Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Marea 2.0 panewka

Featured Replies

Napisano

Koledzy mam pytanko. Czy zatarta panewka w silnikach 2,0 to czesta awaria? jak droga moze byc naprawa? czy od razu trzeba szukac nowego silnika?

Napisano

> Koledzy mam pytanko. Czy zatarta panewka w silnikach 2,0 to czesta awaria?

Nie - ale sie zdarza. Szczegolnie w styranych Bravo HGT i Kappach 2.0 20vt. Maree raczej wolne od tego problemu (raczej napisalem) 270751858-jezyk.gif

> jak droga moze byc naprawa? czy od razu trzeba szukac nowego silnika?

Naprawa - kolo 5-6 tys. inny silnik 1.5-2tys ale loteria co trafisz. Ja bym naprawial jakby co...

Prawda jest taka ze ogolnie nie ma sie co przejmowac - tez jak szukalem 2.0 to sie balem panewek i tlokow wylatujacych ale 3 lata eksploatacji byly bezawaryjne. Teraz mam auto w ktorym jak sie sypnie skrzynia to 10tys lekko nie moje - kupilem i w razie czego pozniej bede sie martwil zlosnik.gif Kupuj i nie szukaj dziury w calym.

Napisano
  • Autor

> Nie - ale sie zdarza. Szczegolnie w styranych Bravo HGT i Kappach 2.0 20vt. Maree raczej wolne od

> tego problemu (raczej napisalem)

> Naprawa - kolo 5-6 tys. inny silnik 1.5-2tys ale loteria co trafisz. Ja bym naprawial jakby co...

> Prawda jest taka ze ogolnie nie ma sie co przejmowac - tez jak szukalem 2.0 to sie balem panewek i

> tlokow wylatujacych ale 3 lata eksploatacji byly bezawaryjne. Teraz mam auto w ktorym jak sie

> sypnie skrzynia to 10tys lekko nie moje - kupilem i w razie czego pozniej bede sie martwil

> Kupuj i nie szukaj dziury w calym.

No wlasnie kupilem... z uszkodzana panewka a reszta w stanie idealnym. Auto mialo byc dawca dla mojej marysi bo mam zardzewiale dwa blotniki i maske. Kupilem w tym samym kolorze. Tylko teraz jak tak na nia patrze to mi jej szkoda bo naprawde jest w stanie bdb. Nowe hamulce przod i tyl nowe zawieszenie srodek jak nowy ksiazka serwisowa kpl 3 kluczykow w tym dwa z pilotami-wersja HLX. I tak sie zastanawiam czy nie naprawic/wymienic silnika i nie uratowac ja przed kasacja....

Napisano
  • Autor

> Nie - ale sie zdarza. Szczegolnie w styranych Bravo HGT i Kappach 2.0 20vt. Maree raczej wolne od

> tego problemu (raczej napisalem)

Piszesz ze czesciej zdarza sie w bravo.. czyzby tam byl inny silnik? Mam na oku rozbite bravo i sie zastanawialem czy nie kupic na silnik.

Napisano

> I tak sie zastanawiam czy nie naprawic/wymienic silnika i nie uratowac ja

> przed kasacja....

Jeśli sam wyciągniesz silnik, rozbierzesz, oddasz części do obróbki to kosztowo może nie wyjść bardzo drogo, więc...

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Piszesz ze czesciej zdarza sie w bravo.. czyzby tam byl inny silnik? Mam na oku rozbite bravo i

> sie zastanawialem czy nie kupic na silnik.

Bravo HGT często trafiało w ręce młodych, napalonych, z prawkiem od tygodnia, którzy katowali te autka, dlatego silnik miał cięższe życie.

W przypadku Marei jest szansa, że jeździł tym jakiś pan w średnim wieku, który nie był wielkim fanem wyścigu na każdych światłach.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Bravo HGT często trafiało w ręce młodych, napalonych, z prawkiem od tygodnia, którzy katowali te

> autka, dlatego silnik miał cięższe życie.

> W przypadku Marei jest szansa, że jeździł tym jakiś pan w średnim wieku, który nie był wielkim

> fanem wyścigu na każdych światłach.

> Pozdrawiam BAS

Auto bylo w jednych rekach u jedynego w polsce wlasciciela przez ostatnie 10lat. Z wygladu jest naprawde zadbany wiec jest szansa ze ogolnie dbali o niego.

Co do naprawy to niestety nie mam warunkow zeby sam sie w to bawic wiec pozostaje znajomy mechanik.

Napisano

> Co do naprawy to niestety nie mam warunkow zeby sam sie w to bawic wiec pozostaje znajomy mechanik.

Garaż u znajomego, wiata na działce..

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Koledzy mam pytanko. Czy zatarta panewka w silnikach 2,0 to czesta awaria? jak droga moze byc

> naprawa? czy od razu trzeba szukac nowego silnika?

Poszukaj i kup silnk u kogoś kto da jako taką gwarancję rozruchową. Remont silnika zwłaszcza u większości polskich ,,fachowców'' to droga loteria bez specjalnego widoku na przyszłość. Według mnie przy obecnych cenach silników spokojnie można zaryzykować.

Dwa razy wymieniałem silniki w swoich samochodach i dwa razy trafiłem BDB, ale oczywiście może też być inaczej.

Napisano
  • Autor

> Garaż u znajomego, wiata na działce..

> Pozdrawiam BAS

Z tego co powiedzial mi kolega mechanik walu nie da rady wyjac bez wyciagniecia silnika. Z tym nie bylo by problemu gorzej z zamontowaniem frown.gif

Napisano
  • Autor

> Poszukaj i kup silnk u kogoś kto da jako taką gwarancję rozruchową. Remont silnika zwłaszcza u

> większości polskich ,,fachowców'' to droga loteria bez specjalnego widoku na przyszłość.

> Według mnie przy obecnych cenach silników spokojnie można zaryzykować.

> Dwa razy wymieniałem silniki w swoich samochodach i dwa razy trafiłem BDB, ale oczywiście może też

> być inaczej.

Znalazlem cale rozbite bravo niby silnik ok podobno trzyma cisnienie okolo 14 barow bo sprzedajacy mial auto naprawic tylko kasy nie ma. Gorzej bo nie da sie go odpalic auto przy wypadku przejechalo podwoziem po jakichs krzaczorach i pourywalo przewody paliwowe. Jutro jade go obejrzec smile.gif

Napisano

> Z tego co powiedzial mi kolega mechanik walu nie da rady wyjac bez wyciagniecia silnika. Z tym nie

> bylo by problemu gorzej z zamontowaniem

A czym się różni zamontowanie od wyjęcia?

Przód do góry, silnik dołem, lewarek pod spód i do góry.

Napisano
  • Autor

> A czym się różni zamontowanie od wyjęcia?

> Przód do góry, silnik dołem, lewarek pod spód i do góry.

W sumie tak. Tak szczerze to silnikow juz troche wyjalem ale wkladac nigdy nie mialem okazji. Wiadomo ze duzo latwiej wyjmowac niz wkladac ale moze jest okazja zeby sprobwac...

Mam jeszcze pytanko odnosnie panewek. Slyszalem ze dla tego silnika zalecena jest ich wymiana co 100tys km(tak mowil znajomy mechanik) wiec moze majac silnik (sprawny) na wierzchu warto by bylo zainwestowac i zmienic na nowe? No i jak sie do tego zabrac rozumiem ze oprocz zdjecia miski trzeba by wymontowac smok i pompe oleju ale co jeszcze oprocz tego?

Napisano

Najczęściej padają panewki korbowodowe można je wymienić bez problemu, nie trzeba ściągać smoka. Sprawdz czy są rysy na czopach korbowych jeżeli nie ma wystarczy włożyć nominały panewek i śmigać. A jak są rysy to wał do szlifu i bardzo duże koszty, nie polecam. Pozdrawiam.

Napisano

U mnie w Bravo koszt remontu silnika po panewce czyli szlif wału panewki tulejka sworznia remont głowicy rozrząd przy okazji sprzęgło z robota wyniosło ok 5tys zł. Po tym juz nalatane ok 60 tys km na lpg ostrzejszej jazdy i odpukać sciana.gif wszystko z silnikiem ok ok.gif

Napisano

Wymieniaj często olej bardzo ważne co 8-10 tyś to będziesz miał silnik ok. Jak jest zimny silnik to odradzam go piłować. Pozdrawiam

Napisano

> Jak jest zimny silnik to

> odradzam go piłować. Pozdrawiam

Zgodnie z instrukcja powyzej 70st "mozna zaczynac" hehe.gif

Odnosnie oleju - najlepiej pelen syntetyk tak dlugo jak tylko sie da. Tak wygladalo wnetrze mojego silnika przy stosowaniu pelnego syntetyku od nowosci...

http://imageshack.us/photo/my-images/823/dsc00732tq.jpg/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.