Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

vw golf mk3 zawieszaja sie obroty

Featured Replies

Napisano

o tak:

Teraz juz tak nie faluje tylko staje w miejscu w przedziale 2000-3000 obr.

Na benie i lpg praktycznie identyczny problem. Krokowy czy TPS? A moze jeszcze cos innego? Lewego powietrza nie lapie.

Napisano

u mnie było podobnie z tym że dużo gorzej bo latały od 2 to 4 tys.

podepnij kompa mnie pluło błąd czujnika halla

Napisano
  • Autor

> u mnie było podobnie z tym że dużo gorzej bo latały od 2 to 4 tys.

> podepnij kompa mnie pluło błąd czujnika halla

przy przekreconym zaplonie pokazuje mi blad czujnik halla, po odpaleniu blad znika. Niby to normalne, zawsze tak mialem.

Dodam ze czasami auto jezdzi normalnie.

edit:

w sumie nie wpadlem na pomysl aby odczytac kody na zapalonym silniku, dzis sprawdze.

Napisano

Sprawdź u mnie na początku objawy były takie że kręcił a nie odpalał dopiero poruszanie wtyką do tego czujnika i odpał, komp nie łapał błędu.

Tak śmigałem pół roku aż podczas wyjazdu na urlop stanął w trasie, obroty latały aż auto zgasło.

Napisano
  • Autor

Zero bledow crazy.gif Zrobie jak piszesz, sprawdze przewody z halla...

Dzis walnalem mu reset ustawien przez interfejs i jak reka odjal. Chodzi prawie ok. Zauwazylem ze przy 80-90km/h i jezdzie na luzie zawiesza obroty. Auto zwolni do 60km/h to obroty spadaja do poprawnych.

Napisano

tu nie ma reguły czy jedziesz wolno czy szybko, na mojego przyszła kreska i walnął na amen, wcześniej też nie wykazywał błędów.

Poruszaj wtyką parę razy i sprawdź czy jest zmiana.

Napisano
  • Autor

> tu nie ma reguły czy jedziesz wolno czy szybko, na mojego przyszła kreska i walnął na amen,

> wcześniej też nie wykazywał błędów.

> Poruszaj wtyką parę razy i sprawdź czy jest zmiana.

bez zmian...

Zrobie mu adaptacje przepustnicy, moze pomoze.

Zauwazylem ze krokowy dziwnie brzeczy jak ruszam wtyczka przy nim.

Napisano

> bez zmian...

> Zrobie mu adaptacje przepustnicy, moze pomoze.

> Zauwazylem ze krokowy dziwnie brzeczy jak ruszam wtyczka przy nim.

no to może nie to ja Ci opisałem swój przypadek ok.gif

Napisano
  • Autor

> no to może nie to ja Ci opisałem swój przypadek

jasne ok.gif

Jestem po montazu nowego krokowego i poki co jest ok.

Napisano
  • Autor

> jasne

> Jestem po montazu nowego krokowego i poki co jest ok.

Jest ciut lepiej, jak wyhamuje obroty to spadaja i sa w normie. Niestety nadal potrafi sie zawiesic na 2 tys. jak mu wcisne sprzeglo przy 3 tysiach. irked.gif

Napisano
  • Autor

Odpialem mu dzis tpsa i na gazie od razu zgasl. Do auta, odpalam i w droge. Na LPG w trasie rewelka, obroty przy zmiane biegu od razu spadaja, wystepuje jedynie problem na jalowym po gasnie.

Po przelaczeniu na bene da sie jezdzic, jest tylko bardziej zamulony. Jak krece do 6000, po wcisnieciu sprzegla od razu leca do 1000 a nie jak przy wpietym tps na 2000 i albo sie zatrzymuja albo bardzo powoli spadaja.

TPS przemierzony i wszystkie parametry mial w normie... szarpne sie na nowy i zobaczymy.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Odpialem mu dzis tpsa i na gazie od razu zgasl. Do auta, odpalam i w droge. Na LPG w trasie

> rewelka, obroty przy zmiane biegu od razu spadaja, wystepuje jedynie problem na jalowym po

> gasnie.

> Po przelaczeniu na bene da sie jezdzic, jest tylko bardziej zamulony. Jak krece do 6000, po

> wcisnieciu sprzegla od razu leca do 1000 a nie jak przy wpietym tps na 2000 i albo sie

> zatrzymuja albo bardzo powoli spadaja.

> TPS przemierzony i wszystkie parametry mial w normie... szarpne sie na nowy i zobaczymy.

Powiem Ci kolego, że mam od dawna identyczny problem jak u Ciebie i oblukałem już wszystko oprócz właśnie czujnika położenia przepustnicy...

Jak tylko dorwę odpowiedniego torx'a, to zabieram się za jego wymianę. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Powiem Ci kolego, że mam od dawna identyczny problem jak u Ciebie i oblukałem już wszystko oprócz

> właśnie czujnika położenia przepustnicy...

> Jak tylko dorwę odpowiedniego torx'a, to zabieram się za jego wymianę.

Kupilem nowego tpsa o takich samych numerach jaki mialem. Niestety nie pasuje bo byly dwa rodzaje. jeden z kolnierzem drugi bez. Dokupil kompa do 1.6 bo jezdzilem na 1.4. Bez zmian.

Kupilem uzywke przepustnice. Objawy te same.

Probowalem zrobic adaptacje vagiem ale nie dalo rady.

Zrobilem reset ecu i 30 km na samej benie. Cud! Jezdzi normalnie na gazie i benie shocked.gif

Niestety dlugo sie nie cieszylem bo znalazl sie inny problem. Przy pelnym bucie na gazie do 2 tys. obrotow zamula go albo w ogole nie przyspiesza. Powyzej tego powiedzmy ze jest w miare ok.

Jak lapie taka zamule do 2 tys. przelaczam go na bene i idzie jak glupi. Ale zeby bylo smieszniej na benie tez lapie mula na zimnym silniku, po chwili dopiero sie normuje.

Probowalem ustawic kat wyprzedzania zaplonu i najmniej problemow sprawia na maksymalnie wyprzedzonym zaplonie.

Myslalem ze silnik sie konczy ale komprecha w normie, 11,5 bara na wszystkich garach. Rozrzad dobrze ustawiony, aparat rowniez na znak.

Swiece podmienilem na inne, to samo. Palec rodzielacza na inny, to samo. Mysle czy przypadkiem cewka sie nie konczy...

W ogole zauwazylem ze jak daje mu gazu na jalowym i krece do 5 tys. obrotow to na lpg wkreca sie bez problemu. Problem pojawia sie podczas jazdy na biegu. angryfire.gif

Napisano

na benzynie sprawdz czy wtryskiwacz ladnie rozpyla paliwo, moze byc on uszkodzony moze byc wtrysk lub membrana regulatora cisnienia

sprawdz podgrzewacz mieszanki w kolektorze dolotowym czy grzeje, czy dochodzi do niego napiecie

wymien filtr paliwa jak jest stary

Napisano
  • Autor

Podmienie cala gorna czesc wtrysku gdzie siedzi wtryskiwacz i ten czujnik.

W sumie nie pomyslalem o podgrzewaczu w kolektorze ssacym, tzw. jeż. Zobaczymy piwo.gif

Filtr paliwa wymieniony niedawno.

Napisano

> Podmienie cala gorna czesc wtrysku gdzie siedzi wtryskiwacz i ten czujnik.

> W sumie nie pomyslalem o podgrzewaczu w kolektorze ssacym, tzw. jeż. Zobaczymy

> Filtr paliwa wymieniony niedawno.

zobacz czy pompa daje wystarczajaco duże cisnienie, jak nie bedziesz mogl zatkac palcem wezyka z paliwem jak pompa pracuje mozna przyjąć, ze jest ok wink.gif

Napisano
  • Autor

Pompa ok. Z rana jedynie jak chce odpalic to musze 2 razy przekrecic stacyjke na zaplon zeby dopompowal paliwko. Mysle ze zaworek zwrotny zalatwi sprawe.

Wrzucilem nowe swieczki, podmienilem gorna czesc przepustnicy, ustawilem zaplon i poki co jest ok zlosnik.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

żeby nowego tematu nie zakładać.

Mam mk3 z 1.8 AAM (niedawno skończył 20 lat zlosnik.gif ), jak postoi kilka dni bez odpalania to po pierwszym odpaleniu nieco nierówno pracuje i bucha z rury wydechowej sporą ilością dymu; oleju nie ubywa poza normalną eksploatacją (dodatkowo poci się spod uszczelki pokrywy zaworów). Kolor dymu ni to siwy ni to biały - w Lanosie miałem podobnie, coś jakby nie przepalona mieszanka, czy ogólnie złe spalanie. Z tym, że w Lanim miałem gaz, a w Golfie nie.

Ma ktoś jakiś pomyśł? smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.