Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik ABS Seat Leon

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie, jak wyjąć czujnik ABS z przedniego koła, żeby go nie zepsuć?? Czytałem troche po necie i pisze, że zawsze się go zepsuje, że nigdy sie nie zepsuje..... Chodzi o to, że zapala mi sie kontrolka ABS i trakcji po podpieciu kompa wywala ABS lewy przód, jednak sytuacja jest taka, że owa kontrolka się zapali potem zgaśnie za jakiś czas znowu się zapali itd. Mechanik powiedział mi, że jeżeli gaśnie sama to czujnik nie jest zepsuty tylko zabrudzony. Stad moje pytanie jak go bezpiecznie wyjąć i przeczyścić?

Z góry dzieki za pomoc

Napisano

czujnik jest montowany w obudowie piasty przy tarczy zabkowanej. najczesciej osadza sie tam syf z klockow bloto ewentualnie smar z przegubu jak jest uszkodzona oslona. ja bym to wymyl benzyna ekstrakcyjna i wydmuchal powietrzem a wtyczke rozlaczyl i wymyl sprajem do stykow elektrycznych...

Napisano
  • Autor

> czujnik jest montowany w obudowie piasty przy tarczy zabkowanej. najczesciej osadza sie tam syf z

> klockow bloto ewentualnie smar z przegubu jak jest uszkodzona oslona. ja bym to wymyl benzyna

> ekstrakcyjna i wydmuchal powietrzem a wtyczke rozlaczyl i wymyl sprajem do stykow

> elektrycznych...

a jak go wyjąć co po kolei zdejmować ??

Napisano

Pytanie tylko po co chcesz go beinwazyjnie demontować?Jeżeli powoduje ob błąd w układzie ABS to jasne,że jest uszkodzony,a czasem Ci to działa bo po każdym wyłączeniu zapłonu błąd się automatycznie kasuje. ok.gifKup nowy czujnik (50-150zł w zależności Topran lub TRW/ori),wydłub stary,resztę rozwierć wiertarką delikatnie,później papierkiem ściernym wyczyścić brud,nowy delikatnie przesmarować smarem półstałym np.białym i wcisnąć.Błąd skasuje się po ponownym przekręceniu stacyjki i przejechaniu kilku metrów.

Napisano
  • Autor

> Pytanie tylko po co chcesz go beinwazyjnie demontować?Jeżeli powoduje ob błąd w układzie ABS to

> jasne,że jest uszkodzony,a czasem Ci to działa bo po każdym wyłączeniu zapłonu błąd się

> automatycznie kasuje. Kup nowy czujnik (50-150zł w zależności Topran lub TRW/ori),wydłub

> stary,resztę rozwierć wiertarką delikatnie,później papierkiem ściernym wyczyścić brud,nowy

> delikatnie przesmarować smarem półstałym np.białym i wcisnąć.Błąd skasuje się po ponownym

> przekręceniu stacyjki i przejechaniu kilku metrów.

no nie bardzo sie kasuje po każdym wyłączeniu zapłonu bo często świeci od razu po zapaleniu auta... innymi słowy potrafi zgasnąć po godzinie jazdy....a po nastepnej godzinie się oświecić więć przekręcanie zapłonu nie jest z tym związane...

Napisano

> no nie bardzo sie kasuje po każdym wyłączeniu zapłonu bo często świeci od razu po zapaleniu auta...

> innymi słowy potrafi zgasnąć po godzinie jazdy....a po nastepnej godzinie się oświecić więć

> przekręcanie zapłonu nie jest z tym związane...

Nikłe szanse, że jest zabrudzony. Miałem identyczną sytuację i skończyło się na wymianie czujnika.

Napisano
  • Autor

> Nikłe szanse, że jest zabrudzony. Miałem identyczną sytuację i skończyło się na wymianie czujnika.

a mozesz mi powiedziec fizycznie jak sie go wyciąga? dam rade z kanału bez zdejmowania koła?

Napisano

> a mozesz mi powiedziec fizycznie jak sie go wyciąga? dam rade z kanału bez zdejmowania koła?

ostry sruboikrecik, mlotek i jedziesz z koksem grinser006.gif

On jest plastikowy wydlubiesz stary i pakujesz nowy. Aaaa potrzebny jeszcze bedzie imbus do odkrecenia. Ja kupowalem siemensa po ~10zl i smiga bdb zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ostry sruboikrecik, mlotek i jedziesz z koksem

> On jest plastikowy wydlubiesz stary i pakujesz nowy. Aaaa potrzebny jeszcze bedzie imbus do

> odkrecenia. Ja kupowalem siemensa po ~10zl i smiga bdb

teraz siemensa znalazłem na allegro za 49, ale sa TEZ jakies po 16:)

Napisano

Jeżeli nigdy nie był wyjmowany to nie ma opcji zeby wyjąć go bez uszkodzenia, potrzebujesz imbus 5, płaski śrubokręt, nawet po wykreceniu srubki bedzie cieżko go wyjąć i pewnie peknie

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Jeżeli nigdy nie był wyjmowany to nie ma opcji zeby wyjąć go bez uszkodzenia, potrzebujesz imbus 5,

> płaski śrubokręt, nawet po wykreceniu srubki bedzie cieżko go wyjąć i pewnie peknie

już wymieniony:)))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.