Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kierownica trzęsie(bije)

Featured Replies

Napisano

Witam jak w temacie trzęsie kierownicą przy prędkościach autostradowych TZ.od 120km/h do 120 jest wszystko ok niewiem.gif co może być przyczyną hmm.gif,koła wyważone

A i jeszcze jedno w jaki sposób podnieść zawieszenie z tyłu w sedanie,amortyzatory niewiem.gif jakiej firmy są lecz trzymają dobrze a sprężyny są firmy KYB dobre to do sedana?

Napisano

niech kto inny wyważy koła.

Ja zeszłej wiosny odwiedziłem aż 3 wulkanizatorów i dopiero ten ostatni zrobił to dobrze.

Napisano
  • Autor

> niech kto inny wyważy koła.

> Ja zeszłej wiosny odwiedziłem aż 3 wulkanizatorów i dopiero ten ostatni zrobił to dobrze.

hmm.gif tylko dlaczego do 120km/h jest wszystko ok.gif a powyżej tej prędkości nie da się jechać normalnie panic.gif za drive.gif

Napisano

No bo im większe obroty koła tym bardziej czuć bicie powodowane nieodpowiednim wyważeniem. Standardowy objaw, nic innego jak źle wyważone. Zazwyczaj czuć bicie po 90km/h lub właśnie 120km/h dlaczego tak jest nie wiem, ale to takie graniczne prędkości.

Napisano
  • Autor

> Standardowy objaw, nic innego jak źle wyważone. Zazwyczaj czuć bicie po 90km/h lub właśnie

> 120km/h dlaczego tak jest nie wiem, ale to takie graniczne prędkości.

waytogo.gif To jedno już wiem teraz drugie podpowie ktoś jak podnieść tył hmm.gif

Napisano

> Witam jak w temacie trzęsie kierownicą przy prędkościach autostradowych TZ.od 120km/h do 120 jest

> wszystko ok co może być przyczyną ,koła wyważone

> A i jeszcze jedno w jaki sposób podnieść zawieszenie z tyłu w sedanie,amortyzatory jakiej firmy

> są lecz trzymają dobrze a sprężyny są firmy KYB dobre to do sedana?

Sprawdź czy na oponie nie wylazło ci jajo smile.gif.

Kiedyś tak miał mój tata w Vektrze A.

Jajo było na tylnym kole , jakoś tak od wewnętrznej strony niewidoczne przy oglądaniu z zewnątrz)

Budą i kierownicą trzęsło tylko w określonym przedziale prędkości (już nie pamiętam, ale telepało trochę poniżej 100 km/h + parę km powyżej - i tylko w tym przedziale było to wyczuwalne).

ASO chciało regenerować/wymieniać wtedy tylną belkę (pamiętam, że chcieli za to jakieś kosmiczne pieniądze).

W końcu kumaty gumiarz zakręcił kołem , i jak położył na nim rękę to od razu wyczuł jak opona "skacze".

Napisano

Jajo łatwo wyczuć, jadąc wolno na równej nawierzchni, np w korkach łatwo wyłapać czy nie ma jaja, wtedy buja autem.

Co do podniesienia, ja podniosłem tył w kombi stosując wzmacniane sprężyny. Kupiłem to co było najtańsze, gdzieś kiedyś padła ich nawet nazwa, ale teraz nie pamiętam. Kombinacje z mieszaniem to z viki to z czegoś tam innego moim zdaniem nie są słuszne, lepiej kupić coś dedykowanego do astry.

Napisano

Jeśli koła wyważysz i nadal będzie biło kierownicą to może czas ustawić zbieżność?

Napisano

> Witam jak w temacie trzęsie kierownicą przy prędkościach autostradowych TZ.od 120km/h do 120 jest wszystko ok co może być przyczyną ,koła wyważone

U mnie nie pomogło ani wyważanie ani dopieszczanie zbieżności. Pomogło doświadczalne dobranie wzajemnego położenia felgi i piasty smile.gif Czyli zdjąć koło, obrócić "o jedną śrubę", przykręcić i test. W końcu się udało i namalowałem znaki na feldze i piaście i od tamtej pory zakładam na znaki.

Pozdroofka

Napisano

> Witam jak w temacie trzęsie kierownicą przy prędkościach autostradowych TZ.od 120km/h do 120 jest

Właśnie też tak miałem i okazało sie że od wewnętrznej strony felgi bylo nalepione duzo piachu i blota zaschnietego. Wyczyściłem i jest super.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.