Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wspolwina w kolizja - jak z ubezpieczeniami.

Featured Replies

Napisano

Zalozmy taka sytuacje, ze dochodzi do kolizji i policja orzeka wspolwine 50/50. Kierowcy sie z tym zgadzaja, wiec nie ma zadnych watpliwosci.

Jak wyglada sprawa z ubepieczeniem. Ja widze 2 mozliwe opcje.

1. Kazdy kierowca naprawia swoje auto z wlasnego ubezpieczenia (AC) jesli je ma, lub z wlasnej kieszeni w innym przypadku.

2. Kazdy kierowca pobiera polowe naleznego odszkodowania z OC drugiego uczestnika wypadku, a druga polowe swojej szkody pokrywac z wlasnego AC lub z wlasnej kieszeni...

Jak to dziala w rzeczywitosci? Ktora opcja jest wlasciwa. A moze wogole jeszcze jakos inaczej jest to rozwiazywane.

Napisano

> 1.

zniżki z OC nie lecą?

Napisano

> zniżki z OC nie lecą?

Nie, bo nie ma odszkodowania.

Napisano
  • Autor

No dobra wszystko fajnie, ale co w przypadku jak wartosc szkody miedzy jednym autem a drugim jest duza.

Powiedzmy zdeza sie jakis 20 letni zlom warty 500zl, z nowiutkim ferreri wartym milion.

Sytuacja gdy kazdy placi za szkody w swoim pojezdzie jest raczej niezbyt sprawieliwa.

W tym przypadku nie powinno byc tak, ze kazdy ponosi 50% wartosci sumy szkod.

Tzn szkoda w jednym aucie 500zl, w drugim 500000zl wiec kazdy placi 50% z 500500zl?

Napisano

> 1.

a możesz rozwinąć dlaczego ? - bo nie ukrywam jestem zdziwiony

Napisano

> 1.

o ile dobrze pamiętam, to była tu kiedyś w takim wątku odpowiedź, że robią wzajemnie jeden drugiemu z OC, ale pamięć bywa zawodna... hmm.gif

Napisano

> o ile dobrze pamiętam, to była tu kiedyś w takim wątku odpowiedź, że robią wzajemnie jeden

> drugiemu z OC, ale pamięć bywa zawodna...

tak byłoby najlogiczniej

Napisano

> tak byłoby najlogiczniej

dokładnie, po to jest OC, żeby nie płacić ze swojej kieszeni

Napisano

> a możesz rozwinąć dlaczego ? - bo nie ukrywam jestem zdziwiony

TU kombinują tak:

OC działa na zasadzie sprawca-poszkodowany. OC sprawcy ma pokryć szkody poszkodowanego. W przypadku współwiny nie ma poszkodowanych, są wyłącznie sprawcy (bo wina jednego i drugieo). A sprawca likwiduje swoje szkody sam (lub z AC).

Napisano
  • Autor

> TU kombinują tak:

> OC działa na zasadzie sprawca-poszkodowany. OC sprawcy ma pokryć szkody poszkodowanego. W przypadku

> współwiny nie ma poszkodowanych, są wyłącznie sprawcy (bo wina jednego i drugieo). A sprawca

> likwiduje swoje szkody sam (lub z AC).

A nie jest przypadkiem tak, ze jest dwoch sprawcow i dwoch poszkodowanych?

Napisano

> A nie jest przypadkiem tak, ze jest dwoch sprawcow i dwoch poszkodowanych?

W rozumieniu TU można być albo jednym, albo drugim (w jednym zdarzeniu). Wiesz, na logikę może powinno być inaczej, ale TU ostatnio stosują taką interpretację, zwłaszcza że współwina zaczyna być modna. Kiedyś było inaczej, może kiedyś będzie inaczej, ale teraz jest tak.

Napisano

Osobiście mnie temat interesuje, bo miałem ostatnio kolizję lusterkami. Oczywiście inny sie nie przyznał, a policja zaproponowała współwinę. Nie przyjąłem współwiny, bo nie czuję się winny. Zgłosiłem do ubezpieczyciela (policja dała nr polisy) i był i zrobił wycenę, ale jej nie przysłali (minęło 3 tyg.). Mam niebawem wizytę na komendzie w tej sprawie. Jeśli nie ma dowodów winy to jak można orzekać współwinę? Policja na miejscu nie zrobiła nic, tylko spisali dane, sprawdziła trzeźwość i zaproponowała mandat.

Napisano

Witam , poszukuje przepisów mówiących o tym kto odpowiada za brak oc i wypłatę odszkodowania poszkodowanemu :właściciel pojazdu czy kierowca . Potrzebne mi są do sądu konkretne przepisy . Kierowałam pojazdem brata i mieliśmy wypadek ,okazało się ze brat nie posiada polisy oc , jechał ze mną autem ale nie kierował . Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje w tym temacie

Napisano

> W rozumieniu TU można być albo jednym, albo drugim (w jednym zdarzeniu).

Cóż Ty za herezyje prawisz dobry człowieku, art. 362 KC cyt.:

Quote:

Jeżeli poszkodowany przyczynił się do powstania lub zwiększenia szkody, obowiązek jej naprawienia ulega odpowiedniemu zmniejszeniu stosownie do okoliczności, a zwłaszcza do stopnia winy obu stron.

Ergo => jestem poszkodowanym, lecz z ograniczonym prawem do odszkodowania.

> Wiesz, na logikę może powinno być inaczej, ale TU ostatnio stosują taką interpretację, zwłaszcza że współwina zaczyna być modna. Kiedyś było inaczej, może kiedyś będzie inaczej, ale teraz jest tak.

A tego frgmentu już kompletnie nie qmam niewiem.gif

Napisano

> Jak to dziala w rzeczywitosci? Ktora opcja jest wlasciwa.

Obydwie opcje są właściwe i praktykowane.

W przypadku likwidacji szkody z AC wypłata odszkodowania nie zamyka sprawy. Z chwilą zapłaty odszkodowania na ubezpieczyciela przechodzą prawa w stosunku do drugiej strony, w tym przypadku do ubezpieczyciela drugiego z uczestników (subrogacja), oczywiście nie w 100% lecz w części, w takim stopniu, w jakim ubezpieczony przyczynił się do spowodowania zdarzenia.

Napisano

> Cóż Ty za herezyje prawisz dobry człowieku, art. 362 KC cyt.:Quote:

> Jeżeli poszkodowany przyczynił się do powstania lub zwiększenia szkody, obowiązek jej naprawienia

> ulega odpowiedniemu zmniejszeniu stosownie do okoliczności, a zwłaszcza do stopnia winy obu

> stron.

> Ergo =

> A tego frgmentu już kompleteni nie qmam

Niestety, praktyka pokazuje, że ostatnio TU zachowują się właśnie tak, jak opisałem (kilka przypadków w ostatnim czasie). Pewnie wkrótce będzie o to jakaś afera i wyroki sądów i sprawa się uporządkuje, ale póki co jest właśnie tak.

Napisano

> Witam , poszukuje przepisów mówiących o tym kto odpowiada za brak oc i wypłatę odszkodowania

> poszkodowanemu :właściciel pojazdu czy kierowca . Potrzebne mi są do sądu konkretne przepisy .

> Kierowałam pojazdem brata i mieliśmy wypadek ,okazało się ze brat nie posiada polisy oc ,

> jechał ze mną autem ale nie kierował . Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje w tym temacie

a kto winny? i tak beknie za brak OC

Napisano

Witam parę słów jak takie przypadki traktuje się w Link4 (w innych TU pewnie podobnie).

Co do zasady obie wersje są możliwe.

Pamiętajmy jednak, że pomimo ustaleń uczestników kolizji TU ma obowiązek i prawo do przeprowadzenia we własnym zakresie ustaleń co do odpowiedzialności i w ogóle

okoliczności sprawy w ramach postępowania likwidacyjnego, a tym samym może uznać np. w 100% winę 1 kierowcy ( choć co do zasady pewnie wynik będzie podobny do ustaleń policji ).

W przypadku AC TU będzie miało regres do drugiego zakładu o to co wypłaci - wynika to z faktu iż kalkulacje obu TU mogą się różnić.

Link4 np. występuje od razu z regresem o wypłacone 50% odszkodowania, pomimo współwiny.

Generalnie zdarzają się sytuacje zarówno takie gdzie poszkodowany likwiduje szkodę z AC w swoim TU ( forma najwygodniejsza, bo uzyskuje 100% kosztów naprawy ),

ewentualnie z OC ( choć tu może liczyć teoretycznie na 50%, więc forma mniej komfortowa ).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.