Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ratunku - mechanizm wycieraczki przód

Featured Replies

Napisano

Nie lubię poniedziałków!

Zaczęło mi "coś" stukać przy pracy wycieraczek, pióra zaczęły zostawiać wielkie niewytarte placki. Zajrzałem pod podszybie, zdemontowałem, no niestety ułamał się plastik przy mocowaniu prawego ramienia. Skleiłem na Poxipol, wzmocniłem dwoma trzpieniami metalowymi, zamontowałem dziś rano - no i kicha. Nic nie pracuje. Po włączeniu stacyjki słychać przez chwilę buczenie z okolic silniczka, ale nic się nie porusza.

Dwa pytania w związku z tym:

1. Gdzie szukać przyczyny? Silnik daje się obrócić ręką, ale chodzi b. ciężko - może trzeba regenerować? Bezpiecznik jest ok (wspólny z tylną wycieraczką - a ta chodzi dobrze).

2. Nie ufam temu klejeniu, ale na alledrogo brak mechanizmów do Cromy. Czy ma szanse pasować coś od innego auta? Oryginał to ponad 700 PLN frown.gif

Jadę do pracy autobusem i modlę się, żeby nie skończyło się na zamawianiu nowego oryginału...

Z góry dziękuję za sugestie

Napisano

> Nie lubię poniedziałków!

> Zaczęło mi "coś" stukać przy pracy wycieraczek, pióra zaczęły zostawiać wielkie niewytarte placki.

> Zajrzałem pod podszybie, zdemontowałem, no niestety ułamał się plastik przy mocowaniu prawego

> ramienia. Skleiłem na Poxipol, wzmocniłem dwoma trzpieniami metalowymi, zamontowałem dziś rano

> - no i kicha. Nic nie pracuje. Po włączeniu stacyjki słychać przez chwilę buczenie z okolic

> silniczka, ale nic się nie porusza.

> Dwa pytania w związku z tym:

> 1. Gdzie szukać przyczyny? Silnik daje się obrócić ręką, ale chodzi b. ciężko - może trzeba

> regenerować? Bezpiecznik jest ok (wspólny z tylną wycieraczką - a ta chodzi dobrze).

> 2. Nie ufam temu klejeniu, ale na alledrogo brak mechanizmów do Cromy. Czy ma szanse pasować coś od

> innego auta? Oryginał to ponad 700 PLN

> Jadę do pracy autobusem i modlę się, żeby nie skończyło się na zamawianiu nowego oryginału...

> Z góry dziękuję za sugestie

Bez paniki smile.gif

http://allegro.pl/mechanizm-silniczek-wycieraczek-fiat-croma-nowa-fv-i2099931410.html

http://allegro.pl/fiat-croma-silniczek-wycieraczek-przod-i2100715664.html

Powodzenia!

Napisano

> Nie lubię poniedziałków!

A kto lubi.... wink.gif

Poszukaj na Allegro całego mechanizmu i wymień - jest mnóstwo aut z rozbiórki... musisz podzwonić

Napisano
  • Autor

No tak, zaufałem szukajce w allegro i wpisywałem wprost "croma wycieraczki". Mechanizmy znajduje się po wpisaniu "croma wycieraczek" grinser006.gif

Faktycznie, to będzie prostsze niż klejenie i reanimacja mechanizmu...

A już tak bardziej z ciekawości - co może spowodować, że mechanizm pracujący poprawnie po demontażu przestaje działać?

Napisano

> No tak, zaufałem szukajce w allegro i wpisywałem wprost "croma wycieraczki". Mechanizmy znajduje

> się po wpisaniu "croma wycieraczek"

> Faktycznie, to będzie prostsze niż klejenie i reanimacja mechanizmu...

> A już tak bardziej z ciekawości - co może spowodować, że mechanizm pracujący poprawnie po demontażu

> przestaje działać?

Błąd montażu, przeoczenie ustawienia jakiegoś ramienia, niedokręcenie czegoś itp.

Napisano

> A już tak bardziej z ciekawości - co może spowodować, że mechanizm pracujący poprawnie po demontażu

> przestaje działać?

Nie wiem... nie zdarzyło mi się to... może w złej pozycji przykręciłeś wycieraczki i chciały się cofnąć na maskę confused.gif...

Napisano
  • Autor

Jedyne co przychodzi mi na myśl to, że w domu próbowałem ręką zmusić silnik do obrócenia się. Szło ciężko, nawet bardzo - a do tego kręciłem w przeciwnym kierunku niż normalnie powinien on pracować. Samo złożenie zrobiłem poprawnie - na wszystkich zdjęciach na allegro wygląda dokładnie tak samo (chociaż wiem to dopiero teraz).

Nic to, zamówiłem używkę i zamontuję ją nie dotykając niczego czego nie trzeba. Mam nadzieję, że pójdzie OK. Skoro stara była złamana, to i tak pewnie za jakiś czas byłaby potrzeba - a tak mam przynajmniej jeden demontaż podszybia z głowy.

Napisano

Jak znam ten mechanizm ze Stilo, tutaj jest podobnie..

Pod silnikiem lub nad masz na wale plytke ze sciezkami i slizgacze..

Jak sie zle ustawi ten przelacznik, elektronika nie wie gdzie sa wycieraczki, dlatego moglo przestac dzialac.

Mozna to przestawic bardzo prosto, wystarczy przykrecic ramie napedowe odwrotnie... sam tak zrobilem i zdziwko ze nie dzialaja..

Napisano
  • Autor

> Jak znam ten mechanizm ze Stilo, tutaj jest podobnie..

> Pod silnikiem lub nad masz na wale plytke ze sciezkami i slizgacze..

> Jak sie zle ustawi ten przelacznik, elektronika nie wie gdzie sa wycieraczki, dlatego moglo

> przestac dzialac.

> Mozna to przestawic bardzo prosto, wystarczy przykrecic ramie napedowe odwrotnie... sam tak

> zrobilem i zdziwko ze nie dzialaja..

Też przyszło mi to do głowy i próbowałem się ratować obracając wycieraczki powoli o paręnaście stopni i włączając od nowa. Oczywiście bezskutecznie - ale może trzeba się "wstrzelić" jeszcze dokładniej... Aha, no i mechanizm jest taki jak piszesz - wypaciane smarem plastikowe kółko i dwa styki ślizgające się po nim.

Napisano

> Też przyszło mi to do głowy i próbowałem się ratować obracając wycieraczki powoli o paręnaście

> stopni i włączając od nowa. Oczywiście bezskutecznie - ale może trzeba się "wstrzelić" jeszcze

> dokładniej... Aha, no i mechanizm jest taki jak piszesz - wypaciane smarem plastikowe kółko i

> dwa styki ślizgające się po nim.

poleciało PW;)

Napisano

> dwa styki ślizgające się po nim.

Po pierwsze primo - nie wolno krecic silnikiem w przeciwnym kierunku bo można połamać/ powyginać blaszki - szczotki które pracują po tym kółku

Po drugie primo - po założeniu mechanizmu nie wolno zakładać ramion wycieraczek aż nie włączy się wycieraczek i te nie zatrzymają się w właściwym miejscu

Po trzecie primo - nie pchać łapek jesli nie wyciągnie się kluczyka z stacyjki w ramiona bo można stracić palce

To tyle old.gif sekundo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze primo - nie wolno krecic silnikiem w przeciwnym kierunku bo można połamać/ powyginać

> blaszki - szczotki które pracują po tym kółku

> Po drugie primo - po założeniu mechanizmu nie wolno zakładać ramion wycieraczek aż nie włączy się

> wycieraczek i te nie zatrzymają się w właściwym miejscu

> Po trzecie primo - nie pchać łapek jesli nie wyciągnie się kluczyka z stacyjki w ramiona bo można

> stracić palce

Pierwszego primo nie zachowałem, ale zaglądałem pod plastikową pokrywkę i blaszki wyglądały OK.

Drugie primo przewidziałem - ramiona nadal leżą sobie w bagażniku. A trzecie czyli gilotynka do palców zobaczyłem - na szczęście tylko oczyma wyobraźni - przy pierwszej próbie obrócenia silniczka ręką.

Teraz wszystko w rękach i nogach J.W. Poczty Polskiej. Tak czy inaczej dzięki za wszelkie wskazówki i podpowiedzi.

Napisano
  • Autor

No myślałem, że będzie koniec wątku, a tu proszę. A dokładniej - proszę o dalsze wskazówki. Mianowicie - po zmontowaniu wszystkiego okazuje się, że mam 1-2 mm szparę pomiędzy gumową (?) częścią podszybia a szybą. Nie udało mi się tego wcisnąć na sztywno - mogę dopchnąć ręką do końca, ale odchodzi od razu. Czy to powinno być mocowane na jakiś klej czy tylko za słabo wciskam? Wychodziło dość lekko...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.