzemplarz można, bo to dla wszystkich duża frajda.

> Ale w naszym kraju sprzedaż Syreny Sport zapewne oscylowałaby w okolicach kilkunastu sztuk.

> Nabywca musiałby być pasjonatem starej motoryzacji, być w odpowiednim wieku (min.50 lat) i

> dysponować ok. 50-70 TPLN gotówki.

"Tam gdzie zaczyna się pasja, kończy się ekonomia"

Napisano

> Tak tak. W naszym kraju wszystko co polskie jest beeee.....

> To akurat tylko gdybanie. Ludzie w rożnym wieku kupują repliki aut więc czemu by nie miało się udać

> z Syreną?. Najtrudniejsza do pokonania byłaby niechęć tego ułomnego narodu do wyrobów rodzimej

> produkcji Firm produkujących repliki w naszym kraju jest kilka i jakoś się utrzymują Budowa

> takiej repliki zajmuję od 3 do 12 miesięcy i raczej w tym okresie pracownicy nie wegetują

> Więc musi być to opłacalne.

claps.gif

Napisano

>Najtrudniejsza do pokonania byłaby niechęć tego ułomnego narodu do >wyrobów rodzimej

> produkcji

Myślę, że większe znaczenia mają kwestie finansowe, nie codzienna walka o przetrwanie a czas na zbytki i zabawę. A wtedy - przynajmniej Ja - wolałbym się wozić taką Syreną lub zwykłą albo Piratem.

• 2 miesiące później...
Napisano

stan na 19 maja 2012:

najpierw małe modele :

zdjcie5369.jpg

zdjcie5368.jpg

i model 1:1 z którego pewnie powstanie kopyto :

zdjcie5367.jpg

zdjcie5366.jpg

zdjcie5365.jpg

zdjcie5364.jpg

czy jest coś ponadto ? niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.