Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z porannym odpalaniem jak zimny silnik 1.2 8V

Featured Replies

Napisano

Witam

Na wstepie napisze że tyczy to sie Palio 1.2 8V ale ze względu że siedza tu lepsze fachury więc mam nadzieje że ktoś mi pomoże....

Otóz sprawa wygląda nastepująco:

Sa duże problemy z pierwszym odpaleniem po dłuższym postoju (raczej tylko jak samochód przestoi całą noc) samochód zapala z dobrym wiatrem po 5-6 długim krecenia, przy jakimś 4 zaczyna łapać ale jeszcze nie odpala, jak silnik już zapali pochodzi z 1 minute, wszystko jest ok przez cały dzień.... dzieje się to tylko przy pierwszym odpaleniu, świece i przewody zmienione na nowe, przepustnica wymyta, samochód posiada LPG II generacji, iskra przy kręceniu (w momencie jak nawet nie ma zamiaru załapać) jest wyraźna i gruba wink.gif (sprawdzane na pierwszym cylindrze, przy próbie odpalenia tylko na LPG można powiedzieć, że jest lepiej zapali za drugim kręceniem.....

A żeby było ciekawej czasem potrafi zapalić sie kontrolka (kluczyk nie wtrysk), przy podpięciu kompa wywalało błąd Sondy lambda MAX Bogato, mi na myl przychodzi moze uszkodzony czujnik temp. silnika, ale kiedy na rozgrzanym silniku podpinałem kompa to w progtamie (o ile to wiarygodne) pokazywał według mnie mniej wiecej zgadzającą sie temp.. A i jakos mi sięwydaje że ostatnio coś długo pompka pracuje.... ale to moze tylko takie złudzenie.

Więc suma sumarum nie mam zbytnio pomysłów co mu moze byc.....

Z góry dziekuje za wszelkie sugestie....

Pozdrawiam zlosnik.gif

Napisano

Poszukaj wątków na temat tego problemu.

Temat stary jak to forum.

Sory. masz rację, gdzieś te wątki poznikały.

A odnośnie odpalania, przyczyna może leżeć po stronie gazu.

Sprawdź elektrozawór. być może nie trzyma i w kolektorze dolotowym masz gaz zamiast powietrza. Może też nie trzymać któryś wtrysk gazowy. Wtedy przy rozruchu zamiast mieszanki benzyna-powietrze masz mieszankę benzyna-gaz i efekcie problemy z odpalaniem. Nie mówię że to przyczyna na 100%, ale ja miałem właśnie taką sytuację.

Napisano
  • Autor

> Poszukaj wątków na temat tego problemu.

> Temat stary jak to forum.

Hmmm.... czy mógłbyś mi pomóc bo już korzystałem z szukajki i jakoś nie znalazłem żadnego tematu związanego z moim wink.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> A jak wygląda spalanie na benzynie?

Nie powiem ci bo samochód jest eksploatowany na LPG, benzyna jest używana tylko do rozruch lub w sytuacji gdy zabraknie LPG....

EDIT:

Błędy jakie wyrzuca sterownik:

bdy.png

Dane z czujników (zimny silnik):

parametrysilnika.png

Napisano

> Nie powiem ci bo samochód jest eksploatowany na LPG, benzyna jest używana tylko do rozruch lub w

> sytuacji gdy zabraknie LPG....

> EDIT:

> Błędy jakie wyrzuca sterownik:

> Dane z czujników (zimny silnik):

Zakładając, że masz dobrze zrobioną i wystrojoną instalację LPG, to możliwe przyczyny były by:

- biorąc pod uwagę błąd immo, faktyczny problem z połączeniem między kompem i immo

- problem z masami

- walnięta sonda lambda (albo źle zaemulowana w sterowniku LPG, ale ja naprawdę się na gazie nie znam, więc nawet nie wiem jak to jest rozwiązane z sondą i LPG).

- syf w układzie paliwowym / pompa paliwa na wyjściu

Z tym, że te trzy rzeczy się nie wykluczają nawzajem.

Napisano
  • Autor

> Zakładając, że masz dobrze zrobioną i wystrojoną instalację LPG, to możliwe przyczyny były by:

> - biorąc pod uwagę błąd immo, faktyczny problem z połączeniem między kompem i immo

> - problem z masami

> - walnięta sonda lambda (albo źle zaemulowana w sterowniku LPG, ale ja naprawdę się na gazie nie

> znam, więc nawet nie wiem jak to jest rozwiązane z sondą i LPG).

> - syf w układzie paliwowym / pompa paliwa na wyjściu

> Z tym, że te trzy rzeczy się nie wykluczają nawzajem.

Hmmm musze sprawdzić jak się samochód będzie zachowywał z całkiem odpiętą sondą.... ogólnie ci powiem że wszystko to mi tak średnio pasuje, to co podałeś jak najbardziej ok, no ale jak by był jednak ten syf w układzie paliwowym to cały czas miał by problemy z odpalaniem, lub i nawet podczas jazdy, a to dzieje sie tylko po długim (nocnym) postoju poźniej jest OK

Napisano

> Hmmm musze sprawdzić jak się samochód będzie zachowywał z całkiem odpiętą sondą.... ogólnie ci

> powiem że wszystko to mi tak średnio pasuje, to co podałeś jak najbardziej ok, no ale jak by

> był jednak ten syf w układzie paliwowym to cały czas miał by problemy z odpalaniem, lub i

> nawet podczas jazdy, a to dzieje sie tylko po długim (nocnym) postoju poźniej jest OK

Może nie zmykać dobrze gazu i jest jak już kolega pisał.

Masz w kolektorze dużo gazu i dodajesz jeszcze benzynę to jest za bogato.

Jeżeli łatwiej zapala na gazie, to jest to.

Można zrobić następującą próbę:

albo wyjeździć gaz do zera,

lub zamknąć zawór na zbiorniku i wyjeździć gaz do końca, i sprawdzić jak wtedy zapala na benzynie.

Jeżeli będzie dobrze to już znasz przyczynę.

Jeżeli nadal będezie tak dziwnie zapalał to może to UPG.

Napisano
  • Autor

> Może nie zmykać dobrze gazu i jest jak już kolega pisał.

> Masz w kolektorze dużo gazu i dodajesz jeszcze benzynę to jest za bogato.

> Jeżeli łatwiej zapala na gazie, to jest to.

> Można zrobić następującą próbę:

> albo wyjeździć gaz do zera,

> lub zamknąć zawór na zbiorniku i wyjeździć gaz do końca, i sprawdzić jak wtedy zapala na benzynie.

> Jeżeli będzie dobrze to już znasz przyczynę.

No fakt coś takiego mogę zrobić nie problem, tylko dopiero w czwartek jak sprawdzę to napisze co i jak....

> Jeżeli nadal będezie tak dziwnie zapalał to może to UPG.

UPG ?? ale jak ?? przecież jak by byol pad UPG to raczej by nie odpalał jak ciepły, no i raczej by się to objawiało cały czas a nie tylko za pierwszym odpaleniem jak zimny....

Napisano

> No fakt coś takiego mogę zrobić nie problem, tylko dopiero w czwartek jak sprawdzę to napisze co i

> jak....

> UPG ?? ale jak ?? przecież jak by byol pad UPG to raczej by nie odpalał jak ciepły, no i raczej by

> się to objawiało cały czas a nie tylko za pierwszym odpaleniem jak zimny....

Jeżeli jest niewielki wyciek wody dio cylindra, to trzeba czasu aby zebrała się ilość do zalania świecy.

Kręcąc rozrusznikiem wyrzucasz ją z cylindra po trochu.

Na ciepłym odparowuje, w czasie pracy przepala ją, a po krótkim postoju jest jej za mało aby zaszkodziła.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli jest niewielki wyciek wody dio cylindra, to trzeba czasu aby zebrała się ilość do zalania

> świecy.

> Kręcąc rozrusznikiem wyrzucasz ją z cylindra po trochu.

> Na ciepłym odparowuje, w czasie pracy przepala ją, a po krótkim postoju jest jej za mało aby

> zaszkodziła.

Nie no zgadzam sięz tą teorią, ale do jednego cylindra a nie do wszystkich, żeby był wyciek do jednego tak jak mówisz to raczej na 3 powinien palić a jak nie to chociaż łapać a tu jest kompletna cisza.... we czwartek zobacze co i jak wink.gif

Napisano

Płyn w cylindrze jeszcze zalewający świece to już korba dawno by z boku poszła. grinser006.gif

Problem jest pewnie standardową konsekwencją instalki w tym silniku-konkretnie nie lubią się te sterowniki z LPG II gen.

Napisano
  • Autor

> Płyn w cylindrze jeszcze zalewający świece to już korba dawno by z boku poszła.

> Problem jest pewnie standardową konsekwencją instalki w tym silniku-konkretnie nie lubią się te

> sterowniki z LPG II gen.

hmmm po ponad 7 latach bezproblemowej jazdy przestały się lubić ?? hehe.gif

Napisano

> hmmm po ponad 7 latach bezproblemowej jazdy przestały się lubić ??

To tak mniej więcej ile razy był tankowany benzyną przez te 7 lat?

Napisano
  • Autor

> To tak mniej więcej ile razy był tankowany benzyną przez te 7 lat?

Tankowany jest zazwyczaj co miesiąc lub dwa (zima częściej), na benzynie jeździ czasami wink.gif w zimie zwykle częściej na benzynie się jeździ latem rzadziej, ogólnie ma trochę kontaktu z benzyną hehe.gif

Napisano

> Tankowany jest zazwyczaj co miesiąc lub dwa (zima częściej), na benzynie jeździ czasami w zimie

> zwykle częściej na benzynie się jeździ latem rzadziej, ogólnie ma trochę kontaktu z benzyną

Mam to samo niestety. Na razie jestem zdania ze to wtryski gdzieś podciekają i się zalewa. Dla tego po dłuższej przerwie jest problem z odpaleniem. Ale to tylko moja osobista teoria

Napisano
  • Autor

> Mam to samo niestety. Na razie jestem zdania ze to wtryski gdzieś podciekają i się zalewa. Dla tego

> po dłuższej przerwie jest problem z odpaleniem. Ale to tylko moja osobista teoria

Co do mojego przypadku problemów z porannym odpalaniem, problem rozwiązany... okazało się że spsuł się korek baku paliwa, przy odkrecaniu korka słychać wyraźne zasysanie powietrza, przed porannym rozruchem korek został odkręcony, powietrze naleciało do baku i zapalił jak kiedyś od pierwszego....

Tylko teraz pytanie co z tym korkiem ?? Jak go naprawić ?? wiertło 1 mm i jazda ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.