Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] błąd U2208 - a automatycznej klimy brak....

Featured Replies

Napisano

Witam

Pojawił mi się taki błąd

U2208 CAN bus, no communication with ECC (Electronic Climate) C-003

a klimy automatycznej nie mam.

Jak wyłączę opcję ECC w DISie to nic się nie zmienia - błędu nie da się skasować

O co mu chodzi?

Dodam, że niedawno wymieniłem wyświetlacz z TIDa na GID. Ale ten błąd nie wyskoczył od razu po wymianie, tylko dopiero nie dawno.

Jakieś pomysły?

Napisano

Schemat mówi, że ECC ma połączenie CANem tylko z wyświetlaczem (i z cyfrowym nadajnikiem audio, ale to raczej nie ważne).

Zatem wygląda na to, że coś się GIDowi przypomniało i szuka klimy.

Napisano
  • Autor

> Schemat mówi, że ECC ma połączenie CANem tylko z wyświetlaczem (i z cyfrowym nadajnikiem audio, ale

> to raczej nie ważne).

> Zatem wygląda na to, że coś się GIDowi przypomniało i szuka klimy.

No tak - błąd komunikacji, tylko zastanawia mnie jeszcze jedno, czy faktycznie chodzi o auto klimę, bo ona jest chyba oznaczana ECC/SAS, a tu tylko podaje ECC? Wprawdzie w kodach błędów nie ma ECC/SAS hmm.gif

Napisano

> czy faktycznie chodzi o auto klimę,

Innej możliwości nie widzę. Zwykła klima nie ma połączenia CAN-em.

Napisano
  • Autor

Tylko co z tym fantem teraz zrobić confused.gif

Napisano
  • Autor

> A ja bym spróbował wylogować i zalogować wyświetlacz jeszcze raz

resetowałem go (nie równoznaczne z logowaniem) i nic się nie zmieniło

może faktycznie spróbuję jeszcze raz logować

> Olać.

Jeżeli nie będzie żadnych innych skutków, oprócz wyświetlanego w Opcomie błędu to na siłę nie będę sobie kosztów szukał

Napisano

> Tylko co z tym fantem teraz zrobić

sprawdż czy masz ogrzewanie w samochodzie, czy klima tzn spręzarka reaguje na polecenia sterownika. Jak nie to moduł do wymiany.

Napisano

Jaki masz index w GIDzie?

Napisano
  • Autor

> Jaki masz index w GIDzie?

Taka jest dostępna lista index'ów przy programowaniu:

00403_noice

00503_ice

00801_ice

00801_noice

00901_ice

00901_noice

Ja mam wybrany 00503_ice bo tylko przy tym jednym w detalach oprócz słowa astra i nr i wersji index'u jest rozwinięcie DIS GID Standard LED

w pozostałych jest Infotainment

> sprawdż czy masz ogrzewanie w samochodzie, czy klima tzn spręzarka reaguje na polecenia sterownika.

> Jak nie to moduł do wymiany.

Rozumiem, że ogrzewanie ma działać przy włączonej klimie?

Napisano

Stawiałbym na 007 lub 009

005 nie ma w wykazie. Poza tym słyszłem że nie każdy Opcom da radę zmienić indeks i wtedy tylko Tech zostaje. Co do problemów z błędem z klimą to może być tak że GID do zwykłej i elektronicznej może być inny. Jak sie spojrzy w EPC to jest kilka GIDów a niektóre to są nawet przypisane do wersji wyposażenia. Wtedy jeśli masz zwykłą klimę a GID jest od elektronicznej to moze o nią wołać i jest błąd. Taka jest moja teoria

post-30051-14352515905739_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Stawiałbym na 007 lub 009

czyli któreś z 00901 i nie patrzeć na szczegóły, że tylko w 005 jest coś o GIDzie?

Napisano
  • Autor

> skoro 005 przekłamuje to chyba nie masz nic do stracenia

Zgadza się. Zrobię tankowanie do pełna, zmienię indeks i zobaczymy czy coś pomoże....

A na razie podziękował

20.GIF

Napisano

> Zgadza się. Zrobię tankowanie do pełna, zmienię indeks i zobaczymy czy coś pomoże....

> A na razie podziękował

Przy standard led i aktywnym BC - 007.

Napisano
  • Autor

> Przy standard led i aktywnym BC - 007.

Ale takiej opcji nie mam do wyboru (patrz wyżej)

Napisano

> Ale takiej opcji nie mam do wyboru (patrz wyżej)

Zatem spróbuj 009, jeśli to nic nie zmieni to wtedy Tech2 zostaje.

Napisano
  • Autor

> Zatem spróbuj 009

Jak już wyżej pisałem tak zrobię smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i stało się - wylogowałem wyświetlacz zalogowałem jeszcze raz, zmieniłem indeks na 009 i faktycznie zasięg na pełnym baku pokazało dobry, ale .... niestety nie odlicza przejechanych km (zasięg nie maleje) tylko koryguje zasięg do aktualnego średniego spalania. Także oprócz tego, że pokazuje faktyczny zasięg na pełnym baku to lipa, bo poprzednio zasięg początkowy był kosmiczny, ale malał i suma sumarum przy rezerwie był w miarę autentyczny.

Błąd klimy niestety też nie znikł i cały czas jest aktywny frown.gif

OT

Coś się forum chyba pitoli bo co chwilę pokazuje mi inną nazwę usera spineyes.gif

Napisano

> Coś się forum chyba pitoli bo co chwilę pokazuje mi inną nazwę usera

1 kwietnia zlosnik.gif

Napisano

Skończy sie prima aprilis to sie adminy i inne gady przestaną bawić biglaugh.gif

Co do wyświetlacza to pewnie potrzebujesz albo indeks 007 albo masz wyświetlacz sprzed połowy 2004 i może przez to nie będzie gadał z Twoim autem

Napisano
  • Autor

>1 kwietnia

No fakt. Tak to jest jak się w taki dzień pracuje, myślenie się powoli wyłącza confused.gif

> Co do wyświetlacza to pewnie potrzebujesz albo indeks 007 albo masz wyświetlacz sprzed połowy 2004

> i może przez to nie będzie gadał z Twoim autem

Kurcze nie pamiętam na pewno, ale chyba on jest z 2004....

A czemu akurat te nie gadają?

Napisano

> A czemu akurat te nie gadają?

Nie wiem czy nie gadają . Tak przypuszczam bo w tabelce którą wkleiłem GID do 20.04 2004 nie ma możliwości wyboru kodu innego niż 001 lub 002

Napisano

> Nie wiem czy nie gadają . Tak przypuszczam bo w tabelce którą wkleiłem GID do 20.04 2004 nie ma

> możliwości wyboru kodu innego niż 001 lub 002

Ja przy GIDzie z 2004 roku śmiało wbiłem index 005 i działał.

Napisano

> Ja przy GIDzie z 2004 roku śmiało wbiłem index 005 i działał.

A miałeś ten wcześniejszy GID? Jak spojrzysz na tabelę to w jednych z 2004 indeks 005 jest dostępny a w innych nie jest. Pytanie jest takie czy jak do takiego starszego GIDa wbijesz 005 to będzie działał OK czy zacznie pokazywać głupoty?

Napisano

Wcześniej był taki, jak TIS nakazuje czyli 001. Nie było opcji zmiany na 002, więc wbiłem 005. Nie wiem, czy dobrze pokazywał, bo zanim zmieniłem index, wcześniej uaktywniłem komputer pokładowy w Konfiguracji wariantów programu i zniknęły mi wskazania klimatyzacji auto z wyświetlacza i wtedy dopiero miałem problem smile.gif

Napisano

> No i stało się - wylogowałem wyświetlacz zalogowałem jeszcze raz, zmieniłem indeks na 009 i

> faktycznie zasięg na pełnym baku pokazało dobry, ale .... niestety nie odlicza przejechanych

> km (zasięg nie maleje) tylko koryguje zasięg do aktualnego średniego spalania. Także oprócz

> tego, że pokazuje faktyczny zasięg na pełnym baku to lipa, bo poprzednio zasięg początkowy był

> kosmiczny, ale malał i suma sumarum przy rezerwie był w miarę autentyczny.

> Błąd klimy niestety też nie znikł i cały czas jest aktywny

> OT

Moim zdaniem trzeba jechać na Techa i tam zmienić index (stawiałbym 002 lub 007, skoro 009 nie działa dobrze to znaczy, że masz inną rezystancję czujnika paliwa, nie wiem czy nie można tego sprawdzić w sekcji IPC...)

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem trzeba jechać na Techa i tam zmienić index (stawiałbym 002 lub 007, skoro 009 nie

> działa dobrze to znaczy, że masz inną rezystancję czujnika paliwa,

Rezystancja miała by wpływ na nie odliczanie przejechanej drogi?

Rozumiem, jakby zły zasięg pokazywał cały czas, ale samo odliczanie....

> nie wiem czy nie można tego

> sprawdzić w sekcji IPC...)

A konkretnie gdzie i jaka wartość powinna być?

> zniknęły mi wskazania klimatyzacji auto z wyświetlacza i wtedy dopiero miałem problem

I jak go kolega rozwiązał - Tech czy inna kombinacja?

Napisano

> Rezystancja miała by wpływ na nie odliczanie przejechanej drogi?

> Rozumiem, jakby zły zasięg pokazywał cały czas, ale samo odliczanie....

> A konkretnie gdzie i jaka wartość powinna być?

> I jak go kolega rozwiązał - Tech czy inna kombinacja?

Zwykle auta do 2006 roku mają liniową rezystancję, a po 2006 liniowe napięcie, tłumacząc z angielskiego smile.gif

Nie mam na razie auta, ale trzeba tego szukać w blokach pomiarowych IPC myślę. Powinno być napisane jaki czujnik jest.

Tutaj kod 009 odnosi się do Linear Voltage Type B, skoro nie działa to dobrze to mogłoby oznaczać że czujnik jest o liniowej rezystancji, więc index 002 lub 007, a skoro z poziomu op-coma nie są one dostępne to trzeba to zrobić techem.

Napisano

> I jak go kolega rozwiązał - Tech czy inna kombinacja?

Odłączenie klemy akumulatora na chwilę.

Typ czujnika paliwa można sprawdzić, odchylając siedzisko tylnej kanapy i po dostaniu się do dekla baku paliwa, można odczytać z naklejki typ czujnika paliwa. Nowe typy mają dopisek TYP B na tej naklejce.

Napisano
  • Autor

> Typ czujnika paliwa można sprawdzić, odchylając siedzisko tylnej kanapy i po dostaniu się do dekla

> baku paliwa, można odczytać z naklejki typ czujnika paliwa. Nowe typy mają dopisek TYP B na

> tej naklejce.

O ile dobrze kojarzę to u mnie na deklu nie ma żadnej naklejki

W Opcomie nigdzie nie znalazłem takiej informacji o typie czujnika

A w DISie pokazuje datę oprogramowania 20.04.2004

> więc index 002 lub 007, a skoro z poziomu op-coma nie są one dostępne to trzeba to zrobić techem

Ktoś z kolegów z okolic Cz-wy ma może Tech'a w garażu czy zostaje mi tylko ASO

Napisano

> A w DISie pokazuje datę oprogramowania 20.04.2004

W takim razie stawiam na 002

Ja mam co prawda CID ale Software Freeze Date: 23.09.2004 i indeks 009

Napisano
  • Autor

> W takim razie stawiam na 002

> Ja mam co prawda CID ale Software Freeze Date: 23.09.2004 i indeks 009

Czyli ten mój będzie "z tych przed" a ten Twój z "tych po"...

Ale i tak leczy mnie tylko Tech bo 002 nie mam do wyboru frown.gif

Napisano

Coś słyszałem, że CID z auta z pełnym fulltronikiem - nie pasi softłerowo do auta z automatyczną klimą, lub odwrotnie i co ciekawe nie każdy... Nie bardzo pamietam szczegółów, bo nie miałem takiego problemu smile.gif, i umkneło pamięci.

Opinie usłyszałem chyba z ust Sig_mana. A to chyba najlepszy fachowiec w PL.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.