Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wyciek ze skrzyni biegów

Featured Replies

Napisano

Witam Panowie

Zauważyłem dziś w garażu pod autem sporą plamę oleju i po wjechaniu na kanał się okazało, że to cieknie z połączenia półosi ze skrzynią biegów.

Jako, że mam kanał, podstawowe narzędzia i trochę czasu, chcę się sam z tym uporać. Brakuje mi tylko know how.

W związku z tym pytanie jakie tam jest zwykle uszczelnienie. Czy różni to się znacznie w zalezności od marki? (w moim wypadku stare megane) Wyciągnę półoś i to wystarczy, czy trzeba będzie skrzynie rozbierać?

Proszę moda o nie przenoszenie na francowate (przynajmniej do wieczora), bo tam ruch znikomy.

Napisano

ktora strona ?? troche wiecej informacji by sie przydalo...

Napisano
  • Autor

> ktora strona ?? troche wiecej informacji by sie przydalo...

strona lewa (krótsza półośka)

na wejściu półośki do skrzyni jest taki dekielek na 3 śrubki (z otworem wewnątrz, przez który to otwór półoś wchodzi do skrzyni). Jak go odkręcę, to pod nim znajdę jakieś uszczelnienie?

Napisano

potrzebujesz nowa oslone o numerze sasica 4003408 , wyjac polos i ja wymienic.

Napisano
  • Autor

> potrzebujesz nowa oslone o numerze sasica 4003408 , wyjac polos i ja wymienic.

Przez tę osłonę wycieka olej ze skrzyni icon_eek.gif? Nie ma tam jakichś dodatkowych simmeringów czy czegos podobnego?

Napisano
  • Autor

> jest lozysko uszczelniajace.

czyli to raczej ono może być uszkodzone...bo ta osłona nie ma szansy przecież być na tye szczelna,by nie wypuszczać oleju ze skrzynui. Tylko jak się do tego łożyska dobrać?

Napisano

opcja na leniucha, wytargac polos, opcja hardcore wyjac ja z kielicha i probowac przebijac...

Napisano

w uno bardzo podobnie jest to rozwiązane.

Tu masz manual do jaki kiedyś napisałem.

W przypadku lewej półosi megany wymiana jest prawie że identyczna jak w uno.

pozdr

Napisano

> czyli to raczej ono może być uszkodzone...bo ta osłona nie ma szansy przecież być na tye

> szczelna,by nie wypuszczać oleju

skoro kolega pawel_78 naświetlił sytuację, to tak - ta osłona może być uszkodzona i sprawna musi być szczelna, by olej właśnie nie wylatał biglaugh.gif

uszczelniacze półosi mogą się "pocić" i pokapywać i wtedy masz plamki na podłożu, ale skoro odnotowałeś wyciek, to raczej guma poszła 270747800-sex.gif i jeszcze krótsza oś - to większe zużycie zmęczeniowe materiału.

jak spora była plama pod autem? bo może już nie masz oleju w skrzyni... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> jak spora była plama pod autem? bo może już nie masz oleju w skrzyni...

no raczej nie mam za wiele, bo plama powstała duża, a jak autem wjechałem na kanał, to już nic więcej nie chciało skapnąć.

Toteż nie mam zamiaru już nigdzie tym autem jeździć, tylko przy najbliższej okazji się za nie wezmę.

ps

czyli praktycznie jedynym uszczelnieniem skrzyni jest ta guma? Normalnie podczs pracy gdy jest szczelna pływa w niej olej?

Napisano
  • Autor

dzięki wielkie za manuala. Znacznie ułatwi pracę. 20.GIF

Rozumiem, że wymienię ten uszczelniacz i już będzie po problemie. Nic wiecej przy skrzyni kombinować nie trzeba (np odkręcać tego dekielka na 3 śruby)

Napisano

dekielek bedziesz musial odkrecic gdyz wlasnie on trzyma Twoja nieszczesna oslone.

Napisano

> czyli praktycznie jedynym uszczelnieniem skrzyni jest ta guma?

guma wraz z osadzonym na osi i w gumie uszczelniaczem (jest to jakby szczelne łożysko, bo guma się nie kręci).

> Normalnie podczs pracy gdy jest szczelna pływa w niej olej?

tak waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> dekielek bedziesz musial odkrecic gdyz wlasnie on trzyma Twoja nieszczesna oslone.

Dobra, w końcu sobie poukładałem w głowie, zwizualizowałem i już wszystko jasne wink.gif

Początkowo myślałem, że to łożysko uszczelniające jest gdzieś w skrzyni a nie na końcówce gumy hehe.gif

Można jutro brać się do dzieła.

Napisano

> Dobra, w końcu sobie poukładałem w głowie, zwizualizowałem i już wszystko jasne

> Początkowo myślałem, że to łożysko uszczelniające jest gdzieś w skrzyni a nie na końcówce gumy

> Można jutro brać się do dzieła.

przy nabijaniu tego łożyska delikatnie coby go nie uszkodzić, ważne też aby półośka od strony zakładania nowego uszczelniacza była czysta, bez żadnych farfocli ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.