Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mostkowanie check z kontrolką oleju, gdzie mogli założyć ?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Wydaje mi się że w Zafirze mam kontrolkę check engine zmostkowaną z kontrolką oleju, gasną dokładnie w tym samym momencie no i mam uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu, silnik w trybie awaryjnym a check się nie pali... Chciałem wrócić do oryginału tylko pytanie gdzie mogli się przepiąć ? Za zegarami czy w którymś złączu ?

Napisano

Szukaj z tylu na zegarach spotkalem sie ztym w jednym cool.gifaucie i tam wlasnie byly zlutowane

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

rozebrałem zegary i z tyłu wszystko ok, da się jakoś sprawdzić czy kontrolka działa ? Może odpiąć sondę ? Tylko czy w X18XE1 od razu wykryje że sonda nie działa czy trzeba poczekać aż się nagrzeje ?

Napisano

> Może odpiąć sondę ? Tylko czy w X18XE1 od razu wykryje że sonda nie działa czy trzeba poczekać aż się nagrzeje ?

Powinno odrazu wywalić

Napisano

>Tylko czy w X18XE1 od razu wykryje że sonda nie działa czy trzeba poczekać aż się

> nagrzeje ?

Od razu może nie wywali, silnik będzie musiał popracować trochę, ale podejrzewam, że krócej niż minutę.

PZDR VEN

Napisano

Włącz zapłon i kontrolka powinna się zapalić.

Jeśli chcesz ją zaświecić ręcznie, to znajdź kabelek brązowo-niebieski we wtyczce zegarów (pin 34), włącz zapłon i zewrzyj kabelek do masy. Zegary oczywiście podpięte.

A jeśli chcesz to zrobić z odłączonymi zegarami, to zasilanie podłącz pod kabelek czarny (pin 22), a masę jak wyżej.

Co do lambdy to jak kol. vendorr wspomniał, od razu się nie zapali.

Trzeba poczekać minimum 8s wink.gif.

Napisano
  • Autor

> Trzeba poczekać minimum 8s .

Motyla noga, czekałem tylko 6.5 s xD

A może inaczej, jak włączyć kontrolkę oleju ? Jak odepnę wtyczkę to się zapali czy muszę zewrzeć styk/i do masy ?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Musisz zewrzeć do masy.

Zwarłem - zmostkowane frown.gif Patrzyłem za zegarami i wiązka wygląda na oryginalną. wiecie może który to kabel od kontrolki ciśnienia oleju ? Tzn jaki ma kolor ? No i ewentualnie którędy leci obok kabla od checka. Pewnie idą razem aż do komory silnika...

Napisano

33 niebiesko-zielony kontrolka ciśnienie oleju

34 brązowo-niebieski kontrolka check engine

33 i 34 to nr pinu we wtyczce zegarów, jak lecą w komorze niestety nie wiem.

edit:

wydaje mi się że przewód od checka nie idzie do komory silnika, tylko do ECU.

Napisano
  • Autor

> wydaje mi się że przewód od checka nie idzie do komory silnika, tylko do ECU.

Taaak, ale ja mam ECU w komorze silnika :D (X18XE1) Jakiś chory inżynier/projektant przyczepił mi ECU do silnika w związku z czym cały czas się trzęsie i podobno po pewnym czasie powstają zimne luty xD

Napisano

No to oba przewody idą do komory silnika smile.gif

Ale może po drodze idą przez jakieś wspólne złącze, i w nim jest mostek? Musiałbyś prześledzić schematy.

Napisano

Po co tyle kombinacji? Wystarczy omomierz i do dzieła. Odłączyć przewody od ECU i sprawdzić przejścia omomierzem.

Powodzenia w poszukiwaniach!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.