Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tarcze + klocki tył

Featured Replies

Napisano

zmieniał ktoś tarcze i klocki z tyłu w Cromie ?

przy zmianie kół na letnie zauważyłem że przydałoby się to zrobić.

- czy jeżeli z przodu mam tarcze 285mm (od wersji 120KM) to tył będzie 278mm (tarcza lita) ?

- posiada może ktoś symbol klocków do takich tarcz ?

- czy wymiana jest bardziej skomplikowana od wymiany przednich tarcz i klocków ? coś czytałem że trzeba wkręcać tłoczek i go wciskać jednocześnie - obydwa w tą samą stronę ?

thx wink.gif

Napisano

> - czy wymiana jest bardziej skomplikowana od wymiany przednich tarcz i klocków ? coś czytałem że

> trzeba wkręcać tłoczek i go wciskać jednocześnie - obydwa w tą samą stronę ?

każdy w inną stronę, w GP ojciec mi to robił i trochę to męczące ale do opanowania jeśli masz jakies pojęcie o tym wink.gif

> thx

Napisano

> zmieniał ktoś tarcze i klocki z tyłu w Cromie ?

Ja klocki.... ale przymierzam się do tarcz ( zmieniałem je tylko z przodu )

> przy zmianie kół na letnie zauważyłem że przydałoby się to zrobić.

> - czy jeżeli z przodu mam tarcze 285mm (od wersji 120KM) to tył będzie 278mm (tarcza lita) ?

Tak ( tarcze w starszych 150-tkach sa wentylowane a te nasze nie... sick.gif )

> - posiada może ktoś symbol klocków do takich tarcz ?

Zależy od producenta... szuka Croma 120 KM

> - czy wymiana jest bardziej skomplikowana od wymiany przednich tarcz i klocków ? coś czytałem że

Czy ja wiem... inaczej bo trzeba wkręcić tłoczki w zaciskach

> trzeba wkręcać tłoczek i go wciskać jednocześnie - obydwa w tą samą stronę ?

> thx

Najważniejsze aby nie uszkodzić gumowej osłonki tłoczka podczas wkręcania ...

Napisano
  • Autor

a myślicie że taki zestaw jest OK ?? klik

niby tarcze Mikoda, czyli takie jak zamierzałem kupić (chociaż chciałem frezowane i wiercone) i jakieś tam klocki tigril - warte to coś ? za Ferodo trzeba dać około 200 zł za komplet.

Napisano

> a myślicie że taki zestaw jest OK ??

Nie wiem... nie znam tych klocków

Tarcze mam Mikody nawiercane i nacinane ale te tarcze nie lubią twardych klocków

Napisano

Wymiana, nie jest skomplikowana, kolo 45 minut roboty dwie strony wink.gif

Napisano
  • Autor

wymieniłem dzisiaj tarcze i klocki.

W przeciwieństwie do przodu, aby odkręcić jarzmo trzeba mieć nasadkę torx E18 (z przodu E20). Do tego klucz 13 i 15 aby odkręcić zacisk.

Kupiłem tarcze Mikoda o symbolu 1632 (278mm, lite) te najzwyklejsze. Do tego klocki TRW GDB1638.

Jedyny zonk przy tym zestawie był taki, że z nowych klocków nie pasowały te blaszki bo były za szerokie i musiałem dać stare.

Kilka fotek:

Foto-3RHEBYZ6.jpg

Foto-QGFYO7WE.jpg

Foto-JITOUBYQ.jpg

Napisano

I hamuje lepiej Croma na tym zestawie teraz??Widze zaciski tez pomalowane juz.Ja moje chce na czerwono pomalowac.

Napisano

> I hamuje lepiej Croma na tym zestawie teraz??Widze zaciski tez pomalowane juz.Ja moje chce na

> czerwono pomalowac.

Po co malować?

Są gotowe zestawy.

Brembo

Napisano

> Po co malować?

> Są gotowe zestawy.

> Brembo

Wole jednak pomalowac, niz cos takiego miałbym założyć.

Napisano
  • Autor

> I hamuje lepiej Croma na tym zestawie teraz??Widze zaciski tez pomalowane juz.Ja moje chce na

> czerwono pomalowac.

nie wiem czy hamuje lepiej - jeszcze z garażu nie wyjechałem wink.gif ale pewnie będzie hamować normalnie; po prostu nadszedł czas na te klocki i tarcze.

Prysnąłem na czarno bo takie były brzydkie. Czerwone mi się nie podobają - wolę takie siakieś niewidoczne (czarne, srebrne) A te nakładki plastikowe to dopiero wiocha.....

Napisano

> nie wiem czy hamuje lepiej - jeszcze z garażu nie wyjechałem ale pewnie będzie hamować normalnie;

Ale jaki sam efekt, gdy przednie tarcze wymieniles, czy odczules różnice.Te nakładki jak dla mnie również wiocha.Ale tez nie chce malując zaciski na czerwono z Cromy wiochy zrobic,bo mi sie podobaja czerwone, bo widzialem w Belgii wlasnie Crome z tak pomalowanymi zaciskami.

Napisano

Nakładki faktycznie wiocha, Kazu pomaluj na czerwono i wrzuć foty, a my ocenimy czy ok czy wiocha zlosnik.gif.

Napisano

> Kupiłem tarcze Mikoda o symbolu 1632 (278mm, lite) te najzwyklejsze.

sporo osób stosuje tarcze Mikody... ja niestety się na nich zawiodłem w Stilo - kiedyś dokładnie opisywałem z fotkami:

Tarcza_Mikoda.JPG

Do Cromy zastanawiam się mocno nad OTTO-ZIMMERMANN, tarcze SPORT

1495_50.jpg

Zatanawiam się jeszcze nad TYMI ,

atepowerdisc.jpg

jednak nacinane są głośniejsze i szybciej schodzą klocki, więc ostatecznie będzie komplet zwykły ATE:

maedl.jpg

Czy ktoś je stosował u siebie, ma sprawdzone opinie?

Prośba o info wink.gif

Napisano

> sporo osób stosuje tarcze Mikody... ja niestety się na nich zawiodłem w Stilo - kiedyś dokładnie

> opisywałem z fotkami:

> Do Cromy zastanawiam się mocno nad OTTO-ZIMMERMANN, tarcze SPORT

> Zatanawiam się jeszcze nad TYMI , jednak nacinane są głośniejsze i szybciej schodzą klocki, więc

> ostatecznie będzie komplet zwykły ATE

> Czy ktoś je stosował u siebie, ma sprawdzone opinie?

> Prośba o info

Znajomy jeździ na wierconych tarczach OTTO-ZIMMERMANN chyba już z 1,5 roku i sobie chwali. Jedno co to ponoć muszą być miękkie klocki do tych tarcz, tego na początku nie wiedział i musiał po miesiącu wymieniać klocki.

Napisano

> Znajomy jeździ na wierconych tarczach OTTO-ZIMMERMANN chyba już z 1,5 roku i sobie chwali. Jedno co

> to ponoć muszą być miękkie klocki do tych tarcz, tego na początku nie wiedział i musiał po

> miesiącu wymieniać klocki.

Poczytaj trochę o tych tarczach - to chyba najbardziej pękające wiercone tarcze, jakie można zanabyć sciana.gif. Może zmienili technologie/dostawców, jednak ja bym tego nie kupił.

Napisano

> Jedyny zonk przy tym zestawie był taki, że z nowych klocków nie pasowały te blaszki bo były za

> szerokie i musiałem dać stare.

> Kilka fotek:

Klocki jakie założyłeś są do wersji 200 KM i 150 KM ale z tarczą wentylowaną z tyłu.... dlatego blaszki nie pasowały - po prostu masz węższą tarczę nie wentylowaną i inny zacisk... Same klocki da się założyć do tyłu z 200 KM wersji old.gif

Napisano

Ja klocki mam ATE na przodzie i tyle, i poki co jestem zadowolony z nich i nawet nie pyla mocna.

Napisano

Moja własna teoria na temat układów hamulcowych jest następująca:

- Jeździłem w życiu na kilku omawianych tu zestawach, miałem ATE Power Disc , Brembo Max, Mikoda rowkowane i nacinane, i moje odczucia były zawsze podobne.

Podczas normalnego użytkowania minusy przysłaniały mi plusy, a to dla tego, iż lepsze hamowane było odczuwalne jedynie w ekstremalnych sytuacjach (mniejsza podatność na fading czyli spadek siły hamowania po mocnym nagrzaniu, co w praktyce oznaczało lepsze hamowanie przy pałowaniu) z minusów na pewno trzeba przytoczyć głośną pracę układu bo jednak te rowki i otwory wydają specyficzne dźwięki podczas hamowania, bardzo mocne brudzenie felg poprzez szybsze ścieranie powierzchni klocków oraz konieczność częstszej wymiany klocków jak i często samych tarcz.

Według mnie znacznie rozsądniej jest poszukać w danym modelu układu hamulcowego z wersji mocniejszej i przeszczepić je do siebie niż inwestować w wynalazki nawiercane i rowkowane o często dyskusyjnej jakości.

W Cromie mam układ hamulcowy z wersji 200 Km, bardzo chwalę sobie hamulce, nie mam do nich żadnych zastrzeżeń. Myślę, że przy odrobinie dobrej woli i samozaparcia, da się w rozsądnych pieniądzach kupić i zamontować taki układ w Cromach ze słabszym układem i cieszyć się mocnymi hamulcami na fabrycznych częściach.

Powodzenia.

Napisano
  • Autor

> Klocki jakie założyłeś są do wersji 200 KM i 150 KM ale z tarczą wentylowaną z tyłu.... dlatego

> blaszki nie pasowały - po prostu masz węższą tarczę nie wentylowaną i inny zacisk... Same

> klocki da się założyć do tyłu z 200 KM wersji

też mi się tak wydaje, ale to widocznie muszą mieć błąd w katalogach w sklepach, bo dobierane było po Croma 120KM, tarcza 278mm na tył.

Napisano

Do normalnej jazdy najlepiej dać normalną tarczę + lepszy klocek typu ferodo ds , ebc greenstuff lub większe tarcze ale to zazwyczaj wiąże się ze sporymi kosztami typu zaciski itd...

Co do wierconych to większość (poza brembo oro) pęka przy nawiertach wink.gif

Napisano

> Moja własna teoria na temat układów hamulcowych jest następująca:

> - Jeździłem w życiu na kilku omawianych tu zestawach, miałem ATE Power Disc , Brembo Max, Mikoda

> rowkowane i nacinane, i moje odczucia były zawsze podobne.

> Podczas normalnego użytkowania minusy przysłaniały mi plusy, a to dla tego, iż lepsze hamowane było

> odczuwalne jedynie w ekstremalnych sytuacjach (mniejsza podatność na fading czyli spadek siły

> hamowania po mocnym nagrzaniu, co w praktyce oznaczało lepsze hamowanie przy pałowaniu) z

> minusów na pewno trzeba przytoczyć głośną pracę układu bo jednak te rowki i otwory wydają

> specyficzne dźwięki podczas hamowania, bardzo mocne brudzenie felg poprzez szybsze ścieranie

> powierzchni klocków oraz konieczność częstszej wymiany klocków jak i często samych tarcz.

> Według mnie znacznie rozsądniej jest poszukać w danym modelu układu hamulcowego z wersji

> mocniejszej i przeszczepić je do siebie niż inwestować w wynalazki nawiercane i rowkowane o

> często dyskusyjnej jakości.

> W Cromie mam układ hamulcowy z wersji 200 Km, bardzo chwalę sobie hamulce, nie mam do nich żadnych

> zastrzeżeń. Myślę, że przy odrobinie dobrej woli i samozaparcia, da się w rozsądnych

> pieniądzach kupić i zamontować taki układ w Cromach ze słabszym układem i cieszyć się mocnymi

> hamulcami na fabrycznych częściach.

> Powodzenia.

Mogę się podpisać pod tym nawet czterema kończynami! Też mam w 150-tce hamulce z 200-setki i jest bardzo dobrze.

Napisano

> Mogę się podpisać pod tym nawet czterema kończynami! Też mam w 150-tce hamulce z 200-setki i jest

> bardzo dobrze.

ok.gif

Napisano

> Mogę się podpisać pod tym nawet czterema kończynami! Też mam w 150-tce hamulce z 200-setki i jest

> bardzo dobrze.

Jakby, któryś z kolegów który zaadoptował w 150 hamulce od 200 napisał jakie elementy należy wymienić aby cieszyć się oryginalnymi dobrymi hamulcami.

Napisano

> Jakby, któryś z kolegów który zaadoptował w 150 hamulce od 200 napisał jakie elementy należy

> wymienić aby cieszyć się oryginalnymi dobrymi hamulcami.

Niczego nie adaptowałem, moja już tak wyjechała z fabryki! Chyba niczego nie trzeba adaptować, nie jestem na 100% pewien.

Napisano

Do 2006 roku wersje 150 Km miały właśnie te mocniejsze układy, potem poszli po bandzie i wkładali słabsze ze 120 tek. Według mnie potrzebne będą:

- Zaciski przednie _ jarzma + osłony tarcz

- Tarcze+ Klocki przód

- Zaciski tylne + jarzma + osłony tarcz

- Tarcze i klocki tył

Przewody powinny pasować.

Trochę tego jest, ale jak się poszuka to jednym strzałem rozwiąże się problem słabych hamulców definitywnie.

Napisano

> Do 2006 roku wersje 150 Km miały właśnie te mocniejsze układy, potem poszli po bandzie i wkładali

> słabsze ze 120 tek. Według mnie potrzebne będą:

> - Zaciski przednie _ jarzma + osłony tarcz

> - Tarcze+ Klocki przód

> - Zaciski tylne + jarzma + osłony tarcz

> - Tarcze i klocki tył

> Przewody powinny pasować.

> Trochę tego jest, ale jak się poszuka to jednym strzałem rozwiąże się problem słabych hamulców

> definitywnie.

Przewody elektryczne od klocków hamulcowych - czujnik jest inny / wtyczka

Napisano

Do nr podwozia 2060168 były tarcze 292 x20mm , od podw 2060169 278 x12mm (dla 1.9mjtd 150km) smile.gif

Podobne hamulce są w signum,vectra c, saab 9-3

Napisano

> Do nr podwozia 2060168 były tarcze 292 x20mm , od podw 2060169 278 x12mm (dla 1.9mjtd 150km)

> Podobne hamulce są w signum,vectra c, saab 9-3

Tak te tarcze niewentylowane 278 mm były również montowane w autach znacznie mocniejszych

OPEL SIGNUM 2.8 V6 Turbo (169kW/230KM) 09.05- (-) tył

OPEL SIGNUM 2.8 V6 Turbo (184kW/250KM) 01.06- (03.06-) tył

• 3 tygodnie później...
Napisano

> W Cromie mam układ hamulcowy z wersji 200 Km, bardzo chwalę sobie hamulce, nie mam do nich żadnych

> zastrzeżeń. Myślę, że przy odrobinie dobrej woli i samozaparcia, da się w rozsądnych

> pieniądzach kupić i zamontować taki układ w Cromach ze słabszym układem i cieszyć się mocnymi

> hamulcami na fabrycznych częściach.

a możesz sprawdzić, czy z przodu masz te blachy osłaniające tarcze od wewnętrznej strony?

mam w 150 heble od 120 i zastanawiam się nad zamianą...

Napisano

> Niczego nie adaptowałem, moja już tak wyjechała z fabryki! Chyba niczego nie trzeba adaptować, nie

> jestem na 100% pewien.

czy zacisk z fotki jest do 305mm?

285940407-zacisk_croma.jpg

post-88514-1435251627993_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...
Napisano

> wymieniłem dzisiaj tarcze i klocki.

> W przeciwieństwie do przodu, aby odkręcić jarzmo trzeba mieć nasadkę torx E18

Jak odkręcić tą górną śrubę E18 torx od zacisku ..... krew mnie zalewa a nie chce puścić cholernica frown.gif

Napisano
  • Autor

> Jak odkręcić tą górną śrubę E18 torx od zacisku ..... krew mnie zalewa a nie chce puścić cholernica

mnie pomogła prawie metrowa rurka założona na klucz.

Musi puścić wink.gif

Napisano

> mnie pomogła prawie metrowa rurka założona na klucz.

> Musi puścić

A wsadzałeś przez sprężynę zawieszenia przedłużkę czy jakąś krótką miałeś?

Napisano
  • Autor

> A wsadzałeś przez sprężynę zawieszenia przedłużkę czy jakąś krótką miałeś?

podniosłem wysoko samochód na lewarku, zwykły klucz grzechotka, bez przedłużki na krótko, tak go ułożyłem że jak wsadziłem rurkę przedłużkę to wyszła ona z tyłu pod zderzakiem, wtedy trochę niutonów przyłożyłem i poszło wink.gif

Napisano

> podniosłem wysoko samochód na lewarku, zwykły klucz grzechotka, bez przedłużki na krótko, tak go

> ułożyłem że jak wsadziłem rurkę przedłużkę to wyszła ona z tyłu pod zderzakiem, wtedy trochę

> niutonów przyłożyłem i poszło

Na szczęście puściła.... ale musiałem na przegubową przedłużkę założyć kawałek rurki aby sie zmieścić i odkręcić

Napisano

Udało się w końcu wymienić.... więc mam już 4 takie tarcze

285997720-20120515052.jpg

post-15502-14352516456005_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.