Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Określenie parametrów technicznych pojazdu w SKP

Featured Replies

Napisano

Znajdę te parametry gdzieś w rozporządzeniu/ustawie, czy po prostu chodzi o rubryki w DR, żeby panienka_z_okienka wiedziała co wpisać? icon_rolleyes.gif

Ew. czy diagnosta powinien znać temat? niewiem.gif

Napisano

Chodzi Tobie o uzupełnienie brakujących danych, np. masa, moc, itp, celem zarejestrowania pojazdu?

Napisano
  • Autor

> Chodzi Tobie o uzupełnienie brakujących danych, np. masa, moc, itp, celem zarejestrowania pojazdu?

Tak. ok.gif

Wystarczą te dane, które mają być w dowodzie?

Napisano

> Tak.

> Wystarczą te dane, które mają być w dowodzie?

Tak - rozumiem, że dostałeś skierowanie z WK na dodatkowe badania techniczne? Jeżeli tak, to jedziesz do SKP i tam diagnosta wystawia druk zawierający wszystkie dane techniczne, które potem będziesz miał wpisane przez WK w DR. Zresztą taki temat powinien być diagnoście dobrze znany waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Tak - rozumiem, że dostałeś skierowanie z WK na dodatkowe badania techniczne? Jeżeli tak, to

> jedziesz do SKP i tam diagnosta wystawia druk zawierający wszystkie dane techniczne, które

> potem będziesz miał wpisane przez WK w DR. Zresztą taki temat powinien być diagnoście dobrze

> znany

Nie, nie dostałem. Ale DR zaginał, a WK nie ma szczegołowych danych, żeby wpisac w zaświadczeniu.

Napisano

> Nie, nie dostałem. Ale DR zaginał, a WK nie ma szczegołowych danych, żeby wpisac w zaświadczeniu.

Jeżeli DR zaginął, a wydział komunikacji nie posiada wszystkich danych wymaganych w DR, to analogicznie, "panienka z okienka" zlosnik.gif powinna Tobie wystawić zaświadczenie jw. już napisałem i z tym udajesz się do SKP na badania ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jeżeli DR zaginął, a wydział komunikacji nie posiada wszystkich danych wymaganych w DR, to

> analogicznie, "panienka z okienka" powinna Tobie wystawić zaświadczenie jw. już napisałem i

> z tym udajesz się do SKP na badania

A nie moge najpierw sam na te badania pojechac? blush.gif

Potrzebne tio skierowanie? icon_rolleyes.gif

Napisano

> A nie moge najpierw sam na te badania pojechac?

> Potrzebne tio skierowanie?

Hmm... niestety tego nie wiem niewiem.gif Ale IMO warto zadzwonić do SKP i zapytać czy bez tego skierowania możesz przeprowadzić u nich uzupełniające badania diagnostyczne, tak jak już wcześniej napisałem, diagnosta musi to wiedzieć, bo w końcu tyczy się to jego zakresu obowiązków wink.gif

Napisano

> Znajdę te parametry gdzieś w rozporządzeniu/ustawie, czy po prostu chodzi o rubryki w DR, żeby

> panienka_z_okienka wiedziała co wpisać?

> Ew. czy diagnosta powinien znać temat?

u mnie rozstaw osi mierzył metrówką biglaugh.gif

Napisano

> u mnie rozstaw osi mierzył metrówką

Przed czterema laty przyjechałem do Okręgowej SKP na przegląd świeżo kupionego w Szwecji, prosto od dealera, nowiutkiego Ceeda.

Pan sprawdził hamulce, światła, spaliny, zważył naciski na osie itd (nie przeszkadzałem) a potem wyciągnął miarkę i prosił o potrzymanie końca, by zmierzyć rozstaw osi.

Nie wytrzymałem - "a może sprawdzić w homologacji?'".

Dane przepisał z homologacji, niestety z błędami., które wychwyciła kierowniczka WK.

Musiałem jechać do OSKP po poprawki w dokumencie.

Napisano

> Tak.

> Wystarczą te dane, które mają być w dowodzie?

Zależy co rejestrujesz. Jeśli "plastika" to pewnie to wystarczy, jeśli zabytek to parametry tech są bardziej rozbudowane, wtedy warto wziąć ze sobą materiały, na podstawie których diagnosta będzie mógł je określić np instrukcje obsługi

Napisano
  • Autor

> Zależy co rejestrujesz. Jeśli "plastika" to pewnie to wystarczy, jeśli zabytek to parametry tech są

> bardziej rozbudowane, wtedy warto wziąć ze sobą materiały, na podstawie których diagnosta

> będzie mógł je określić np instrukcje obsługi

Jak nie rejestruję na "żółte", to po co to rozbudowanie?

Napisano

> Hmm... niestety tego nie wiem Ale IMO warto zadzwonić do SKP i zapytać czy bez tego skierowania

> możesz przeprowadzić u nich uzupełniające badania diagnostyczne, tak jak już wcześniej

> napisałem, diagnosta musi to wiedzieć, bo w końcu tyczy się to jego zakresu obowiązków

podstawą wykonania jakiegokolwiek badania w SKP jest dowód rejestracyjny , pozwolenie czasowe lub pokwitowanie z policji o zatrzymaniu DR.

pozdr

Napisano

Quote:

pokwitowanie z policji o zatrzymaniu DR

mylisz sie, to pokwitowanie nie ma zadnej mocy. jezeli sie dopusci do takiego stanu rzeczy nalezy sie udac do wydzialu komunikacji po czasowe tablice i DR a nastepnie udac sie do SKP.

prosze przeczytac literalnie odpowiednie punkty ustawy.

zreszta byla interpretacja tegoz faktu przez ministra odpowiedniego i wiekszosc diagnostow zrobila oczy gdyz jakis czas temu pewny WK na dolnym slasku odmowil wydania dowodu po dostarczeniu zaswiadczenia z SKP - gdyz SKP nie ma podstaw do wydania zaswiadczenia na podstawie kwitka z policji (on nic nie daje zlosnik.gif)

jezeli polcja zabrala DR powinna wystapic do odpowiedniego starosty celem wyslania auta na badanie techniczne (np dodatkowe badanie - np chinskie zenony). policja idzie na latwizne z niewiedzy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.