Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mocno siadający tył

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam problem przy 2 osobach z tyłu zapakowanych obciera mi coś i to nawet na niewielkich muldach czy koleinach. Wygląda na to że sprężyny siadają ale przy przebiegu ~90kkm jest to normalne ? Tuleje jeszcze się nie odzywają.

Jeden amortyzator jest lekko zapocony ale na diagnostyce wyszło równo: 83 / 85 %.

Ktoś miał podobnie ?

Jakiś inny powód może być ?

koła standard 16 "

Napisano
  • Autor

> Hej!

> Ja mam standard 15'...

> wiec kto ma standard?

Nic to nie wnosi do tematu smile.gif

16" i guma 205/55 czyli standard smile.gif

Napisano

w obu kołach czy w jednym? może nadkole się obluzowało i się mniej miejsca na koło zrobiło, popatrz dokładnie..

a do tych wyników to bym podchodził z rezerwą, zwłaszcza jak amorek się już poci..

Napisano

> Ktoś miał podobnie ?

miał cool.gif

> Jeden amortyzator jest lekko zapocony ale na diagnostyce wyszło równo: 83 / 85 %.

podchodź do tych wyników z rezerwą old.gif

> koła standard 16 "

jeśli na kołach masz gumki homologowane do tego samochodu i rozmiaru felgi, to nie tutaj szukaj problemu.

u siebie miałem tak samo. na pustym aucie żadnych problemów, ale przy wsadzeniu chociaż jednej osoby do tyłu nawet na najmniejszych koleinach słychać było obcieranie. winne okazało się tylne zawieszenie, które miało po prostu dość. (8 lat i przejechane ok. 90 000km).

nie dam sobie głowy urwać, czy winne były springi, czy amorki (wymieniłem hurtem wszystko) niemniej faktem jest, że problem zniknął.

w tej chwili tylny zawias mam tak sztywny, że ciężko mi bujnąć autem, naciskając na próg bagażnika cfaniak.gif (zapakowane amorki monroe, sprężyny kayaba) przed wymianą bujał się jak amerykański krążownik z lat '70 rotfl.gif

także idź go trochę pobujać, zobaczysz, że jest zdecydowanie za miękki. amorki i sprężynki można wymieniać niezależnie, więc jeśli uważasz, że są ok, to zmień najpierw springi i zobacz, czy się poprawiło waytogo.gif

Napisano

> Witam,

> mam problem przy 2 osobach z tyłu zapakowanych obciera mi coś i to nawet na niewielkich muldach czy

> koleinach.

Jak dla mnie sprężyny.

> Jeden amortyzator jest lekko zapocony.

Jak dla mnie dyskwalifikacja (znaczy do wymiany).

Napisano

> Witam,

> mam problem przy 2 osobach z tyłu zapakowanych obciera mi coś i to nawet na niewielkich muldach czy

> koleinach.

Jeśli można się włączyć. Miałem podobny problem. Nadkola w Stilonku z tyłu są inne niż z przodu. Są miękkie, nie przymocowane z góry. Często się odkształcają wysuwają z wręgu błotnika. Ciężko je tam wsunąć (sprężynują). Koło jest szerokie i ma nie wiele miejsca. U siebie wymontowałem nadkole, podgrzałem opalarką, rozszerzyłem tak, aby weszło i osiadło na wręgu. Od tej pory mam spokój. Oczywiście trzeba wykluczyć najpierw tę przyczynę, zanim zabierzesz się za amorki i springi (zero nakładów). Jeśli jest tak u Ciebie, zobaczysz wyraźne obtarcie na boku nadkola.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.