Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana rozrządu w 1.4

Featured Replies

Napisano

Witam, chyba wymienię sobie rozrząd w moim 1.4 i nasuwa mi sie w żwiązku z tym kilka przemyśleń, pytań>? przeczytałem ten manual http://www.fiatuno.pl/fiatuno,1,553.html

1. zakładając, że mam dobrze ustawiony rozrząd to po co w ogóle mam sie przejmować tymi znacznikami? nie wystarczy po prostu zrzucić stary pasek i nie kręcąc tymi kołami żebatymi rzucić star pasek a założyc nowy? (teoretycznie pytam)

2. zakładając, że mam dobrze ustawiony rozrząd to jeżeli przy wymianie ustawie górne koło w dobrej pozycji ze znacznikiem to automatycznie pozostałe znaczniki (na dolnym kole, na skrzyni biegów) będą dobrze ustawione?

3. w manualu David111 pisze, że palec ma wskazywać 4 cylinder, a gość w komentarzu pisze ze nr 1, to jak to jest w końcu?

4. Jakim kluczem odkręca się napinacz?

5. Co wymienić przy okazji? (pompa wody odpada bo jej w 1.4 nie napędza rozrząd) jakieś uszczelniacze itp? ewentualnie jak tak to jakie rozmiary tam są?

byłbym bardzo wdzięczny jak ktoś by mi konkretnie rzeczowo odpisał na moje przemyślenia:)

Napisano

> Witam, chyba wymienię sobie rozrząd w moim 1.4 i nasuwa mi sie w żwiązku z tym kilka przemyśleń,

> pytań

> 1. zakładając, że mam dobrze ustawiony rozrząd to po co w ogóle mam sie przejmować tymi

> znacznikami? nie wystarczy po prostu zrzucić stary pasek i nie kręcąc tymi kołami żebatymi

> rzucić star pasek a założyc nowy? (teoretycznie pytam)

Po pierwsze to wałek z zaworami nie kręci się płynnie tylko przeskakuje, ma duże opory w pewnych "miejscach" a w innych sam robi "hop".... bardzo trudno go po prostu ustawić nie zruszyć.

Po drugie - naciągając pasek koła też się mogą obrócić.

Znaki są niezbędne i zapomnij o tym, żeby ich nie ustawić nono.gif

Przynajmniej nie w tym silniku bo jest kolizyjny.

W fire możesz się zabawiać - najwyżej będzie źle pracował albo wcale... ale i tak szkoda czasu.

> 2. zakładając, że mam dobrze ustawiony rozrząd to jeżeli przy wymianie ustawie górne koło w dobrej

> pozycji ze znacznikiem to automatycznie pozostałe znaczniki (na dolnym kole, na skrzyni

> biegów) będą dobrze ustawione?

Wał (dolny) i wałek (górny) kręcą się z różnymi prędkościami - w stosunku 2:1.

Dlatego ustawiaj oba znaki na górze i na dole i nie kombinuj grinser006.gif

Resztę niech Ci napisze ktoś kto ma 1.4 bo ja tam rozmiarów kluczy nie pamiętam (ale znając życie to 13 jak wszędzie).

A tak w ogóle to może na pierwszy raz niech Ci ktoś pomoże kto to robił cfaniaczek.gif

Napisano

> Witam, chyba wymienię sobie rozrząd w moim 1.4 i

> 1. zakładając, że mam dobrze ustawiony rozrząd to po co w ogóle mam sie przejmować tymi

> znacznikami? nie wystarczy po prostu zrzucić stary pasek i nie kręcąc tymi kołami żebatymi

> rzucić star pasek a założyc nowy? (teoretycznie pytam)

można i tak, ale cechy na kołach ułatwią pracę, dodam, że na pasku, który założyłem (na grzbiecie) były dwie białe kreski, które pokrywały się z cechami na kołach. jak wszystko dobrze poskładasz, to nie uszkodzisz sobie silnika.

> 2. zakładając, że mam dobrze ustawiony rozrząd to jeżeli przy wymianie ustawie górne koło w dobrej

> pozycji ze znacznikiem to automatycznie pozostałe znaczniki (na dolnym kole, na skrzyni

> biegów) będą dobrze ustawione?

jak już kolega glaca wspomniał - wałek kręci się 0,5x tego, co wał korbowy, więc mimo tego, że cecha na wałku będzie OK, to na wale korbowym może wymagać jeszcze pół obrotu.

> 3. w manualu David111 pisze, że palec ma wskazywać 4 cylinder, a gość w komentarzu pisze ze nr 1,

> to jak to jest w końcu?

nie wiem, nie czytałem, pasek wymieniłem patrząc jedynie na cechy na kołach - palcem sobie głowy nie zawracałem biglaugh.gif

> 4. Jakim kluczem odkręca się napinacz?

ZTCP to są śrubki M8, więc 13 - w każdym bądź razie nie jest to jakiś specjalny klucz.

> 5. Co wymienić przy okazji? (pompa wody odpada bo jej w 1.4 nie napędza rozrząd)

ja wymieniłem pasek klinowy/wieloklinowy/wielorowkowy (jak zwał - tak zwał spineyes.gif), bo był w dużo gorszym stanie, niż rozrządu, a w silniku 1.4 jest równie ważny: bez napędu pompy wody daleko nie ujedziesz. o ile dobrze pamiętam - mam pasek GATES 4PK932 (niech ktoś to potwierdzi/zdementuje).

> byłbym bardzo wdzięczny jak ktoś by mi konkretnie rzeczowo odpisał na moje przemyślenia:)

ależ proszę bardzo waytogo.gif30.GIF

Napisano
  • Autor

no fajnie mi wyjaśniliście, wiem mniej więcej o co chodzi, pierwszy raz będe to robił ale chyba sie podejme, moze jakiegos kumpla wezmę do pomocy

a jeszcze powiedzcie mi koła jak rozumiem mogę ustawiać (obracać) tylko zgodnie z ruchem wskazówek zegara? czy to nie ma znaczenia?

a co do tych simmeringów? są tam jakies? wymienia się to?

Napisano

nikt mu nie wspomnial o zaje*istej nakretce kola pasowego na klucz 36 po tym to sie chopak moze zniechecic i pierdyknie ta robota zlosnik2.gif

krecisz zgodnie z kierunkiem obracania sie walu czyli w tylko w prawo(zgodnie ze wskazowkami zegara) podstawa jak juz wspominali to dobrze ustawic cechy, pamietaj ze przy walku rozrzadu z obudowy trze wysunac ten kawalek plastiku.

cechy sa fajnie pokazane w sam naprawiam uno - se poszukaj

nakretke kola pasowego odkrecasz tak:

hebel trzymasz wcisniety wrzucasz 5 bieg bierzesz dobry klucz odczkowy nr 36 i mlotek zakladasz klucz i walisz mlotkiem po kluczu jak bedziesz normlanie targal za niego to tylko sie nameczysz i obrocisz walem co najwyzej a nakretka jak byla tak bedzie nie odkrecona, pitolenia z tym jest troche chyba ze masz pneumata oink.gif

simmery jak pluja olejem to wymien, jakie wymiary to se poszukaj kilka tematow nizej bo sie pytalem o to ostatnio

nie zapomnij wymienic takze rolki napinajacej

Napisano
  • Autor

> nikt mu nie wspomnial o zaje*istej nakretce kola pasowego na klucz 36 po tym to sie chopak moze

> zniechecic i pierdyknie ta robota

o cholera właśnie mnie zniechęciłeś:D, bo jak mam jeszcze kupić taki klucz to chyba bardziej opyla mi się to dać mechanikowi

> nakretke kola pasowego odkrecasz tak:

> hebel trzymasz wcisniety wrzucasz 5 bieg bierzesz dobry klucz odczkowy nr 36 i mlotek zakladasz

> klucz i walisz mlotkiem po kluczu jak bedziesz normlanie targal za niego to tylko sie

> nameczysz i obrocisz walem co najwyzej a nakretka jak byla tak bedzie nie odkrecona, pitolenia

> z tym jest troche chyba ze masz pneumata

przepraszam, zadam głupie pytanie, tylko się proszę nie śmiać bo nigdy nie rozbierałem rozrządu

po co właściwie mam odkręcać nakretke kola pasowego? w manualu który wrzuciłem wyżej nic o tym nie było

nie wystarczy poluzować napinacz tym kluczem 13 i pozamieniać paski?

> nie zapomnij wymienic takze rolki napinajacej

rolke kupiłem SKF

Napisano

kolego z prostej sprawy...

bo nie sciagniesz tego paska z kola pasowego rozrzadu walu korbowego

Napisano
  • Autor

myślałem, że się podejmę tego, ale jednak pasuje.. za dużo mogę zepsuć, dam mechanikowi

w każdym razie dzięki każdemu za odpowiedzi

a nie wydaję wam się, że w tym manualu który podałem wyżej na zdjęciu nr 4 jest pokazany pasek klinowy a nie rozrządu?

jakiś ten manual dziwny

Napisano

> kolego z prostej sprawy...

> bo nie sciagniesz tego paska z kola pasowego rozrzadu walu korbowego

Nie wiem jak w 1.4 ale w 1.5 można wyjąć pasek rozrządu bez zdejmowania koła pasowego. 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

a z tym kluczem 36 to nie jest to pomyłka jakaś? na pewno tak jest?

bo przecież to taka duża nakrętka, że wydaję mi się aż nie możliwe

Napisano

> a z tym kluczem 36 to nie jest to pomyłka jakaś? na pewno tak jest?

> bo przecież to taka duża nakrętka,

potwierdzam, klucz sztorcowy 36, najlepiej z "napędem" 3/4" biglaugh.gif

a duże nakrętki? są jeszcze większe, niż na klucz 36... cfaniaczek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.