Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montował ktoś czujniki parkowania?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

mama pytanie o Wasze ewentualne doświadczenia z zakupem i montażem czujników parkowania.

Czy ktoś z userów to przerabiał i czy możecie coś polecić

Ja na razie jestem zdecydowany na to

http://allegro.pl/czujnik-czujniki-cofania-parkowania-4-sensory-i2168007834.html

Napisano

> Witajcie,

> mama pytanie o Wasze ewentualne doświadczenia z zakupem i montażem czujników parkowania.

> Czy ktoś z userów to przerabiał i czy możecie coś polecić

Przerabiałem temat czujników. Mam zestaw z wyświetlaczem - cyferki przemawiają do mnie bardziej niż bip,bip wink.gif.

Montaż jest prosty 2-3 godziny i po sprawie. Jedynym problemem jest wybór miejsca zamontowania czujników. Ja wybrałem czarną "gumową" listwę na zderzaku. I tu jest pierwszy problem - ona jest półokrągła i płaskie czujniki wyglądają tak sobie. Drugi problem to wybór miejsca montażu "zewnętrznych" czujników - z moich obserwacji wynika, że najlepszym miejscem jest środek światełek odblaskowych (tu mogę się mylić) - przy montażu czujników po wewnętrznej stronie odblasków pojawiają się niewielkie martwe pola, nie sprawdzałem jak zachowują się czujniki przy montażu po zewnętrznej stronie odblasków.

Napisano
  • Autor

Nie chce zakładać nowego tematu, ale zapytam też kolegów o światła do jazdy dziennej. Macie jakiś sprawdzony model, producenta?

I byłbym wdzięczny za ewentualne fotki

Napisano
  • Autor

Dzisiaj z szwagrem zamontowaliśmy ten zestaw

KLIK

Nie bawiliśmy się w montaż w listwie, bo wyszło by to kijowo. Daliśmy powyżej i jest według mnie okay. Działanie też bez zarzutu.

8436e2d46c7350e5m.jpg

Napisano
  • Autor

> ściągałeś zderzak?

Nie było właśnie potrzeby. Odkręciłem tylko w bagażniku osłonę plastykową i tam jest szpara którą da radę przeciągnąć kable.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Mały update

Dzisiaj szwagier podpiął mi światła. Nie było żadnych problemów. Kabel czerwony -> do plusa po stacyjce (sprawdziliśmy po przekaźnikach gdzie był prąd i się wpięliśmy). Kable czarny do masy na akumulatorze, a kabel biały pod światła pozycyjne w wiązce. 30 minut i po sprawie.

O wiele więcej zajęło mi założenie światłem w zderzaku. Mogłem sobie ułatwić sprawę i zdjąć zderzak, ale pourywałem śruby w nadkolu i dałem sobie spokój. Jakoś założyłem je, ale nigdy więcej takich akcji.

050fa4164830f3dfm.jpg

a6cef2574d4064f3m.jpg

77d98e3c8e1f32fdm.jpg

62332ca9f67d039cm.jpg

d3dd1924050a71e2m.jpg

ad4580d739425a09m.jpg

dac778306c1bbd4am.jpg

Napisano

> Witajcie,

> mama pytanie o Wasze ewentualne doświadczenia z zakupem i montażem czujników parkowania.

> Czy ktoś z userów to przerabiał i czy możecie coś polecić

> Ja na razie jestem zdecydowany na to

> http://allegro.pl/czujnik-czujniki-cofania-parkowania-4-sensory-i2168007834.html

Mam takie coś w bravo. Wersja tylko z buzzerem. Było dobrze przez miesiąc później zaczęło sygnalizować że jest przeszkoda no chyba że poruszam się z minimalna prędkością to jeszcze ok. Podczas zbliżającej się przeszkody faktycznie nadal działa.

Po prostu któryś czujnik zaliczył zgon. Znajomy ma fabryczne w citroenie i chyba po ponad roku czasu zaczęło mu się to samo.

Polecam czujnik cofania elektromagnetyczny w formie taśmy. Jest droższy o zwykłych sensorowych ale bawiłem się takim ostatnio i jest bajka. Nawet nie trzeba wiercić bo nakleja się go pod zderzakiem.

Ogólnie takie czujniki to fajna sprawa na coraz bardziej zatłoczone parkingi itd.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.