Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[sprzegło] czy co ?

Featured Replies

Napisano

Witam Szanowną brać Stilową...

Od około tygodnia mam dziwne objawy które nie zawsze się powtarzają......

Objaw jakby ślizgało sprzęgło..... ostre przyspieszanie na 3 i 4 biegu dochodzi roznie od 2800 do 3500 zakres rozny i gwaltownie rosna obroty po czym spadaja i dalej juz ciegna ok, nie towarzyszy zaden spadek mocy a wrecz przeciwnie auto przyspiesza zajebiscie !! nie zawsze jest ten objaw, czasami przy gazie w podlodze na 3 biegu ok, ale juz na 4 potrafi skoczyc od 3 do 4 tys obrotow po czym lekko opadna obroty i dalej jest ok, przyspiesza zajebiscie i czuc moc.... czy to sprzegło? bo powienien wtedy z tego co wiem nie przyspieszac a miec muła i poki nie chwyci slabnac....

ale tak jak pisze np. wczoraj bylo ok, dostal w palnik na kazdym biegu i tego nie bylo... obroty potrafia podskoczyc roznie czasami od 2600, czasami 3500tys a czasami wogole i jest ok... Ktoś podpowie hmm.gif

Napisano

jezeli auto ciagnie znaczy ze mechanika przenosi to co silnik wyprodukowal. Takze nie tyle sprzeglo tylko co wlales do baku ?

Napisano

> jezeli auto ciagnie znaczy ze mechanika przenosi to co silnik wyprodukowal. Takze nie tyle sprzeglo

> tylko co wlales do baku ?

Stawiał bym na walnięty overboot albo geometrie turbiny, jak się odetnie to dostaje kopa.

Napisano
  • Autor

> jezeli auto ciagnie znaczy ze mechanika przenosi to co silnik wyprodukowal. Takze nie tyle sprzeglo

> tylko co wlales do baku ?

W baku na pewno ok, tankuje na BP zawsze od paru lat

Napisano
  • Autor

> Stawiał bym na walnięty overboot albo geometrie turbiny, jak się odetnie to dostaje kopa.

mysle o overbooscie

Napisano

> Stawiał bym na walnięty overboot albo geometrie turbiny, jak się odetnie to dostaje kopa.

true ok.gif moze byc nieczynny ovb i wtedy turbo wali nolimit

Napisano
  • Autor

> true moze byc nieczynny ovb i wtedy turbo wali nolimit

rok temu zmieniany over u cinka..... moze skas zalatwie jakis na probe ;-)

Napisano

> rok temu zmieniany over u cinka..... moze skas zalatwie jakis na probe ;-)

moze byc i nowy z ASO. Zaciagnie gnoju i aua. Moj tez potrafi czasem strzelic focha i na ulamek sekundy przed chceck'iem dostaje cios w plecy w postaci poteznego przyspieszenia mimo ze noga na pedale gazu wciaz oscyluje na niezmienionym poziomie niewiem.gif

Napisano

objawy były na "minusie", a na plusie ustąpiły?

Kącik niżej byla dyskusja o uślizgu sprzęgła... i po kilku próbach na minusie udało mi się wywołać to o czym piszesz- dostaje w palnik idzie do przodu ale obrotomierz nieproporcjonalnie szybciej od prędkościomierza- skok obrotów bardziej słychać niż czuć. Wmawiałem sobie, że to koła....

Po kilku rozmowach na priv i gg skłaniam się ku uślizgowi sprzęgła w niskiej temperaturze.

U mnie tylko na minusie i przy gwałtownym wdepnięciu gazu koło 2500obr niekiedy można to odczuć.

Normalna "dynamiczna" jazda i ostrzejsza na plusie - nie ma szans tego odczuć.

Jeśli zeszłej zimy to nie była trakcja tylko sprzęgło, tej zimy znowu się udało to odczuć - to pora zbierać dukaty, bo następna wymiana soków będzie plus ok 2000 sciana.gif

edyta

tak sobie czytam wyniki z szukajki słowa uślizg.....i sam już nie wiem który trop właściwy będzie..

Muszę chyba na nowe rolki się umówić po diagnozę fachową zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> objawy były na "minusie", a na plusie ustąpiły?

nie ma róznicy, czasami sa czasami nie czy to minus czy plus.... zobaczymy, stawiam na over ale zobaczymy

Napisano

> Witam Szanowną brać Stilową...

> Od około tygodnia mam dziwne objawy które nie zawsze się powtarzają......

....

Jeśli obroty spadają podczas przyśpieszania i przy puszczonym pedale sprzęgła - sprzęgło już ślizga.

Jeśli dzieje się tak na wysokich obrotach i dość mocno obciążonym silniku - spalisz tarczę i za chwile będzie problem.

Nie katuj sprzęgła do wymiany bo możesz w ogóle stracić przeniesienie napędu icon_rolleyes.gif

Napisano

> ....

> Jeśli obroty spadają podczas przyśpieszania i przy puszczonym pedale sprzęgła - sprzęgło już

> ślizga.

Obroty idą do góry! A auto nie przyspiesza proporcjonalnie do tych

obrotów. Mnie tak się zdarzyło również przy minusowych temperaturach,

natomiast korespondencyjna diagnoza Marcina jest taka, że po pierwsze

przy minusie są ekstra niutony, a sprzęgło wtedy pewnie pracuje

na granicy zrywania lub poza nią, a po drugie jak sprzęgło jest zimne,

a auto butujemy - to musi zrywać. Drugą rzeczą była noga na

pedale sprzęgła pomiędzy zmianami biegów, co w moim przypadku

było kluczowe. Po zdjęciu nogi - brak uślizgu.

Chociaż, podczas logowania gdy była taka temperatura rzędu -15,

wartości doładowań skakały chwilowo nawet do 2000-2400.

Napisano

> mysle o overbooscie

Overboost pokazuje sie checkiem oraz odcieciem przy okolo 3500obr zaleznie od obciazenia (biegu) , tak wiec raczej masz sprzeglo do zmiany spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> ....

> Jeśli obroty spadają podczas przyśpieszania i przy puszczonym pedale sprzęgła - sprzęgło już

> ślizga.

Ale z tego co mi wiadomo nie powinien przyspieszać czy sie myle, bo auto nabiera predkosci

Napisano

> Ale z tego co mi wiadomo nie powinien przyspieszać czy sie myle, bo auto nabiera predkosci

Dlaczego miało by nie przyśpieszać?

Wyjście z silnika kręci się szybciej - sprzęgło ślizga pomału zmniejszając poślizg i wyrównując obroty skrzyni (rosnąc). Wyjście z silnika zwalnia, skrzynia przyśpiesza i w danym momencie zostaje zasprzęglony. Przez caly czas samochód przyśpiesza.

Sprzęgło do wymiany na 100%.

Napisano

> Sprzęgło do wymiany na 100%.

W czasach malucha, wymieniało się samą tarczę sprzęgła.

Nie można tak i u nas? Wtedy byłaby tylko robota+tarcza.

Czy półosie trzeba zdejmować do wymiany sprzęgła?

Napisano

> W czasach malucha, wymieniało się samą tarczę sprzęgła.

> Nie można tak i u nas? Wtedy byłaby tylko robota+tarcza.

> Czy półosie trzeba zdejmować do wymiany sprzęgła?

Półosie trzeba wyjąć ale najpierw spuścić olej grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Sprzęgło do wymiany na 100%.

dwumas tez zaraz czy jak ok to zostawic

Napisano

Jak patrzalem po 115km jtd to tylko w zestawie tarcza+docisk wystepuje . Zreszta nie ma sensu bawic sie w oszczednosc 200zl przy koszcie wymiany zapewnie wiekszej niz ow oszczednosc.

Napisano

> dwumas tez zaraz czy jak ok to zostawic

Dwumas sprawdzisz dopiero jak będziesz miał rozpiętą skrzynie z silnikiem.

Sprawdzisz czy biega na boki (naciskając lub ciągnąć jedną z krawędzi) sprawdzić luzy obwodowe) no i najważniejsze czy nie przypaliłeś powierzchni ciernej na dwumasie i czy dodatkowo nie pojawiły się pęknięcia.

Sama przypalona lekko powierzchni nie kasuje z ekspolatacji dwumasu - reszta wyżej wymieniona kwalifikuje do wymiany.

Napisano
  • Autor

Ja się z tym bawić nie będę, zapytam znajomego mechanika by co mnie nie naciagneli na dodatkowe koszta

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.