Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Punto II 1.9 JTD - Prośba o pomoc

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Mam pewien problem z takowym autkiem. A zatem Autko w dieslu jak widać bardzo ładne ale nie zapala. Na plaku bez roblemu. Autko sprawdzony ma układ rozrządu i wszystko jest oki. Pod kompem wyświetla sie błąd - brak synchronizacji ???? Podobno to może być czujnik położenia wału ale czy aż taki wpływ ma ten klajśmider żeby silnik nie odpalił ?? Widac ktoś już podmieniał czujniki bo stary oryginalny jeszcze wisi na kablach nie odcięty. Zagadka z która rozkładają rece moi znajomi mechanicy.

Pozdrawiam i będę czekał na wasze podpowiedzi.

Napisano

Zerknij na ten czujnik, bo np w benzynie z uwalonym czujnikiem położenia wału można zapomnieć o odpaleniu crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Zerknij na ten czujnik, bo np w benzynie z uwalonym czujnikiem położenia wału można zapomnieć o

> odpaleniu

No tez juz to wyczytałem. Ale gdy zamienie czujnik na nowy, a tu nadal ZONK będzie co mogę jeszcze sprawdzić. Szukam już wszystkich odpowiedzi żeby sie z tym nie p...... za długo. Ostatni tydzien spędzony w na warsztacie, kupę kosztów i nadal zero efektu. Zaczarowany ołówek i niby to tylko fiat.

Napisano

> Witam wszystkich. Mam pewien problem z takowym autkiem. A zatem Autko w dieslu jak widać bardzo

> ładne ale nie zapala. Na plaku bez roblemu. Autko sprawdzony ma układ rozrządu i wszystko jest

> oki. Pod kompem wyświetla sie błąd - brak synchronizacji ???? Podobno to może być czujnik

> położenia wału ale czy aż taki wpływ ma ten klajśmider żeby silnik nie odpalił ?? Widac ktoś

> już podmieniał czujniki bo stary oryginalny jeszcze wisi na kablach nie odcięty. Zagadka z

> która rozkładają rece moi znajomi mechanicy.

> Pozdrawiam i będę czekał na wasze podpowiedzi.

I co dalej , po odpaleniu na plaka działa dalej czy gaśnie po jakiś czasie . Jakby czujnik był walniety to gadał by doputy dopuki plak jest w dolocie . Jakieś spadki napięć mogą być przy rozruchu i czujniki głupieją hmm.gif

W ogóle ile jest tam czujników ( nie znam tego motoru) , w HDi -kach jest czujnik na wale i na wałku rozrządu. Brak synchronizacji tych czujników i lipa

Napisano
  • Autor

> I co dalej , po odpaleniu na plaka działa dalej czy gaśnie po jakiś czasie . Jakby czujnik był

> walniety to gadał by doputy dopuki plak jest w dolocie . Jakieś spadki napięć mogą być przy

> rozruchu i czujniki głupieją

> W ogóle ile jest tam czujników ( nie znam tego motoru) , w HDi -kach jest czujnik na wale i na

> wałku rozrządu. Brak synchronizacji tych czujników i lipa

A fakt nie wspominałem o tym. na plaku odpala ale tylko na plaku i gaśnie bo diesla nie podaje. Ciśnienie na listwie jest w normie - sprawdzone na kompie. Czujniki są dwa wałka i wału. Brak synchronizacji rozumie ale rozrząd jest oki. problem w tym ze nie wszystkie komputery diagnostyczne nazywają problem tak samo. Po świętach zamontuje nowy czujnik i zobaczymy co się będzie działo.

Napisano

masz tyko trzy powody : czujnik wału korbowego . czujnik wałka rozrządu, złe ustawienie rozrządu

jeżeli to prawda,że rozrząd jest ok to zacznij od czujnika wału , a potem to tylko zrzut paska i czujnik wałka który raczej rzadko pada a może jakaś przerwa w instalacji ???

Napisano

Cudów nie ma - jeśli czujniki są ok to źle jest rozrząd. Jak to sprawdzaliście, co z klinami na kole górnym i dolnym? Sugerowałbym sprawdzić górne koło...

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Cudów nie ma - jeśli czujniki są ok to źle jest rozrząd. Jak to sprawdzaliście, co z klinami na

> kole górnym i dolnym? Sugerowałbym sprawdzić górne koło...

> Pozdro

Też juz to sprawdzałem , górne koło jest na klinie było troszeczkę pordzewiałe od wewnatrz i tym też sie zająłem. ALE mam pewne wątpliwości co do puktów na rozrzadzie. Ktoś juz kilka ich tam namacał. Był u mnie znachor co niby obczaja sprawę ale duzo nie zdziałał. Ma ktoś moze z was fotki lub inne foto gdzie są prawidłowe punkty ustawień rozrządu tak dla pewności spoglądne. Czujnik wału kupiłem nowy. Czujnik wałką tez słyszałem że pada rzadko ale by odpalał tylko by troszkę moze na obrotach wariował. I teraz jest pytanie co bedzie jak rozrząd jest gites ustawiony i czujnik wału funkel nowy?? Jak kolega napisał coś na kablach a tu juz tylko elektromajster w gre wejdzie. Albo nową wjąche sie kupi. Zobaczy sie jutro dzis jeszcze Świetuje pub2.gif a tak w ogóle to Najlepszego zlosnik.gif

Napisano

""Był u mnie znachor co niby obczaja sprawę ale duzo nie zdziałał"""

ja wszystko rozumię,że koszty,koszty , koszty ale taką metodą to daleko nie zajedziemy niestety , daj to auto do kogoś kto zna ten silnik bo popadniesz w większe koszty a my będziemy zgadywać do oporu jak sobie życzysz smile.gif

na wał zakładasz "lizak"( przyrząd ) a koło wałka ma znak ( nacięcie ) zgrywa się ze znakiem na części obudowy plastykowej smile.gif

Napisano
  • Autor

> ""Był u mnie znachor co niby obczaja sprawę ale duzo nie zdziałał"""

> ja wszystko rozumię,że koszty,koszty , koszty ale taką metodą to daleko nie zajedziemy niestety ,

> daj to auto do kogoś kto zna ten silnik bo popadniesz w większe koszty a my będziemy zgadywać

> do oporu jak sobie życzysz

> na wał zakładasz "lizak"( przyrząd ) a koło wałka ma znak ( nacięcie ) zgrywa się ze znakiem na

> części obudowy plastykowej

Narazie koszty są niewielkie ok.gif także bulu nie ma. Mam jednak pewne podejżenia co do znachora ustawiającego rozrząd, a zatem chodzi mi o punkt na kole wału bo są niby dwa , ten na krawędzi i według znachora takie wystające oczko na kole co pewnie jest to do tzw lizaka i chyba rozrząd jest przestawiony i dlatego brak synchronizacji. Zaraz sie za to zabieram i zobaczymy.

Napisano
  • Autor

No już po kaczakach. Kupiłem nowy pasek ze znakami do ustawienia i sie to zrobiło. Błąd brak synchrnizacji zniknął i nie ma już żadnego ale auto mimo to nie odpala. Myśle ze Znachor bo patrzyłem jak był ustawiony zapłon wdług niego przestawił go o 6 zębów co na pewno zakonczyło sie kolizją i głowica jest do robienia. Także trudno sie mówi i żyje sie dalej.

Pozdrawiam i dzieki za pomoc

Napisano

Myśle ze Znachor bo patrzyłem jak był ustawiony zapłon wdług niego przestawił go o 6 zębów co na pewno zakonczyło sie kolizją i głowica jest do robienia

facepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.gif nikt nie jest alfą i omegą ale i tak ręce i nogi opadają

zanim ściągniesz głowicę sprawdzić ciśnienie bo znowu sie na darmo wykosztujesz

jak głowica ma być uszkodzona skoro piszesz ,że silnik nie pracował , a na rozruszniku by się zablokował lub byłoby słychać jakiś odgłosy , walenie,trzaski

ja już sie pogubiłem ale życzę powodzenia w walce z żelazem smile.gif

Napisano
  • Autor

życzę powodzenia w walce z żelazem

No dzięki ale ja już mam kłopot z głowy , nie bawie sie w rzeźbienie na sztuke i nie opłacało mi sie tego robić żeby zarobić także tym bedzie sie martwić nowy właściciel. Auto zostało sprzedane jako uszkodzone ok.gif Jedno jest pewne że znachorowi już podziękowałem zlosnik.gif

Pozdrawiam

Napisano

> ""Był u mnie znachor co niby obczaja sprawę ale duzo nie zdziałał"""

> ja wszystko rozumię,że koszty,koszty , koszty ale taką metodą to daleko nie zajedziemy niestety ,

> daj to auto do kogoś kto zna ten silnik bo popadniesz w większe koszty a my będziemy zgadywać

> do oporu jak sobie życzysz

> na wał zakładasz "lizak"( przyrząd ) a koło wałka ma znak ( nacięcie ) zgrywa się ze znakiem na

> części obudowy plastykowej

I blokad to tego nie trzeba tak naprawdę - nowy pasek ma znaki koła i dolne i górne też takowe mają. Jak widzę inteligentów co to markerem znaczą to ręce załamuje...

Sprawdzić kliny góra i doł, jeśli czujniki są ok (często górny uszkadzają przy złym demontażu koła wałka) i rozrząd jest dobrze złożony musi działać

Napisano
Typowo po polsku, naprawiać za 100pln żeby potem 3k wsadzić crazy.gif
Napisano

> I blokad to tego nie trzeba tak naprawdę - nowy pasek ma znaki koła i dolne i górne też takowe

> mają. Jak widzę inteligentów co to markerem znaczą to ręce załamuje...

> Sprawdzić kliny góra i doł, jeśli czujniki są ok (często górny uszkadzają przy złym demontażu koła

> wałka) i rozrząd jest dobrze złożony musi działać

masz .... niż smile.gif:):) to chyba nie do mnie ??? nie pisałem o farbkach smile.gif:):)

Napisano

> masz .... niż smile.gif:) to chyba nie do mnie ??? nie pisałem o farbkach smile.gif:)

Nie do Ciebie.

Niemniej powiem Ci, że jak pewne ASO w 159 2.4 200 zrobiło rozrząd to kwadratowe oczy robiliśmy - nie dość że o ząb przestawiony to dalej pozostaje zagadką co autor miał na myśli robiąc tyle kropek markerem, że zarówno górne i górne koło rozrządu za biedronki mogło robić...

Napisano

"zagadką co autor miał na myśli robiąc tyle kropek markerem"

no co smile.gif może nie mógł się .... wstrzelić hehehe

Napisano

> Niemniej powiem Ci, że jak pewne ASO w 159 2.4 200 zrobiło rozrząd to kwadratowe oczy robiliśmy -

Swego czasu byłem świadkiem rozmowy między mechanikami w ASO. Coś w stylu:

- Heniu, do tego silnika (1.6 16V by Fiat) trzeba zakladac blokady na rozrząd?

- ee nie trzeba, chyba...

:-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.