Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klin na wale się urywa

Featured Replies

Napisano

Od zakupu auta jeździłem na rozjechanym nieco rozrządzie (nie wiedząc o tym), w końcu rozjechał się na tyle że zgasł na amen. Znaleźliśmy powód - ułamany klin na dolnym kole rozrządu. Po zmianie zrobiłem 300 km i znowu jest to samo, jaki może być powód że tak szybko podziało się to samo? Auto ma splanowaną głowicę, zmieniony wałek (nie wiem jaki, robota poprzedniego właściciela) odelżony zamach (nawet znak ktoś stoczył) kolektor 4-2-1

Napisano

> Od zakupu auta jeździłem na rozjechanym nieco rozrządzie (nie wiedząc o tym), w końcu rozjechał się

> na tyle że zgasł na amen. Znaleźliśmy powód - ułamany klin na dolnym kole rozrządu. Po zmianie

> zrobiłem 300 km i znowu jest to samo, jaki może być powód że tak szybko podziało się to samo?

> Auto ma splanowaną głowicę, zmieniony wałek (nie wiem jaki, robota poprzedniego właściciela)

> odelżony zamach (nawet znak ktoś stoczył) kolektor 4-2-1

U mnie 2x ścięło. Wina - za słabo dokręcona śruba.

Dzięki radom Lesia dorobiłem sobie blachę, która się zaparła o łapę i powiesiłem się na metrowym kluczu dokręcając w kanale... Potem nie było problemu mimo sporego momentu obrotowego grinser006.gif

Napisano

> Od zakupu auta jeździłem na rozjechanym nieco rozrządzie (nie wiedząc o tym), w końcu rozjechał się

> na tyle że zgasł na amen. Znaleźliśmy powód - ułamany klin na dolnym kole rozrządu. Po zmianie

> zrobiłem 300 km i znowu jest to samo, jaki może być powód że tak szybko podziało się to samo?

> Auto ma splanowaną głowicę, zmieniony wałek (nie wiem jaki, robota poprzedniego właściciela)

> odelżony zamach (nawet znak ktoś stoczył) kolektor 4-2-1

Kup nową śrubę i dowal 150 nm wiecej jak zalecają.

Napisano
  • Autor

> stara śruba się wyciągnęła i miałeś niedokręcone...

Dzięki za rady! Może jutro uda się wziąć za naprawę to spróbuję na nowej śrubie dokręcić na max. Znalazłem że ma być dokręcone 100 Nm, czyli proponujecie aż 250 Nm zastosować? Swoją drogą ten klin jest beznadziejnie wykonany!

Napisano

> Kup nową śrubę i dowal 150 nm wiecej jak zalecają.

dziwne to troche. wg elerna pII zalecaja dolne kolo cos kolo 70Nm a gorne 120Nm. a czy czasami dolnej sruby nie nalezy z odpowiednim klejem do gwintow przykrecac - niczym kolo zamachowe do walu.

Napisano

> Dzięki za rady! Może jutro uda się wziąć za naprawę to spróbuję na nowej śrubie dokręcić na max.

> Znalazłem że ma być dokręcone 100 Nm, czyli proponujecie aż 250 Nm zastosować? Swoją drogą ten

> klin jest beznadziejnie wykonany!

Czuczu się ewidentnie walnął. 250 to urwiesz tą śrubę na bank, tyle to się nawet nakrętki piasty nie dokręca. 100 na nowej śrubie powinno dać radę, albo 150 możesz próbować.

Napisano
  • Autor

> dziwne to troche. wg elerna pII zalecaja dolne kolo cos kolo 70Nm a gorne 120Nm. a czy czasami

> dolnej sruby nie nalezy z odpowiednim klejem do gwintow przykrecac - niczym kolo zamachowe do

W "Sam naprawiam" Punto znalazłem że dolne 100 Nm a górne 70 Nm. Klej do gwintów to rzeczywiście kolejna dobra rada, chociaż to chyba nie jest raczej wina odkręcenia się tej śruby tylko ewentualnie poluzowania. Ja nadal uważam że jakby klin był porządny to mocniejsze dokręcenie nie miałoby żadnego znaczenia bo z tego co mi się wydaję to ona tylko trzyma kółko aby się z wału nie zsunęło a nie zabezpiecza przed ruchem obrotowym wokół wału. No chyba że coś na wale jest spieprzone...

Napisano

> W "Sam naprawiam" Punto znalazłem że dolne 100 Nm a górne 70 Nm. Klej do gwintów to rzeczywiście

> kolejna dobra rada, chociaż to chyba nie jest raczej wina odkręcenia się tej śruby tylko

> ewentualnie poluzowania. Ja nadal uważam że jakby klin był porządny to mocniejsze dokręcenie

> nie miałoby żadnego znaczenia bo z tego co mi się wydaję to ona tylko trzyma kółko aby się z

> wału nie zsunęło a nie zabezpiecza przed ruchem obrotowym wokół wału. No chyba że coś na wale

> jest spieprzone...

Jeśli ta śruba się poluzuje to klin nie zostaje ścięty w prostym tego słowa znaczeniu tylko koło dostaje lekkiego bicia i klin zostaje wyłamany od tego bicia, kruszy go, rwie na wszystkie strony - nie ma szans wytrzymać. Pierwszy raz jak mi go "ścięło" to ta ścięta część to był jeden pył...

Ta śruba musi być dowalona a klin to raczej bardziej do ustalenia położenia koła tam jest, bez śruby to on nic nie wart...

BTW - doradzam naprawę koła. Masz tam zagłębienie w miejscu klina, wiercisz otwór i wbijasz kawałek trzonka wiertła 4mm. Tego Ci nie zetnie.

Napisano

> BTW - doradzam naprawę koła. Masz tam zagłębienie w miejscu klina, wiercisz otwór i wbijasz kawałek

> trzonka wiertła 4mm. Tego Ci nie zetnie.

potwierdziam biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Ta śruba musi być dowalona a klin to raczej bardziej do ustalenia położenia koła tam jest, bez

> śruby to on nic nie wart...

Rozumiem, czyli u mnie pewnie by7ło za słabo dokręcone bo co odcinek drogi to inne objawy więc z pewnością śmigało w tą i z powrotem.

> BTW - doradzam naprawę koła. Masz tam zagłębienie w miejscu klina, wiercisz otwór i wbijasz kawałek

> trzonka wiertła 4mm. Tego Ci nie zetnie.

Jakieś fotki mile widziane bo to chyba rzeczywiście mogło problem rozwiązać! A nie uszkodzi takie wiertło wału? Szkoda że nie produkują koła, które ma ten klin na całej jego szerokości zespolony z resztą koła a nie tylko na takim małym kawałeczku.

Napisano

> Rozumiem, czyli u mnie pewnie by7ło za słabo dokręcone bo co odcinek drogi to inne objawy więc z

> pewnością śmigało w tą i z powrotem.

> Jakieś fotki mile widziane bo to chyba rzeczywiście mogło problem rozwiązać! A nie uszkodzi takie

> wiertło wału? Szkoda że nie produkują koła, które ma ten klin na całej jego szerokości

> zespolony z resztą koła a nie tylko na takim małym kawałeczku.

Ale ten klin z założenia nie ma przenosić żadnych sił.

Koło stożkowo nachodzi na wał, dociśnięte śrubą powinno się zwyczajnie zakleszczyć.

Może nie odtłuszczona powierzchnia, może już zużyta, może błąd demontażu.

Można dać na powierzchnie klej do gwintów, skręcić solidnie prawidłowym momentem i dać oczywiście czas na związanie kleju, po czym nie ma prawa ścinać czegokolwiek.

Napisano

> dziwne to troche. wg elerna pII zalecaja dolne kolo cos kolo 70Nm a gorne 120Nm. a czy czasami

> dolnej sruby nie nalezy z odpowiednim klejem do gwintow przykrecac - niczym kolo zamachowe do

> walu.

Ja dowalałem 300 nm i problemu nie było

Napisano

> Ja dowalałem 300 nm i problemu nie było

i ta cienka sruba taki moment przeniosla przeciez na dole jest chyba M8 a na gorze M10 (czy wiecej nie pamietam)

Napisano

> i ta cienka sruba taki moment przeniosla przeciez na dole jest chyba M8 a na gorze M10 (czy wiecej

> nie pamietam)

tak sobie myśle że mi ścinało klin na wale i klucz był 32 o ile pamietam wiec nie wiem jakie m 10

Napisano

> tak sobie myśle że mi ścinało klin na wale i klucz był 32 o ile pamietam wiec nie wiem jakie m 10

Na piaście jest 30 a Ty miałeś na wale 32? Może Ty piszesz o 1.6 albo 2.0? grinser006.gif

Napisano

> Na piaście jest 30 a Ty miałeś na wale 32? Może Ty piszesz o 1.6 albo 2.0?

może i 30. i o ile pamietam w 900tcemoment 160 nm a w 1.1 przez poł to głupota

Napisano

> może i 30. i o ile pamietam w 900tcemoment 160 nm a w 1.1 przez poł to głupota

Miałem na myśli, że 30 to na piaście koła.

W fire na wale jest śruba z łbem 13mm (o ile nie pokręciłem z tego wszystkiego).

Napisano

> Miałem na myśli, że 30 to na piaście koła.

> W fire na wale jest śruba z łbem 13mm (o ile nie pokręciłem z tego wszystkiego).

nie kaaazdy, bo w nowszych jest 15mm smile.gif

Napisano

> nie kaaazdy, bo w nowszych jest 15mm

Nie pamiętam co miałem w 1.4

Napisano
  • Autor

> dobra sprawdzilem w elernie i

> jest 20 Nm + 90*

Wszędzie coś innego podają sciana.gif Te 20 Nm to chyba o wiele za mało żeby się to zaklinowało. Nie kojarzę też żeby tam był stożek ale w domu obejrzę i pomierzę z ciekawości stare kółko. O ile dobrze pamiętam to u mnie śruba była pod klucz 12 albo 14

Napisano

> klin jest beznadziejnie wykonany!

Po to jest tak wykonany by go ścinało jak coś się dzieje z silnikiem...

Napisano
  • Autor

> Po to jest tak wykonany by go ścinało jak coś się dzieje z silnikiem...

Ale co na przykład? Może u mnie właśnie z tego powodu się zrywa...

Napisano

> Wszędzie coś innego podają Te 20 Nm to chyba o wiele za mało żeby się to zaklinowało. Nie kojarzę

> też żeby tam był stożek ale w domu obejrzę i pomierzę z ciekawości stare kółko. O ile dobrze

> pamiętam to u mnie śruba była pod klucz 12 albo 14

podstawowym bledem przy montazu dolnego kola pasowego to nieodpowiednie "blokowanie walu". powinna byc blokada jak na rysunku - kolko przykrecone do niej a nastepnie dokrecanie jego. w koncu ma wejsc na klin.

Napisano

> Ale co na przykład? Może u mnie właśnie z tego powodu się zrywa...

Wolałbyś, żeby Ci rozbiło rowek w wale?

Napisano
  • Autor

> Wolałbyś, żeby Ci rozbiło rowek w wale?

Raczej nie, tylko analizuje dlaczego nie mogłoby to być fabrycznie na sztywno zrobione. Chyba że chodzi o to żeby pasek w razie czego nie przeskoczył tylko klin się zerwał, chociaż nadal nie bardzo mogę sobie wyobrazić w jakiej to sytuacji miałoby nastąpić. Tym bardziej w tym silniku, który ponoć jest bezkolizyjny.

Co do tego narzędzia to domniemam że zakłada się go jak tłok cylindra pierwszego jest w GMP?

Napisano

> Raczej nie, tylko analizuje dlaczego nie mogłoby to być fabrycznie na sztywno zrobione. Chyba że

> chodzi o to żeby pasek w razie czego nie przeskoczył tylko klin się zerwał, chociaż nadal nie

> bardzo mogę sobie wyobrazić w jakiej to sytuacji miałoby nastąpić. Tym bardziej w tym silniku,

> który ponoć jest bezkolizyjny.

> Co do tego narzędzia to domniemam że zakłada się go jak tłok cylindra pierwszego jest w GMP?

Dokręcać możesz w ogóle bez paska, nie ma do rzeczy w jakiej pozycji wału.

Napisano
  • Autor

> Dokręcać możesz w ogóle bez paska, nie ma do rzeczy w jakiej pozycji wału.

Jak się okazało, rozrząd wyglądał na ustawiony dobrze, klin cały, po złożeniu tego na nowo auto odzyskało chęć do jazdy jednak nadal nie jest to 100% jego możliwości. Wygląda jakby brakowało ustawienie o pół zęba na pasku :-/. Nie mam już pojęcia gdzie jest przyczyna że co jakiś czas auto zaczyna tracić moc, strzelać z wydechu i nie chętnie wkręcać się na obroty.

Napisano

> Jak się okazało, rozrząd wyglądał na ustawiony dobrze, klin cały, po złożeniu tego na nowo auto

> odzyskało chęć do jazdy jednak nadal nie jest to 100% jego możliwości. Wygląda jakby brakowało

> ustawienie o pół zęba na pasku :-/. Nie mam już pojęcia gdzie jest przyczyna że co jakiś czas

> auto zaczyna tracić moc, strzelać z wydechu i nie chętnie wkręcać się na obroty.

Może to problem niemechaniczny?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.