Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AR 147 FL

Featured Replies

Napisano

Witam,

interesuje mnie 147 3D 1.9 JTD z początku produkcji FLa (2005~2006)

przeglądam ogłoszenia i jest bardzo duży rozrzut cenowy między wersją 3D a 5D czyżby wszystkie 3D były w takim tragicznym stanie czy w tym modelu to norma ?

3D 17~23k

5D 20~30k

który silnik 1.9 jest najlepszy, ekonomia, części, podatność na dłubnięcie etc. Osiągi bazowe pomijamy zlosnik.gif

czy wszystkie silniki mają turbo ze zmienną geo ?

BTW może ktoś ma jakąś ślicznotkę do opchnięcia ?

a.

Napisano

> który silnik 1.9 jest najlepszy, ekonomia, części, podatność na dłubnięcie etc. Osiągi bazowe

> pomijamy

Może lepiej nie pomijać osiągów bazowych, bo był 1.9 który miał jakby fabryczny tuning wink.gif

Normalnie 150KM, a jak nacisnąłeś czerwony guziczek obok ręcznego (chyba SPORT), to było 170KM zlosnik.gif

Ta którą jechałem, to była wersja DUCATI. Całkiem ładnie się napędzało smile.gif

Napisano
  • Autor

> Może lepiej nie pomijać osiągów bazowych, bo był 1.9 który miał jakby fabryczny tuning

> Normalnie 150KM, a jak nacisnąłeś czerwony guziczek obok ręcznego (chyba SPORT), to było 170KM

> Ta którą jechałem, to była wersja DUCATI. Całkiem ładnie się napędzało

myślę, że z moim budżetem wersja DUCATI mi nie grozi zlosnik.gif

poza tym z zewnątrz ma być całkiem cywilna cool.gif

Napisano

> Witam,

> interesuje mnie 147 3D 1.9 JTD z początku produkcji FLa (2005~2006)

> przeglądam ogłoszenia i jest bardzo duży rozrzut cenowy między wersją 3D a 5D czyżby wszystkie 3D

> były w takim tragicznym stanie czy w tym modelu to norma ?

> 3D 17~23k

> 5D 20~30k

> który silnik 1.9 jest najlepszy, ekonomia, części, podatność na dłubnięcie etc. Osiągi

Najmniej awaryjny będzie 1.9 8v. Dłubnąć też się go da.

Napisano

> Najmniej awaryjny będzie 1.9 8v. Dłubnąć też się go da.

Co do awaryjności, to bez różnicy.

W przypadku 16v troszkę większe koszty eksploatacyjne.

Dłubnąć wszystkie się da, i to naprawdę fajnie.

FMIC mieści się pod zderzak bez większego wycinania.

Napisano

> Najmniej awaryjny będzie 1.9 8v. Dłubnąć też się go da.

Tyle, że trzeba regulować zawory.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Co do awaryjności, to bez różnicy.

> W przypadku 16v troszkę większe koszty eksploatacyjne.

> Dłubnąć wszystkie się da, i to naprawdę fajnie.

> FMIC mieści się pod zderzak bez większego wycinania.

thx waytogo.gif

a co z cenami zakupu ? 5D <-> 3D niewiem.gif

Napisano

> thx

> a co z cenami zakupu ? 5D 3D

IMHO wersje 5D trzymają cenę, bo ludzie wolą 5 furtek, gdyż są praktyczniejsze. Wrzucenie na tylną kanapę zakupów czy też dzieciaków - szybszy i łatwiejszy dostęp.

Dlatego ja preferuję 3D, bo Alfa nie ma być praktyczna, tylko ładna grinser006.gif

Napisano

> thx

> a co z cenami zakupu ? 5D 3D

Nie ma reguły. Cenę trzymają samochody zadbane i w dobrym stanie a nie sprowadzone wczoraj, w których "nic nie stuka, nic nie puka, igła, wsiadać i jeździć, kupiony od dziadka".

Napisano
  • Autor

> IMHO wersje 5D trzymają cenę, bo ludzie wolą 5 furtek, gdyż są praktyczniejsze. Wrzucenie na tylną

> kanapę zakupów czy też dzieciaków - szybszy i łatwiejszy dostęp.

czyli 2005~2006 w okolicach 20~22k to normalna cena

> Dlatego ja preferuję 3D, bo Alfa nie ma być praktyczna, tylko ładna

ktoś mnie wreszcie rozumie zlosnik.gif

albo 3D albo SW cool.gif

Napisano

> czyli 2005~2006 w okolicach 20~22k to normalna cena

nie mam pojęcia, ale ceny przeważnie są adekwatne do stanu, choć nie jest to regułą. Ale gdybym miał wybór to szukał był auta z pierwszej ręki, a nie od handlarza.

> ktoś mnie wreszcie rozumie

> albo 3D albo SW

dokładnie, aczkolwiek optymalnie to jedno i drugie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie ma reguły. Cenę trzymają samochody zadbane i w dobrym stanie a nie sprowadzone wczoraj, w

> których "nic nie stuka, nic nie puka, igła, wsiadać i jeździć, kupiony od dziadka".

nie zamierzam kupować auta którym jeździł dziadek do kościoła i wczoraj przyjechała smile.gif

zastanawiam się tylko czemu wszystkie 3D są "takie tanie"

Napisano
  • Autor

> nie mam pojęcia, ale ceny przeważnie są adekwatne do stanu, choć nie jest to regułą.

ja właśnie też nie wiem jakie powinny być stąd pytanie smile.gif

> Ale gdybym miał wybór to szukał był auta z pierwszej ręki, a nie od handlarza.

szukam, ale nic nie ma frown.gif

> dokładnie, aczkolwiek optymalnie to jedno i drugie

alfa 159 3D SW musiałoby fajnie wyglądać zlosnik.gif

Napisano

> który silnik 1.9 jest najlepszy, ekonomia, części, podatność na >dłubnięcie etc.

Ja oczywiście polecę 1,9 JTDm 150 KM smile.gif . Alficzki się zachciało ? 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Ja oczywiście polecę 1,9 JTDm 150 KM . Alficzki się zachciało ?

Darek, od zawsze się chciało, teraz jest szansa na realizację cool.gif

choć przeglądając ogłoszenia tracę nadzieję frown.gif

Napisano

> Ja oczywiście polecę 1,9 JTDm 150 KM . Alficzki się zachciało ?

Tylko, że ten silnik ma problemy z kolektorem ssącym - klapy wirowe padają już poniżej 100 tysięcy.

Napisano

> Tylko, że ten silnik ma problemy z kolektorem ssącym - klapy wirowe padają już poniżej 100 tysięcy.

Coś Ci się kolego pomerdało, wiesz, że dzwonią, ale nie wiesz w którym kościele.

Klapy wirowe to dopiero jak jest DPF. Wcześniej nie masz kalp.

Poza tym coraz więcej jest już egzemplarzy po wymianie/naprawie, nawet w nowszych rocznikach.

Potem montowano już po zmianowe, czyli bez problemowe.

Napisano
  • Autor

> Coś Ci się kolego pomerdało, wiesz, że dzwonią, ale nie wiesz w którym kościele.

> Klapy wirowe to dopiero jak jest DPF. Wcześniej nie masz kalp.

> Poza tym coraz więcej jest już egzemplarzy po wymianie/naprawie, nawet w nowszych rocznikach.

> Potem montowano już po zmianowe, czyli bez problemowe.

jakie klapy wirowe ? możesz przybliżyć temat cool.gif

Napisano

> Darek, od zawsze się chciało, teraz jest szansa na realizację

> choć przeglądając ogłoszenia tracę nadzieję

No to kiedy się spotykamy na zlocie 20.GIF ? yay.gif

Napisano
  • Autor

> No to kiedy się spotykamy na zlocie ?

wszystko zależy od tego kiedy się kupi zlosnik.gif

super ciśnienia nie mam więc mogę dłużej "ideału" poszukać cool.gif

Napisano

> wszystko zależy od tego kiedy się kupi

> super ciśnienia nie mam więc mogę dłużej "ideału" poszukać

Alfa to "ideał" więc prędzej czy później pub2.gif

Napisano
  • Autor

> Alfa to "ideał" więc prędzej czy później

mam na liście kilka punktów, do spełnienia "ideału" szkoda, że te z ogłoszeń nie mają tego co trzeba, albo już na zdjęciach widać, że kilo szpachli na sobie mają frown.gif

Napisano

> mam na liście kilka punktów, do spełnienia "ideału" szkoda, że te z ogłoszeń nie mają tego co

> trzeba, albo już na zdjęciach widać, że kilo szpachli na sobie mają

Ja swojej 156 szukałem ponad pół roku

Napisano
  • Autor

> Ja swojej 156 szukałem ponad pół roku

czyli wiesz że nie jest łatwo cool.gif

Napisano

> czyli wiesz że nie jest łatwo

Wiem smile.gif . Szukałem krajowej z dobrym wyposażeniem, o mało co, jechał bym po autko prawie 650 km do Gdańska , ale w ostatniej chwili koleś wystawił na sprzedaż piękną Alfę w Katowicach - serwisowaną od początku w serwisie Alfy - na Otomoto była wystawiona całe 12 godzin zlosnik.gif zanim ją zwinąłem . Facet był w szoku że tak szybko poszła.

Napisano

> jakie klapy wirowe ? możesz przybliżyć temat

Proszę, jak coś to w google sobie wpisz: "vectra klapy", ten silnik był montowany, w:

- Vectra C,

- AR 147,

- AR 159,

- Stilo,

- i pewnie paru innych.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Wiem . Szukałem krajowej z dobrym wyposażeniem, o mało co, jechał bym po autko prawie 650 km do

> Gdańska , ale w ostatniej chwili koleś wystawił na sprzedaż piękną Alfę w Katowicach -

> serwisowaną od początku w serwisie Alfy - na Otomoto była wystawiona całe 12 godzin zanim ją

> zwinąłem . Facet był w szoku że tak szybko poszła.

farciarz smile.gif

Napisano
  • Autor

> Proszę, jak coś to w google sobie wpisz: "vectra klapy", ten silnik był montowany, w:

> - Vectra C,

> - AR 147,

> - AR 159,

> - Stilo,

> - i pewnie paru innych.

> Pozdrawiam BAS

fajne cuś wymyślił Fiat zlosnik.gif

Napisano

> fajne cuś wymyślił Fiat

Eko mać logia. sciana.gif

Jak to się zatnie to auto nie jedzie a w najgorszym razie elementy tego cudu mogą polecieć do cylindrów. Generalnie po wycięciu tego i zaspawaniu kolektora autko jeździ normalnie. Jak coś to na kąciku CTT znajdziesz kolegę z Warszawy, który ma zakład i radzi sobie z pozbywaniem się tego.

Jak chcesz to użytkownik Cinek_ jest nadwornym tunerem SSP i radzi sobie ze wszystkim w tych silnikach, spokojnie wyciska z nich ponad 180KM przy automacie a przy manualu pewnie więcej, możesz poszukać na jego stronie wykresów, ewentualnie w jego postach na SSP i CTT.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Eko mać logia.

> Jak to się zatnie to auto nie jedzie a w najgorszym razie elementy tego cudu mogą polecieć do

> cylindrów. Generalnie po wycięciu tego i zaspawaniu kolektora autko jeździ normalnie. Jak coś

> to na kąciku CTT znajdziesz kolegę z Warszawy, który ma zakład i radzi sobie z pozbywaniem się

> tego.

> Jak chcesz to użytkownik Cinek_ jest nadwornym tunerem SSP i radzi sobie ze wszystkim w tych

> silnikach, spokojnie wyciska z nich ponad 180KM przy automacie a przy manualu pewnie więcej,

> możesz poszukać na jego stronie wykresów, ewentualnie w jego postach na SSP i CTT.

> Pozdrawiam BAS

To nie tylko w silnikach FIATa, w BMW jest jeszcze ciekawiej.

Wracając do tematu, wcześniejsze 147 1.9 16v nie mają klap wirowych.

Napisano

> Wracając do tematu, wcześniejsze 147 1.9 16v nie mają klap wirowych.

Mówisz o wersji 140KM? Wydaje mi się, że wszystkie 150tki mają, u mnie w Krowie z 2008 roku jest już plastikowy kolektor i z klapami nie ma problemu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Mówisz o wersji 140KM? Wydaje mi się, że wszystkie 150tki mają, u mnie w Krowie z 2008 roku jest

> już plastikowy kolektor i z klapami nie ma problemu.

> Pozdrawiam BAS

Jeśli się nie mylę, to po 2005r mają,

Napisano

> Jeśli się nie mylę, to po 2005r mają,

Piszę głównie na podstawie Fiata Krowa, który wszedł na rynek właśnie w 2005roku. W Stilo ten silnik wszedł do produkcji też w 2005roku. Nie wiem, w którym roku wprowadzono go do AR147, ale do AR 156 w 2005roku, gdyby ten silnik był produkowany od początku AR147(ZTCW 2001rok) czyli od tego samego roku kiedy Stilo weszło na rynek to w Stilo nie stosowano by JTD tylko MJTD, dlatego przypuszczam, że tego silnika nie było przez 2005rokiem w AR147.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Piszę głównie na podstawie Fiata Krowa, który wszedł na rynek właśnie w 2005roku. W Stilo ten

> silnik wszedł do produkcji też w 2005roku. Nie wiem, w którym roku wprowadzono go do AR147,

> ale do AR 156 w 2005roku, gdyby ten silnik był produkowany od początku AR147(ZTCW 2001rok)

> czyli od tego samego roku kiedy Stilo weszło na rynek to w Stilo nie stosowano by JTD tylko

> MJTD, dlatego przypuszczam, że tego silnika nie było przez 2005rokiem w AR147.

> Pozdrawiam BAS

To co piszesz dokładnie ma sens.

Ja klap w 156 w ogóle nie spotkałem, a mam kilka do obsługi z 2005r, i po VINie wychodzi 150 HP. Nawet kolega ma taką z końcówki produkcji, i również klap brak.

W 147/GT na pewno są w parze z DPFem.

Może po prostu pakowali jak leci. tak jak kiedyś Boxery do 145/146.

Tak naprawdę, to nigdy się nad tym nie zastanawiałem.

Napisano

> Może po prostu pakowali jak leci. tak jak kiedyś Boxery do 145/146.

Znając Fiata(IMO dotyczy to całej grupy Fiat) to pakują to co akurat wala się w okolicach linii produkcyjnej.

Jak miałem MareęW 1.6 to klocki i tarcze kupowałem na zasadzie: poproszę te większe, bo akurat trafił mi się taki układ hamulcowy z przodu a komuś innemu w takim samym aucie mógł się trafić "ten mniejszy".

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Znając Fiata(IMO dotyczy to całej grupy Fiat) to pakują to co akurat wala się w okolicach linii

> produkcyjnej.

> Jak miałem MareęW 1.6 to klocki i tarcze kupowałem na zasadzie: poproszę te większe, bo akurat

> trafił mi się taki układ hamulcowy z przodu a komuś innemu w takim samym aucie mógł się trafić

> "ten mniejszy".

> Pozdrawiam BAS

Dokładnie to miałem na myśli.

Napisano
  • Autor

> Znając Fiata(IMO dotyczy to całej grupy Fiat) to pakują to co akurat wala się w okolicach linii

> produkcyjnej.

> Jak miałem MareęW 1.6 to klocki i tarcze kupowałem na zasadzie: poproszę te większe, bo akurat

> trafił mi się taki układ hamulcowy z przodu a komuś innemu w takim samym aucie mógł się trafić

> "ten mniejszy".

> Pozdrawiam BAS

dokładnie braviszony z 2001 też miały różne fajne wynalazki, czasami udało się dostać pełną wiązkę mimo mniejszego wyposażenia, Maryśki w 2002 miały nawet silniki ze stilo 115KM waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Eko mać logia.

waytogo.gifzlosnik.gif

> Jak to się zatnie to auto nie jedzie a w najgorszym razie elementy tego cudu mogą polecieć do

> cylindrów.

cudeńko, mam nadzieję, że jak już kupię to trafię bez klap cool.gif

> Generalnie po wycięciu tego i zaspawaniu kolektora autko jeździ normalnie.

czyli coś jak zaślepianie EGRa w braviszonie zlosnik.gif

> Jak coś

> to na kąciku CTT znajdziesz kolegę z Warszawy, który ma zakład i radzi sobie z pozbywaniem się

> tego.

> Jak chcesz to użytkownik Cinek_ jest nadwornym tunerem SSP i radzi sobie ze wszystkim w tych

> silnikach, spokojnie wyciska z nich ponad 180KM przy automacie a przy manualu pewnie więcej,

> możesz poszukać na jego stronie wykresów, ewentualnie w jego postach na SSP i CTT.

jak kupię i będą to się będę martwił, choć pewnie 115 będzie łyknięta, choć kto wie co allegro wypluje zlosnik.gif

dzięki za namiary smile.gif

> Pozdrawiam BAS

pozdro

a.

Napisano

> czyli coś jak zaślepianie EGRa w braviszonie

W tym silniku też jest EGR i też do wycięcia, ale w MJTD trzeba zmienić oprogramowanie silnika w odróżnieniu od JTD.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.