Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak kupić auto...

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam do kupienia auto, które jest jeszcze w kredycie.

W dow. rej. jest jeden właściciel + wpis o współwłaścicielu którym jest bank

Natomiast w książce pojazdu jest on, współwłaściciel (wspólnik) i bank.

Właściciel przedstawił mi dwie opcje:

1) jeśli bank nie będzie robił problemu, to jedziemy do banku, on wpłaca moje pieniądze, spłacając kredyt całkowicie,

z kwitem z banku jedziemy do Wydz. Kom. wykreślić z dowodu rej. wpis o współwłaścicielu i banku, spisujemy umowę ja dostaję FV i auto.

2)spisujemy umowę przedwstępną, daję zadatek, on załatwia wszystkie formalności z bankiem i Wydz. Kom., spisujemy umowę, dostaje FV i auto.

W którym momencie w przypadku pierwszym najlepiej podpisać umowę.

Czy umowę przedwstępną ( przypadek drugi) spisać u notariusza?

Facet mówi, że formalności w banku (santander) trwają ok. 2 tygodnie.

Podpowiedzcie jak to ogarnąć, aby nie zmoczyć, może ktoś ogarniał podobny temat?

Jakieś podpowiedzi?

pozdro

Napisano

Jedyne co moge potwierdzic ze od spłaty do otrzymania zaświadczenia o zniesieniu współwłasności zeszło sie Santanderowi około miesiąc.

Wątpię żeby poszli na numer że spłacasz i od reki wystawią kwit.

p.s. Siedziba jest we Wrocławiu i tam by trzeba to załatwiać jeśli juz ...

Napisano
  • Autor

Właściciel ma dzwonić do Wrocławia i spytać, czy można to jakoś szybko załatwić w Warszawie.

Jak nie to opcja nr. 2?

Napisano

> Właściciel ma dzwonić do Wrocławia i spytać, czy można to jakoś szybko załatwić w Warszawie.

> Jak nie to opcja nr. 2?

No ja bym tak zrobił.

Niech spłaci , wyprostuje papiery a Ty wtedy spokojnie kupujesz.

Napisano

Ćwiczyłem temat 2 razy (jako były właściciel)

1. Wpłaciłem pieniążki -> wysłałem potwierdzenie wpłaty do banku -> bank potwierdził że już kredyt spłacony (z jazdą po bankach 3 godziny)

2. Następny właściciel mi dał kasę - zabrał auto spisaliśmy umowę gdzie to było opisane, po miesiącu bank przysłał pismo oddałem pismo nowemu właścicielowi i ten przerejestrował.

Napisano
  • Autor

Czyli opcja nr. 2

umowę przedsprzedaży spisać u notariusza?

Napisano

Quote:

1) jeśli bank nie będzie robił problemu, to jedziemy do banku, on wpłaca moje pieniądze, spłacając kredyt całkowicie,

w tym miejscu pan serdecznie sciska twoja dlon i riaa.gif

Napisano

> (...)

> Podpowiedzcie jak to ogarnąć, aby nie zmoczyć, może ktoś ogarniał podobny temat?

> Jakieś podpowiedzi?

> pozdro

Jedyna opcja żeby nie umoczyć:

Idziesz do banku, przejmujesz kredyt. Podpisujesz papiery, były właściciel daje Ci auto. Następnie spłacasz sobie kredyt i cieszysz się autem.

Przećwiczone z Santanderem właśnie.

Napisano

> Quote:

> 1) jeśli bank nie będzie robił problemu, to jedziemy do banku, on wpłaca moje pieniądze, spłacając

> kredyt całkowicie,

> w tym miejscu pan serdecznie sciska twoja dlon i

Lub na przykład w drodze z banku do Wydziału Komunikacji w auto mające być przedmiotem sprzedaży wjeżdża na skrzyżowaniu TIR.

I co teraz?

hehe.gif

Napisano

> Lub na przykład w drodze z banku do Wydziału Komunikacji w auto mające być przedmiotem sprzedaży

> wjeżdża na skrzyżowaniu TIR.

> I co teraz?

Ewentualnie wychodzicie przed bank a tam nie ma auta smile.gif

Napisano
  • Autor

> Idziesz do banku, przejmujesz kredyt. Podpisujesz papiery, były właściciel daje Ci auto. Następnie

> spłacasz sobie kredyt i cieszysz się autem.

> Przećwiczone z Santanderem właśnie.

O tym także pomyślałem,

a jak pozbyć się współwłaściciela z dow. rej.?

Napisano

> O tym także pomyślałem,

> a jak pozbyć się współwłaściciela z dow. rej.?

A po co ??

Współwłasciciel podpisuje sie pod umową kupna sprzedaży

Napisano
  • Autor

> A po co ??

> Współwłasciciel podpisuje sie pod umową kupna sprzedaży

tys prowda spineyes.gif

Napisano

> 2)spisujemy umowę przedwstępną, daję zadatek, on załatwia wszystkie formalności z bankiem i Wydz.

> Kom., spisujemy umowę, dostaje FV i auto.

Zrobiłbym wariację tej opcji.

Czyli - wpłacasz całą cenę sprzedaży i w umowie przedwstępnej znajduje się na ten temat stosowny zapis, wraz z zapisem o wysokiej (powiedzmy 150% ceny) karze umownej na okoliczność niewywiązania się przez sprzedawcę z tej umowy.

Dodatkowo spisujecie umowę użyczenia pojazdu, mocą której zabierasz od sprzedawcy samochód i go używasz. W tym czasie sprzedawca załatwia kwity w banku i jak już je pozałatwia, spisujecie umowę ostateczną sprzedaży i po sprawie.

Napisano

> Witam.

> Mam do kupienia auto, które jest jeszcze w kredycie.

> W dow. rej. jest jeden właściciel + wpis o współwłaścicielu którym jest u notariusza?

> Facet mówi, że formalności w banku (santander) trwają ok. 2 tygodnie.

> Podpowiedzcie jak to ogarnąć, aby nie zmoczyć, może ktoś ogarniał podobny temat?

> Jakieś podpowiedzi?

> pozdro

kredyt w santanderze to gwarancja przygód

grinser006.gif

2 miechy zeszło mi się ze zdjęciem zastawu

( bo się siedziba w międzyczasie zmieniła .. bo oni mają czas bo to bo tamto ... )

Napisano

> Zrobiłbym wariację tej opcji.

> Czyli - wpłacasz całą cenę sprzedaży i w umowie przedwstępnej znajduje się na ten temat stosowny

> zapis, wraz z zapisem o wysokiej (powiedzmy 150% ceny) karze umownej na okoliczność

> niewywiązania się przez sprzedawcę z tej umowy.

> Dodatkowo spisujecie umowę użyczenia pojazdu, mocą której zabierasz od sprzedawcy samochód i go

> używasz. W tym czasie sprzedawca załatwia kwity w banku i jak już je pozałatwia, spisujecie

> umowę ostateczną sprzedaży i po sprawie.

z całym szacunkiem ...

Twoja rada .. może i ma jakiś sens

ale brak wiedzy na temat ortografii ( a przy założeniu wiedzy o dyscotam nieużywanie pomocy ... która eliminuje takie kompromitacje ... )

po prostu jest marne ... crazy.gif

Napisano

> kredyt w santanderze to gwarancja przygód

> 2 miechy zeszło mi się ze zdjęciem zastawu

> ( bo się siedziba w międzyczasie zmieniła .. bo oni mają czas bo to bo tamto ... )

W przypadku leasingu w Santanderze nie miałem żadnych problemów hmm.gif Jedyny minus to to, że podwyższali ratę ze zmianą stóp procentowych (co oczywiście było napisane w warunkach). Np przy leasingu w VW Bank rata była stała, zapisana w harmonogramie wink.gif

Napisano

Zadzwonić do Santandera i zapytać jak najlepiej to zrobić.

Napisano

a ja w oddziale zostałem poinformowany pięć minut przed wyznaczoną godziną przerwy o tym że pani nie zdąży przeliczyć kasy i żebym przyszedł po przerwie ( musiałem wpłacić sporą kwotę )

po przeliczeniu moich zobowiązań wobec tego banku wpłaceniu 30 minut później co do grosza miesiąc później przyszedł zwrot jakieś 100zł ...

oczywiście o tym że mam dalej aktywne ubezpieczenie za kilka tyś. złotych nikt nie powiedział , o tym że można odzyskać tą kasę również.

zwrot trwał blisko 2 miesiące

zaświadczenie o spłacie kredytu z innym adresem niż ten wpisany w dowód rej. uniemożliwiło wykreślenie zastawu

dopiero dodatkowe ( cośtam nie pamiętam ) po miesiącu dosłali i się udało ...

ale powiedziałem ... nigdy więcej santander

Napisano
  • Autor

Mój brat, który jest radcą prawnym specjalizującym się właśnie w kredytach, leasingach itp.

zalecił mi szczególną ostrożność w takiej sytuacji, a już na pewno jeśli chodzi o santander.

Sam aktualnie bierze udział w postępowaniu sądowym, w którym stroną jest właśnie ten bank.

Jedyna opcja jaką on widzi, bez zbędnego komplikowania sprawy:

właściciel spłaca do końca kredyt,

następnie z zaświadczeniem z banku o spłaceniu kredytu i postanowieniu o wykreśleniu z rejestru zastawu, reguluje zapisy w dow. rej. i książce pojazdu,

wtedy dopiero spokojnie mogę kupić to auto.

Napisano

> ale brak wiedzy na temat ortografii

Wskaż proszę konkretne popełnione przeze mnie błędy.

Nie zmuszaj mnie do wskazywania notorycznego ignorowania przez Ciebie polskich znaków czy "wiszących w powietrzu" przecinków ("byc moze , drzwi wejsciowe można kupic").

Lubię krytykę pochodzącą od ignorantów.

Napisano

> następnie z zaświadczeniem z banku o spłaceniu kredytu i postanowieniu o wykreśleniu z rejestru

> zastawu, reguluje zapisy w dow. rej. i książce pojazdu,

W pierwszym poście pisałeś o tym, że bank jest współwłaścicielem. Tu pojawia się zastaw rejestrowy - to zupełnie różne instytucje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.