Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uwaga! Newralgiczny punkt inst. elektrycznej

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Grzebałem ostatnio trochę pod maską, czyściłem węże od turbiny, sprawdzałem mocowanie przewodów elekt. ogólnie robiłem rozpoznanie pod kontem usterek w związku z moimi problemami z porannym rozruchem Cromala.

Natrafiłem na newralgiczny punkt w instalacji elektrycznej zasilania wentylatorów chłodnicy który może przysporzyć nieoczekiwanych problemów, proponuję, więc każdemu z Was sprawdzić to miejsce, więc:

Do wentylatorów na chłodnicy dochodzi wiązka przewodów kończąca się dużym wytykiem gdzieś powiedzmy na mniej więcej środku chłodnicy. otwierając maskę i patrząc na chłodnicę bez problemu zauważycie to miejsce. Przewody mocowane są do osłony chłodnicy za pomocą dwóch opasek z tworzywa, które posiadają zaczepy ustalające je w obudowie wentylatorów. Ku mojemu zaskoczeniu jedna z opasek wypięta była z obudowy, przewody opierały się o rurkę klimatyzacji. Podczas próby poprawnego zamocowania tej spinki stwierdziłem, iż w zasadzie przewody są na tyle krótkie, iż praktycznie spinka nie ma możliwości wpięcia się w otwór na osłonie, nawet jeśli to przewody na tym odcinku będą dość mocno naprężone.

Kolejna sprawa, to fakt, iż przewody od wentylatorów były przetarte do żywego wraz z peszlem je osłaniającym i tarły ,,miedzią'' po przewodzie klimy sick.gif

Oczywiście wyczyściłem wszystko, zaizolowałem, podłożyłem kawałek grubej izolacji termicznej w miejscu styku z rurką klimy i tym sposobem rozwiązałem problem.

Proponuję Wam sprawdzenie tego miejsca pod kontem podobnych problemów, ponieważ nie wiem czy moja usterka miała związek z niedbalstwem kogoś serwisującego kiedyś Cromę, czy może z wadą montażową bądź czymś co po czasie po prostu dzieje się w naszych samochodach.

Zdjęć niestety nie porobiłem, ale myślę, iż każdy w 2 min bez problemu zlokalizuje to miejsce i oceni pod kontem ewentualnych problemów.

Powodzenia.

Napisano

> Natrafiłem na newralgiczny punkt w instalacji elektrycznej zasilania wentylatorów chłodnicy który

> może przysporzyć nieoczekiwanych problemów, proponuję, więc każdemu z Was sprawdzić to

> miejsce, więc:

> Do wentylatorów na chłodnicy dochodzi wiązka przewodów kończąca się dużym wytykiem gdzieś powiedzmy

> na mniej więcej środku chłodnicy. otwierając maskę i patrząc na chłodnicę bez problemu

> zauważycie to miejsce. Przewody mocowane są do osłony chłodnicy za pomocą dwóch opasek z

> tworzywa, które posiadają zaczepy ustalające je w obudowie wentylatorów.

U mnie wszystkie opaski były zapięte na swoich miejscach, a mimo to peszel jest przetarty passed_out.gif

Na szybko wypiąłem opaskę z uchwytu do którego jest mocowany również overbost i przypiąłem od dołu (normalnie opaska jest zamocowana od góry, przez co też przewody są bardziej napięte). Obecnie peszel jest oddalony od rurki klimy o około 1 cm, co chyba załatwia problem.

Dzięki za podzielenie się spostrzeżeniem 20.GIF

Napisano

Faktycznie i u mnie się karbowana osłona zaczęła przecierać - peszel... tragedii jeszcze niema ale musżę to zabezpieczyć ...

Napisano

ale to chyba tyczy się tylko Krówek przed FL ? U mnie nie zauważyłem czegoś takiego - wszystkie przewody są oddalone o kilka cm od rurek z klimy.

Napisano

A ja prosiłbym o fotę opisywanych uszkodzeń.

Mam Cromę z 2005 ale nic niepokojącego nie widzę ale źle patrze co wykluczam lecz mogę się mylić smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.