Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno nie chce "normalnie" odpalić (PILNE)

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie po dosyć długiej przerwie.

Niestety ponownie mam problemy z moim Fiacikiem.

Problem polega na tym,że samochód nie odpala a w sumie to odpala ale tylko w jednym wypadku,mianowicie kiedy wlejemy trochę paliwa bezpośrednio na przepustnice (nie wiem,czy jasno się wyraziłem,ale myślę,że wiecie co mam na myśli;))

Znajomy mechanik podejrzewa wtrysk lub ewentualnie pompę paliwa a dokładniej zbyt niskie ciśnienie które ona podaje.

Czy macie jakieś sprawdzone sposoby,by wykluczyć jedną z powyższych przyczyn lub ewentualnie coś podpowiedzieć?

Z góry dziękuję za porady.

Pozdrawiam.

Napisano

znajomy mechanik ma pewnie racje, w moim 1.4 miałem tak samo, powodem był uszkodzony wtryskiwacz, uzywkę za 50 zł kupiłem razem z przeustnicą i smiga

Napisano

Słychać pompę paliwa? może jej zasilanie padło lub sama pompa

Napisano

prosto to zbadać, jeżeli po wlaniu tej benzyny działa dłuższy czas (po wypracowaniu tego co wlałeś) no to to z tych dwóch rzeczy padnięty wtrysk

jeżeli gaśnie po wypracowaniu tego co wlejesz to może być jedno i drugie (tak mi się wydaje)

Napisano

z tego co kojarzę to:

wtrysk czy działa można sprawdzić w następujący sposób: ściągasz obudowę filtra, jedna osoba załącza kluczykiem zapłon. W momencie załączenia zapłonu pompa powinna dać paliwo do wtrysku, a wtrysk daje dawkę paliwa do kolektora ssącego. Również przy kręceniu rozrusznikiem wtrysk powinien dawać paliwo.

pompa paliwa: pod tylnym siedzeniem est pompa paliwa. Po włączeniu zapłonu powinna się załączyć i podać paliwo. Wtedy będzie ją słychać. Możesz też ściągnąć wężyk od paliwa za filtrem paliwa i włożyć go do butelki. Wtedy po włączeniu zapłonu poleci benzyna. Sprawdź czy działa bo może też być wina bezpiecznika od pompki. A paliwo w baku masz?

Szczerze to stawiam na winę pompki. Objaw padającej pompki to gaśnięcie silnika. Były takie objawy wcześniej?

Napisano

> prosto to zbadać, jeżeli po wlaniu tej benzyny działa dłuższy czas (po wypracowaniu tego co wlałeś)

> no to to z tych dwóch rzeczy padnięty wtrysk

> jeżeli gaśnie po wypracowaniu tego co wlejesz to może być jedno i drugie (tak mi się wydaje)

wlanie benzyny do kolektora eliminuje inne problemy z silnikiem np. elektryczne, a nie problemy z zasilaniem paliwa.

Napisano
  • Autor

> z tego co kojarzę to:

> wtrysk czy działa można sprawdzić w następujący sposób: ściągasz obudowę filtra, jedna osoba

> załącza kluczykiem zapłon. W momencie załączenia zapłonu pompa powinna dać paliwo do wtrysku,

> a wtrysk daje dawkę paliwa do kolektora ssącego. Również przy kręceniu rozrusznikiem wtrysk

> powinien dawać paliwo.

> pompa paliwa: pod tylnym siedzeniem est pompa paliwa. Po włączeniu zapłonu powinna się załączyć i

> podać paliwo. Wtedy będzie ją słychać. Możesz też ściągnąć wężyk od paliwa za filtrem paliwa i

> włożyć go do butelki. Wtedy po włączeniu zapłonu poleci benzyna. Sprawdź czy działa bo może

> też być wina bezpiecznika od pompki. A paliwo w baku masz?

> Szczerze to stawiam na winę pompki. Objaw padającej pompki to gaśnięcie silnika. Były takie objawy

> wcześniej?

Po włączeniu zapłonu słychać pompę,poza tym sprawdziliśmy ściągając przewód przed filtrem paliwa i za nim też i paliwo wyciekało-jak pisałem zastanawialiśmy się nie nad samym działaniem pompy ale być może nad zbyt słabym ciśnieniem jakie

wytwarza.

Wcześniej odpalał od razu ale po przejechaniu kilku kilometrów ( ok 10 min jazdy) i zgaszeniu silnika ponownie nie chciał odpalić,musiałem czekać czasami kilkanaście a czasami kilkadziesiąt minut,żeby znów odpalił.

Napisano
  • Autor

> wlanie benzyny do kolektora eliminuje inne problemy z silnikiem np. elektryczne, a nie problemy z

> zasilaniem paliwa.

Sprawdziliśmy i iskrę normalnie wytwarza na każdym przewodzie do każdej ze świec.

Teraz nasuwa się pytanie,czy wtrysk nie podaje mieszanki dlatego,że jest mechanicznie uszkodzony,czy dlatego,że nie dostaje sygnału,aby ją podać-czy to może mieć coś wspólnego z modułem zapłonu,czy nie on nic z tym wspólnego?

Napisano
  • Autor

> prosto to zbadać, jeżeli po wlaniu tej benzyny działa dłuższy czas (po wypracowaniu tego co wlałeś)

> no to to z tych dwóch rzeczy padnięty wtrysk

> jeżeli gaśnie po wypracowaniu tego co wlejesz to może być jedno i drugie (tak mi się wydaje)

Właśnie gaśnie po spaleniu tego,co było wlane.

Napisano

>Wcześniej odpalał od razu ale po przejechaniu kilku kilometrów ( ok 10 min jazdy) i zgaszeniu silnika ponownie nie chciał odpalić,musiałem czekać czasami kilkanaście a czasami kilkadziesiąt minut,żeby znów odpalił.

to typowy według mnie objaw padniętej pompy paliwa.Mi w czasie jazdy potrafił zgasnąć. Później albo odpalał od razu albo za jakąś chwilę.

co do samego wtrysku, to nie powinien się zepsuć. Jeśli masz do wyboru albo pompa albo wtrysk to ja stawiam na pompę.

Napisano

> Właśnie gaśnie po spaleniu tego,co było wlane.

mialem takie objawy jak pompa byla padnieta i dawala za male cisnienie...jezeli wtrysk daje ci paliwo do ssacego to on odpada...zobacz czy podaje tak jak ci napisali wyzej...ja bym obstawial za male cisnienie z pompy

Napisano
  • Autor

> mialem takie objawy jak pompa byla padnieta i dawala za male cisnienie...jezeli wtrysk daje ci

> paliwo do ssacego to on odpada...zobacz czy podaje tak jak ci napisali wyzej...ja bym

> obstawial za male cisnienie z pompy

Sprawdziliśmy wtrysk i po włączeniu zapłonu nie podaje on paliwa.

Czy przy zbyt małym ciśnieniu paliwa z pompy zachodzi możliwość,że wtrysk nie poda w ogóle mieszanki- inaczej mówiąc, czy do działania wtrysku potrzebne jest konkretne ciśnienie ,czy powinien on cokolwiek trysnąć nawet pryz niskim ciśnieniu?

Napisano

powinien, i samochód powinien chcieć chodzić na wolnych obrotach

wyciągnij wkład pompy paliwa, podłącz na krótko pod akumulator i zobacz czy pompuje

będziesz miał jasność

Napisano
  • Autor

> powinien, i samochód powinien chcieć chodzić na wolnych obrotach

> wyciągnij wkład pompy paliwa, podłącz na krótko pod akumulator i zobacz czy pompuje

> będziesz miał jasność

Pompuje na pewno,bo sprawdziliśmy na przewodzie za filtrem paliwa i paliwo normalnie wyciekało,ale tak jakby się "gubiło" po dotarciu do wtrysku.

Napisano

> Pompuje na pewno,bo sprawdziliśmy na przewodzie za filtrem paliwa i paliwo normalnie wyciekało,ale

> tak jakby się "gubiło" po dotarciu do wtrysku.

pompuje, ale czy ma odpowiednie ciśnienie?

filtr paliwa sprawdzał?

Napisano
  • Autor

> pompuje, ale czy ma odpowiednie ciśnienie?

> filtr paliwa sprawdzał?

Tak,filtr jest w porządku.

Z tego co pisał kolega Triskalion,to nawet przy zaniżonym ciśnieniu wtrysk powinien podać jakąś mieszankę a tak się nie dzieje.

Napisano

> Sprawdziliśmy wtrysk i po włączeniu zapłonu nie podaje on paliwa.

> Czy przy zbyt małym ciśnieniu paliwa z pompy zachodzi możliwość,że wtrysk nie poda w ogóle

> mieszanki- inaczej mówiąc, czy do działania wtrysku potrzebne jest konkretne ciśnienie ,czy

> powinien on cokolwiek trysnąć nawet pryz niskim ciśnieniu?

\powinien wtrysk psiknac....ewidentnie to wina wtrysku skoro nic nie daje....bo szansa ze komp padl jest bardzo mala

Napisano
  • Autor

> \powinien wtrysk psiknac....ewidentnie to wina wtrysku skoro nic nie daje....bo szansa ze komp padl

> jest bardzo mala

Wszystko wskazuje na to,że miałeś rację odnośnie wtrysku.

Autko po wymianie wtrysku jak na razie ( oby jak najdłużej) odpala za każdym razem i jeździ jak przedtem.

Dzięki za wskazówki.

Wątek można zamknąć.

Napisano

> Wszystko wskazuje na to,że miałeś rację odnośnie wtrysku.

> Autko po wymianie wtrysku jak na razie ( oby jak najdłużej) odpala za każdym razem i jeździ jak

> przedtem.

> Dzięki za wskazówki.

> Wątek można zamknąć.

ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.