Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znacie jakies patenty (modyfikacje)dolotu powietrza przy LPG

Featured Replies

Napisano

Hello

Jakis czas temu opisywałem problem jaki miałem i po częsci nadal mam. Gaśnie mi na benzynie, a na LPG chodzi normalnie. Podejrzewałem filtr paliwa ale to nie to.

Czy możliwe jest że dostaje za dużo zimnego powietrza i przez to gaśnie mi silnik podczas jazdy na benzynie???

Jak było cieplej to nie miałem z tym problemów

Jak macie jakieś fajne patenty podłaczenia dolotu powietrza ten przed filtrem (u siebie mam zdjęty) to będę wdzięczny

Napisano

..

> Jak macie jakieś fajne patenty podłaczenia dolotu powietrza ten przed

> filtrem (u siebie mam zdjęty) to będę wdzięczny

Dwa kolanka kanalizacyjne srednicy 50 mm wklejone w obudowe filtru powietrza i skierowane w strone tyłu tak żeby podczas jazdy powietrze nie bylo "wdmuchiwane" grinser006.gif

dolot.jpg

Napisano

Mi przykladowo na poczatku jak zalozylem LPG gasl na wolnych obrotach (czy. na luzie) przy dojezdzaniu do swiatel. Problem zniknal gdy po poradzie mechanika zdjalem gumowe kolanko z wlotu na filtr powietrza. No ale to bylo na LPG'u, na benzynie wszystko bylo si. Moze masz problem z zaplonem...

Napisano

U mnie mam wąż oryginalny, odpięty od tego mocowanie przy atrapie i wywinięty odwrotnie do kierunku jazdy. Nie ma żadnych problemów, samochód jeździ jak marzenie a wąż nie pokaleczony i w razie czego można go z powrotem zamontować jak oryginalnie był.

Pozdr,

Grid

Napisano

> Hello

> Jakis czas temu opisywałem problem jaki miałem i po częsci nadal mam.

> Gaśnie mi na benzynie, a na LPG chodzi normalnie. Podejrzewałem

> filtr paliwa ale to nie to.

> Czy możliwe jest że dostaje za dużo zimnego powietrza i przez to

> gaśnie mi silnik podczas jazdy na benzynie???

> Jak było cieplej to nie miałem z tym problemów

> Jak macie jakieś fajne patenty podłaczenia dolotu powietrza ten przed

> filtrem (u siebie mam zdjęty) to będę wdzięczny

to chyba raczej nie problem z dolotem, no chyba że masz go zatkanegi i powietrze dostaje w znikomych ilościach

Napisano
  • Autor

> Moze masz problem z zaplonem...

prawdę mówiąc z odpalaniem nie mam problemu, a robię to na benzynie.

U siebie nie mam żadnego 'patentu' i z przodu filtra powietrza mam tylko wyjscie na rórę (skierowane w stronę grila) i nic więcej. Stąd moje podejrzenie że tu leży problem ze zdmuchiwaniem pracy silnika w czasie jazdy

Jesli się mylę to może jakiś inny pomysł czemu tak się dzieje

> to chyba raczej nie problem z dolotem, no chyba że masz go zatkanegi

> i powietrze dostaje w znikomych ilościach

nie mam zatkanego, wąż jest zdjęty. Najgorsze jest to że jak jade na benzynie to potrafi mi zgasnąć w najmniej oczekiwanych momentach i to zaczyna się robić troszkę nieciekawe, nie mowiąc o bezpieczeństwie

Napisano

Zamiast gumy prowadzącej od filtra do atrapy z przodu mam założone na filtrze kolanko pcv 90stopni. Ciężko było wcisnąć ale jak posmarujesz na filtrze i w kolanku uszczelkę płynem do mycia naczyń (ludwik waytogo.gif) to wejdzie bez problemu. Wylot kolanka skierowałem w dół. Jak do tej pory (odpukać) nie mam problemów.

Napisano
  • Autor

> Zamiast gumy prowadzącej od filtra do atrapy z przodu mam założone na

> filtrze kolanko pcv 90stopni. Ciężko było wcisnąć ale jak

> posmarujesz na filtrze i w kolanku uszczelkę płynem do mycia

> naczyń (ludwik ) to wejdzie bez problemu. Wylot kolanka

> skierowałem w dół. Jak do tej pory (odpukać) nie mam problemów.

ok thx

Jak wrócę z roboty to spr

Może jeszcze jakieś inne patenty ktoś stosuje??

Napisano

> ok thx

> Jak wrócę z roboty to spr

> Może jeszcze jakieś inne patenty ktoś stosuje??

U mnie ta rura od kolektora do filtra jest odłączona od kolektora i skierowana do tyłu.

Napisano

> U mnie ta rura od kolektora do filtra jest odłączona od kolektora i

> skierowana do tyłu.

to znaczy że nie masz filtrowania powietrza. yikes.gif

Napisano

> to znaczy że nie masz filtrowania powietrza.

Dlaczego? Przecież "świeże" powietrze dostarczanejest od przodu a nie z kolektora. confused.gif

Napisano

> Dlaczego? Przecież "świeże" powietrze dostarczanejest od przodu a nie

> z kolektora.

napisałeś że rura jest odłączona od kolektora czyli powietrze wpada sobie do kolektora prosto spod maski.

Napisano

Witam

Przyczyną nie musi być koniecznie ustawienie wlotu powietrza, być może to pompa paliwowa kończy żywot hmm.gif . Jeżdżąc na LPG trzeba pamiętać o odpowiedniej ilości Pb w zbiorniku, przynajmniej powyżej rezerwy(najlepiej koło połowy) by pompka na sucho nie pracowała. Ja wlot mam poprowadzony na dół i skierowany w przeciwnym kierunku do jazdy.

Napisano

> napisałeś że rura jest odłączona od kolektora czyli powietrze wpada

> sobie do kolektora prosto spod maski.

Ok. Pewnie coś napmieszałem z opisem/nazewnictwem . Zrobię zdjęcie i dołącze do wątku

hmm.gif

Napisano

IMHO to nie wina dolotu i zmiana nic tu nie pomoże.

Doloty zmienia się na gazie a nie benzynie.

Dla pewności zdejnij po prostu ten gumowy łącznik, przy chłodnicy.

Pozdr

Napisano

ze gasnie na gazie to rozumiem ale na benzynie, to raczej nie jest wina dolotu. Wszyscy pisza ze zmieniaja cos w dolocie. Ja u siebie mam wszystko jak powinno byc tzn zalozony gumowy łącznik od atrapy i nic sie nie dzieje. Wszystko zalezy od odpowiedniej regulacji LPG. Wczesniej mialem elektronike Autronic AL700 i zdazało sie ze zwiewało tzn gasł przy wyrzuceniu na luz. Z elektronika Bingo jeszce sie to nie zdarzyło

pozdr

Napisano
  • Autor

> Witam

> Przyczyną nie musi być koniecznie ustawienie wlotu powietrza, być

> może to pompa paliwowa kończy żywot . Jeżdżąc na LPG trzeba

> pamiętać o odpowiedniej ilości Pb w zbiorniku, przynajmniej

> powyżej rezerwy(najlepiej koło połowy) by pompka na sucho nie

> pracowała. Ja wlot mam poprowadzony na dół i skierowany w

> przeciwnym kierunku do jazdy.

Tego akurat pilnuję i chyba tylko raz mi się zbliżyło do rezerwy tak to mam zawsze ok 1/3 baku

Napisano

Kolega chyba chciał powiedzieć że rurę od kolektora wydechowego ma skierowaną do tyłu, a ta czapka co jest na zespole wtryskiwacza to chyba nazywa się chwytem powietrza hmm.gif

Napisano

elo, jak gaśnie na pb a na lpg chodzi normalnie to nie jest to wina braku "patentu" dolotu powietrza. gdyby było odwrotnie tzn na pb normalnie a na lpg gasłby gdybyś wrzucał na looz na prędkości to fakt, najczęściej to dolot. Ja wywaliłem trąbkę co zbiera powietrze z grila do filtra i dałem rurkę alu typu flex tak skierowałem żeby zbierała zimne powietrze z dołu.

Napisano
  • Autor

> elo, jak gaśnie na pb a na lpg chodzi normalnie to nie jest to wina

> braku "patentu" dolotu powietrza

Hmm skoro tak to nie mam juz pomyslu. Pojade jeszcze raz na regulacje tylko tym razem do jakiegos innego gazownika zobaczymy co on powie. Mam nadzieje ze cos poradzi

Napisano

> Hmm skoro tak to nie mam juz pomyslu. Pojade jeszcze raz na regulacje

> tylko tym razem do jakiegos innego gazownika zobaczymy co on

> powie. Mam nadzieje ze cos poradzi

ale jak na lpg chodzi normalnie to po co do gazownika??

hmm.gif

• 5 lat później...
Napisano

A moze poprostu masz przyspieszony zaplon (podobno na gazie jest tak wskazane). Na gazie jest ok a na benzynie spadają za bardzo obroty (za mały moment obrotowy) i gaśnie.

Ja tak mam. Odpalam na benzynie troche przejadę np wyjazd z parkingu i potem na gaz.

Pryspieszenie zapłonu (kąt wyprzedzenia)dla gazu powoduje większy moment obrotowy i mniejsze za razem zużycie gazu.

Tego dowiedzialem sie od mechanika.

Napisano

Może sprawdź przewody podciśnieniowe, ten co idzie do obudowy filtra powietrza, on reguluje klapką która doprowadza zimne,cieple powietrze. W tej obudowie jest tak jakby termostat, może się zastał bo go rdza wzieła. I załóż sobie rurę tą od kolektorów wydechowych do obudowy. Może pomoże :D

Napisano

> może się zastał bo go rdza wzieła.

Eee, jedynym podatnym na rdzę elementem jest tam sprężyna (ocynkowana) wink.gif.

Napisano

Może i tak nie wiem dokładnie. Ale łączki przewodów podciśnieniowych może zobaczyć czy nie są popękane, może ciągną lewe powietrze tongue.gif

Napisano

Gdy instalacja II generacji jest zamontowana w silniku z wielowtryskiem i gdzie wtedy z reguły chwyt powietrza jest z przodu maski, prawidłowo i profesjonalnie powinna być założona tzw kompensacja. Kompensuje się tylko komorę II stopnia reduktora (prościej niż silnikach uturbionych gdzie kompensuje się obydwie komory) aby zlikwidować nadciśnienie wynikające z wpadającego powietrza i zaburzające pracę instalacji podciśnieniowej. Reduktor powinien być wyposażony w króciec do podłączenia rurki kompensacyjnej. Jeżeli go nie ma to się go dorabia. Łączy się komorę II stopnia reduktora z dolotem przed filtrem i dzięki temu stabilizuje się pracę reduktora. Wydatkowanie gazu jest wtedy zależne tylko od podciśnienia generowanego przez mikser, filtr i elementy dolotu i nie psuje go nadciśnienie wpadającego powietrza. Dolot zostaje fabryczny, poprawia się napełnianie cylindrów, powietrze jest zimne a nie gorące spod maski. Powyższe ma na celu poprawienie warunków pracy na LPG. Tak jak koledzy sugerowali nie ma związku z pracą na NoPB. To może być problem pompy lub szwankującego emulatora wtryskiwaczy (odcinającego wtryski na LPG).

Na GNU znajdziesz więcej nt kompensacji. tu jeden z przykładów

Napisano

wszim, zgadzam się z Tobą w 100%. Chyba nawet Ty kiedyś pomogłeś mi z kompensacją. Od tamtej pory śmiga na LPG bez problemu. Kiedyś potrafił zgasnąć lub szarpnąć nawet gdy zmieniałem (powoli) na V bieg przy dużej prędkości. O ile pamiętam, to nawet zmniejszyło się spalanie LPG.

Jeszcze taka ciekawostka. Moją instalację z kompensacją oglądał niby doświadczony gaziarz i twierdził, że pierwszy raz spotyka się z kompensacją. Powiedział, że jeżeli działa, to ok i podrapał się po głowie.

Zauważyłem, że żaden instalator nie zakłada kompensacji, tylko kombinuje z dolotem, a wiele reduktorów ma specjalną końcówkę do zainstalowania wężyka do kompensacji.

Widziałem też patent, że rurkę kompensacji od parownika zamiast do dolotu gaziarz wetknął w głąb komory silnika, jednocześnie zatykając otworki w obudowie parownika od strony membrany. Twierdził, że powietrze z grilla za mocno dmucha po reduktorze i wpływa na membranę przez te otworki w obudowie. Może i trochę miał rację, ale chyba nie wiedział do czego może służyć ten wężyk.

U kolegi Qbika wydaje mi się, że problem nie ma nic wspólnego z LPG. Zaczął bym od podmiany wtrysków, bo można to zrobić stosunkowo łatwo. Zależy jeszcze jak długo autko jeździ na LPG. Jeżeli długo, to tym bardziej wtryski mogą być podejrzane.

Kiedy tak właściwie gaśnie? Na luzie, czy w czasie normalnej jazdy na biegu?

Kompensację i tak warto zrobić niż niż bawić się w ściąganie lub przerabianie rury dolotu. Z doświadczenia wiem, że zabawa z odwracaniem rury nie eliminuje problemu w 100%. Z kompensacją silnik zachowuje się na LPG tak samo jak na noPb. Nie zdarzyło mi się jeszcze żeby zgasł, a sprawdzałem nawet przy 160km/h

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.